UnderbaraClara

Inte bara som jag inbillat mig

Förra veckan, när jag stoppade lillen i säng kom det plötsligt över mig att jag ju faktiskt fixar det här! Jag är vuxen! Det är jag och Jakob som har bestämt att han ska sova vid sju. Jag har lärt honom sova i sin säng. Jag vet vad han behöver äta, om han behöver smörjas i armvecket. Jag vet hur jag ska göra för att lura ett gapskratt ur honom. Det är till mig han kommer gående, stelbent som en gammal gubbe, när han vaknat efter middagsluren. Jag lägger honom när han ska vila.

Och det gäller inte bara Bertil utan allting. Det är inte pappa som vet om räkningar ska betalas. Inte mormor, inte fröken. Ingen vet vad som ska skötas i mitt företag förutom jag. Jag har koll och jag fixar det. Jag driver företaget, sköter mitt hus och tar hand om mitt barn. Jag behöver inte vara så hård mot mig själv och känna mig som ett oerfaret barn. Den känslan kommer nämligen över mig ibland. Men det mesta går ju riktigt bra! För min son är jag trygghet och han kan lita på mig. Jag är vuxen. På riktigt. Inte bara som jag inbillar mig.

 • http://pedagogikbloggen.blogg.se reflektionshörnan – föräldrarskap/psykologi/pedagogik

  härlig känsla du förmedlar där! du kan verkligen vara stolt över det du klarar

 • Annica

  Malin, vad i all världen har du för rätt att ifrågasätta det? Vem är du att ifrågasätta varför en annan förälder om någonting så länge de inte skadar sitt barn? Skäms på dig. Föräldrar måste ha rätt att göra det som fungerar i deras familj. Tänk om, tänk rätt.

 • Eva

  Den känslan har jag ibland fast jag har fyllt 50 år.
  Dock är jag fortfarande småbarnsmamma, inte alls självvalt utan som livet har gett mig. Tack för dina små kloka kommentarer till nån som egentligen skulle kunna vara din mamma ;)!

 • bio

  åh, känn dig inte dålig för det! du är säkert skitbra och lyhörd för ditt barns behov! tänk vad mysigt för din dotter att inte behöva känna sig ”ivägkörd” i säng bara för att ni vill det även om hon inte skulle vara trött, utan få vara med er och lägga sig med er istället. :)

 • http://hallongaffel.blogg.se mej, mamma till enya 1år

  Vad du är bra Clara! Tack för en liten ”aha-upplevelse”. Jag känner mig allt annat än vuxen, men du får mig att inse att även jag nog är en bra bit påväg… det är jag som smörjer armvecken på min dotter, och det är jag som vet när mina räkningar måste betalas. Vad bra vi är, allihopa! ;-)

 • http://www.nomin.nu nomin

  Måste vara underbart när den där vuxenhetskänslan infinner sig. Själv är jag snart trettio år och än känner inte jag att jag landat i vuxenheten. Kanske krävs det att man inte längre ska vara barnet i sin familj utan ha en egen för att man ska komma till den insikten och tryggheten.

 • Malin

  Jag kände också så! Men vi föräldrar tjänar inget på att jämföra oss med varandra, vi har säkert ”lyckas bestämma” något som passar oss och våra barn men inte alls funkar för Clara. Ingen av oss är sämre förälder för det!

 • Malin

  Påminner mig om när jag var och handlade med sambon och vår dotter på snart ett år och tänkte ”shit vi måste se ut som en småbarnsfamilj som storhandlar, folk tror nog att vi är vuxna” medan jag plockade ner blöjor och fredagsmys i vagnen :)

 • http://www.emeliefagerberg.com Emelie Fagerberg

  Åh, det finns så många många fler som känner precis så :)

 • Anna

  Vi har aldrig tvivlat på dig! Men hurra för dig som känner så! Om det någon gång behövs en förebild så är du som klippt och skuren för rollen!

 • Eva

  Precis sådär tänkte jag också igår – för första gången. Det var otroligt mäktigt. Bra inlägg Clara!

 • Elin

  Jag har inget emot att min dotter sover i vår säng och ammas till söms, men tyvärr är hon väldigt allergisk vilket i sin tur gör att jag inte får i mig det jag behöver och därför rasar i vikt. Därför måste jag sluta amma helt och för att det ska gå tror jag att det är bäst om hon inte sover bered mig. Dessutom tror jag att vi alla sover bättre om vi inte ligger och trängs och väcker varandra.

