UnderbaraClara

Så slipper du våldta

Vi kvinnor får ju en hel del rekomendationer om hur vi ska betee oss för att minska riken att bli våldtagna. Jag har skrivit argt om det här. Hittade nu den här eminenta listan för vad män kan göra för att undvika att begå våldtäkter:

• Gå inte ut ensam, ha med dig en kompis eller dina föräldrar om du i alla fall måste gå ut.
• Ring polisens journummer om frestelsen blir för stark och gå gärna med mobilen i handen så att du snabbt kan ringa en vän eller dina föräldrar.
• Var inte ensam med tjejer och försöka låta bli att attackera ensamma tjejer.
• Tänk på att alla former av ovälkommen beröring, t.ex. stoppa en hand under en kvinnas kjol, är att betrakta som ett övergrepp. Även om det sker i tunnelbanan.
• Undvik att dricka alkohol och om du ändå gör det, se till att göra det hemma, med personer som kan hindra dig från att våldta.
• Gå inte in i en relation med en tjej förrän du är helt säker på att du inte kommer att våldta henne.
• Sök hjälp om du märker att du har svårt att låta bli att våldta eller har lätt att gå över gränsen.
• Undvik miljöer där kvinnor vistas och du riskerar att våldta dem så som restauranger och klubbar, tvättstugor och vindar, parker och skogspartier. Undvik också centrum och hemmamiljöer.
(Källa: Eminenta bloggaren hgrensman.blogspot.com)
 • http://misscdesign.blogg.se/ MissC

  Otroligt bra! Visar hur sjuka råden vi kvinnor får verkligen är! Vi ska få leva som vi vill och mår bra av men allt för ofta tycks andra i världen (tyvärr även kvinnor) vilja tala om för oss hur vi ska vara, vad vi ska göra och jobba med.

  http://misscdesign.blogg.se

 • Pingback: Jag älskar Underbara Clara | Oxhen

 • Pingback: Internationella kvinnodagen. | Fröken Sohl @ Spotlife

 • Mia

  Vilket bra inlägg:) Bra att du delar med dig av detta. Tragiskt att det ens ska behövas skrivas nått sånt där men så är det verkliga livet. Det är förövaren som ska ändra på sig osv, inte offret. Härlig blogg du har!:)

 • http://www.eyeoftheday.bloggplatsen.se Fanny

  *särskilt*

 • http://www.eyeoftheday.bloggplatsen.se Fanny

  Inget ont om Bella nu, men tycker inte att ”BlondinBella” låter särkilt coolt.

 • http://www.eyeoftheday.bloggplatsen.se Fanny

  Underbara Clara rimmar ju och fastnar därför lätt i minnet.
  Dessutom är det ett bra flyt i det hela.

 • http://www.eyeoftheday.bloggplatsen.se Fanny

  Ja, visst är det tragiskt?

 • http://hgrensman.blogspot.com Hanna-Karin Grensman

  Hej, efter att ha skrivit listan visar det sig att det, precis som du säger, cirkulerat flera listor, både kortare och längre. Det finns även en del inlägg där man vrider och vänder på det på liknande vis som jag har gjort. Däremot är denna specifika lista författad av mig. Det är alltid trevligt när personer kontrollerar att det verkligen är samma och inte bara anta att det är så.

 • http://writingl.blogg.se Linda WritingL

  Så jävla bra! Jag brukar också rasa att vi tjejer ska bära ansvaret för att inte bli våldtagna! *morr*
  Delar denna vidare på facebook.. SÅnt här behövs! :)

 • http://bazmroll.inc.se Olof37

  Alla män är inte våldtäktsmän! Du nojjar för mycket!

 • http://hgrensman.blogspot.com Hanna-Karin Grensman

  Nej, jag är inte förfördelad eftersom jag har svårt att tro att Claras intention var att personer skulle missförstå vem som skrivit texten. Däremot kan jag tycka att det är en smula tråkigt att vissa missförstår, så klart.

