UnderbaraClara

En punkigare lucia

Jag har aldrig tänkt på att lucia skulle vara någon form av skönhetstävling eller liknande. Kanske för att vi alltid lottat om vem som ska vara lucia. Jag tar mig för pannan när jag hör att det fortfarande finns skolor som röstar om vem som ska få bli lucia. Vad är det för inkompetenta och otänkta lärare som låter sådant fortgå? Kan en sådan tävling bli annat än en tävling i skönhet och popularitet?

Min man gick i skolan i en liten by och på den skolan utsågs lucian genom omröstning. Alla luciakandidater gick runt i klassrummen och så räckte eleverna upp handen för den som de röstade på. Vissa flickor höjde alla handen för. Några fick inte en enda hand i luften. Men systemet fortlevde år efter år. Man ansåg väl att det var demokratiskt och rättvist att utse lucian så. Men när Jakob gick i sexan bestämde han sig för att ställa upp som luciakandidat. Till saken hör att han var en tjock punkare med tuppkam på den tiden. När han gick runt i klassrummen tyckte alla att det var så festligt att ha en punkare som lucia att de röstade på honom. Den rultiga punkaren blev alltså vald till skolans lucia. Framför alla söta flickor. Ett väldigt demokratiskt val, helt enligt reglerna. Men plötsligt var demokratin inte längre så önskvärd. Byborna knorrade, föräldrar och lärare förfasade sig. Tillslut hade nästan alla tärnor hoppat av luciatåget – de ville inte gå i ett luciatåg med en punkare som lucia.

Jakob tog det inte så hårt. Han hade ju ändå bevisat att han kunde vinna omröstningen. Och till på köpet hade han krossat strukturen. Det året skrotades hela röstningssystemet och och fortsättningsvis lottade man alltid fram lucian. Och det måste man ju ändå säga var ganska bra åstadkommit för en tolvårig punkare. Riktigt samhällsomstörtande om man tänker efter.

 • Johanna

  När jag gick i högstadiet nominerade några killar en tjej som ansågs klart udda till lucia – som en ironi, ett elakt skämt. Hon vägrade dock att fatta piken utan ställde upp som kandidat, vilket fick andra elever att plötsligt fundera på det här med popularitetstävlingar och hur de oskrivna reglerna för luciaomröstningar egentligen ser ut. Tjejen med krulligt hår och tandställning vann en jordskredsseger och luciatåget blev verkligen extra fint det året med en lucia som inte var ”populär” – men omtyckt.

 • http://monkifejs.blogg.se johannaL

  haha gud va bra gjort=)

 • Clara Lidstrom

  Heja dig Åsa! Fler lärare borde tänka som du!

 • Åsa

  Jag jobbar som musiklärare. Förra året skulle jag ha hand om mitt allra första egna luciatåg och berättade då för kören (en högstadiekör) att i år lottar vi fram lucia. Oj, vilka sura elever jag fick! De var otroligt upprörda, de försökte prata med den ordinarie läraren (jag jobbar som vikarie), de försökte prata med andra lärare, men som tur är så har jag fina kollegor som stöttade mig i mitt beslut.
  Jag trodde aldrig att jag skulle få så stort motstånd från eleverna! Dock var det ju självklart inte alla som protesterade. Men det var heller ingen som vågade stå upp mot de som gjorde det och säga: ”Jag tycker det är bra att lotta lucia”. Det tror jag ingen skulle våga även om de tyckte så. De som protesterade ansåg att det inte alls var en popularitetstävling eftersom ingen av dem hade några vänner i kören ändå (jag förstod aldrig deras resonemang) och att det var orättvist med lottning.
  Jag är glad att jag gjorde som jag gjorde och i år hade vi inte alls några bekymmer kring lottningen av lucia.

 • http://imitthuvudnu.blogspot.se Claudia

  Mobbing är så förbannat värdelöst. Du duger, varje dag! Kram till dig!

 • http://Www.knutochkofta.blogspot.com Knut och kofta

  Minns det där med omröstning i mellanstadiet, och att jag röstade på mig själv bara för att mitt namn skulle hamna på tavlan… Så att någon skulle tro att någon ville att jag skulle bli lucia.

