UnderbaraClara

Stressfri jul

Julen är som vi alla vet (men glömmer) en tid för umgänge och avkoppling och inte en tid då kvinnan ska slava ihjäl sig i köket. I min familj hjälps vi åt med maten. Alla gäster tar med något. Pappa gör till exempel sill, köttbullar och bakar bröd. Sedan har vi ordnat ett ganska enkelt julbord där bara de rätter som är absoluta favoriter får vara med. Och den som inte ids laga julmaten själv kan förstås köpa den färdig och bara servera den lite tjusigt. Julklappar har vi dragit ner på ordentligt, det är mest barnen som får och det tar också bort en massa stress och press i december.

För övrigt är det ett fasligt tjat om att städa innan jul. Låt mig säga det på en gång ifall någon tvivlar – man behöver absolut inte julstäda om man inte har en väldans lust med det!  Är det någon gång på året skiten inte märks är det väl i december när mörkret sänker sig och man mest eldar stearinljus? Nä, dämpa belysningen, sopa dammråttorna under mattan med foten och ta’t sedan lugnt med en knäck i käften. Jag har i alla fall planerat att ta det väääldigt lugnt under julens helger och göra ett minimum av saker. Jag vill helst bara läsa en massa böcker, sova, åka pulka och somna i soffan framför kaminen. Jag vill inte stressa upp mig ett endaste dugg, för då motverkas själva syftet med helgen.

Jag är faktiskt himla peppad på den här julen! Det blir den första jag firar hemma i huset. Vi brukar annars alltid resa till släkten och hur roligt det än är känns det faktiskt spännande att vara hemma och skapa nya traditioner. Pappa, Anna och hennes fästman kommer hit och firar med oss. Det ska bli en stressfri jul. Bannemig!

Kommentera

Kommentera

Jag ska oxå läsa böcker under julledigheten!! Och åka skidor, det är ju hur mkt snö som helst nu :) Och precis som du, inte stressa upp mig – det blir jul ändå.

Birgit http://birgitz.blogg.se 2012-12-20 23:16 /

Svara

Underbart!
Försöker också att inte ha för stora krav kring julen och börja fixa i god tid för att slippa stressa. Jag har insett att om jag känner att jag måste ha gjort en massa saker i hemmet till jul, blir det bara jobbigt. Julen och fixandet inför högtiden, ska ju vara roligt!

Lollo 2012-12-20 22:05 /

Svara

Så bra när man kan hjälpa till och att alla kan bidra med något! Härligt inlägg! Det där med städningen känner jag igen. Fixa, och dona, och allt ska bli skinande rent. Det kanske är tur vi har en hund i huset så oavsett hur tjusigt man än städar ligger det alltid lite Mollyhår här och var=)

Gabriella http://elephantzoul.blogg.se 2012-12-19 22:08 /

Svara

Att inte stressa i all ära, men hemskt vad alla ska lata sig. Är man några stycken och hjälps åt ibland så behöver det inte vara så förfärligt jobbigt. Verkar som att alla kör all in eller ingenting. Att städa sitt hem, göra lite god mat och handla julklappar behöver väl ingen stressa ihjäl sig för. Se det som något roligt istället att få det fint hemma och köpa presenter till de man tycker om. Är inte svenska hem skitiga nog. Dammsuga av, damtorka och lite rent runt sig måste ju folk klara av. Utan att gå in i väggen vid jul.

Malin 2012-12-19 19:50 /

Svara

Åh, jag önskar att min familj kunde ta det lite lugnare, och inte så benhårt hålla fast vid att allt måste göras på precis samma sätt som det gjorts år efter år efter år… Trots allt så har respektive tillkommit, barn fötts, och med det borde vi kunna tänka om lite om julen och tidigare traditioner, tycker jag.

Pressen är så stor på att man ska (måste!) träffa ALLA i hela tjocka släkten, inklämt på några få dagar. Suck.

Miss E 2012-12-19 16:56 /

Svara

Min syster sa det så himla bra häromdagen ”Fira jul är att göra ingenting i grupp”!

Ann 2012-12-19 15:50 /

Svara

Åh. Önskar jag kunde göra så… Men jag fick tenta över julen. Jättekul. Verkligen.

