UnderbaraClara

Patiens och pussel

Patiens och pussel. Det är vad jag roar mig med nu för tiden. Det är ju så att jag har den stora lyckan att jobba med min hobby och passion. Det medför dock det lilla problemet att när jag nu håller på med min hobby och passion så känns det som jobb. Att pyssla och skapa och vara kreativ är inte lika avkopplande som förut. Inte jämt i alla fall.

Så jag har varit tvungen att hitta nya saker att roa mig med när hjärnan behöver vila och händerna pyssla på. Patiens och pussel är perfekta sysselsättningar för en tantig typ som mig. En dag i våras fick jag bara ett infall och gick och köpte ett pussel på 1500 bitar föreställande några snöiga alptoppar, som jag genast gick hem för att färgsortera och lägga. Det är otroligt rogivande och massor av bra tankar flyter genom mitt huvud medan jag håller på. Jag har till och med investerat i en pusselmatta (hahaha, jo men faktiskt). Så varenda kväll och regnig eftermiddag sitter jag och pusslar eller lägger patiens och är skamligt oproduktiv. Älskar det! Lovar dock dyrt och heligt att aldrig rama in de färdiga pusslen och göra tavlor av dem.

 • http://fotografjosephine.blogg.se Josephine Foto

  Jag älskar kortspel och spenderar semesterkvällarna med min sambo, vändtia, plump och choklad. Tröttnar aldrig och är övertygad om att jag kommer älska pensionärslivet.

 • http://oanat.se/ Anna-Maria

  Älskar också pussel men de blir vintertid för mig. Jag har full förståelse och vet precis vad du menar: när hobbyn blir arbete. Man behöver fylla på med energi för att orka jobba och då får man hitta ngn ny ”hobby”. Jag letar fortfarande en ny hobby…det är inte så lätt….

 • Anna

  Älskar själv att pussla, men efter att ha fått barn så är det svårt att ha pusselbitarna ifred. Pusselmattor i all ära, men jag tycker det är otroligt jobbigt när man varje gång har rullat ihop den måste vända rätt de ompysslade bitarna igen.er
  Har därför ett tips som jag dock inte pysslat ihop ännu, men är i färd med att göra:

  Ta en gammal bänkskiva med mått som gör att den rymmer under en av dina soffor. Pynta och måla på valfritt sätt alternativt måla måtten för olika stora pussel som finns på en pusselmatta. Montera på hjul i hörnen av bänkskivan.
  Nu har du en alldeles egen pusselbänk som kan rullas in under soffan när den inte används.
  Stort plus för att småbarnen inte kommer åt ditt pussel och dina pusselbitar (det går att köpa läsbara hjul). Pusselbitarna ligger fint sorterade där du lade dem och blir inte blandade alt vända som de kan bli om du rullar ihop din pusselmatta.

 • http://lifeisabeauty.blogg.se life is a beauty, en fotoblogg

  ah, du är så söt. vad rogivande. men jag undrar om du får vara ifred med ditt pusslande och patient med en 2åring i huset? Här skulle det aldrig gå…. :p

 • Monika

  Testa korsord också! En sysselsättning som kan sluka en helt.

 • H

  Åhhh jag älskar pusseltavlor. Är uppväxt med fina pusseltavlor på hela väggarna. Inget fel med det tycker jag. Perfekt om ekonomin inte tillåter ”riktig” konst :).

 • http://elephantzoul.blogg.se Gabriella

  Åh, så länge sedan jag la pussel! Patiens roade jag mig med förra sommaren när jag behövde gå ner i varv och det funkade finfint=)

 • http://minimalisterna.se Fru Minimalist

  Jag tror pussel är en jättebra sysselsättning och ett sätt att komma undan ”jobbtankar”. Du får hjärnan att fokusera på en sak i taget – var kan den här biten passa? Och var ligger den här kantbiten?
  Utan att ha fått någon bokstavsdiagnos är vi många som idag har svårt att fokusera mer än 15 minuter på en och samma sak utan bara måste kolla det där på internet, flippa över till mailkorgen eller kolla vad som plingade på telefonen :) Att lägga pussel kan vara otroligt meditativt och rogivande och göra att timmarna flyger iväg.