 • Camilla

  Man borde kanske säga i sammanhanget att det finns många män som anmäls, döms och hamnar i fängelse som är oskyldiga. Där man bara går på målsägarens uppgifter utan att lyssna på mannen. Där det inte ens förekommit någon sexuellrelation mellan mannen och kvinnan. Där mannen anhålls bara en timme efter den påstådda händelsen och man hittar inga tekniska bevis varken på mannen eller kvinnan ( efter ett samlag förväntas man hitta DNA på mannen från kvinnan, enligt SKL) Där man väljer att tro på kvinnans detaljerade berättelse om hur våldtäkten gått till, men där hon har många långa minnesluckor från tidigare på kvällen pga stort alkoholintag. Där utredare och åklagare väljer att inte lyssna på mannens berättelse om vad han gjort den kvällen eller överhuvudtaget kontrollera hans uppgifter för då hade man sett att hennes historia inte höll. Man dömer innan utredningen är klar. Där man väljer att inte titta på all fakta som finns utan vinklar till målsägarens fördel.
  Tyvärr ser det ut så för många av de män som sitter på våra anstalter.
  Det är mkt illa att det finns våldtäktsmän som går fria och att det finns brott som aldrig leder till åtal, men det är lika illa att oskyldiga blir dömda.
  Vem tittar på detta? Hur säkert är vårt rättssystem?

 • Smilla

  Ja, det är ett exempel. Såvitt jag minns har du också uttryckt att du är stolt över dina annonsörer. Jag har läst dig ett slag nu och har definivt fått intrycket att du nogrannt handplockar företag som du känner att du kan stå för och vara stolt över, utefter de kriterier du nämnt här. Det är stämmer inte riktigt överens med vad jag ser till höger nu. Men som sagt, det är ditt val. Känner du att du kan stå för dina val är det ju allt som räknas.

 • Clara Lidstrom

  Jag vet inte vad du refererar till för inlägg? I det inlägg jag skrivit i den här frågan står bland annat ”jag är inte mot annonser som princip. Varför ska inte unga kvinnor kunna tjäna pengar på sitt hantverk, om det bara går schysst till? Inte genom smygreklam, mutor eller spons från företag. Utan genom schysst annonsering. Det tjänar alla på och det skulle rensa upp i den här smutsiga branschen.”"Jag ser gärna annonser för företag som säljer vackra kvalitetsprylar med själ. Företag som har ett uttalat eko- eller jämställdhetstänk. Organisationer som jobbar för rättvisare handel eller märken som har en miljöprofil. Kanske företagare från norr, eller från glesbyggd. Eller helt enkelt annonser för roliga webshops och företag som drivs av driftiga kvinnor. Det vore något det!”

 • Smilla

  Du har inte lovat något. Däremot har du definitiv antytt att du har högre krav på dina annonsörer än vad du har nu. Jag tycker inte det är helt schysst faktiskt. Du har många läsare som i princip dyrkar dig säkert välförtjänt, du är duktig på det du gör! Dock medföljer visst ansvar när man nått den positionen tycker jag. Att peka på dem som sköter sig ännu sämre är en rätt klen ursäkt. Nåväl, ditt beslut, ditt varumärke.

 • linnéa

  Ja verkligen! Vem bryr sig om källhänvisning ang detta blogginlägg?! Det är viktigare att diskutera ämnet, än vem som ”kom på det först”. Våldtäkter är allvarligt och borde bemötas med respekt! Tänk på hur du kan göra skillnad, ist för att bloggare ska källhänvisa på det sätt DU föredrar!

 • http://blogg.hittaupplevelse.se Carl Stridsberg

  Tycker också att man ska ha rätt att välja sina annonsörer!

  Själv får jag ofta förfrågan från spelbolag (av någon anledning) om att de vill annonsera på min blogg eller på min sajt http://hittaupplevelse.se eller http://listitsweden.se – jag säger konstant nej. Vill inte göra reklam för sådant där kanske unga människor spelar bort sina pengar och skaffar sig enorma spelskulder!