Åsa 2012-12-19 15:23 /

Svara

God Jul på er och tack för en blogg som är trevligt att titta in i med en kopp kaffe några minuter under en stressig dag. Hörde en passande kommentar från martha förbundet gällande julstädning ”firar du jul i garderoben? om inte så städa den någon annan gång”

Heidi 2012-12-19 14:47 /

Svara

Låter underbart! Hos oss är det inte mer städat än vanligt, däremot mysigt pyntat med julpynt som följt med sedan våra barn var små. Julen firas inte stilrent hos oss ;)
På morgonen är det julstrumpeplundring, TV:ns julkalender och frukost. Efter det går vi till kyrkan för julspel och sen väntar knytkalas med delar av släkten.
På kvällen är det julklappar till barnen och julklappsspel för oss vuxna. Efter det vankas julgröten med mandeln.
Denna julen kommer att blandas av glädje och sorg eftersom min mamma ej längre finns bland oss, hon dog i september. Att vi fortsätter med våra traditioner känns extra viktigt denna julen. Det blir två parallella världar: En med julglädje och en med sorg och saknad.
Kram till Er

ylvasbloggybag http://ylvasbloggybag.wordpress.com 2012-12-19 13:56 /

Svara

Åh vad skönt med någon som förstått vad julen faktiskt handlar om – att umgås och ha det mysigt! Vi kör också lite knytis, och struntar i julklappar vuxna emellan. Vi har kört så här ett par år och det är superhärligt!

Ha en skön ostädat, mysig och alldeles uuuunderbar jul :-)

Hälsar Malin

Malin http://designbytornblad.se/blogg 2012-12-19 13:04 /

Svara

Ja men eller hur! Stressfri jul ska det va. Jag ska inte köpa en enda julklapp i år, vi skiter helt enkelt i det i familjen. Himla skönt. Visserligen ska jag jobba på självaste julafton så kommer fira den i efterhand. Men ändå, fattar inte vitsen med att stressa.

Kristin 2012-12-19 00:28 /

Svara

Hemskt fint och härligt! Min jul firas tillsammans med pojkvännen i vår nya och alldeles första egna lägenhet och det ska också bli himla spännande och roligt.

Helena http://frommercury.blogspot.com 2012-12-18 23:45 /

Svara

Jag ska också passa på att stressa av! Det blir knytkalas som vanligt, presenter främst till barnen och jag har, trots en ambition att hålla min konsumtion av prylar nere, köpt ett hobbyprojekt att ägna mig åt: virkmönster och garn tillverkat av återvunna petflaskor, som jag hittade på Hemtex. Det finns inget som lite handarbete för att markera att man är ledig och lugn i själen!

Samvetssnurr http://samvetssnurr.blogspot.se/ 2012-12-18 22:59 /

Svara

Det later skont…

Jag har insett for lange sedan att jag aldrig kommer att kunna uppna den standard som min mamma lyckades halla ar efter ar nar jag var yngre. Allt var hembakt, hemlagat, nystadat… helt perfekt. Jag FATTAR inte hur hon orkade!! Hon hade tre barn och arbete dessutom. Superkvinnor var de i den generationen! Men kanske priset var just det att de genom att serva alla andra aldrig fick vila eller riktigt njuta sjalva. Vi har nog andra prioriteter nu.

God Jul Clara!

Nina http://nina-blondevagabond.blogspot.co.uk/ 2012-12-18 20:55 /

Svara

All heder till alla er som vågar och orkar gå mot strömmen och fira en ”annorlunda” jul. Nu menar jag inte just att låta bli att städa, utan att julen är så starkt förknippad med vanor och traditioner så det är svårt att inte göra någon besviken om man väljer att fira jul på något annat sätt än som man alltid har gjort. Själv ska jag fara omkring och fira jul på ett flertal ställen men drömmer om att någon gång strunta i all julhets och resa bort över jul. Någon gång…
http://studiolivskraft.blogspot.se/2012/12/julstressen-smyger-sig-pa.html

StudioLivskraft http://studiolivskraft.blogspot.se/ 2012-12-18 19:11 /

Svara

Och verkligen inte minst en tid för att och minnas Jesus :) Tycker också att det blir ett himla ståhej vid jul. Hemma skulle vi inte alls ha julklappar i år har vi sagt. Men mormin har ju såklart ändå brutit det redan… God jul Clara och Gud välsigne dig!

