UnderbaraClara

Patiens och pussel

Patiens och pussel. Det är vad jag roar mig med nu för tiden. Det är ju så att jag har den stora lyckan att jobba med min hobby och passion. Det medför dock det lilla problemet att när jag nu håller på med min hobby och passion så känns det som jobb. Att pyssla och skapa och vara kreativ är inte lika avkopplande som förut. Inte jämt i alla fall.

Så jag har varit tvungen att hitta nya saker att roa mig med när hjärnan behöver vila och händerna pyssla på. Patiens och pussel är perfekta sysselsättningar för en tantig typ som mig. En dag i våras fick jag bara ett infall och gick och köpte ett pussel på 1500 bitar föreställande några snöiga alptoppar, som jag genast gick hem för att färgsortera och lägga. Det är otroligt rogivande och massor av bra tankar flyter genom mitt huvud medan jag håller på. Jag har till och med investerat i en pusselmatta (hahaha, jo men faktiskt). Så varenda kväll och regnig eftermiddag sitter jag och pusslar eller lägger patiens och är skamligt oproduktiv. Älskar det! Lovar dock dyrt och heligt att aldrig rama in de färdiga pusslen och göra tavlor av dem.

Kommentera

Kommentera

Jag älskar kortspel och spenderar semesterkvällarna med min sambo, vändtia, plump och choklad. Tröttnar aldrig och är övertygad om att jag kommer älska pensionärslivet.

Josephine Foto http://fotografjosephine.blogg.se 2013-07-02 10:22 /

Svara

Älskar också pussel men de blir vintertid för mig. Jag har full förståelse och vet precis vad du menar: när hobbyn blir arbete. Man behöver fylla på med energi för att orka jobba och då får man hitta ngn ny ”hobby”. Jag letar fortfarande en ny hobby…det är inte så lätt….

Anna-Maria http://oanat.se/ 2013-07-01 21:01 /

Svara

Älskar själv att pussla, men efter att ha fått barn så är det svårt att ha pusselbitarna ifred. Pusselmattor i all ära, men jag tycker det är otroligt jobbigt när man varje gång har rullat ihop den måste vända rätt de ompysslade bitarna igen.er
Har därför ett tips som jag dock inte pysslat ihop ännu, men är i färd med att göra:

Ta en gammal bänkskiva med mått som gör att den rymmer under en av dina soffor. Pynta och måla på valfritt sätt alternativt måla måtten för olika stora pussel som finns på en pusselmatta. Montera på hjul i hörnen av bänkskivan.
Nu har du en alldeles egen pusselbänk som kan rullas in under soffan när den inte används.
Stort plus för att småbarnen inte kommer åt ditt pussel och dina pusselbitar (det går att köpa läsbara hjul). Pusselbitarna ligger fint sorterade där du lade dem och blir inte blandade alt vända som de kan bli om du rullar ihop din pusselmatta.

Anna 2013-07-01 06:59 /

Svara

ah, du är så söt. vad rogivande. men jag undrar om du får vara ifred med ditt pusslande och patient med en 2åring i huset? Här skulle det aldrig gå…. :p

life is a beauty, en fotoblogg http://lifeisabeauty.blogg.se 2013-06-29 12:21 /

Svara

Testa korsord också! En sysselsättning som kan sluka en helt.

Monika 2013-06-29 10:28 /

Svara

Åhhh jag älskar pusseltavlor. Är uppväxt med fina pusseltavlor på hela väggarna. Inget fel med det tycker jag. Perfekt om ekonomin inte tillåter ”riktig” konst :).

H 2013-06-28 23:04 /

Svara

Åh, så länge sedan jag la pussel! Patiens roade jag mig med förra sommaren när jag behövde gå ner i varv och det funkade finfint=)

Gabriella http://elephantzoul.blogg.se 2013-06-28 21:15 /

Svara

Jag tror pussel är en jättebra sysselsättning och ett sätt att komma undan ”jobbtankar”. Du får hjärnan att fokusera på en sak i taget – var kan den här biten passa? Och var ligger den här kantbiten?
Utan att ha fått någon bokstavsdiagnos är vi många som idag har svårt att fokusera mer än 15 minuter på en och samma sak utan bara måste kolla det där på internet, flippa över till mailkorgen eller kolla vad som plingade på telefonen :) Att lägga pussel kan vara otroligt meditativt och rogivande och göra att timmarna flyger iväg.