  Jag fick som tjej absolut inte heller vara tomte, varken för klassen eller läraren. Inte ens tomtemorargumentet bet. Märkliga upplevelser såhär i efterhand, då jag tyckte mycket om läraren och att hon på många sätt var progressiv…

 • Susanna

  Jag blir så glad av den här berättelsen. Upplyftande. Stor eloge till din man. Jag brukar aldrig kommentera på bloggar men jag kan inte hålla mig.

  För övrigt fattar jag inte varför alla tjejer inte kan vara Lucia, när alla män kan vara Staffan. Helt seriöst faktiskt. Typiskt att bara en tjej kan vara utvald som speciell.

 • http://uppsalasfinest.wordpress.com/ Uppsalasfinest

  Vi hade också lottning på skolan och jag kan inte tänka mig att det finns skolor som faktiskt röstar? Varken nu eller då.
  Alltså, jag veeet ju att det förekommer, men det är ju helt sjukt? Helt, helt sjukt? Vad är det för traditioner att bevara?

 • Becka

  Haha, Fasiken vad bra! Heja Jacob!! Tack for en fantastisk blogg Clara! Xx

 • elsa

  Tycker det inte är så svart på vitt som de flesta verkar det som… för mig är Lucia en jätteviktig tradition, inte för den religiösa innebörden, men för att det är så vackert och välbehövligt och mysigt, ser fram emot det varje år. Då känns det trist när folk bara driver med det och gör det till något spex. Inte för att det du beskriver var så, eller att det alltid är så när det är en ”okonventionell” lucia. Eller har med okonventionell musik. Men har absolut hänt. Ibland är det bara skönt med traditioner.. men såklart måste det skötas bra, och inte bli någon skönhetstävling eller förnedring.

 • http://idajennymathildaolofsson.blogspot.se/ Jenny Olofsson

  Åh så rätt!
  Jag ogillar sånt där så skarpt att jag kunde bita mig själv i örat. Det är så hemskt att bestona att några är vackrare än andra. Alla är vackra och alla ska få känna sig vackra. Ingen ska vara mer given att vara Lucia än någon annan. Lucia själv hade ogillat ett sådant framröstningssyste. Bojkotta sånt!

 • Matilda

  vilken cool man du har :)

 • Kajsa

  Åh, det där minns jag så väl. När jag gick i tredje klass var det dags för det årliga luciatåget. Alla de populäraste flickorna ställde upp i lottningen om vem som skulle bli lucia. Friskt vågat ställde jag också upp, en småfet, lång tjej som alltid sa fel saker vid fel tillfällen och var någonstans mellan att vara mobbad och att vara med i det populära gänget. Då de populära, smala, korta flickorna fick nys om att jag ställt upp i lottningen och snabbt som ögat la de ner sina egna nomineringar och började proklamera att det var någonting fult, att vara lucia.

  Så, visst kan det vara bra med lottning, men i detta fall var det inte det. Jag skämdes där jag stod med luciakronan i håret och de populära tjejerna fnissade i sina tärnskruder. Att klassens tjockaste och allra mest mobbade kille blev utsedd till att vara tomtefar och trycka i sig gröt på scenen var såklart också jättekul i poppis-tjejernas ögon. Han själv njöt av att få uppmärksamhet och av att för en gångs skull få stå i centrum, men till vilket pris?

  En annan luciahistoria handlar om då jag gick i mellanstadiet och det vankades luciatåg. Vid den här tiden hade jag hamnat i en betydligt bättre klass, ingen mobbning fanns, men dock rasism från lärarens sida. En kille som har pappa av afrikanskt ursprung, och mamma av svenskt ursprung blev utpekad av läraren och hon sa ”Simon, du som ändå är mörk kan ju vara pepparkaksgubbe, det blir smidigast så”. Jag tänkte inte så mycket på det då, men i efterhand förstår jag inte hur läraren tänkte.

  Detta ämne upprör mig fruktansvärt mycket.

 • http://norrgardenstradgardsdesign.se Stina

  På mitt lågstadium så lottade man Lucia bland dem som ville vara med, ett år var en förälder med på dagen det skulle lottas och så lyckades hen dra sin egen dotter, ett annat år så drog min mamma som är lärare i andra klassen min syster (båda klasserna gick Lucia ihop). Så det kan bli hur tokigt som helst, men det är helt klart det mest rättvisa systemet.