 • http://blogg.hittaupplevelse.se Carl Stridsberg

  Ja, du känner väl henne mycket väl så jag får tro dig på ditt ord… :)

 • http://blogg.hittaupplevelse.se Carl Stridsberg

  Mmm, du är säkert underbar. Clara också…
  Jag? Nej, där går gränsen..

  Men Jonna är underbar utan att kalla sig själv för det..
  Hade hennes blogg hetat ”Underbara Jonnas Värld” hade jag nog inte tyckt att hon var lika underbar…

  Och tänk, hur skulle det se ut om alla bloggar hade namn som började med ”Underbara”.. ?

  Det är nog det jag hänger upp mig lite på. Men det gör jag nog mest ikväll för att Sverige förlorat mot England i fotboll. Det var sannerligen inte underbart!

 • http://blogg.hittaupplevelse.se Carl Stridsberg

  Har tyvärr missat det. Vet inte om jag vill kalla det för töntigt, snarare självgod! :)
  BlondinBella tycker jag är ett coolt namn på en cool kvinna!
  Men hon är alldeles säkert underbar, Clara!

  Och det är säkert inget dåligt namn, nejdå.
  Själv bygger jag upp mitt lilla företag på mitt namn, HittaUpplevelse.se och det klingar inte alls lika ljuvligt som ”Underbara”…

  Ska kanske döpa om det till ”Underbara Upplevelser”? Fast man kan ju inte det. Inte säkert att en upplevelse är lik underbar för alla!

 • http://blogg.hittaupplevelse.se Carl Stridsberg

  Ja, min värld är ganska liten. Det har du rätt i. Jag borde också ”Vidga mina vyer”! ;-)

  Nejdå, jag tycker bara det är intressant att kolla in olika bloggar. Brukar inte hänga upp mig på deras namn! :)

 • http://blogg.hittaupplevelse.se Carl Stridsberg

  Nej, jag är inte underbar och skulle aldrig kalla mig själv för underbar eller för ”UnderbaraCarls Värld”! :)

  Funderar på om det är specifikt för just kvinnor?

  Själv tycker jag all kvinnor, ja, nästan alla, är underbara, på sitt sätt! :)

  Först tänkte jag att Clara kallar sig själv för underbar för att hon i sina egna ögon är ett Guds barn, för hon är väl kristen?

  Utifrån det är det förstås helt logiskt att kalla sig för Underbar… Men det förutsätter förstås att det finns en Gud, som tycker att Clara är såååå underbar.

  Själv tycker jag inte Clara är speciellt mycket underbarare än alla andra kvinnor, utifrån det jag läser av henne. Hon är väl som kvinnor är mest.. underbara!

  Det skulle ju emellertid bli ganska enformigt om alla kvinnor la till ”Underbara” framför sitt namn eller blogg… typ Underbara Annas Värld, och så vidare… :)

  Men Clara har kanske någon slags monopol på att var underbar? Är bara så nyfiken på varför hon döpt sin blogg till just UnderbaraClara?

  Eller man ska kanske tolka det som att det är Claras Värld som är underbar? Att hon lever i ett underbart paradis redan, fast här på Jorden?
  I så fall måste det ligga ganska avsides. för den Värld jag tittar ut över är fylld av hat, krig, korruption, våld, sjukdomar, ekonomiska kriser, utrotningshotade djur, förstörd miljö, ja och så vidare..

  Här nere skriver Johanna att hon älskar sig själv, att hon tycker att hon är fantastisk och alldeles underbar!

  Det är fascinerande att kvinnor har så vackra tankar om sig själva! :)

  Och ni har ju rätt, ni är underbara! Ni behöver inte hjärntvätta oss Carlar för att få oss att se det! :)
  //Carl, en karl för sin hatt

 • http://rimfrosts.blogg.se Clara – Passion för foto

  Bäst :) Jag anser att vi ska skriva in det i grundlagen mohaha.

