UnderbaraClara

Pollensäsong

Sommaräng. Vackert förstås men för mig som är allergisk mot gräspollen och gråbo nyser jag bara av att se bilden. I slutet av juli är jag så nedkörd av allergibesvären att jag mest vill ligga inne och sova alternativt bada i iskallt vatten så att svullnaden lägger sig. I år vill jag dock inte göra det! Jag vill ju kunna fortsätta jogga och röra på mig. Så jag tänkte höra hur alla andra gör? Det måste väl finnas fler pollenallergiska joggare som vill hålla igång trots besvären? Jag har redan fått tips om att jobba tidigt eller sent på dagen, då daggen gjort att pollennivåerna i luften är låga. Men i övrigt vet jag inte riktigt hur jag ska tänka. Har ni några tips? Både för att motionera trots allergi  - men också generella tips för att skydda sig mot pollen och allergiska biverkningar?

 • Frida

  Undvik allt som innehåller askorbinsyrsa har hjälpt mig. Var helt förstörd av pollen och kvalster när jag drack juice varje dag förut. Hjälpte mig att se över innehållet i det jag åt.

 • http://Ceciliastankar.blogspot.com Cecilia

  Kanske ett tips inför nästa säsong, nämligen att äta pollen. Var på marknad och skulle köpa honung då biodlaren även sålde uppsamlad pollen. Jag köpte en burk för att äta och få i mig vitaminerna, men tydligen hjälper det mot en hel del.

  Om du i början av hösten äter ett litet korn och sen trappar upp under vintern så ska du till sommaren vara mer resistent mot pollen. Vet inte om det är all pollen eller bara en speciell, men kan vara värt att kolla upp! Lycka till!

 • Marie

  Hej!
  En kollega till mig har blivit nästan helt fri från sin allergi sen hon började med svavel. Det är även bra för muskler och leder när du tränar, många idrottsmänniskor använder för snabb återhämtning. Finns i hälsokosten. Lycka till!

 • Jenny

  Känner varje sommar precis som du; en enorm trötthet och nästan apati, pga den jäkla allergin. Fick för två år sen prova Avamys som är ett nässpray och det fungerade otroligt bra. I år läste jag dock om ett naturläkemedel som heter Allmyn (kapslar), och det fungerade hur bra som helst, kanske den optimala lösningen är en kombo av dessa två, men fick så bra effekt av Allmyn (+Nasonex kortisonnässpray) att jag inte orkat fixa nytt recept på Avamys. Bara min personliga erfarenhet, men kan vara värt att prova! Lycka till!

 • Hanna

  Oj vad mycket tips!
  Utan att upphöja det till någon allmängiltig sanning så vill jag säga vad som jag hjälpt just mig ur det helvete som min pollenallergi tidigare var. Under hela min barndom och tonår så var jag så allergisk mot gräs att jag under sommarmånaderna låg däckad där hemma, förutom vanliga symtom så var jag framförallt så himla himla trött hela tiden! Iallafall, räddningen för mig var vaccinering, som några har nämnt här uppe. Jag fick börja med hyponsens, dvs. sprutbehandling som visserligen är lite bökig (man måste ta sig till sjukhuset ofta, sitta kvar nån timme efter sprutan osv) men som ska fungera effektivt. Dock fick jag en väldigt kraftig reaktion av behandlingen (troligen till följd av att jag blev feldoserad) och fick avsluta. Två år senare fick jag istället börja med vaccinering fast i tablettform, en medicin som heter Grazax. En liten tablett under tungan varje dag i tre års tid, och jag är nu i princip allergifri. Det har betytt så HIMLA mycket för min vardag att jag inte kan beskriva det. Jag är annars ganska skeptisk mot att trycka i sig stark medicinering men behandlingsformen är att man helt enkelt vänjer kroppen steg för steg mot det man är allergisk mot, dvs. ingen kortison eller liknande.
  Jag vet att de inte ordinerar Grazax hur som helst då behandlingen är dyr, men det är absolut värt att prata med din läkare om det.
  Hoppas du hittar något tips som fungerar för dig!

 • http://hippiechic.blogg.se Malina Arp

  Förresten undrar jag hur jag kan få till en bild bredvid mina kommentarer till dig. Kan du hjälpa mig med det?

 • http://hippiechic.blogg.se Malina Arp

  Hej fina Clara!
  Tack för det fina inlägget där du lyfter något viktigt, för vi är ju så många som lider av pollenbesvär. Så här är mina tips som räddat mig i flera år nu:
  1.
  Gå till en naturläkare för att testa var grunden till dina besvär ligger. Ofta ligger det matallergier i botten som man inte uppmärksammat då de inte ger en direkt reaktion. Men dessa matallergier kan visa sig efter flera år genom till exempel pollenallergi.

  2.
  Rengör luftvägarna morgon och kväll med en näs-sköljning. Kan vara jobbigt i början men när du kommer in i det är det så värt! När man bara snyter sig finns det nämligen pollen kvar i näsan som gör att systemet aldrig kan få vila. Så skölj näsan regelbundet och du kommer uppleva under. Du kan också skölja näsan när du känner akuta besvär.

  3.
  Tvätta håret innan du går och lägger dig för att skölja ur alla pollen som fastnar där under dagen. Det är också bra att sätta upp håret så det inte ramlar i ansiktet under dagen.

  4.
  Byt sängkläder ofta. Även här kan pollen fastna och göra att du blir allergisk under natten. Det är viktigt att tänka på att kroppen få vila under natten och inte behöver störas av besvär då. Även om man kanske inte märker dem så kan det ligga och gro.

  Följer du dessa råd så hoppas jag att du klarar dig mycket bättre.

