UnderbaraClara
Annons

Listat och klart

Ni vet ju sedan tidigare att jag är ett fan av att skriva listor. Det är helt enkelt ett måste när man jobbar själv och ska försöka strukturera arbetstiden. Även om jag har som regel att aldrig skriva längre listor än att jag betar av dem på en dag, kan de ibland kännas oöverstigligt långa. Då brukar jag tidsbestämma allting på listorna. Ner på minuten.

Hur lång och spretig listan än känns så brukar det gå bra att beta av den när man ser hur mycket tid man ska lägga på varje moment. Att Maila Ullis och Skriva utkast krönika ser lika långt ut i skrift men med minutangivelse märker man att så inte är fallet och inser att man visst kommer att hinna allt man föresatt sig den dagen. Man behöver förstås inte följa klockslagen man satt upp till punkt och pricka. Det gör man som man vill. Men då har man i alla fall satt några slags ramar kring sitt arbete, som förenklar planeringen och gör arbetet överskådligt.

På det här sättet kan man spalta upp sitt pluggande, för att avgöra om man avsatt tillräckligt med tid för studierna eller inte. Det brukade jag göra. Och jag räknar också så här på en del jobb för att få en bättre bild av vad timlönen egentligen blir. Man kan helt enkelt dela upp jobbet i små delmoment och tidsbestämma dem. En del jobb har en rätt taskig timlön (som att skriva en bok – fy farao vilket lågbetalt arbete) men kan i gengäld generera andra arbeten som gör att boken betalar sig. Jag försöker ändå att inte räkna för mycket så här, för jag tycker någonstans ändå att den viktigaste kompassen är känslan imagen. Men ibland är det ett bra redskap för att lära sig att se var alla ens tjugofyra timmar egentligen tar vägen. Och om man ens tjänar på att göra vissa jobb – eller i själva verket går back.

Annons
 • http://www.saralene.blogg.se Sara

  Vilket bra tips! Tack! :) Jag brukar alltid själv skriva en massa to-do listor, men har aldrig tänkt på det där med tidsangivelser förut. Det ser ju otroligt praktiskt ut. Måste testa!

 • http://Www.mallanmamma.se Mallanmamma

  Jag älskar också listor.
  Och tyckte denna var underbar så den visar jag för min antilist-sambo. ;) som ändå har 100 saker att göra varje dag. :)

 • http://photos-by-becka.fotoblogg.nu Becka [fotoblogg]

  Jag är precis likadan. Listat & klart, ordning i huvudet. Motverkar kaos & förvirring. Superbra!

 • http://kikkisandstrom.se Kikki Sandström Inspiratör o Coach

  Jag gillar också listor och försöker beta av varje lista under en och samma dag. MEN ibland får man inte tag på folk när man ringer och ibland kommer något ivägen. Så alltid går det inte.

 • http://www.minodin.com Emma

  Usch ja, jag vet att jag går back ganska ofta… Men magkänslan säger ändå att det kanske kan löna sig till slut… Hoppas den har rätt :-)

 • Jeanett

  Så god ide med tidskjemaet! Skal taes i bruk umiddelbart.

 • Karin

  Ja, fast sen ska man ju se till att göra det som står på listan också och inte fastna i något prokrastinerande för att det tex. tar emot att börja.. Det är svårt svårt svårt tycker jag: att genomföra. Kanske inte när det handlar om rättframma saker som att plocka ur diskmaskinen, men om det som står på listan istället är att skriva en text eller söka ett jobb så är det värre..

 • http://fruktklister.blogspot.com lilla S

  Det där med tidsangivelser låter smått genialt tycker jag! Och då kan man inte komma med sitt ”jag hiiiiinner inte!” heller ;)

 • http://www.formfront.se Linda Formfront

  Jag kör också på listor. På tok för mycket att hålla reda på annars:)
  Så skön känsla att bocka av allt eftersom! Bästa!

 • http://fridavingren.wordpress.com frida

  Tack för tipset! Jag gillar också listor :) har nu prickat av tre av åtta grejer – det tar sig! gillar verkligen din blogg, sluta aldrig följa hjärtat. peace!

 • http://mrsadvocat.blogspot.com/ Amanda

  Jag älskar listor! på arbetet som privat, finns inget som får en att känna sig mer produktiv!