 • Eva

  Jag vill lägga till:
  * Sök hjälp om du överkonsumerar porr, eftersom det förvrider hela din inställnning till vad såväl kvinnor som sexualitet är.
  Förresten: slå av all porr – lägg den där energin på annat istället – förändra världen kanske? Koppla av med en joggingtur istället för porronani – det motverkar både din begynnande kalaskula (eftersom du är förmodad ung svensk man och därmed den som ökat mest i vikt under de senaste 30 åren i Sverige, och därmed mest i farozonen för överviktsrelaterade sjukdomar).
  Med porrkonsumtion gynnar du däremot i stort en kvinnosyn som trampar på kvinnor och barn och som gör det lukrativt att sälja allt grövre sex, både bildligt och bokstavligt.
  Seså – ut i friska luften – utan att våldta!

 • Eva

  Orka.

 • Clara Lidstrom

  Jag har inte ändrat på reglerna. Jag har aldrig haft som krav att man ska vara ekologisk. Ekomärken har förtur – men när det finns så få ekomärken som vill annonsera erbjuder jag andra platsen

 • Marie

  Väl formulerat, Anna!

 • Johan

  Tack sara för att du får mig att inte våldta =)

 • David

  ” Gå inte ut ensam, ha med dig en kompis eller dina föräldrar om du i alla fall måste gå ut.”
  Eeeeh… jag antar att den meningen gäller det som vår jättebäbis till statsminister benämner ”etniska svenskar”. För vissa andra kulturer är det ju tvärt om, dvs de måste ofta vara i grupp för att våga begå övergrepp!

 • Agnes

  Med ”Jag tror inte att individen ska behöva ta ansvar för ett strukturellt problem.” menar jag INTE att de som våldtar inte ska ta sitt ansvar utan att det inte ska ligga i offrens ansvar att inte utsätta sig för eventuell ”fara” (vilket kan vara att umgås med en helt vanlig killkompis).

 • Agnes

  Johan, jag tror att det är väldigt få som våldtar som identifierar sig som våldtäktsmän, det vill nog ingen vara. Det är så stigmatiserat i samhället (med rätta) att ingen kan inse att förövaren, det är jag själv.
  Det är mycket STÖRRE chans att du som (förmodligen ) ung man blir utsatt för våld på stan än att som kvinna bli utsatt för en överfallsvåldtäkt, inte lika stor. Trots det är kvinnors rädsla så mycket mera vanlig och deras rörelsefrihet mycket mindre. Dessutom kan man inte alltid gå runt med vässade nycklar och pepparspray, chansen är mycket större att bli våldtagen av någon man känner i sitt eget hem. Jag tror inte att individen ska behöva ta ansvar för ett strukturellt problem.

 • Maja

  Haha :D Så rätt.

 • Smilla

  Visst, jag förstår det helt och fullt. Däremot känns det konstigt om du först heligt deklarerar om hur petig du är med vilka som får sponsra dig, och sedan – utan att säga något – ändrar kriterierna för detta och släpper lite på reglerna. Det blir ju lite som att först instifta en svanenmärkning och ljudligt deklarera vilket nålsöga alla som har märket måsta passera, för att sedan ändra sig och sätta svanmärken lite varstans eftersom man tjänar på det ekonomiskt. Du lurar dina kunder, liksom. Om du förstår hur jag menar. Rak fråga alltså:
  Är alla annonsörer fortfatande ”UnderbaraClara-märkta”? Etiska, ekologiska etc?

 • http://selain.blogg.se Annie

  Det bästa jag hört på riktigt, riktigt länge!! Så jädra klockren!!

