UnderbaraClara

Hallonkola

Idag har jag bakat julgodis, bland annat hallonkola. När man kokar kola kan man variera sig i oändlighet med smaksättningarna. Ett bra grundrecept för kola är 2 dl grädde, 2 dl socker, 2 dl sirap. Man blandar ihop ingredienserna och låter dem sedan koka i en tjockbottnad kastrull tills smeten klarar ett kulprov. Och så kan man efter tycke och smak addera nötter, havssalt, lakrits, saffran – ja vad man nu är sugen på! Idag var jag sugen på hallonkolor.

Jag använde mig av hallonpulver i smeten. Liknande finns att köpa i välsorterade mataffärer eller kanske enklast på nätet. 

Och så fyllde jag kolaformarna med lite hallonsylt på botten också. För extra mycket smak!

Det blev två varianter av samma smet. I pappersformarna är kolasmet och hallonsylt och lite hallonpulver på toppen. I folieformarna är hallonsmet med salmiakpulver på toppen.

Gör så här: Mät upp 2 dl socker och blanda med 2 msk hallonpulver i en tjockbottnad kastrull. Rör om ordentligt och sätt sedan på plattan. Häll ner 2 dl sirap och 2 dl grädde. Låt koka tills smeten klarar ett kulprov. Häll upp i formar och låt stelna

Kommentera

Kommentera

Men nå er jeg sur! Jeg får ALDRI til ”kola” – eller karameller som det heter på norsk. Sist år ble de alt for harde, i år alt for myke:-(. Hvor lenge skal de egentlig koke? Til man kan forme dem til en kule, jajajaja- men snakker vi om en time? To? Fire??????? Jeg gir snart opp!
Hjemmelagede kola kan ikke erstattes av kjøpte!!!!!
Brukte din recept, Clara – den var nokså lik den jeg har brukt før, men den har og med smør – det så bedre ut uten smør, faktisk, for med smør i pleier fettet å flyte opp, og det ser jo ikke så delikat ut…. Men altså: hvor lenge er LAGOM å koke dem?????

Torill 2012-12-26 23:48 /

Svara

läckra!

teawiththemoon http://teawiththemoon.blogspot.co.uk 2012-12-08 20:18 /

Svara

Åååh det där lät ju underbart gott! Och enkelt. Det kan behövas för jag tycker rakt inte om då det blir för invecklat och för många ”delar” i ett moment. Ska verkligen prova.

Tack för tipset!

Anna från norr http://annawesterlund.blogspot.se/ 2012-12-07 15:23 /

Svara

åh..gud! det bara vattnas i munnen bara jag ser bilden!
kolla gärna in mina två bloggar
rosarubiner.blogg.se
myowncanon.blogg.se

kramiz ♥

Linnéa ♥ http://rosarubiner.blogg.se 2012-12-07 15:19 /

Svara

Å så gott det ser ut!
Fryser du in kolorna fram till jul? eller håller de sig?
(Risken finns att jag annars äter upp allt samma dag)

tuna http://vackerhetochmarkvardism.wordpress.com 2012-12-07 10:48 /

Svara

Mums!!!

i annahs huvud http://www.iannahshuvud.blogspot.se 2012-12-07 08:37 /

Svara

Ooo, bringebærpulver, faktisk! Det har jeg aldri tenkt på engang… Men det er nok på tide at jeg tester ut lakrispulver, som alle andre tydeligvis bruker for tiden :)

Tante Jul http://www.tantejul.com 2012-12-06 23:45 /

Svara

Mmm.. ser gott ut! Jag brukar göra kola med lakritsstång, den är oemotsåndlig.

Frida http://fridasofias.blogspot.com 2012-12-06 22:13 /

Svara

Åh jädrar vad gott det låter!
Clara: jag har inga hallon i frysen, så vad tror du blir godast av lingon, blåbär, röda eller svarta vinbär istället om man ska sno ditt recept? Röda vinbär kanske? Sylt eller hela?