Fru Minimalist http://minimalisterna.se 2013-06-28 20:42 /

Svara

jag vill inte heller göra mitt jobb som hobby så dansar istället men egentligen skulle jag ju göra något med händerna. pyssla hemma exempelvis… men no no no jag tycker det är så trist. älskar när andra gör det men nej.
kan tänka mig brodera. eller sticker man sig bara på nålen om man är en klåpare som jag. nej men virka grytlappar. och absolut patiens. helt onyttligt underbart

tiptip 2013-06-28 16:01 /

Svara

Jag gillar också pussel, men det blir aldrig av att jag pusslar – för vad ska man göra med dem när de är klara? Jag vill inte heller rama in och hänga upp dem…och att bara bryta sönder och lägga tillbaka i lådan ett 1000-bitars pussel som man kämpat med i flera dagar känns lite tråkigt. Och jag vet att jag aldrig skulle bygga det pusslet fler gånger. Så vad gör man?

Charlotta - med kreativa ambitioner http://jagkanomjagvill.blogspot.fi/ 2013-06-28 14:16 /

Svara

Åh, har inte lagt patiens sedan jag var liten, vet inte hur man gör längre! Min mormor och jag brukade spela ‘finns i sjön’ när jag var barn.

Aasa http://libertyfizz.blogspot.co.uk/ 2013-06-28 13:57 /

Svara

Hej – här är reglerna till ”Finns i sjön”
http://www.cardnilly.com/finnsisjon.html

Ha en skön (ha,ha, råkade skriva ”sjön”) sommar!

Monica 2013-06-28 14:17 /

Tack så mycket Monica! Och ha en sk(j)ön sommar du med! ;)

Aasa http://libertyfizz.blogspot.co.uk/ 2013-06-28 16:34 /

Kortspel är väldigt kul och utan skärm ;) går bra i både tält och stuga liksom husvagn och picknickbacke…

Camilla Stenlund http://www.floweret.se 2013-06-28 12:46 /

Svara

Åh så mysigt <3

Malin Aurora http://vildblommor.blogg.se/ 2013-06-28 12:19 /

Svara

Ett Pippi-pussel och ett Blixten-pussel lades av barnen innan förskolan i morse. Älskar deras glädje över detta analoga ”spel”. Och den stolthet när 4-åringen lagt klart det. Riktigt lyser i ögonen!! Och stolt blir jag!

Ha en fortsatt fin sommar!

Helena - amelia.se http://blogg.amelia.se/hemmamedhelena 2013-06-28 11:30 /

Svara

Jag och barnen pusslar tillsammans. Was quis eller nåt sånt heter världens roligaste pussel. Finns även som variant där man pusslar motivet människorna på bilden tittar på, så det blir en överraskning sen. Men barnen gillar med mest de vanliga. Så mycket roliga detaljer att skratta åt tillsammans. Till och med min 4-åring pusslar om jag ger honom en hög som jag vet passar ihop. Det är mitt tips. Underbar familjegrej.

Ulrica 2013-06-28 10:36 /

Svara

Haha, fantastisk løfte om å aldri ramme dem inn!

God sommer, Clara! Håper du får mange gode sommerdager med og uten pussel!

Sulvis 2013-06-28 10:32 /

Svara

Pussel är ju bland det mest avkopplande som går att göra! Dock föredrar jag 500 bitars pussel för att jag hinner tröttna på de större när de tar för lång tid att lägga.

Fröken H från Modemanifestet http://modemanifest.blogspot.com 2013-06-28 10:18 /

Svara

Pussel är toppen! Rensar skallen och verkar lugnande, i alla fall på mig :)

Liten gul spindel http://litengulspindel.blogg.se 2013-06-28 09:45 /

Svara

Jag älskar pussel.
När jag växte upp pusslade jag mycket tillsammans med min mamma, det var så mysigt att göra något tillsammans. Nu pusslar jag mycket med barnen (i de perioder de vill pussla) och 2,5 åringen gillar lite svårare pussel (100+ bitar). Jag har plockat fram några av mina gamla som är mycket svårare än pussel med samma mängd bitar som säljs idag så sitter vi där tillsammans och hjälps åt. Jag fascineras av hans träffsäkerhet, han bara plockar ut en bit, sätter dit den och säger ”där”.