Marie 2012-12-18 19:05 /

Svara

Yes, Jesus är julklappen! Och kanske nåt till… :)

Anna O 2012-12-19 00:21 /

bättre att städa efter jul annars får man göra det två gånger :P

madelein - sexbarnsmamma http://madelein.se 2012-12-18 17:58 /

Svara

Här är det bannemej stressfritt också! Vi köper inga julklappar, tänker inte flänga runt till massa olika ställen och det där med städningen har jag aldrig fattat! En jobbarkompis till mig tog semester i tre dagar för att städa inför jul, jag tog en semesterdag samma vecka för att vila och sova ut. :)

Hemtrevligt hos Johanna http://johannasv.blogg.se 2012-12-18 17:52 /

Svara

Klokt tänkt vännen ♥

♥ Imageme-blogg ♥ http://imageme.spotlife.se 2012-12-18 17:26 /

Svara

Exakt! precis vad jag talade om när jag blev intervjuad om att ha en stressfri jul till den lokala (Och grann komunens) tidningens jul bilaga.

snede http://bar26.blogspot.fi 2012-12-18 17:18 /

Svara

Kan bara hålla med! Vi firar dessutom utan släktingar. Har aldrig känt stressen att jag måste. Och det är så skönt då många andra stressar för att hinna vara hos alla och för att alla ska bli nöjda. Och i slutänden är ingen riktigt nöjd……och var tog julfriden vägen?

Tror det är viktigt att göra sitt egna julfirande. På sitt sätt.

Signe http://adderat.addweiss.se 2012-12-18 17:16 /

Svara

He he – det är så annorlunda här i England även om det är ett så likt land till Sverige. En reklam som går på TV för en känd Supermarket handlar om en kvinna som rusar runt och gör ALLT för att förbereda julen. Till råga på allt finns det inga stolar över till henne när de ska äta så hon får sitta på en liten pall. Och det bara håller på sådär om en kvinna som offrar ALLT för ALLA (vilket kanske ifs är så verkligheten är men att se det som nån norm i reklam såå DONE already!) Hursomhelst, i slutet säger en röst nåt sånt här; ”It doesn’t happen by magic. Behind every christmas is a mother, behind every mother is -NAMNET PÅ SUPERMARKETEN-”
Skratta eller gråta?

Nu firar jag inte jul själv, så inget av detta relaterar direkt till mig. Men det du skriver låter ju vettigt när det gäller vilken större tillställning som helst. Alla ska väl hjälpas åt. Och det viktigaste ska väl ändå vara det sociala. Inte presentationen.

Caroline | wwwaddell.com http://wwwaddell.com 2012-12-18 17:15 /

Svara

Härligt! det där med att sopa dammråttorna under mattan ska jag ta med mig… helt rätt.
vi gör precis som er… har julen hemma och folk får ta med sig maten, julklappar till vuxna har vi skippat helt, men barnen får fortfarande. Förra året gav min mamma mina söner lego från när hon var liten, i en vacker plåtburk och böcker som jag hade läst under min uppväxt. Barnen blev superglada för sina presenter och hur häftigt är det inte att ha lego hemma som är nästan 60 år gammalt.

Ha en bra stressfri jul nu för det ska även jag ha..
Kram
Helena

Mormorsglamour http://afnord.blogspot.com 2012-12-18 16:34 /

Svara

Låter jätteskönt! Iår missar vi nog julafton pga flytt, men nästa gång så:)

Antonia at Swedish Love Affair http://www.swedishloveaffair.com 2012-12-18 16:29 /

Svara

Jag har just nu kaos hemma, så jag måste städa :D Men nja, kanske inte detaljstälda alla skrymslen och vår. Det får vara till vårstädet! :)

Zombie - Devouring Brains Since 1984 http://voodoobunny.se/blogg 2012-12-18 15:43 /

Svara

Helt rätt!! Det låter underbart att höra. Jag är själv så trött på att höra hur alla stressar med än det ena än det andra. Det är så synd! Julen ska vara en mysig tid förhoppningsvis med trivsamt sällskap. Vi väljer också bara ut gobitarna till vårt julbord och ingen ska behöva jobba ihjäl sig. Det enda mina numera vuxna söner önskar sig till jul är familjemys med julstämning och god mat och det ska vi försöka få till.
God Jul Clara. Ha det riktigt skönt och njut av helgerna!