 • http://www.poufmagazine.com Camilla from Pouf! Magazine

  Jättebra tips! Känns som listor är det enda som får en att få saker gjort. Ha en fin dag och tack för en bra blogg. /Camilla Pouf! Magazine

 • http://minaallajag.wordpress.com Kakan | MurmelDjuret

  Ja oftast blir det också lättare när man har något tydligare att följa.
  Eller jag är ju en så virrig person som lätt glömmer bort saker, för saker kommer emellan och man kommer av sig och jaaa… Tänk om jag skulle börja med listor. Då tror jag att hela mitt liv skulle bestå av såna tillslut!!!

 • Pingback: fridasform

 • http://inredningshjalpen.com Inredningshjälpen

  Listor är verkligen bra, speciellt om man sen följer dem också .
  De gör tyvärr inte alltid jag själv utan snurrar till det totalt iallafall :)

  Måste bli bättring där för min del under 2013!

  Kram Inredningshjälpen

 • http://Www.abitofjenny.blogg.se Jenny

  Tack för tipset, är nog en bra idé att börja skriva listor då jag ofta börjar med en sak och helt plötsligt gör något annat. 10 bollar i luften, då är det bra att kunna gå tillbaka till en lista och se vad det var man egentligen skulle göra. Kram

 • http://hannahrna.blogspot.se Hannaskreativahörna

  Hej! Jag håller med. Det är riktigt smart att tidsbegränsa sina listor/ uppgifter. Det är väldigt intressant att se vad man lägger dygnets alla timmar på. Och inlägget om plast, riktigt intressant. Imorgon blir det plastrensning

 • http://www.idealisten.blogg.se Jonna

  Listor är livsnödvändiga :) Tillhör dem som har svårt att få något ur händerna utan en lista. Något annat på ordning & reda-temat som jag inte klarar mig utan är familjens (min) excelfil över alla fasta kostnader som hjälper till att hålla koll på vardagsekonomin…

 • http://onormaltnormal.blogg.se Nottin

  Arbetet med min c-uppsats finns sammanfattad i en att-göralista på 10 sidor i ett worddokument. Utan den så hade ingenting blivit gjort. Bra att ha som loggbok/ planering/ kalender. Låter smart att skriva upp tidsåtgång. Jag brukar göra de snabba sakerna först så det ser ut som att det har hänt mycket :)

 • http://lyllos.blogspot.se/ Lyllos

  Jag gör jämt listor men har aldrig skrivit tiden.. smart! Mycket smart! Tack för tipset!! :)

 • http://msoctopussy.wordpress.com Ms Octopussy

  Ja vilken befrielse det är att stryka. Jag tror Clara har tipsat tidigare om att i slutet av dagen skriva upp även sånt som inte från början stod med på listan, men som en faktiskt avklarat. Kan bli en riktigt tillfredställande avslutning på dagen :)

 • http://birgitz.blogg.se Birgit

  Jag ser att jag ligger i lä med listor… jag gör många listor, men få blir helt avprickade – jag gör nya ist ;)

 • Lisa

  Älskar såna här inlägg!! Ordning och reda. Såna tips vill jag ha. Tack!

 • http://livetivillavillekulla.blogg.se Kadri

  Lister är så viktiga o göra. Speciellt när man har många olika uppgifter. När mas skriver ner vad som ska göras så ser man också var sakerna kan göras och kan planera bättre. Som att posta paket när man ska gå på föräldramöte på kvällen. I stället att posta först och sen åka en gång till på kvällen för att gå på föräldramöte. Man sparar mycket tid.

 • http://lillaulle.blogspot.co Ulrika

  Så himla smart, med tidsangivelserna alltså. Jag listar också upp allt. Klarar mig inte utan listor. Men ibland kan alla uppgifter på listan kännas övermäktigt. Ser man då ungefär hur mycket tid jag tänkt det ska gå åt så blir det nog mycket lättare. Något jag helt klart ska börja med! Tack!

 • sussi

  Kul intressant radioprat om folklighet sex o sexindustrin. Plastbanta, mammors o dödsdag. Ja mycker intressant du skriver..har tipsat några ideer vidare till en inspiratör på finlandssvenska martha föreningen. Gå in o kolla. Martha.fi någon gång då du har tid.
  Hälsar en i österbotten.

 • http://whitemaskgirl.wordpress.com Madeleine

  Jag har börjat lista mer och mer. Helt enkelt för att det skapar ordning i mitt kaosartade liv. Men jag måste bli bättre på att följa dem också!

 • http://elephantzoul.blogg.se Gabriella

  Jag gillar också listor väldigt mycket, det hjälper för strukturen! Annars vet jag inte hur jag skulle klara mig. Bra tänkt det där med minuterna och att kunna tänka utifrån timlönen, smart!=)

 • http://brevfranamerika.blogspot.com Lina, brev från Amerika

  Bra tips! Ska försöka sno och implementera det i min vardag ;)

 • http://inanothercastle.blogg.se Katten

  Det här är ett bra tips, jag har testat det förut och det funkar faktiskt bra! :)

 • http://madebyjohannalarsson.blogspot.com/ jojjo

  Jag gör exakt samma sak. Funkar utmärkt. Kör också med ”minus” innan varje grej. Så kul att man planerar så lika ändå :)

 • http://tintura.blogg.se Sandra

  Åh, tack för tipset! Ibland har man 468 grejer att göra och listan känns så lång och jobbig men då kan det vara lätt att börja med de grejer som går fort! Och till slut kanske man bara har 2 stora grejer kvar. Kalasbra tips, tack!

 • http://bokeh.blogg.se Elin

  Verkligen ett bra knep! Tack Clara!

 • gammelmor utanför Paris

  Du är en duktig och rejäl flicka och dessutom lika snygg som en fotomodell ; eller bättre upp.

 • http://lisasvilja.wordpress.com lisasvilja

  Listor är också min grej och jag har även börjat göra listor för de dagar jag är ledig..fast jag kör utan minuter än så länge ;)

 • Anette

  Hej!

  Min sambo har lärt mig att skriva listor, det är väldigt roligt o jag börja tycka om dom där listorna. Vi har börjat skriva priotering på listorna också för det är inte alltid man hinner med allt på listan. Minuter var en väldigt bra idé.

  Anette

 • http://www.annakarinnyberg.se Annakarin

  Jag känner mig plötsligt lite korkad som inte har tänkt på att göra som du… att lägga till extra tid till varje uppgift :) Jag slutar nämligen ofta dagen med en känsla av att jag inte hann!

 • Anna

  Apropå ”mjuk” frukost,
  äggröra eller omelett är jättebra frukost som är lättäten och som man står sig på. Fruktsallad med en klick turkisk yogurt likaså.

 • Sara (the Wishful Tinker)

  Håller med, jag tar gärna i lite i överkant med mina tidsangivelser, såfår jag tid över i slutändan och känner mig duktig, samtidigt som man får utrymme för oförutsedda komplikationer, typ som en tids-budget.

 • http://www.facutvivas1.com fröken K | vill bli amatörfotograf

  Jag är också ett stort fan av listor. Skriver gärna listor överallt, men har bestämt mig nu att jag ska införskaffa en bok som jag skriver ner allt i. :)

 • Catarina

  Jag gör upp pluggscheman på det sättet när vi har mycket att göra. Men jag gör det mest för att inte sitta i en evighet med det, jag måste ha fritid också har jag kommit på.

 • http://www.visitcarolina.se VisitCarolina

  Jag är oxå en list-skrivare. Men att skriva ner tiden sådär var ju väldans smart. Det ska sno av dig. Bra tips! :)

  MVH Carro

 • http://queenofkammebornia.se Queen of Kammebornia

  Jag tycker också om att skriva listor. Och det är så skönt att stryka på dem sen när man har gjort sina saker. Ibland skriver jag dit något jag redan gjort bara för att få stryka lite med en gång :)

 • http://fragaugglan.se Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok

  Om jag inte skriver ner planer och uppgifter så blir det ingenting gjort alls. Listor är guld!

 • http://Ajabajaerika.blogspot.com Aja baja Erika

  Bra tips på minuterna där :)

 • http://studiolivskraft.blogspot.se/ StudioLivskraft

  En ”att göra lista” är nästan ett måste för att hjärnan inte ska bli utbränd. Hjärnan behöver avlastas från allt vi effektiva människor går och tänker på att vi borde och måste göra. Sen är ju listan bra så man inte glömmer det vi borde och måste göra ;)
  http://studiolivskraft.blogspot.se/2012/11/strukturera-mera-och-fa-en-smidigare.html

 • http://fridasofias.blogspot.com Frida

  Jag är också ett fan av listor! Det blir så tydligt när man får stryka eftersom…

 • Jenny

  Jag går och funderar på att säga upp mig från min anställning och satsa på eget. Tanken är att jag skall tillbringa våren till att planera och till hösten slår jag till. Kreativiteten och idéerna finns, erfarenheten inom arbetsområdet finns. Just nu arbetar jag med modet, att våga säga upp mig och våga lita på att jag klarar det. Den största hållhaken är: har jag disciplinen att arbeta hemifrån? Tack Clara för att du ger konkreta tips. Fortsätt med det!

 • GUNILLA

  LÄNGESEN VI FICK SE GO BERTIL!

 • Tove

  Så bra tips! Tack Clara

ANNONS
ANNONS