Ak 2012-12-06 21:46 /

Svara

Men smaskens! Det där ska vi testa!

Lisa http://sjabbigmenchic.blogspot.com 2012-12-06 21:19 /

Svara

Mmmmm! gott!!! :D

http://inavintageworld.blogspot.com.es/2012/12/barroque-hair-style.html

Pilar Giménez Almalé http://inavintageworld.blogspot.com.es/ 2012-12-06 19:31 /

Svara

Har aldrig förstått mig på det där kulprovet??

esterii http://www.esterii.blogg.se 2012-12-06 19:31 /

Svara

när man har kokat kolasmeten en stund så ta lite på en tesked och droppa ned den i ett glas med vatten.. ta sedan upp den från vattnet och kan du forma den till en någorlunda fast kula så är kolan färdig och den ska tas från plattan direkt. är kolakulan hård så kommer kolan bli hård med. och är kolakulan för mjuk så behöver den koka lite till.

Jenny http://thepowerofhello.tumblr.com 2012-12-06 19:45 /

Så läckra recept du bjuder på, här måste man ta för sig av gobitarna. Tack Clara för alla läckerheter du bjuder på.

Emma P http://pas 2012-12-06 19:21 /

Svara

Vi gjorde flera olika sorters godis i helgen och endast några futtiga kaffekolor finns kvar…omöjligt att stå emot när allt gott står framme och liksom ropar på en!

Camilla/Rufft och Sött http://rufftochsott.blogspot.com 2012-12-06 19:19 /

Svara

Gud så gott! Det skulle vara otroligt kul om lade upp dina bästa julgodis-recept. Hade varit en otrolig hjälp till mig, ska nämligen julbaka på lördag. Tack på förhand vännen. ♥

Becka [fotoblogg] http://photos-by-becka.fotoblogg.nu 2012-12-06 19:10 /

Svara

Så galet gott. Hallon och lakrits-kombo är ju inte att leka med!

Naths http://nbencic.blogspot.com 2012-12-06 18:17 /

Svara

Men åh, som jag funderat o funderat på vad jag ska använda i min hallon/lakrits fudge jag tänkt knåpa ihop. Där har jag ju svaret.
Någon som vet om man köpa hallonpulver någonstans i Umeå? Tycker det var lite saftigt med 49kr i frakt för en påse a 59kr :/

Nathalie 2012-12-06 18:15 /

Svara

Åh! skulle helst ägna decembers alla timmar till att göra lika fina kolor, baka saffranskakor och sy julvimplar. Detta måste testas!

Lovisa 2012-12-06 18:03 /

Svara

Alltså kolla in dessa fantastiska julkakor och bakinspiration!! :) http://www.majkenhood.com/2012/12/s-w-e-e-t.html

GRYMMA JULKAKOR! http://majkenhood.com 2012-12-06 17:39 /

Svara

Hallonpulver låter lite e-nummeraktigt! Själv gör jag alltid jordgubbskola men då på äkta jordgubbar!

Anna 2012-12-06 17:31 /

Svara

Jag vet förstås inte vad det är för hallonpulver Clara använder (har ju sett att hon ibland använder saker med konstgjorda e-nummer), men det finns hallonpulver som består av torkade, pulveriserade hallon, utan en tillsats i sikte. Dessa klassas t o m som raw food! :-)

Sara 2012-12-07 12:53 /

Det här är bara torkade pulveriserade hallon av HÖGSTA kvalitet =)

Clara Lidstrom 2012-12-07 17:52 /

Så himla smaskigt det låter. Måste prova. Ni som gillade EasyArt, prova TerraFoto.se för härliga bilder. Nu finns också Julbilder att njuta av.

Ann 2012-12-06 17:26 /

Svara

Men åh!! Detta måste man ju testa!