 • http://libertyfizz.blogspot.co.uk/ Aasa

  Tack så mycket Monica! Och ha en sk(j)ön sommar du med! ;)

 • tiptip

  jag vill inte heller göra mitt jobb som hobby så dansar istället men egentligen skulle jag ju göra något med händerna. pyssla hemma exempelvis… men no no no jag tycker det är så trist. älskar när andra gör det men nej.
  kan tänka mig brodera. eller sticker man sig bara på nålen om man är en klåpare som jag. nej men virka grytlappar. och absolut patiens. helt onyttligt underbart

 • Monica

  Hej – här är reglerna till ”Finns i sjön”
  http://www.cardnilly.com/finnsisjon.html

  Ha en skön (ha,ha, råkade skriva ”sjön”) sommar!

 • http://jagkanomjagvill.blogspot.fi/ Charlotta – med kreativa ambitioner

  Jag gillar också pussel, men det blir aldrig av att jag pusslar – för vad ska man göra med dem när de är klara? Jag vill inte heller rama in och hänga upp dem…och att bara bryta sönder och lägga tillbaka i lådan ett 1000-bitars pussel som man kämpat med i flera dagar känns lite tråkigt. Och jag vet att jag aldrig skulle bygga det pusslet fler gånger. Så vad gör man?

 • http://libertyfizz.blogspot.co.uk/ Aasa

  Åh, har inte lagt patiens sedan jag var liten, vet inte hur man gör längre! Min mormor och jag brukade spela ‘finns i sjön’ när jag var barn.

 • http://www.floweret.se Camilla Stenlund

  Kortspel är väldigt kul och utan skärm ;) går bra i både tält och stuga liksom husvagn och picknickbacke…

 • http://www.floweret.se Camilla Stenlund

  Södra lappland ligger i Västerbotten så ta en roadtripp till Saxnäs/Marsfjäll och ta Vildmarksvägen över kalfjället på Stekkenjokk till Jämtland. I Saxnäs finns Ricklundgården med massor av konst och fina miljöer i rum som är möblerade som då konstnärerna bodde där. Ett fik är öppet där under juli. Fatmomakke kåtaplats och kyrkstad är ett säkert besöksmål där du får se och uppleva hur det såg ut då samer och nybyggare träffades två gånger per år där och begravde sina döda, gifte sig, döpte barnen och vaccinerade sig och träffade doktorn och hittade förälskelser och handlade varor av varandra… Välkommen till fjälls!

 • http://vildblommor.blogg.se/ Malin Aurora

  Åh så mysigt <3

 • Cat

  Hej!
  I Boliden finns Cafe33 som har så fräscha sallader och annat gott. Sedan kan du gå in på Skellefteås eller Umeås hemsidor och titta vad man kan uppleva.

  Välkommen hit!

 • http://blogg.amelia.se/hemmamedhelena Helena – amelia.se

  Ett Pippi-pussel och ett Blixten-pussel lades av barnen innan förskolan i morse. Älskar deras glädje över detta analoga ”spel”. Och den stolthet när 4-åringen lagt klart det. Riktigt lyser i ögonen!! Och stolt blir jag!

  Ha en fortsatt fin sommar!

 • Ulrica

  Jag och barnen pusslar tillsammans. Was quis eller nåt sånt heter världens roligaste pussel. Finns även som variant där man pusslar motivet människorna på bilden tittar på, så det blir en överraskning sen. Men barnen gillar med mest de vanliga. Så mycket roliga detaljer att skratta åt tillsammans. Till och med min 4-åring pusslar om jag ger honom en hög som jag vet passar ihop. Det är mitt tips. Underbar familjegrej.

 • Sulvis

  Haha, fantastisk løfte om å aldri ramme dem inn!

  God sommer, Clara! Håper du får mange gode sommerdager med og uten pussel!

 • http://modemanifest.blogspot.com Fröken H från Modemanifestet

  Pussel är ju bland det mest avkopplande som går att göra! Dock föredrar jag 500 bitars pussel för att jag hinner tröttna på de större när de tar för lång tid att lägga.

 • http://litengulspindel.blogg.se Liten gul spindel

  Pussel är toppen! Rensar skallen och verkar lugnande, i alla fall på mig :)

 • Hanna E

  Jag älskar pussel.
  När jag växte upp pusslade jag mycket tillsammans med min mamma, det var så mysigt att göra något tillsammans. Nu pusslar jag mycket med barnen (i de perioder de vill pussla) och 2,5 åringen gillar lite svårare pussel (100+ bitar). Jag har plockat fram några av mina gamla som är mycket svårare än pussel med samma mängd bitar som säljs idag så sitter vi där tillsammans och hjälps åt. Jag fascineras av hans träffsäkerhet, han bara plockar ut en bit, sätter dit den och säger ”där”.

  Ett tips när det gäller pussel och motiv är att det går att få bilder som pussel, på Japan Photo kan man beställa pussel med 1000 bitar av sina bilder. Vi beställde en bild på barnen till min mamma. Det var en present hon satte igång med direkt.

 • Hilda

  TACK Clara, för påminnelsen om patiens!!! Jag älskar att lägga patiens. Jag har haft en urstressig vecka på jobbet med massa strul och så himla svårt att släppa jobbtankarna på kvällarna och komma till ro och somna (är precis som du ett stort fan av sömn…). Jag sitter här på jobbet och nu när det mesta av arbetsuppgifterna börjar bli klara är dagens svåra mål att varva ner till helgen och släppa stressen. Patiensbilden kändes som balsam för själen, det ska jag göra i helgen. Jag har aldrig kommenterat tidigare, men läser ofta din blogg. Så nu när jag väl skriver ska jag passa på att säga att du skrev så himla bra om mod häromdagen. Jag kände väl igen mig i känslorna du beskrev innan och efter. När jag läste ditt inlägg tänkte jag, ”ja, det är på tiden att jag smsar den där killen jag tänker på så ofta”. Och så vill jag önska dig varmt lycka till med webfilmerna. Jag tror det är en grymt bra idé! Tack för en inspirerande blogg! Bra jobbat, hoppas du får en fin sommar!
  /Hilda

 • http://lillaulle.blogspot.co Ulrika

  Åh pussel! Jag bara måste ta tag i mig själv och åka och köpa ett (1000 eller kanske t.o.m 1500 bitars) och en pusselmatta (går inte att ha ett stort pussel framme när man har fyra barn som stökar runt i huset) snart. Har längtat efter att pussla jättelänge, men inte fått ändan ur… Nu inspirerade du mig. Kanske tar en tur till leksaksaffären idag, när jag ändå ska in och handla. Bra avkoppling!

 • http://Frokenfilantrop.se Frökenfilantrop || Your cup of tea

  Oj pusslat har jag nog inte gjort på tio år ;-) Gillar bilden förresten! Ser ut som en inblick i gamla farmors kök.
  Kram

 • Alice
 • http://www.miasmil.se Mia – träning och småbarnsliv

  Låter som väldigt avstressande aktiviteter!

 • http://garderobenmin.blogspot.com Liten

  Ett tips; Jag har börjat färglägga dotterns mandalas, det finns massor av målarböcker med mandalas och det är oerhört rogivande att greja med….fast det kanske blir jobb för dig så fort det har med färg och form att göra iof…..men men, mitt avslappningstips iaf.

 • http://hejregina.blogspot.com hejregina

  men mysigt!

 • http://samvetssnurr.blogspot.se/ Samvetssnurr

  Åh, jag älskar pussel! Och just av skälet att det är så bra att tänka medan man gör det. Annars kan man ju lyssna på sommarpratare i radio medan man pusslar. Då känns det genast lite produktivare, ifall man ännu inte har hunnit ner på den stressnivå där det är OK att göra EN sak i taget.

