UnderbaraClara

Om faran i surdegsbröd och tomater

Bloggläsaren Siv skrev en kommentar till inlägget jag skrev om downshifting.

Ni får det att låta som om att påta i trädgården är den absoluta meningen med livet och att Thailandssemestrar är av ondo?Jag kan inte tänka mig en större tidsfälla än att baka surdegsbröd i tre dagar och odla tomater i tre månader när jag kan jobba en timme och sen köpa köpa hela middagen för den slanten. Kalla det vid dess rätta namn – en hobby! Sorry, men finare än så är det inte. Lägga undan lite pengar och sen åka på semester för att umgås dygnet runt – hur kan det ses som negativt? Och att dra sig tillbaka från arbetslivet och inte se eller påverka annat än vad som växer i trädgården känns inte som det slugaste feministiska tricket. Det är så jävla gjort och en ekologisk tomat var det knappast som gav oss rösträtt. 

Jag tycker att det är sorgligt när man i jämställdhetens namn raljerar över kvinnor som ifrågasätter det rådande samhällets villkor. Där mannen är normen och kvinnan ska anpassa sig. I det här fallet efter en arbetsmarknad som en gång skapades för män med en hemmafru redo vid spisen.

Någonting är väldigt skevt i dagens samhälle. Tusentals kvinnor är sjukskrivna på grund av för tung arbetsbelastning. Kvinnor förväntas fortfarande ta huvudansvaret i hemmet. Och vid skilsmässor tappar männen ofta kontakten med familjens gemensamma vänner och i värsta fall barnen. För att kvinnorna skött hela relationsbiten. Männen har varken haft tid eller förstånd att anstränga sig. Det är tydligt att alla förlorar på den här uppdelningen. På den här arbetsbelastningen.

Nej Siv – det var inte en ekologisk tomat som gav oss rösträtt. Det som gav kvinnor rösträtt var modet att ifrågasätta den samhällsordning männen skapat.  Och vi kvinnor behöver fortsätta ifrågasätta istället för att bara anpassa oss. Troligtvis kommer man raljera över det. Kalla dessa kvinnor fåniga och naiva. Blinda för samhällets realiteter. Men en gång drev vi på det viset igenom rösträtt. Den här gången kanske vi kan driva igenom sex timmars arbetsdag.

Jag har skrivit mer om det här i ett tidigare inlägg. Läs gärna.

 • Sissie

  Hmmm… nu måste jag protestera. Jag har en hel del (väldigt många) synpunkter på Clara, men din lösning att flytta till en tätort verkar inte seriös. Alla kan väl inte flytta från landsbygden?

 • Sissie

  Du har så rätt!

 • Sissie

  Där satt den!

 • Sissie

  Applåd, Astrid!

 • louie

  jag blir så trött av att läsa alla kommentarer!!! kan inte folk fatta att man får vara olika? heja dig clara, hoppas du orkar fortsätta trots alla påhopp. älskar ju din blogg så väldigt mycket.

 • Maria Andersson

  Studier visar att att den som arbetar sex timmar arbetar effektivare än de som arbetar åtta timmar och mer om dagen.

 • http://www.barbarella.blogspot.com Barbarella

  Men om du vill ha en man som delar på ansvaret och planeringen i vardagen, ja, då måste du kräva det! Min man och jag har samma typ av jobb, tjänar ca lika, och delade på jobbet hemma, men jag var den som planerade allt, höll koll på vad som behövde göras/¨handlas etc. Och det är ett rätt underestimerat arbete.
  Jag blev så sjuk under graviditet att det innebar att Samwise fick ta över städ/handling/planering/matlagning/disk i tllägg till sitt jobb en period. Det innebar även att sänka kraven enormt. Det kan ta emot för ‘duktiga kvinnor’! Men det måste man igenom ska det ble jämställt. Det måste vara på bådas villkor. Halvfabrikata på vardagarna, inget blev struket och stökigt var det. Vi skaffade en städhjälp en gång i veckan, och efter 6 månader kunde han laga mat. När jag blev bra motsatte jag mig att ta organisatorrollen tillbaka. Det har helt klart minskat min stress. Jag organiserar vårt sociala liv, men han har hand om kylskåpet och vad som fattas i det. Om jag ska handla skickar jag en sms till honom; ”Vad ska jag köpa?”

 • Jaaa

  Hurra! Så bra skrivet, Clara! Sextimmars arbetsdag ftw! Alla skulle må bättre och klara av att jobba mer effektivt de timmar de är på jobbet. Men så länge konsumtionsidealet råder lär det bli svårt att få igenom..

 • http://frokenstockholmare.blogspot.com Anna- Mamma och Socionom

  Mycket av denna feminism tycker jag leder till att kvinnorna ses som offer och inte kapabla till att göra förändring och ta för sig. Tycker att det är viktigt att både kvinnor och män tar ansvar för jämställdhet.

 • Pingback: Mammadamen - Norges mest elskede mammablogg: Du kan ikke gjør sånn!- Mammadamen

 • Clara Lidstrom

  Jamen det gör jag ju. Vi kvinnor är de som fått ta smällen av hur det nu ser ut så vi borde vara de första att propagera för att det ska lagstiftas om 6h/arbdag

 • Stadstjejen

  Jodå, det vet jag. Jag ville bara peka ut vad i det du skrev som förstås som att du uppmanar kvinnor att downshifta för att driva frågan om 6 timmars arbetsdag. Du frågade ju efter det?

 • mamma till 2

  Tjoho! Det är såna som du som är grundpelarna i samhället! Bravo!

 • Clara Lidstrom

  Du kanske känner till att det finns partier som driver den här frågan? Det jag menar är att vi ska visa politiker att vi är intresserade av denna fråga och driva på. Skapa opinion och inte bara nöja oss med att försöka passa in i det befintliga samhället med man som norm

ANNONS
ANNONS