 • Pingback: Så slipper du våldta | UnderbaraClara « Stjernquist's Blog

 • Clara Lidstrom

  Ja visst är det fantastiskt!? Det betyder att jag har råd att fortsätta blogga. Det tar enormt mycket tid och med den lilla tid jag har måste jag göra saker jag tjänar pengar på! Jag är oerhört stolt över företagen som syns hos mig och tycker att det är en stor vinst för läsarna dessutom. Ju fler reklamplatser utanför bloggens redaktionella flöde – desto mindre köpta inlägg bland de redaktionella inläggen. (Något som nästan alla större bloggar annars ägnar sig åt – både oetiskt och olagligt)

 • Johan

  Om man känner att man behöver våldta, så är man ju skadad såpass att man inte ser skillnad på rätt/fel. Att kunna se skillnaden är en del av att vara man. En man som hör någon säga ”jag vill våldta den där tjejen”, bör (impulsivt tänkande) fort som fan sänka honom och lite därtill, i sin roll som beskyddande man. Jag skulle ju aldrig kunna råda en våldtäktsman om hur man minskar frestelserna då jag själv aldrig haft några. Ta med er ett smidigt jävla vapen om ni är oroliga för att bli våldtagna. Chansen att jag blir påhoppad och knivhuggen är lika stor som att du blir våldtagen. Jag försöker vara redo den dagen. Sen kan man liksom inte göra så mycket mer. Vi är bara djur med instinkter. Vässa nycklarna :)

 • http://pappamammabarn.blogspot.se Johanna

  Banne mig!

 • http://ordinary-justlikeyou.blogspot.com Annasofia

  tänkte också på det, alla bara; ”woohoo vad braa skriivet clara!! och så var det inte hon som skrivit det… ;)

  dock håller jag med, bra skrivet. det är inte vi tjejer som ska behöva akta oss på diverse olika sätt, det är våldtäktsmänner som ska ge fan i att våldta.

 • http://skrivarespenna.blogspot.com/ Anna

  Kul. Ibland när jag skriver GAPSKRATTAR jag. Gjorde det efter jag skickat denna lilla dära. Kul att CLARA och Internet finns!! Love u Clara!! (men jag va hos sjukgymnasten – inflammation i höften – Inte Claras/andra bloggares fel – MITT fel)

 • Martina

  Jag tycker det här var en rolig kommentar, du verkar rolig. Som svar på din fråga blir jag rätt trött på att sitta vid datorn till och från, ja.

 • http://fightgirl.devote. sara

  intressant läsning det som
  hade ökat trovärdigheten är om man ändrat formuleringen, redan där tappade jag intresset
  det som är tråkigt oxå är att samhällrt inte kommit längre i dessa jämförelser, påminner mkt om historian kring mannen som blir rånad och ifrågasatt
  känns som våldtäktsfebatten som uppdagdades när stureplans rättegången, flickan och skulden drog igång tagit ett steg tillbaka:(

 • http://skrivarespenna.blogspot.com/ Anna

  Tjabba! Just inkommen från Ute på filten. Solen gick i moln:( Jag har sett detta inlägg, men inte orkat läsa kommentarerna förrns nu.

  Jag bara undrar, först och främst Underbara Clara (behåll namnet och kalla dig själv för underbar, det borde fler göra, jag gör det) …Blir Du trött på att sitta vid datorn?

  Ni andra? Blir ni trötta på att sitta vid datorn?

  Det blir jag. För jag sitter där så mycket. (Angående våldtäkter HATAR jag varenda en. OCH Knark.)

 • Sussi Larsson

  Så klockrent!!!!!

 • Elin

  Bra tillägg!

 • http://lagavego.blogg.se/ mirjam
 • http://www.matildasmat.se/ Matilda Mattsson

  Underbart!

 • http://rks Emma P

  Grattis Clara.

 • Hanna

  Blev bara upprörd över att folk alltid hittar fel hos Clara oavsett vad hon skriver. Alla håller med om att listan är bra men då blir det gnäll om källhänvisning? Det blir dumt på så många nivåer. Sedan kanske det var onödigt av mig att kalla folk retarderade så det ber jag om ursäkt för men jag tycker fortfarande folk klagar för minsta lilla

ANNONS
ANNONS