Åsa/Keramikrik http://keramikrik.wordpress.com 2012-12-18 15:28 /

Svara

Här i mitt nya hem är det stressfritt på vissa sätt.

Vi har beställt julbuffé från catering. Hämtar det dan-före-dopparedan. Vi har beställt så att det ska räcka för julafton och juldagen.
Priset är så överkomligt att det bara blir en vinst. För går man själv i butikerna så plockar man på sig massor mer, som man ofta får slänga närmare nyåret.

I mitt liv, jag är 45år, så har jag provat på allt det där redan. Stoppat korvar, rullat sylta o köttbullar, lagt in sillar, gravat laxen, kokat knäck, bakat lussebröd, bryggt egen glögg. Pyntat från golv till tak med hemvävda mattor och gardiner, hemgjort julpynt.
Och suttit uppe och rimmat på julklappar, lyssnat på julmusik från första advent, luciavakat, åkt snöskoter till julottan.

Och allt det där har varit roligt. Många fina minnen. En glädje att stå vid min mor och stoppa korv. Njuta av den ännu ljumma knäcken. Allt har dock sitt pris. Idag lämnar jag det åt andra. Unnar alla att få göra sin egen jultradition.

I mitt fönster står en adventstake och en blek stjärna lyser i ett annat. En julgran ska kläs. Mer än så gör jag inte. Kanske en dag så återgår jag till allt det där arbetet att fixa i december. Men idag så vilar jag in julen.

Känn snön under skosulorna, krama en snöboll.
Andas lugnt och tänk efter varför du firar jul.

Fridfull Jul önskar jag alla.

Manuela 2012-12-18 15:06 /

Svara

Åh va fint du skriver. Nu blev jag inspirerad. tackar och en god jul till dig!

Anna V 2012-12-18 21:37 /

Åh va fint du skriver. Nu blev jag inspirerad. tackar och en god jul till dig!

Anna V 2012-12-18 21:37 /

Tack Anna V. :)

Manuela 2012-12-19 02:58 /

Jag tror det tar ett tag att komma fram till att det bara är man själv som ser allt det där som inte är perfekt. Är sällskapet trevligt kommer ingen tänka på hur det egentligen såg ut. Håller med dig till fullo Clara och tänker ha en lugn och skön jul. Eventuella dammråttor kan katterna få jaga iväg :D Liza

VisaLiza http://www.visaliza.blogspot.com 2012-12-18 14:59 /

Svara

Så fungerar det här med. Det enda jag/vi lägger lite krut på är julgodiset, som är så roligt att göra med barnen!
God, fridfull jul till dig och de dina! /Maria

Maria Lindelöf 2012-12-18 14:57 /

Svara

Så härligt det låter!

I min familj brukar vi också göra så att alla tar med sig någonting själva, och det är mest barnen som får presenter. Sen så är det ju förstås ganska många barn det rör sig om, så det brukar bli en del presenter ändå.

Stressen är klurigare. Jag önskar att jag jobbade och kunde få ledigt, men i stället håller jag på med min c-uppsats, som helt klart inte kommer vara färdig innan jul. Ack.

Matilda http://sisterscarecrow.blogspot.se 2012-12-18 14:56 /

Svara

Åh! Jag håller med dig helt! Mer stressfri jul åt folket! Om man nu ändå skulle vilja ge bort en julklapp så varför inte ett grispaket till pappa, en get till syrran eller en barfotadoktor till maken? Allt hittar du i vår webaidshop på http://www.lakarmissionen.se Fru Vintage har precis handlat bla välling, material till ett pygmèhus och en ny familj till ett föräldralöst barn! SÅ roligt att ge bort och livsavgörande att få för den som inget har. Allt gott till dig och familjen!

Fru Vintage http://www.fruvintage.blogspot.com 2012-12-18 14:56 /

Svara

Guu så skönt det lät då. Själv jobbar jag på julafton till Kl tre, sedan blir det att stressa iväg på julfirande hem till svärföräldrarna. Men nyår då bannemig kör jag på din taktik. Ska bara njuta. :)
MVH Carolina

VisitCarolina http://www.visitcarolina.se 2012-12-18 14:56 /

Svara
ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits