UnderbaraClara

Årets viktigaste blogginlägg

I höstas undrade Naturskyddsföreningen om jag ville vara med i en undersökning. Den gick ut på att jag och andra kända bloggmammor skickade in damm från våra barnrum som Naturskyddsföreningen sedan skulle skicka på analys i ett laboratorium. Syftet var att visa hur många olika farliga kemikalier och gifter som återfinns i ett genomsnittligt barnrum. Just frågan om kemikalier brinner jag för och jag har tidigare bloggat om det här. Självklart ville jag skicka in mitt damm – även om det kändes ruskigt läskigt att få resultatet. Hur mycket gifter har Bertil egentligen i sin barnkammare? Den plats på jorden som ska vara hans tryggaste. Och vilken skuld har jag i det?

Varför är det då ett problem med kemikalier? Jo, för att de finns i våra hem och påverkar vår hälsa. I extra hög utsträckning kan de finnas i våra barnrum som ofta är fullproppade med plastleksaker och elektronik. De kemikalier min sons rum testades för var bland annat Ftalater som till exempel används som mjukgörare i plastleksaker och förpackningar. Trots att studier visar på att vissa Ftalater kan skada fortplantningsorganen, samt kopplas till ökad förekomst av fetma, allergier och astma. Förekomsten av Bisfenol A testades också och det återfinns förutom i leksaker också i konservburkar, plastflaskor, plastförpackningar och kvitton. Studier på Bisfenol A tyder på att det ger ökad risk för bröstcancer, störa fortplantningen, ökar risken för fetma och diabetes. Slutligen testades också förekomsten av Flamskyddsmedel. Bromerade Flamskyddsmedel kan förutom i leksaker också återfinnas i skumgummimadrasser, teknikprylar och i tyg på soffor och sängar. Detta trots att vissa av flamskyddsmedlen kan kopplas ihop med förekomst av cancer och – som forskare misstänker – till och med autism  Många forskare tror att de ökade antalet miljögifter vi exponeras för på sikt är ett hot mot människan.. Tillexempel finns det studier som visar att spermakvaliten har sjunkit med 50 procent på 50 år, samtidigt som förekomsten av testikelcancer ökat.

Det som gör mig mest upprörd är att dessa gifter får förekomma i vårt hem – i leksakerna vi ger våra barn. Barn som redan från början är extra känsliga och utsatta. Visserligen finns det gränsvärden för hur mycket gifter en enskild produkt får innehålla – men varje människa kommer ju i kontakt med tusentals produkter! Vad blir den sammantagna effekten av det?  Titta på den här bilden

På det här sättet resonerar man kring miljögifter idag och invaggar konsumenter i känslan av att det i själva verket inte är så farligt. Det läskiga är att användningen av miljögifter bara fortsätter att öka. De senaste 50 åren har de ökat från 10 till 400 miljoner ton om året. Idag återfinns miljögifter i varenda organism på hela jordklotet.

Vad hittade då kemisterna i mitt damm?  Jo de hittade en hel massa olika gifter. Hög förekomst av bromerade flamskyddsmedel bland annat. Och vad händer med cocktaileffekten när man slår ihop det med mina andra värden? Jag mådde fysiskt illa när jag hörde resultaten läsas upp. Ändå var mina resultat förhållandevis bra jämfört med de andra bloggmammorna. I mitt barnrum fanns två stycken olika flamskyddsmedel medan det i en annan mammas barnrum fanns 15 stycken olika.  Och testet visade också att jag har väldigt låga mängder Ftalater i mitt barnrum. Så ”låga” att kemisten undrade om jag plastbantat mitt hem.

Detta säger jag absolut inte för att slå mig för bröstet utan för att ingjuta lite mod och hopp i er som läser och precis som mig känner sig maktlös och orolig. Det testet visar är nämligen att den som upplyser sig och vidtar åtgärder kan förändra! Jag har nämligen plastbantat mitt barnrum och hem och det gav tydligt utslag i testet. Det går att påverka! Trots att lagstiftningen går långsamt kan man i alla fall göra det bästa av sin situation. Det finns många åtgärder jag och du kan vidta för att minska förekomsten av kemikalier i våra hem!

