UnderbaraClara

Chokladrutor med mandel och valnötter

Idag har jag sysselsatt mig med att baka. Någon undrade om jag inte kan bjuda på ett superenkelt recept som till och med nybörjare klarar. Klart jag kan göra det – receptet på en supergod choklad- och nötruta kommer här. Det tar max en kvart att göra!

Rosta 100 gram manel och 100 gram valnötter i en stekpanna. Grovhacka och lägg åt sidan. Blanda 2 dl grädde, 50 gram smör och 3 dl socker och en nypa salt och låt koka i sju minuter. Blanda i 250 gram grovhackad mörk choklad (86%) och rör tills den smälter. Häll ner nötterna och blanda runt. Töm sedan över smeten i en form med bakplåtspapper. Låt stelna över natten

Skär sedan chokladen i små munsbitar. De är rätt mäktiga så pralinstorlek brukar vara lagom. Man kan variera godiset genom att byta ut nötterna mot jordnötter, eller pistagenötter. Men kan också köpa en smaksatt choklad – både chili och mint är väldigt gott! Lycka till

Kommentera

Kommentera

Tack! Det blir helgens recept!! :-D

Annie http://narannie.blogg.se 2012-12-12 09:45 /

Svara

Hur stor ska formen vara? För recept till nybörjare måste allt in i minsta detalj vara beskrivet! För jag vet inte hur stor formen ska vara och inte lär jag förstå det när jag bakar heller, tyvärr. Har hänt att jag slängt kaksmet med visp och allt i soporna när det inte blivit som jag tänkt…

Emma 2012-12-11 20:34 /

Svara

Ooooooo, måste testas! Kanske till julens släktkalas. Får göra en testsats först. Risk att det tar slut, chokladoman som man är!

Annica http://www.lillaanka.blogspot.com 2012-12-08 21:17 /

Svara

Åh så fin och julig du är=)

Gabriella http://elephantzoul.blogg.se 2012-12-08 19:34 /

Svara

Ser gott ut! :-)

Sofia http://lovejournal.blogg.se/ 2012-12-08 17:41 /

Svara

Vad fin du är i håret! Blir nog en lugg på mig också i veckan, jag längtar. Har ännu inte vågat mig på att göra godiset, trots att jag är ganska händig i köket. För jag är livrädd för min gamla gasspis! Kram!

Charlotte http://charlottetroein.blogspot.se/ 2012-12-08 16:37 /

Svara

Jag gjorde dessa mumsbitar direkt. Supersmidiga! 7 min på spisen och sen i med resten (självklart även nötterna o mandlaran som jag hade rostat enligt receptet). Dessa mumsbitar blev mjuka, bortsett från mandlarna, var utsökt goda. Enda problemet är att jag kommer ju ihåg var jag gömde dom från övriga familjen. Kan inte någon komma hem o gömma dom för mig? Bästa julgodiset någonsin. Har även gjort en gå-bort-present till i kväll av dom.

Elisabet 2012-12-08 14:17 /

Svara

Åh, nostalgi! Min mamma gjorde alltid sånt där godis till jul när vi var små. Hon kallade det för ”Strykande Åtgång” och jag kunde aldrig för mitt liv begripa vad strykjärn hade med godis att göra? ;) Det är inte lätt att vara liten..

Stina http://einsteina.blogg.se 2012-12-08 12:49 /

Svara

För underbar prickig inspiration! <3 http://www.majkenhood.com/2012/12/mitt-i-prick.html

Kreativitetsboost! http://majkenhood.com 2012-12-08 12:36 /

Svara

Ursäkta en novis, men när ska man blanda nötterna i smeten? Eller ligger de redan i formen när man häller över smeten?

Ann 2012-12-08 12:25 /

Svara

Undrar samma sak :)

Frida S 2012-12-08 13:07 /

Ser fint ut, men mitt bekymmer som köksnovis (om nu receptet vänder sig till oss…) är att jag inte vet hur man rostar nötter. Vad innebär det? Hur gör man? De skall ligga i stekpannan, det förstår jag. Men vilken ”siffra” ska plattan vara på (dvs hur varmt ska det vara?) och hur länge ska nötterna ligga i stekpannan? Ska man vispa runt dem? osv

Jag ramlade alltså ur receptet redan vid första punkten. Men jag hoppas på att någon av er andra kan hjälpa mig.

Hejhej!

Kajsa 2012-12-08 07:52 /

Svara

Rosta i torr stekpanna, inget smör. Jag sätter på högsta värmen men jag orkar inte vänta. Sätt på medelvärme om du är osäker. Med en stekspade rör du bland mandlar/valnötterna. De ska inte bli svarta eller mörka. När de första har fått mörkare färg på ytan så kan du ta av stekpannan. Eftervärmen gör att de fortsätter att rostas. Tror att U C glömde skriva att nötternamandlaran skulle i smeten till slut. Vänte inte du novis utan gör dem nu så slipper du kalla dig novis.

Elisabet 2012-12-08 14:23 /

Vad fin du är i den röda koftan Clara! Älskar när man hittar sitt nya favoritplagg på SH :)

Lovisa http://livetsomlovisa.blogg.se 2012-12-08 01:09 /

Svara

Tack för recept, men jag nöjer mig med att titta :)

esterii http://www.esterii.blogg.se 2012-12-08 00:43 /

Svara

det där lyckades du inspirera mig med …*ler..ska testas under morgondagens julbak….Tack ! och ännu mer tack för er fina bloggskola!! Ni är verkligen tre grymma tjejer.