 • Ipl82

  Alla jublar över ditt inlägg och jag förstår att känslan för dig var toppen! Men jag känner mig plötsligt som en skitdålig mamma som inte lyckas ”bestämma” när mina barn ska sova. :-( Min stora tjej är 3.5 år och är fortfarande ofta vaken tills vi vuxna lägger oss…

 • Linnea

  Håller helt med dig! Det är häftigt att känna att man faktiskt fixar att vara mamma, vara den som vet och som ligger bakom mästerverket till barn man har! Dock har jag insett redan med barn nr ett att jag har en fantastiskt enkel unge. Det som funkat för oss funkar inte med automatik för andra, det gör säkert inte det ens med nr två… Mitt mantra är ”barn är olika”. Så håller helt med dig Lena!

 • http://starttobegreat.blogg.se Jenny

  Vilket fint inlägg!
  Visst är den känslan bra när man verkligen känner sig vuxen och kan ta sig ann allt som kommer i ens väg. Tack för inspirationen!

 • http://lopplottan.bloggagratis.se loppan

  Ljuvliga känsla!!!!!!!!!

 • http://msoctopussy.wordpress.com Ms Octopussy – jonglerar barn jobb kaos & njut

  Så fint skrivet. Precis sådär kan jag också känna kring vuxenheten. Ska påminna mig om det du skriver, du fångade det så bra.

 • Lovisa

  Ja det finns fler :) Men så småningom blir det bättre :)

 • http://www.enmammasbekannelser.wordpress.com Anne Vähäkuopus

  Åh, jag känner så väl igen mig i det du skriver här! Känslan som ramlar över en när man plötsligt inser att man faktiskt klarar alla vardagsbestyr på egen hand, och dessutom ganska bra! Jag brukar i dessa stunder stanna upp och fråga mig själv ”är jag vuxen nu?” Kvittot man får i form av orden ”jag älskar dig mamma” är den bästa belöningen för det absolut viktigaste arbetet man har; att ta hand om sin familj och säg själv.
  Tack för en supermysig blogg!
  /Anne

 • http://dixiwonderland.com/ Dixi Wonderland – Hemmafru vid 22 års ålder

  Hej Clara!

  Hoppas att du ser denna kommentaren. Idag var jag nämligen och såg din föreläsning här i Trollhättan. Jag satt nästan högst upp i blå tröja, kanske du såg mig? :) Föreläsningen var jätte intressant och det var roligt att ni ville komma till våran stad. Jag har aldrig läst din blogg och visste ingenting om dig men det var riktigt intressant att höra om dina erfarenheter.

  Hoppas att ni fick en trevlig flygresa!
  Kram

 • http://panylund.blogspot.se/ Daniela

  Ja, visst är det häftigt! Man fixar verkligen så mkt mer än vad man tror och man glömmer nog ibland allt man faktiskt gör och kan.

 • http://linnettt.spotlife.se Linnea

  Vilken härlig insikt! Och fint skrivet.

 • Pingback: några minuter i februari « Bullens mamma

 • http://modemanifest.blogspot.com Fröken H från Modemanifestet

  Fint skrivet Clara! Klart du är vuxen och kan, du är ju en så redgi person och en riktig förebild :)

 • http://elephantzoul.blogg.se Gabriella

  Underbart, underbart inlägg! Igenkänningsfaktor=)

 • Lollo

  Oj, finns det fler än jag som känner så? Tack för att du skrev denna kommentar!

 • sofie

  Kan tycka det är lika härligt när det blir tvärtom. När fjortisen i mig visar sig i all min vuxenhet. Man är ju alla åldrar man hunnit med på ngt vis. 10, 16 och 32 på samma dag :-)

 • http://www.yogamala.se Yogamala-Anna

  Javisst är det befriande när man inser detta! /Anna

 • http://madebyjohannalarsson.blogspot.com/ jojjo

  Ja, ibland kommer man på sig själv med att göra så mycket vuxet och dåktiga saker. Sånt man såg upp till andra som gjorde. Och plötsligt står man där själv med ett barn på armen, ett kul jobb och ett tryggt hem att bo i. Lycka! Och en liten egoboost. För visst blir man stolt! :)

 • http://snabbmakaroner.wordpress.com/ Snabbmakaroner

  Det är sömnbristen! Men nu fick jag mig ett gott skratt i alla fall.

 • Moa

  Kul om Jacob måste sova kl sju varje kväll :) Bertil och Clara röjer själva till sent på kvällen…

ANNONS
ANNONS