Jag kommer följa upp detta inlägg med ett till inlägg som visar vilka konkreta saker vi kan förändra och förbättra i vår vardag – för att drastiskt minska miljögifterna vi utsätter oss själva och våra barn för. Tips på vilka prylar man ska undvika och vilka man kan ersätta dem med. Under tiden vill jag tipsa om att ni gå in och gilla Kemikalieupproret på FB. För att visa makthavare och företag att det finns människor som faktiskt är oroliga och bryr sig om vilka gifter som finns i de produkter vi konsumerar. Och dela gärna detta inlägg på FB. Ni kan även hjälpa dem som dagligen arbetar för att hjälpa oss, genom att bli medlem i Naturskyddsföreningen. Det ska jag i alla fall bli!

 

 • http://emma-janet.blogspot.com emmblo .

  Hejsan Clara, ska skriva en artikel kring kemikaliebantning och undrar var du hittat informationen om spermakvaliteten, om du minns?

  Med tack på förhand,
  Emma

 • Mr mind

  Torka av allt med micromoppar och trasor släng dammsugaren

 • Pingback: Plastbanta | Viktoria Stjernholm

 • Pingback: Bloggpost från mobilen

 • Lars

  Med en centraldammsugare installerad tar man bort det mesta av dammet men framförallt mikrodammet och kemikalierna. Dammet sugs in i ett slutet system till en behållare där luften filtreras och skickas ut renad utomhus via ett utblås från din centraldammsugare. Detta innebär att dammet och mikropartiklarna, inkl. kemikalierna, verkligen lämnar bostaden och det måste bildas nytt damm för att det ska kunna bli dammigt igen. Med vanlig konventionell dammsugare blåser man bara runt dammet i bostaden p.g.a. att den blåser ut sin utblåsluft i bostaden när man dammsuger och när den jetstrålen med luft blåser runt i rummet lyfter den dammet från golvet och upp i luften innan man ens har börjat dammsuga, det räcker att man startar dammsugaren. Alla borde prova en centraldammsugare för att själva få uppleva hur rent det blir när man använt den ett tag.
  Gå in på http://www.energimyndigheten.se för att läsa. Klicka på länken som heter tester.

 • Pingback: Drömfrukost och mardrömskemikalier. - Isabelle Pedersen

 • Pingback: Drömmorgon med Underbara Clara och Ulrika Dahl | Saltå Kvarn-bloggen

 • Pingback: Plastbanta för barnen | [el:sklingen]

 • Chellz

  Det roliga när folk säger ”små mängder skadar inte”. Nä, inte för en dag kanske. Men vi utsätts HELA TIDEN för olika gifter, varje dag hela livet, både i prylar som vi använder och leksaker barnen använder, kläder, och för att inte tala om gifter som finns i hår- och hudvård och i maten. Blir det en liten mängd tillslut? Tror inte det :p

 • Pingback: Försiktighetsprincipen. | Toxboxnu

 • Pingback: Plastbantning och nya fina tallrikar till pojkarna. | Ohlovely.se

 • Pingback: Cyniskt av Naturskyddsföreningen: mer om gifter i damm | Doktor Cecilia & Doktor Lina

 • http://uddrapport.blogspot.se/ Cathrine

  För den som vill lära sig mer om kemikalier i vår vardag vill jag tipsa om Katarina Johanssons böcker Badskumt och Den onda badankan.
  Här får man till exempel läsa de råd, om hur man undviker hormonstörande ämnen, som de danska myndigheterna ger till gravida och ammande kvinnor. Viktiga råd som vi gravida kvinnor i Sverige tråkigt nog får klara oss utan.
  http://uddrapport.blogspot.se/2013/04/det-har-med-kemikalier.html

 • http://www.rekostart.se Maria Antonsson

  Du kan hitta rostfritt här oss Rekostart :-)
  http://www.rekostart.se/index.php?main_page=index&cPath=2