 • http://www.myrosevalley.blogspot.com Annette My Rose Valley

  Här lägger vi mycket pussel också. Patiens och kortspel var favoriten på landet som barn. Vi spelade mycket Skitgubbe, Finns i sjön, Plump, Poker med godis och på kvällarna fick vi barn sitta med de vuxna och spela Gin Rummy. Det var storfavoriten. Har svårt att inna ro att lägga patiens numera men nu är jag sugen på att börja igen. Favoriten är nog 7:an. Och dessvärre har jag nog glömt bort hur man spelade Skitgubben… Maste genast Googla och lära mina barn.
  Annette
  My Rose Valley

 • http://sommarkyla.blogspot.com/ Jonna – illustratör och tenarkoman

  Å jag förstår vad du menar. Jag har jobbat som illustratör i 6 år och innan jag började satt jag ju hemma varje dag och ritade och målade. Nu har jag inte jättestor lust att sätta mig med en penna i handen efter att ha suttit hela dagarna. Dock kan man ju hitta tillbaka till det lite när man är ledig eller har någon form av semester om man har tur att ha det. :)

 • http://www.dendarvictoria.se Den där Victoria

  Pussel är fina grejor det. Påminner om min farmor som hade stora pusselprojekt när jag var liten.

 • Malin

  Hej Clara!
  Jag skulle bli så himla glad om du kunde skriva ihop ett inlägg om vad du tycker man ska göra när man besöker Västerbotten i sommar. Loppisar, fik, vackra platser osv. Jag är gift med en Västerbottning och åker upp några veckor varje sommar, så även i år. Jag har några pärlor som jag alltid ser till att besöka så som Kafe Ångloket i Kusfors och ECO spa i Norsjö men det finns säkert ställen som jag missar. Så snälla tipsa om ditt Västerbotten. Vad får man inte missa!?
  Tusen tack på förhand
  Malin

 • http://lenashagtorp.blogspot.com Lena

  Pussel är kul, om man inte har en katt som stjäl bitar!
  Kram

 • http://fridasofias.blogspot.com Frida

  Patiens var längesedan! Man kanske borde prova stressa ned med det på kvällarna!

 • http://madelein.se madelein – sexbarnsmamma

  Smart drag, vore ju synd om du tröttnade på ditt levebröd menar jag :-)

 • Jo

  Joo men du! Du får köpa ett pussel föreställandes en hötorgsmålning och limma ihop och hänga upp tillsammans med din samling andra gamla hötorgsmålningar, för visst har du en sådan? :)

 • M

  Tycker också om pussel men jag får så himlans ont i ryggen efter en stund, hittar ingen bra sittställning…

 • http://www.designofluna.blogspot.com Malin

  Jag älskar också att lägga pussel men tyvärr har jag inte haft tid med det på länge. Jag hittade ett som var på 18.000 bitar och skulle bli typ 2 x 3 meter men jag köpte det inte…det är svårt att veta vart man ska hålla till och lägga ett så stort!

 • http://idajennymathildaolofsson.blogspot.se/ Jenny von Olofsson

  Jag upptäckte pussels charm igen när jag beställde hem ett pussel där en gammal filmaffisch till Borta med Vinden var motivet. Där var målet att göra en tavla utav det i slutet och det blev väldigt fint, så jag tycker det inte är något fel att rama in pussel, men jag förstår vad du menar ^^

 • Karin Ö

  Skön avkoppling!
  Jag noterar att du har en likadan mugg som jag, med snusmumriken. Har du nån speciell anledning att ha just den figuren? (för det har jag ;-) ) Vore kul att veta!
  Hälsningar från en beundrare på sommarbesök i en ort nära dig!

 • Beyonce

  Jag pusslade mycket när jag var höggravid och bara väntade…

ANNONS
ANNONS