Kram

Pernilla

Piazzan.blogpot.com http://www.piazzan.blogspot.com 2012-12-08 00:40 /

Svara

Mums filibums! Härligt gott och sköna juliga bilder. Instagrambilden med Bertil vid bordet är fantastisk! Allt gott till er! Välsignelser inkluderat.

Cecilia summerar http://cecilia.ekhemmanet.se 2012-12-07 23:23 /

Svara

Mums!

Elina Dahl http://elinadahl.blogspot.com 2012-12-07 23:00 /

Svara

Hej UNDERBARA Clara
ja som sagt,,,,,,,Gillar Dina bilder..du är en duktig fotograf :)
å missa nu inte…..

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

de e kul att vara med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

The Rosegarden in Malevik http://www.maleviksrosentradgard.blogspot.se/ 2012-12-07 22:39 /

Svara

Ser jättegott ut! Din blogg är väldigt trevlig att läsa tycker jag av det jag har sett. Jag undrar, är du mammaledig nu eller är du ”hemmafru” eller är du bara ledig nu den här perioden?
kram

Maria 2012-12-07 22:30 /

Svara

Tack snälla. Jag jobbar för fullt och är inte ledig alls faktiskt =)

Clara Lidstrom 2012-12-07 22:59 /

Oj så gott och verkar enkelt att göra det ska testas.

Emma P http://pas 2012-12-07 22:18 /

Svara

Ska det vara skållad hel mandel? Ska testa! /Anette

Anette 2012-12-07 21:35 /

Svara

såg himla gott ut och allt gick rätt bra tills jag hade i chokladen.. det skar sig alldeles hemskt och det utbröt panik och totalt kaos. jag försökte rädda smeten genom att koka upp det igen men det var lönlöst. tillslut hällde jag av det vattniga och sparade den tjocka smeten och gjorde kolan av den istället. vad det nu var jag hällde bort vet jag inte. det var säkert någonting viktigt.

nu har jag smakat på den och det blev typ fudge. gott, men inte som jag hade tänkt ^^

Petra http://www.iokaste.se/ 2012-12-07 20:49 /

Svara

Å! Den ska ”skära” sig lite. Det går till sig efter en stund =)

Clara Lidstrom 2012-12-07 20:53 /

Jag får nog ta och prova igen helt enkelt ^^ de blev ändå väldigt goda fast det inte blev riktigt rätt nu första gången. Jag brukar alltid göra kola på julen och det brukar alltid misslyckas på ett eller annat sätt, och jag blir alltid lika förvånad, konstigt nog ;D

Petra http://Www.iokaste.se 2012-12-08 00:47 /

Vilken tur för mig någon annan hann provlaga det innan och fick exakt samma ”problem”. Har precis hällt upp det i en form och det ser väldigt sorgligt ut vill jag lova. Men tryggt att veta att det bör ordna upp sig :) Så tack Petra och Clara /Lina

Lina, brev från Amerika http://brevfranamerika.blogspot.com/ 2012-12-13 00:53 /

Åh sådana smidiga recept gillar jag :-)

madelein - sexbarnsmamma http://madelein.se 2012-12-07 20:45 /

Svara

En kvart fastnade jag för när jag läste inlägget. När jag sedan såg den läckra bilden, vars chokladbitar såg ut att ha tagit minst en timme att få till, var jag såld. Dessa gottebitar skall jag göra!
Må väl!

Bullar och business http://www.hemmetsjournal.se/elisabethannica/handarbete/blogg 2012-12-07 20:11 /

Svara

Mmmmm, underbart och enkelt! Det är så det ska va!

Helén i Vilrummet http://www.vilrummet.blogspot.se 2012-12-07 19:33 /

Svara

Åh det ser supergott ut! Ska jag definitivt testa att baka nästa vecka :) /Lina

Lina, brev från Amerika http://brevfranamerika.blogspot.com/ 2012-12-07 19:27 /

Svara

Tack för receptet! Ska helt klar pröva :)

Anna http://annorna.blogspot.se 2012-12-07 19:21 /

Svara

Ser ju underbart gott ut må jag säga!! julfeeling är något du kan fixa!!!

Kram Alexandra

Alexandra http://imittrike.blogspot.com 2012-12-07 19:16 /

Svara

Låter gott det! Ska testa nån dag.

Madeleine http://whitemaskgirl.wordpress.com 2012-12-07 18:54 /

Svara

Låter superdupergott! Gottegris som jag är!

Mamma Elva http://elvornashem.blogspot.com 2012-12-07 18:31 /

Svara

Mums vad gott! De gör alltid mamma till jul :)

TÄVLA OM SIGNERAD BARNBOK http://finafrun.se/2012/december/tavling.html 2012-12-07 18:29 /

Svara

Mums vad det ser gott ut! Det ska jag nog göra. Men i kväll ska jag göra Dajm :) Vilken fin klänning du har, jag älskar prickigt. Kanske är den likadan som min?
Kram!
http://queenofkammebornia.se/2012/september/sommarens-sista-fladersaft.html

Queen of Kammebornia http://queenofkammebornia.se 2012-12-07 18:29 /

Svara

Måste göra.

Marie 2012-12-07 18:20 /

Svara

Yes, julsnabbmat! Tack.

Snabbmakaroner http://snabbmakaroner.wordpress.com 2012-12-07 18:09 /

Svara

Det där lät gott och enkelt, jag ska absolut testa redan i helgen :)

Samara http://sasha-samara.blogspot.com 2012-12-07 17:57 /

Svara

Dessa ska jag nog prova att baka snart, ser enkelt och supergott ut :)

Maria http://www.lovelyclouds.blogspot.se 2012-12-07 17:57 /

Svara
ANNONS
ANNONS