 • http://www.rekostart.se Maria Antonsson

  Jag har startat ett företag som bara säljer giftfria babyprodukter. Vi har matlådor i rostfritt, utan någon plast i.
  http://www.rekostart.se/index.php?main_page=index&cPath=2

 • http://gladaochfriskabarn.se Elisabeth Svensson

  Ett väldigt stort och angeläget problem som rör vår egen och våra barns framtid. På min blogg gladaochfriskabarn.se har jag sammanställt en rad råd från Danska miljöministeriet (som har varit mycket mer medvetna om detta problemet länge) som bara är att ladda ner!

 • Therese

  Å andra sidan skall man ju inte micra i plastburkar heller så en tallrik borde man ändå fixa fram!

 • Pingback: Fyra superlätta bantningstips! | Iekw

 • http://www.roadtowalden.wordpress.com Solveig

  Tack för ett välskrivet inlägg om ett viktigt ämne. Skönt att se också att det är så många som bryr sig (nu när jag kommenterar finns det redan 221 reaktioner). A silver lining …

 • Maria

  Hej Clara och tack för ett (och flera) bra inlägg!

  Vet du eller någon annan om man vågar låta liten leka med sin fars gamla Lego från 80-talet, eller om det innehåller på tok för mkt gift?

  Mvh Maria

 • Frauke

  Ny WHO-rapport visar att kemikalier ligger bakom folksjukdomar:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kemikalier-bakom-flera-folksjukdomar_7927024.svd

 • Matilda

  Clara! Jag har funderat på en sak ett tag nu och vet inte vem jag ska fråga, så jag ställer frågan här och hoppas att du eller någon annan vill ge synpunkter. Jag har börjat rensa ut sånt som jag känner att jag inte vill ha i mitt hem, det handlar om leksaker och kläder som jag tänker kan vara skadliga. Min fråga är, vad ska jag göra med dem? Slänga dem rakt av? Skänka dem? Sälja dem? Det känns ju moraliskt tokigt både att sälja och skänka dem när jag själv väljer bort dem på grund av att jag tror att de kan göra skada… jag vill ju inte göra någon annan skada ”på bekostnad” av min egen familjs hälsa. Jag tänker att om jag lämnar dem till någon second hand-butik så kanske någon annan går och köper dem där, antingen någon som inte vet så mycket som jag vet, eller som helt enkelt inte har råd att välja mer hälsosamma alternativ. Det finns kanske också de som, trots att de hört talas om att det ena och det andra kan vara farligt, inte alls tror att de här sakerna är så farliga, som tycker att det här snacket om kemikalier är överdrivet osv och därför väljer att köpa dem ändå. Oavsett anledning så vill jag ju inte bidra till att andra barn far illa av dessa saker. Är det enkla svaret att de här sakerna som jag rensar ut ska i soporna/ till återvinningscentralen? Hur tänker du/ni kring detta? Och hur framför jag min oro till omgivningen utan att verka helt hysterisk (så att vi slipper få gåvor som vi inte vill ha, och så att jag slipper känna mig som den knäppa, jobbiga mamman som oroar sig för ALLT…)? Tack för en bra blogg!

 • http://blogg.loppi.se/magic/ Magic

  Jag har läst mycket om speciellt E-ämnen i mat och dess skada som det gör. Mitt intresse av att hålla tillbaka på dessa ämnen kom när vår son utan synligt innan fick autism. Jag har märkt en stark förbättring på honom när man undviker mycket ämnen och köper ren ekologisk mat (men där får man också titta vad det innehåller) Ta dessa ämnen i kläder. Det hade Sofies mode (ironiskt nog) ett stort uppslag i förra numret med bilder om kemikalier i kläder, hur naturen berörs och hur vissa företag inte vill gå med på att förbättra detta. Ett par jeans kunde vara en otrolig äcklig mängd av skit i. Du gör rätt. Tack för inlägget, det behövs verkligen att man uppmärksammar detta.

 • Anna

  tack för tipset! ska genast se Underkastelsen! :-)

 • Anna

  Alltså Malin! Jag håller med dig om att det säkert finns allvarligare problem i världen. Tex barn som svälter. Men att börja att prata om detta – om de farliga kemikalierna – är ju ett litet steg på vägen till en bättre värld. Läste du ens testet som Clara skrev om? De andra mammornas damm bestod av 15 allvarligt farliga kemikalier.. Så det är väl en ypperlig idé att börja ”plastbanta”? Jag hoppas verkligen inte att någon mamma här är så dum att de ”förbjuder” sina barn att leka med leksaker, men i den mån man kan – och väljer att läsa på – kan man ju undvika de farligaste sakerna. Och skönt att du i alla fall tog åt dig något av vad de andra skrev ang bakterier osv. Som sagt det är ju pga alla ”bakteriedödande” medel som vi har mer allergier och resistenta bakterier. Givetvis osmart av någon att skriva att du är dum i huvudet.. Men du måste verkligen sluta tycka att folk som handlar på tex loppisar är flummiga hippies! Vi behöver verkligen inte producera mer saker i den här världen! Det räcker så bra med det som finns! Jag har helt slutat handla nya saker och köper allt på Tradera/loppisar. (obs jag har dock än inga barn så vi får se hur det går när jag skaffat mig det). Men jag känner att allt finns redan tillverkat därute, och känns onödigt att sakerna ska hamna på soptippen innan de gått sönder. Läs gärna på lite mer. Tex den här länken (det som tog hårdast på mig var faktat om hamnarbetare som svimmar när de öppnar lasten med nytillverkade möbler- pga alla kemikalier som kommer ut..) Obehagligt faktiskt och vi måste alla tänka till lite! Det betyder inte flum. Det betyder bara att man är rädd om mänskligheten och sina egna barn. http://www2.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kopa/tio-satt-att-undvika-kemikalier-hemma/kemikalier/

 • Pingback: Plasten! « Lina på nya äventyr

 • http://www.omslaget.blogspot.com Elin

  Hej Clara! Det här känns som ett otroligt viktigt ämne och jag håller helt med dig. Jag vet att jag hade mer träleksaker än plast när jag var liten och vill att mina eventuella barn ska ha detsamma. Jag har dock ett annat inpass som kanske är lite utanför ämnet men ändå. Jag såg den fina koftan som Bertil har på sig på bilden i inlägget och blev totalförälskad i den. Så jag stickade en egen variant! Du kan kolla in den här om du vill:

  http://omslaget.blogspot.se/2013/02/av-lust-blev-napet.html

  Tack för en härlig blogg!

 • Pingback: Plastbantning | Ekomamma i stan

 • Pingback: Giftig utseendefixering | Vendelay

 • http://blueberryroad.blogg.se Sandra

  Det är så bra att du tar upp det här och tar det på allvar. Jag har inte barn själv och har inte aktivt tänkt på hur mycket gifter som kan finnas i ett hem (även om man inte har barn och leksaker m.m.). Jag ser fram emot följande inlägg på samma tema om hur man kan minska dessa i hemmet. Kram Sandra

 • Pingback: :( « tanjuskas

 • Pingback: Viktigt ämne. | Pernilla Elisabeth Ehnbom

 • Sofie n

  Jo visst ska inte konsumenterna behöva ta allt ansvar, men på tal om vad dom finns i produkter på dagis osv är ju delvis för att vi konsumenter över lag har dålig koll. Hade vi varit mer pålästa hade det funnits fler naturliga val. Vad gäller tex skönhetsprodukter finns det märken som är ”säkra” så man kan välja dessa om man inte vill lära sig något själv.

  Tycker detta ämnet självklart är viktigt då jag själv har valt bort allt onaturligt ur min vardag men det har ju ingen gjort åt mig utan jag har lärt mig själv.

 • http://fredrikapavinden.blogg.se Fredrikapåvinden

  Heja Clara!