Fredrikapåvinden http://fredrikapavinden.blogg.se 2012-12-06 17:25 /

Svara

GUD VAD GOTT <3

inspirationdelux http://majkenhood.com 2012-12-06 17:05 /

Svara

Både ser och låter jättegott! Kul att med olika smaker. Jag är lite bekväm och gör knäck i mikro..

lisasvilja http://lisasvilja.wordpress.com 2012-12-06 16:58 /

Svara

Mmm, hallon är ljuvligt gott! Jag kokar också kola idag!

Queen of Kammebornia http://queenofkammebornia.se 2012-12-06 16:13 /

Svara

oj vad gott det ser ut!

Nela http://underhavet.blogspot.com 2012-12-06 16:12 /

Svara

Åh, vad smaskigt!

Du tar så fina bilder, så man blir ju så sugen…

Daniela http://panylund.blogspot.se/ 2012-12-06 15:55 /

Svara

Nam! Jeg vet det er mange som bruker glykose når de lager kola, blir det like bra uten? :)

Hannah http://hannahsfika.blogspot.com 2012-12-06 15:36 /

Svara

vilket bra grundrecept på kola. det ska jag försöka lägga på minnet. snart ska jag ta tag i årets kola-göra så det passade ju finfint :)

michaela- med syskon i magen ♥ http://minahjartanochjag.webblogg.se/ 2012-12-06 15:35 /

Svara

Those look delicious

Rebecca Lately http://www.rebeccalately.blogspot.com 2012-12-06 15:35 /

Svara

Har aldrig hört att det finns hallonpulver, det låter annorlunda och lite spännande. Säkert gott!

Syster Elin http://systerelindesign.blogspot.se 2012-12-06 15:25 /

Svara

Låter gott… Så det får jag prova:))

Anna och en röd stol http://annasrodastoloannat.blogspot.se 2012-12-06 15:19 /

Svara

Det är mycket pyssel och bestyr nu inför jul! Kolorna ser jätte goda ut och så smidigt att smaksätta med pulver av olika slag.
Själv tänker jag ta itu med julklappsinslagningen http://studiolivskraft.blogspot.se/2012/10/gor-snygga-paket-till-fodelsedagar-dop.html

Ha en fortsatt bra dag!

StudioLivskraft http://studiolivskraft.blogspot.se/ 2012-12-06 15:15 /

Svara

Några julpaket hann jag få klara. http://studiolivskraft.blogspot.se/2012/12/sla-in-dina-klappar-till-snygga-julpaket.html
Tur att det är några dagar kvar till jul så man slipper sitta uppe för att slå in paket hela natten till julafton ;)

StudioLivskraft http://studiolivskraft.blogspot.se/ 2012-12-06 20:08 /

*dreggel*

Alexandra 2012-12-06 15:14 /

Svara

Så fint! Jag har ett så himla dåligt tålamod vad gäller kola- och knäckbak. Det kladdar och blir kletigt och dant. Har du tips på hur man orkar göra knäck inför jul? Det är ju trots allt lite viktigt ändå

Helena http://frommercury.blogspot.com 2012-12-06 15:13 /

Svara

Jag brukar koka knäck i micron. Tar en glas alt. Keramikkanna och har i 1 dl var av grädde socker och sirap. Tar kanske 5-10 min beroende på hur hård knäck man vill ha.

randigdot 2012-12-06 16:15 /

prova göra innan så att du känner dig nöjd när väl den ”viktigaste” kolan ska göras. övning ger färdighet. kletigt blir det nog lite för alla. men tänk vad gott det blir i slutändan! :)

Jenny http://thepowerofhello.tumblr.com 2012-12-06 19:42 /

Jag gjorde knäck förra året som blev liggande till mars. Ingen tyckte den var god. Den smakade bränt och jobbigt söt, vet inte om det blev fel eller om jag (och hela min familj) inte gillar smaken helt enkelt. Nästa gång ska jag verkligen testa kola istället.

Snabbmakaroner http://snabbmakaroner.wordpress.com 2012-12-06 21:13 /

ANNONS
ANNONS