 • Jelena

  På min högstadieskola var det flickorna i nian som kunde väljas till att vara lucia. Vi som ville ställa upp gick till musikläraren och tog porträtt på våra ansikten. Dessa fotografier hängdes sedan upp i korridoren under hela november så att eleverna kunde se vilka som gick att rösta på. Jag minns att det var så himla pinsamt och att jag ångrade mig så fort bilderna sattes upp. Det fanns ju ett par tjejer som var jättesöta och populära, och alla visste ju att en av dem skulle bli utvald. Att det ens fanns bilder på andra tjejer kändes helt meningslöst och hånfullt egentligen. Det blev en av de populära tjejerna som valdes ut såklart.

  På gymnasiet däremot, var det utlottning. Jag vann. Då kunde jag inte sluta tänka på att jag med största sannolikhet inte hade vunnit om det hade varit en omröstning :) Haha.

 • http://www.facebook.com/BjorkbackeFotografi Therese @ Björkbacke Fotografi

  Så j..kla bra gjort att jag bara vill klappa händerna. Sådant gillar jag (y)
  Blev glad av att läsa den historien.
  Ibland funderar man både en och två gånger hur vuxna tänker egentligen. Eller snarare OM de tänker ;)

 • Ina

  Vilken fantastisk historia! Jakob är min hjälte!

 • http://harnite.blogg.se Sarah – Har ni te?

  Helt rätt ju! Och väldigt imponerande av en tolvåring :) Det är ju helt sjukt att de där fotona med stadens lucia-kandidater fortfarande sitter uppe i många skyltfönster, det är ju aldrig en enda kille, punkare eller tjock med på dom bilderna…

 • http://queenofkammebornia.se Queen of Kammebornia

  Helt underbart!

 • Ayo

  När jag gick på högstadiet fick alla som ville vara med i luciatåget.
  De som var intresserade av att vara lucia sjöng solo (eftersom lucian skulle sjunga solo under uppträdandet) inför de andra i luciagruppen och de fick därefter rösta.

 • http://stockarochstenar.blogspot.com cina

  Väldigt bra inlägg! jag tänker på amerikanernas skolbaler där man utser prom queen och prom king. Förvånansvärt att den traditionen finns kvar! Och omröstningen av skol-Lucian ligger inte långt efter. Jag tror inte att majoriteten lider av det, utan ser det mer som en kul grej. Men på nåt sätt är det just det som gör det så sjukt. Vi är så miljöskadade att vi inte ens ser dessa strukturer som värderar popularitet och utseende så högt.

  Jag tror inte majoriteten av 50-talets hemmafruar led särskilt mycket heller, eller kvinnorna före 1920-talet som inte hade någon rösrätt. Det är först när utvecklingen går framåt som det står klart hur ålderdomliga och orättvisa en del företeelser är. Det är då man tänker ”Men Herre Gud, hur kunde jag finna mig i det där?!”

  När jag gick på högstadiet kom elevrådet ut till klassrummen på Alla hjärtans dag och delade ut rosor till de populäraste eleverna från deras hemliga beundrare. De som inte fick några? Äh, vem brydde sig – det var ju bara en ”kul grej”. Vet inte om denna tradition finns kvar på någon skola. Hoppas inte det.

 • Linda Hallström

  Men omröstning kan också vara roligt i en trygg miljö där folk vill varandra väl! På min gymnasieskola (som måste varit lite framåt, för detta är typ 20 år sedan) röstades det också fram årets stjärngosse. Stjärngossen blev med förkrossande majoritet en utbytesstudent från USA. En svart kille som i egenskap av amerikan hade absolut noll koll på våra luciatraditioner, men han tyckte det var kul och var den snyggaste, gladaste och bästa stjärngosse jag sett tror jag :). Minns inte att omröstningarna var jobbiga för någon under den tiden. Varje klass utsåg sin kandidat i demokratisk och trevlig anda (både lucia och stjärngosse) någon vecka före det stora valet och sedan under veckan var det ett ivrigt kampanjande för just DIN klass kandidat, med plakat, banderoller och hela baletten. Som en rolig grej och happening. Kan inte minnas att någon blev ledsen av detta, stämningen runt ikring var inte så allvarlig även om själva luciatåget var nog så högtidlig. Men det är klart att folk kan ha blivit både kränkta och ledsna, men det gick mig helt förbi i så fall…. Det är ju svårt att undvika, en del blir kränkta av att svart docka finns med, en del av att svart docka tas bort tex.. Själv tänker jag att om folk bara lade hälften så mycket tid på att behandla sina nära medmänniskor väl som på att oja sig över det stora så skulle världen vara vänligare. Enligt principen
  ” If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make the change”. Respekt till alla där ute!!! Och en God Jul då…