 • http://twitter.com/FraukeMolander Frauke

  Ja, plastsorterna 2, 4 och 5 räknas som ”säkra”, men att undvika plast där det bara går är ju det bästa sättet. Vi vet så himla lite om vilka effekter de har på hälsa och miljö.
  Grejen är ju också att plast kan förändra sina egenskaper beroende på innehållet (t.ex. syra, fett) och när den värms upp eller helt enkelt under tidens lopp. Därför förlitar jag mig inte på att ettans plast ska vara ”snäll”, bara för att den används i miljontals PET-flaskor.

  Jag använder också Rosenserien och Weledas produkter som ofta har plast 7, men kan inte säga att jag gillar att de använder sig av denna förpackningen…
  Att nya plastsorter ska vara ofarliga r jag också lite skeptisk emot, det forskas ju knappast så mycket innan en plastsort släpps att det kan kännas tryggt. Det är ju det märkliga, att inte försiktighetsprincipen gäller för industrin, utan att de kan släppa grejer som inte innehåller något KÄNT farligt och förbjudet ämne, ch om det visar sig efter många års eller decenniers användning att de kan påverka hälsan så har de aslång tid på sig för att fasa ur det.
  Istället borde ju industrin bevisa att någon produkt är helt ofarlig INNAN det släpps på marknaden: ”Riskabelt tills motsatsen är bevisat!”

 • http://www.villa113.blogspot.com Maria

  Ps: Läs boken Den flammande katten….

 • http://www.villa113.blogspot.com Maria

  Hej,
  Härligt att se att du tar upp detta ämne. Visst är det hemskt! Går inte att få tag på en bilbarnsstol utan flamskyddsmedel. Skulle vara skönt med en butik som man vet är fri från alla dessa farliga kemikaler. Och det är ju inte så att det hjälper att tvätta grejorna för att få bort gifterna…då kommer dom ju ut i miljön!!!! Tänk om ändå personalen på leksaksbutikerna kunde vara lite upplysta, då tror jag inte dom skulle vilja sälja alla farliga leksaker som finns. I vårt hem har vi plastbantat oss från 7:an. Men hur är det, är det även farligt med ALLA plaster? Min son på 5 år har ju huuur mycket plastgrejor som helst. Men till min minsta tös har jag undvikit att tagit fram alla gamla plastleksaker från syskonen.
  Nä fram för leksaker som är bra för miljön och för våra små!

  MVH
  Maria

 • http://morspara.blogg.se Evelina Bergkvist Blohm

  Ja ett sådant inläss vill vi ha! Några bra kom-i-gång tips som alla kan ta del av! Och vart hittar vi bra alternativ???

 • sofia

  Hej
  Är själv väldigt medveten hur svårt det kan vara att hålla koll på vad som finns i produkter. Jag försöker läsa innehållsförteckningar på skönhetsprodukter (vilket dock har resulterat i att jag uteslutit den mesta typ av skönhetsprodukter ur mitt liv) men det är inte så lätt alla gånger. De flesta produkter har som du skriver ingen innehållsförteckning på det sättet dock. Samtidigt vill jag påpeka att det faktiskt delvis är konsumenternas fel att det finns så mycket kemikalier i många produkter. Vi är tydligen inte villiga att betala ett tillräckligt högt pris för det vi köper och då får vi skitprodukter. Vi är dessutom benägna att konsumera i överflöd. Vi behöver ny lagstiftning, vi behöver upplysta konsumenter som dessutom inte konsumerar i överflöd och sen så behöver vi tvinga producenterna att tydligt märka ut vad som deras produkter innehåller så att vi som konsumenter kan göra bättre val. Dessutom behöver vi oberoende forskning på området.

 • Cam

  Såg en debatt på SVT Forum om kemikalier. Kemikalieinspektionen visade ett diagram där det stod att år 1995 fick varje barn 8 kg leksaker per år. 2010 fick varje barn 16 kg!! Det påverkar ju oxå hur mkt kemikalier man får i sig…

ANNONS
ANNONS