Ett tips när det gäller pussel och motiv är att det går att få bilder som pussel, på Japan Photo kan man beställa pussel med 1000 bitar av sina bilder. Vi beställde en bild på barnen till min mamma. Det var en present hon satte igång med direkt.

Hanna E 2013-06-28 08:06 /

Svara

TACK Clara, för påminnelsen om patiens!!! Jag älskar att lägga patiens. Jag har haft en urstressig vecka på jobbet med massa strul och så himla svårt att släppa jobbtankarna på kvällarna och komma till ro och somna (är precis som du ett stort fan av sömn…). Jag sitter här på jobbet och nu när det mesta av arbetsuppgifterna börjar bli klara är dagens svåra mål att varva ner till helgen och släppa stressen. Patiensbilden kändes som balsam för själen, det ska jag göra i helgen. Jag har aldrig kommenterat tidigare, men läser ofta din blogg. Så nu när jag väl skriver ska jag passa på att säga att du skrev så himla bra om mod häromdagen. Jag kände väl igen mig i känslorna du beskrev innan och efter. När jag läste ditt inlägg tänkte jag, ”ja, det är på tiden att jag smsar den där killen jag tänker på så ofta”. Och så vill jag önska dig varmt lycka till med webfilmerna. Jag tror det är en grymt bra idé! Tack för en inspirerande blogg! Bra jobbat, hoppas du får en fin sommar!
/Hilda

Hilda 2013-06-28 08:03 /

Svara

Åh pussel! Jag bara måste ta tag i mig själv och åka och köpa ett (1000 eller kanske t.o.m 1500 bitars) och en pusselmatta (går inte att ha ett stort pussel framme när man har fyra barn som stökar runt i huset) snart. Har längtat efter att pussla jättelänge, men inte fått ändan ur… Nu inspirerade du mig. Kanske tar en tur till leksaksaffären idag, när jag ändå ska in och handla. Bra avkoppling!

Ulrika http://lillaulle.blogspot.co 2013-06-28 07:47 /

Svara

Oj pusslat har jag nog inte gjort på tio år ;-) Gillar bilden förresten! Ser ut som en inblick i gamla farmors kök.
Kram

Frökenfilantrop || Your cup of tea http://Frokenfilantrop.se 2013-06-28 06:54 /

Svara

https://www.youtube.com/watch?v=2xtCFRYS-ZA

Alice 2013-06-27 23:32 /

Svara

Låter som väldigt avstressande aktiviteter!

Mia - träning och småbarnsliv http://www.miasmil.se 2013-06-27 23:16 /

Svara

Ett tips; Jag har börjat färglägga dotterns mandalas, det finns massor av målarböcker med mandalas och det är oerhört rogivande att greja med….fast det kanske blir jobb för dig så fort det har med färg och form att göra iof…..men men, mitt avslappningstips iaf.

Liten http://garderobenmin.blogspot.com 2013-06-27 23:12 /

Svara

men mysigt!

hejregina http://hejregina.blogspot.com 2013-06-27 23:12 /

Svara

Åh, jag älskar pussel! Och just av skälet att det är så bra att tänka medan man gör det. Annars kan man ju lyssna på sommarpratare i radio medan man pusslar. Då känns det genast lite produktivare, ifall man ännu inte har hunnit ner på den stressnivå där det är OK att göra EN sak i taget.

Samvetssnurr http://samvetssnurr.blogspot.se/ 2013-06-27 23:04 /

Svara

Här lägger vi mycket pussel också. Patiens och kortspel var favoriten på landet som barn. Vi spelade mycket Skitgubbe, Finns i sjön, Plump, Poker med godis och på kvällarna fick vi barn sitta med de vuxna och spela Gin Rummy. Det var storfavoriten. Har svårt att inna ro att lägga patiens numera men nu är jag sugen på att börja igen. Favoriten är nog 7:an. Och dessvärre har jag nog glömt bort hur man spelade Skitgubben… Maste genast Googla och lära mina barn.
Annette
My Rose Valley

Annette My Rose Valley http://www.myrosevalley.blogspot.com 2013-06-27 22:41 /

Svara

Å jag förstår vad du menar. Jag har jobbat som illustratör i 6 år och innan jag började satt jag ju hemma varje dag och ritade och målade. Nu har jag inte jättestor lust att sätta mig med en penna i handen efter att ha suttit hela dagarna. Dock kan man ju hitta tillbaka till det lite när man är ledig eller har någon form av semester om man har tur att ha det. :)

Jonna - illustratör och tenarkoman http://sommarkyla.blogspot.com/ 2013-06-27 21:52 /

Svara

Pussel är fina grejor det. Påminner om min farmor som hade stora pusselprojekt när jag var liten.