  Kram / Malina

 • Jenny

  Läste om att ta bort den kemiskt framställda citronsyran ur maten, håller på att testa det nu, men det finns i både mat och hudprodukter så det kommer ta lite tid innan jag har bytt ut shampo och sådant, vill ju inte slänga det som är kvar. Men läs gärna om detta, ”fri från allergi” hittade jag det på. Mvh

 • http://allthosesmallprints.blogspot.se/ malin

  många bra tips, har hittat flera jag ska prova! :)
  jag älskar att springa i duggregn, då går det allra bäst för mig, alternativt på morgonen eller efter regnet. i övrigt så brukar jag duscha när jag kommer in för dagen (innan jag kryper ned i sängen eller soffan) samt byta sängkläder och handdukar lite oftare än under vintern :)

 • http://phos-felis.blogspot.com Cathrine

  Allergivaccin! Funkar iaf mot gräspollen, Grazax är en tablett (och ingen spruta) som du tar dagligen under en period (oftast 3 år). Måste dock börja när det inte är högsäsong för pollenallergin för det skall funka. Du märker skillnad redan första säsongen! Prata med din allergiläkare. Vet flera som blivit hjälpta av detta. Tre år känns kanske som en lång tid, men tänk på resten av åren framöver som du slipper problem, och som sagt, du märker skillnad direkt. Vet inte hur stor effekt det ger mot även gråbo dock… Kolla med läkaren!

 • Sara

  Var beredd på att du kan få fruktansvärt ont i magen av pollenet som är i honungen om det är från växter du inte tål….

 • Åsa Siwartsdotter

  Som några nämnt här ovan så är bioresonansbehandling en smärtfri och bra metod.
  Här kan man hitta en klinik nära dig; http://www.allergikliniken.se

 • Maria

  Oj så mycket bra tips att testa! :) Vill bidra med ett litet till, smörj insida näsa med vaselin innan kontakt med den ”allergiska” luften. Hjälper lite extra mot för många ”atchoo” :)
  Tack för fin blog!

 • http://fridasofias.blogspot.com Frida

  Önskar att många av dessa ”enkla tips” kunde hjälpa mig. Jag medicinerar med receptbelagt medicin och är ändå helt utslagen vissa dagar!

 • http://www.bonnieblogg.wordpress.com hobbestk

  I våras gick jag en biodlar kurs och där fick
  Jag höra att om man äter honung från sin
  Egen ort, så bina hämtar pollen o nektar från blommor o grönska som finns runtomkring dig så hjälper det mot besvären.
  Honungen ska ätas ouppvärmd, för annars
  Tappar den alla nyttihgeter,
  och det handlade om ca en tesked om dagen året runt.
  En tsk honung i smootien är ju aldrig fel!
  All tränings önskningar till dig nu!

 • Johanna

  Jag har hört talas om att man kan ta en spruta (kortison ?) om man har stora pollenbesvär. Det ska tydligen hjälpa!

 • Linnéa

  Jag var till läkare igår eftersom jag knappt kunde gå till och från bilen utan att nysa 20 gånger i rad. fick Tavegyl, nazocort och betapred utskrivet. (betapred om det blir hemskt dåligt). Provade nya medicinen idag och den verkar fungera, även om det tar några dagar att uppnå full effekt. Inget kli i ögonen och inga ögondroppar har behövts idag. Tjihoo!

 • jennysol

  Hej Clara! Akupunktur kan lindra pollenallergier, även på lång sikt. Dock krävs det att du får akupunkturbehandlingar flera gånger i veckan under en längre tid.
  https://www.acufinder.com/Acupuncture+Information/Detail/Treating+Allergies+with+Acupuncture+and+Oriental+Medicine

 • saraa

  Kanske har du redan fått det här tipset, men att vitaminboosta inför och under pollensäsongen kan hjälpa. Själv tog jag i år Omega 3, probiotika, magnesium och en hög dos C-vitamin. Allt utom Omega 3 kommer från Innate. Detta i kombination med nässköljning har hjälpt mig mycket.

 • Maria

  Du skulle kunna testa att ta bort citronsyra ur kosten. Det finns konstigt nog i en hel massa livsmedel som man inte tror, ekologiska och märkta med både det ena och det andra. Citronsyra framställs från mögelsporer och att utesluta det har hjälpt så många med olika allergier att man inte kan utesluta att det är något tokigt med det. http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/ och https://www.facebook.com/groups/e330citronsyra/?fref=ts . Jag försöker utesluta det helt under våren då jag har pollenallergi och det hjälper i alla fall lite.

 • Elina

  Ser att du redan fått många tips på olika huskurer och mediciner men tänk även på att hålla inomhusmiljön så pollenfri som möjligt och även dig själv. Byt kläder och tvätta av dig noga när du varit utomhus, försök att inte vädra så mycket, byt sängkläder ofta, ha dörren till sovrummet stängd etc och vad man kanske inte alltid tänker på som husdjursägare är ju att hunden eller katten är rena pollenbomben efter att dem strosat omkring bland gräs & blommor. Jag brukar bara torka av våran hund med en våt trasa :)

 • Ulrika

  Jag har också de här problemen och även om jag inte gillar att äta för mycket medicin så tycker jag att man får väga fördelarna mot nackdelarna; jag äter aerius (bästa jag testat) och använder kortisonnässpray och ögondroppar hela säsongen. Detta tillsammans med duscha och skölja ur håret lite oftare, byta sänggkläder ofta och inte torka dem så klarar jag mig rätt bra. Ska nog också testa nässköljning!

 • Johanna

  Akupunktur!

ANNONS
ANNONS