 • http://whitemaskgirl.wordpress.com Madeleine

  På min gamla skola var det dubbelt så hemskt. Först frågade läraren rätt ut till alla om vem som skulle vilja vara Lucia (jag sa inget för jag var klassens mobboffer) och sedan skulle alla rösta mellan de som ville vara. Tyvärr riktigt dåligt, hoppas det systemet inte finns kvar.

 • http://narannie.blogg.se Annie

  Sjukt bra gjort.

 • Louise

  I min klass fick den som ville ställa upp som kandidat till Lucia. Sedan samlades vi hos musikläraren där vi fick läsa en dikt. Den som läste bäst, dvs. tydligt och inte för snabbt fick bli Lucia. Ett ganska bra sätt att välja på tycker jag.

 • Emma

  Jag minns att jag tyckte att Lucia var en jobbig period på året pga omröstningen, det var alltid samma tjej i klassen som vann pga sitt långa blonda hår, själv önskade jag hett att få bli lucia en enda gång med det blev aldrig så. Som vuxen fick jag till slut stå lusse brud som avslutning på min period i en universitetskör, där var det tradition att de som skulle sluta kommande år fick bli lucia, vi hade två som delade på posten dessutom…

 • Annika

  Åh fantastiskt gjort av Jakob! Känner så väl igen det där. Helt förkastligt att man röstar fram en lucia, speciellt under skolåren och högstadiet när man är extra känslig för sånt där. Det fostrar verkligen ett otrevligt klimat. På min högstadieskola var man också tvungen att röstas fram som tärna för att få delta i luciatåget. Trist för mig som älskade att sjunga men var motsatsen till populär. Nu på universitetsnivå har jag lussat flera gånger på skolan och ett år hade vi en manlig lucia med långt hår. Efteråt visade det sig att det varit mörkt och att alla antog att det var en kvinna. Så vad spelar dessa dumma könsroller för roll!

 • Susanna L

  Jag tycker vi hade ett ganska bra system när jag gick i skolan, de som var intresserade av att gå med i luciatåget fick det, och så utsågs lucian inom den gruppen. Dels genom lite diskussioner, men också baserat på sångröst eftersom det var tradition att lucian skulle sjunga ett ganska svårt stycke. Var det fler än en som ville/kände att de klarade av stycket fick lotten avgöra. Övriga elever på skolan var inte inblandade, och det kan jag tycka var ganska skönt. Vi hade faktiskt en kille som lucia ett år, han hade fantastisk sångröst!

 • http://elephantzoul.blogg.se Gabriella

  Underbart, hejja Jakob!

 • http://www.frokenfynd.se Fröken Fynd

  Jag förundras alltid över alla Luciauttagningar i tidningarna. Massor av bilder på olika tjejer som vill bli Lucia i en ort. Sen ska man skicka in en röstsedel via urklipp i tidningen. Jättekonstigt.
  Kunde ju direkt peka ut vilka som inte skulle ha en chans. Varför är det fortfarande så här i tidningarna? Det är ju samma sak som populäromröstning i skolorna.

 • Therese

  Heja, heja Jakob!

 • Sandra Enegård Hall

  Fan, vad bra Jacob!!!
  Och God Jul till er.
  Tack för din blogg, Clara!!
  <3

 • http://www.joherman.blogg.se Johanna

  När min farbror gick i skolan var det bara han och en killkompis till honom som gick i 6:e klass, och 6:e klassarna hade alltid luciatåg, så de fick vara lucia och tärna det året. Rätt roligt faktiskt med tanke på att det är ca 25 år sedan.

 • Om något helt annat

  Jag blir nyfiken på den där Jacob. Synd att han figurerar så lite i bloggen :)

 • Hillevi

  Fantastiskt! Hälsa Jakob att han var en grym tolvåring!

 • http://thevelvetpond.blogg.se Sara

  Jag var Lucia i år, en enhällig jury valde fram mig. Juryn bestod av mig själv. Jag och några i klassen överaskningslussade nämligen för resten av klassen, och dem blev glada:D

 • http://brevfranamerika.blogspot.se/ Lina, brev från Amerika

  Vad härligt! Jag blir alltid så glad när barn visar vuxna vad som är rätt och vad som är fel. Eller som är så kloka att de inte tar åt sig av att ”förlora” en luciaomröstninh. Bra gjort av dig, den där killen och Jakob förstås. /Lina

 • fröken A

  Jag minns att jag inte tyckte om röstningssystemet när jag gick i mellanstadiet, men jag minns inte om jag sa något om det, antagligen gjorde jag det för det brukade och brukar jag göra när något känns fel. Men det ansågs vara en tradition att rösta och rättvist. Eftersom jag var en av de populära och hade långt hår när jag gick i sexan insåg jag att jag hade en god chans att vinna, men det var inte jätteviktigt för mig. Hade varit så mycket bättre om de lottat, och jag hade lika gärna varit tärna men pressen på mig att ställa upp som kandidat var stark. Tänk vad glad någon annan hade kunnat bli som lucia som det hade betytt mer för. Usch, jag ryser när jag tänker på det.

 • Elisabeth_65

  En ursnygg protest och test av det demokratiska systemet! Heja Jakob!

 • http://memelies.blogspot.se Lotta

  Är själv lärare och skulle aldrig komma på tanken att rösta fram Lucia. Har faktiskt inte heller varit med om att det gjorts när jag gått i skolan själv heller. De som vill vara lucior ställer upp som kandidater och sen får lotten avgöra vem det blir. Fullständigt självklart!!!

 • Kristin

  Men fy vad hemskt! Vilken fruktansvärd skola.

 • Kristin

  Åh suck, få saker gör mig så trött som luciakandidater. I min hemstad väljs en lucia varje år. Kandidaterna sitter och ler på affischer runt om i stan, och självklart vinner alltid den sötaste. Min mamma anmälde mig som luciakandidat när jag gick på gymnasiet, men när de ringde och ville att jag skulle komma på första uttagningen tackade jag nej och förklarade att jag inte ville vara med i en skönhetstävling. Damen på andra sidan linjen blev väldigt upprörd och förklarade att det alls inte var en skönhetstävling, och att de minsann lyssnade på hur folk sjöng osv. Vid första uttagningen kanske. Men sen, när man sitter på en affisch på stan, då är det i allra högsta grad en skönhetstävling.

  När jag gick i sexan blev jag framröstad som lucia, men jag kan än idag förvånas lite över det. Jag var verkligen inte populärast i klassen men vann över den ”sötaste” tjejen. Antingen tyckte folk om mig mer än jag fattade eller så var det för att jag var längst i klassen, haha. Nej men ärligt talat, jag var verkligen inte den typiska lucian, även om jag inte var punkare, så det finns undantag…

  Hur som helst, bort med luciaomröstningar! Och herregud man kan väl byta lucia för varje tåg? Det gjorde vi när jag sjöng i kören, alla som ville (av de äldsta) fick vara lucia och vi gick hur många tåg som helst. Och fram för manliga lucior och killar med glitter i håret.

 • Jenny

  Underbart! Fler borde våga göra som han! Riktigt starkt gjort av en tolvåring.

  Jag kommer inte ihåg hur det valdes lucia under min skoltid. Vad jag däremot minns från min högstadieskola, var att det varje år utsågs Mr och Mrs ”skolans namn”. Alla elever i skolan fick rösta, killarna på tjejerna och vise versa. Jag kommer inte ihåg vad jag tyckte om hela grejen just då, mer än att jag visste att jag inte skulle bli vald. Såhär i efterhand är det helt bisarrt hur något sådant kan få förekomma, oavsett om det gäller luciaomröstning, val till lag i gympan eller något annat.

 • http://ordterror.wordpress.com Jenny Ordterror

  Heja!

ANNONS
ANNONS