Den där Victoria http://www.dendarvictoria.se 2013-06-27 21:50 /

Svara

Hej Clara!
Jag skulle bli så himla glad om du kunde skriva ihop ett inlägg om vad du tycker man ska göra när man besöker Västerbotten i sommar. Loppisar, fik, vackra platser osv. Jag är gift med en Västerbottning och åker upp några veckor varje sommar, så även i år. Jag har några pärlor som jag alltid ser till att besöka så som Kafe Ångloket i Kusfors och ECO spa i Norsjö men det finns säkert ställen som jag missar. Så snälla tipsa om ditt Västerbotten. Vad får man inte missa!?
Tusen tack på förhand
Malin

Malin 2013-06-27 21:36 /

Svara

Hej!
I Boliden finns Cafe33 som har så fräscha sallader och annat gott. Sedan kan du gå in på Skellefteås eller Umeås hemsidor och titta vad man kan uppleva.

Välkommen hit!

Cat 2013-06-28 12:15 /

Södra lappland ligger i Västerbotten så ta en roadtripp till Saxnäs/Marsfjäll och ta Vildmarksvägen över kalfjället på Stekkenjokk till Jämtland. I Saxnäs finns Ricklundgården med massor av konst och fina miljöer i rum som är möblerade som då konstnärerna bodde där. Ett fik är öppet där under juli. Fatmomakke kåtaplats och kyrkstad är ett säkert besöksmål där du får se och uppleva hur det såg ut då samer och nybyggare träffades två gånger per år där och begravde sina döda, gifte sig, döpte barnen och vaccinerade sig och träffade doktorn och hittade förälskelser och handlade varor av varandra… Välkommen till fjälls!

Camilla Stenlund http://www.floweret.se 2013-06-28 12:45 /

Pussel är kul, om man inte har en katt som stjäl bitar!
Kram

Lena http://lenashagtorp.blogspot.com 2013-06-27 21:16 /

Svara

Patiens var längesedan! Man kanske borde prova stressa ned med det på kvällarna!

Frida http://fridasofias.blogspot.com 2013-06-27 20:53 /

Svara

Smart drag, vore ju synd om du tröttnade på ditt levebröd menar jag :-)

madelein - sexbarnsmamma http://madelein.se 2013-06-27 20:52 /

Svara

Joo men du! Du får köpa ett pussel föreställandes en hötorgsmålning och limma ihop och hänga upp tillsammans med din samling andra gamla hötorgsmålningar, för visst har du en sådan? :)

Jo 2013-06-27 20:51 /

Svara

Tycker också om pussel men jag får så himlans ont i ryggen efter en stund, hittar ingen bra sittställning…

M 2013-06-27 20:41 /

Svara

Jag älskar också att lägga pussel men tyvärr har jag inte haft tid med det på länge. Jag hittade ett som var på 18.000 bitar och skulle bli typ 2 x 3 meter men jag köpte det inte…det är svårt att veta vart man ska hålla till och lägga ett så stort!

Malin http://www.designofluna.blogspot.com 2013-06-27 20:29 /

Svara

Jag upptäckte pussels charm igen när jag beställde hem ett pussel där en gammal filmaffisch till Borta med Vinden var motivet. Där var målet att göra en tavla utav det i slutet och det blev väldigt fint, så jag tycker det inte är något fel att rama in pussel, men jag förstår vad du menar ^^

Jenny von Olofsson http://idajennymathildaolofsson.blogspot.se/ 2013-06-27 20:14 /

Svara

Skön avkoppling!
Jag noterar att du har en likadan mugg som jag, med snusmumriken. Har du nån speciell anledning att ha just den figuren? (för det har jag ;-) ) Vore kul att veta!
Hälsningar från en beundrare på sommarbesök i en ort nära dig!

Karin Ö 2013-06-27 19:58 /

Svara

Jag pusslade mycket när jag var höggravid och bara väntade…

Beyonce 2013-06-27 19:56 /

Svara
ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits