UnderbaraClara

Jag hatar arbetslinjen

Såg ni partiledardebatten för några veckor sedan? Det gjorde jag men var nära att stänga av eländet. En massa politiker som låtsasbråkar om jobb och sänkta skatter. Ingen som pratar om det riktiga problemet. Med arbetslöshet till exempel. För länge sedan föreställde man sig att människor i framtiden skulle kunna arbeta mindre på grund av alla smarta moderniseringar. Vi skulle ha mer tid att lägga på konst, kultur och social samvaro. Vi skulle kunna bortrationalisera en himla massa jobb och ha mer fritid helt enkelt.

Nu har vi lyckats med moderniseringarna. Många av de tyngsta jobben är bortrationaliserade. Men är vi nöjda för det? Nej,  nu ser vi ser det som ett problem. Vi har ett samhälle uppbyggt på ständig tillväxt – vilket kräver en fullt sysselsatt befolkning som kan fortsätta konsumera som om det fanns tretton jordklot och inte ett. Så att det idag finns färre jobb än arbetare har inte blivit den utopi vi drömde om – utan det värsta tänkbara scenariot. Stefan Löfven har till och med sagt sig ”hata arbetslöshet”.

Att arbetslöshet är så förkastligt beror ju bara på att vi ser arbetslösheten som ett hinder istället för en möjlighet.  Arbetslösa är bidragstagare. De är i utanförskap. De suger ut samhället. Trots att samhället med alla moderniseringar varit med och bortrationaliserat jobb för just dessa arbetstagare. Människor vi nu ser som ett gigantiskt problem. Tänk om man istället kunde se arbetslösheten som ett tecken på att vi lyckats i vår strävan efter att modernisera? Och att det plötsligt ger utrymme för en massa frihet. Och att vi istället för att försöka uppfinna en massa onödiga skitjobb kunde fördela de befintliga jobben så att alla får jobba lagom mycket. Istället för att några ska vara arbetslösa och några ska jobba häcken av sig och vara livrädda för att förlora jobbet.

Någon kanske invänder att det vore dåligt att sänka arbetstiden och låta fler personer dela på jobben, för att det skulle hämma tillväxten och sänka vår konsumtion. Men det tycker jag låter som en jättebra bieffekt! För vi KAN inte konsumera som vi gör nu. Jorden fixar inte det. Att folk börjar jobba mindre och får mindre pengar att konsumera för är en av de största insatserna vi kan göra för miljön. Då kanske någon annan invänder att det systemskifte jag efterfrågar aldrig kan fungera. Men det vet vi ju inte förrän vi har provat. Det här systemet har vi ju nu provat i en himla massa år och sett att det inte fungerar alls! Det som händer är att hela ekosystemet håller på att braka ihop. Men det vill ingen politiker prata om. Inte på riktigt. De vill bara prata skatt och hur människor ska kunna tjäna mer pengar och fortsätta konsumera.

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt säger sig hata arbetslöshet. Ska jag säga vad jag hatar? Jag hatar arbetslinjen, jag.

Kommentera

Kommentera

Wow, vilka härliga åsikter.. att det inte fanns fler som skrev och tyckte som du offentligt.. kanske vi skulle få till det där regimskiftet.. jag och min flickvän diskuterar ofta det här med att gå o arbeta.. börjar det inte kännas lite omodernt hela grejen, gå att jobba vid sågen o slita vid fabrik som det vore 50 talet.. tycker som du säger att om världen är så jävla innovativ o modern då skulle vi kunna uppfinna lösningar för att människor skulle kunna slippa jobba o inte för att de ska jobba mer, vad är det här med att jobba egentligen? Att vi ska jobba för att överleva, tycker hela idén känns sjuk.. visst även på savannen så var det ett visst jobba för att överleva, men betydligt rimligare och troligen också mer naturligt än att gå o sitta på ett kontor, slita på en skola eller något annat idiotiskt 8 timmar om dagen. Nja hela grejen är en dålig uppfinning, i stil med samhället i övrigt.

Mikael 2015-03-04 18:54 /

Svara

Om alla blir egna företagare kan man jobba hur mycket/lite man vill. Semestern styr du själv över.. Frågan är om marknaden tycker att du är attraktiv. Vi får väl hoppas

Arbetare 2014-12-09 10:37 /

Svara

Jag tycker det är en jättebra ide att alla delar jämnare på jobben. Det känns lite konstigt att man har folk som jobbar helttid + övertid sedan finns det dem som inte jobbar alls.

Båda mår dåligt, en av de jobbar för mycket och en för att de inte jobbar alls.

Jag skiljer mig dock när det kommer till implementeringen, jag vill INTE tvinga företag att göra detta. Då blir det väldigt fel. Det är tack vare arbetslagar som vi har en situation där företag hellre kör på övertid än att anställa.

Om man ser över och moderniserar arbetslagstiftningen i kombination med en lägre skattesats till företag som väljer att anställa fler med färre timmar. Denna skatteminskning skulle betala för sig själv eftersom man skulle ha ökat sysselsättning och färre som man behöver betala ut ”welfare payments” till.

Att tvinga företagen kommer bara att få väldigt konstiga effekter och människor kommer i kläm. Jag tror inte på att tvinga, jag tror på ”encouragement” istället!

Mikael Hansson 2014-11-30 01:19 /

Svara

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!!

Arbetslinjen är inte hållbar för någon. I tillägg till din diskussion skulle jag också vilja öppna upp för ett annat förslag! Och det är att se över hur vi resonerar kring föräldraskap och arbetet. Jag anser att det är helt på tok att föräldrar som har små barn skall skall vara den grupp i samhället som jobbar hårt och gör karriär. Det är några år i våra liv då vi har små barn och då behövs vi mest som föräldrar och inte på arbetsmarknaden! Vi har mängder av unga människor som inte vill något hellre än att arbeta och kan arbeta mycket. Vi har dessutom ett gäng ganska pigga pensionärer som skulle vilja göra mycket i vårt samhälle. Låt dessa få ta ansvar på arbetsmarknaden!!
VARFÖR ska då föräldrar med små barn vara den grupp som arbetar heltid?

Jag tycker såhär: Fram tills att barnen börjar i skolan skall inga föräldrar få arbeta mer än 75% (varken mamma eller pappa). Och barnen skall Inte få börja på dagis innan 2 års ålder.
Resultat? Tryggare barn, mindre stressade föräldrar, kortare dagar för barnen, mindre barngruppen,ett mer jämställt föräldraskap.

När skall vi börja prioritera föräldraskap framför stålar i plånboken, undrar jag???

Ingrid 2014-11-28 14:06 /

Svara

För att de ska kunna försörja sina barn fattar du väl! Barn är inte gratis. Jag har inte barn själv och jag är jävligt osugen på att försörja alla andras.

.. 2014-12-13 17:19 /

Lokas inlägg under måste vara något av det värsta/dummaste jag har läst. VI ska alltså slita ihjäl oss med dubbelarbete, och lämna bort våra barn hela deras vakna tid – för att kunna ta emot och försörja folk från Afrika och Mellanöstern..? Hade du otur när du tänkte nu, Loka..?

Helena 2014-11-27 19:34 /

Svara

Jag tycker mycket om din blogg med fantastiska tankar om jämställdhet och livet, men har nog aldrig kommenterat, någon blogg faktiskt. Intressant inlägg! Arbetslinjen som är ganska okritiserat accepterad över de flesta riksdagspartier är på sin plats att också kritisera, men om vi ska vrida på det; den fina välfärden som finns i Sverige som möjliggör den goda utbildning, vård, omsorg vi har och möjligheten att ta emot människor i kris från krigshärdar som Syrien, Somalia och otaliga andra platser, grundar sig i att vi har en hög sysselsättning. En hög sysselsättning genererar en omfattande välfärd. En hög sysselsättning i kombination med våra höga skattenivåer kan därför i sin tur sägas bygga på en solidarisk tanke om att vi tar hand om varandra, och möjliggör att också de som vill jobba deltid kan göra det (jag har gjort det i omgångar bla). Förstår du vad jag menar? Jag håller med dig om att arbetslinjen och konsumtionshetsen bör ifrågasättas, men höga sysselsättningsnivåer om man bortser från det personliga och ser till det samhälleliga planet – gör att vi kan fortsätta med den starka välfärden i Sverige som i sin tur gör att vi kan ta hand om varann när det behövs. Som flera har varit inne på skulle det krävas en total omstrukturering av samhällets och ekonomins mekanismer (också på ett globalt plan, det finns en stark politisk-ekonomisk interdependens genom Sveriges internationella engagemang) för att kunna implementera tex 6 timmars arbetsdag som regel. Jag håller med om att deltid och mer fritid för alla skulle vara mycket bättre för hälsan, hjärtat och familjen men tyvärr väldigt svårimplementerat på det större planet. En bra bok om man funderar på såna här saker är ”Systemskifte? Den nya svenska välfärdspolitiken” av Anders Lindbom. /Tjej med hjärtat åt vänster

Loka 2013-11-28 12:21 /

Svara

Hej! Vilken spännande blogg du har. Jag har varit inne och kikat sporadiskt de senaste året men skriver nu min första kommentar. Det är väldigt lätt att ryckas med i ideologiska uttalanden som dina, tyvärr är det så med ideologier att de sällan eller rättare sagt aldrig går att införliva till punkt och pricka vilket gör att tesen förmodligen kommer att stjälpa mer än den hjälper. För hur ska vi implementera denna 6 timmars arbetsdag tycker du? I mina ögon ser jag att anledningen till att färre arbetar mer är för att det är dyrt att anställa folk idag. LAS håller sitt hårda grepp och näringslivet anpassar sig. Fint för de som har jobb, värre för de som står utanför. Vad gäller din åsikt om konsumtion håller jag med dig såpass långt att det är viktigt att medvetandegöra vad konsumtionen har för inverkan på miljön, men samtidigt är det och kommer fortsätta att vara så som samhällshjulet snurrar. Ju mer vi konsumerar, desto fler länder kommer att växa sig över fattigdomsgränsen.

Jag hade gärna arbetat 6 timmar om dagen, men för att fler ska vara med och dela på jobben så krävs en förenkling av arbetslagarna, och den reformen tror jag blir mycket svår att driva igenom. Vilket parti vill stå för det och hur många som har kommenterat här innan kommer med handen på hjärtat ställa upp på en reform som ger sämre anställningsskydd? Att gå ner till 6 timmar och behålla samma lön, som jag ser att många hyllar, är rent utsagt farligt för samhället, snacka om att mjölka ur hela välfärden på kortast möjliga tid..

Yasmine 2013-11-17 01:56 /

Svara

Det där är en utmärkt utopi du beskriver. Om människorna bar ainte vore så egoistiska skulle de fungera utmärkt. Jag jobbar deltid, vilket gör att jag inte kan konsumera så värst, men jag är nöjd med det för att det ger mig möjlighet att gå ute i naturen med kameran :-) Jag skulle aldrig vilja jobba heltid, men jag är rädd för att en dag bli tvungen… jag drömmer om ett hus och lån kräver bättre inkomst. Och om jag skaffar barn..? Jag tror att hela samhällsstrukturen behöver byggas om. Men jag tror tyvärr ingen är beredd att göra det för ingen vill förlora, för många ser inte att alla kan vinna. Min egen mattelärare sa en gång att hon röstade på moderaterna för att få mer i plånboken. Jag ifrågasatte det, och hon sa att hon få¨r 180kr mer varje månad tack vare moderaternas politik. Jag tittade på henne och frågade om hon hade gått till läkaren den senaste tiden. Det hade hon inte. Då frågade jag om hon hade anhöriga inom äldreomsorgen. Det hade hon inte. (än). Då jobbade jag extra inom hemtjänsten och såg hur underbemannat det var och hur snäv budget som var. Och jag hade suttit på akuten i åtta timmar helgen innan. Jag hade hellre låtit staten behålla de där 180 kronorna i skattelättnader, och betalat en hel del mer i skatt själv, än att möta *********s blick samma kväll och säga: ”Jag måste gå nu, ha en trevlig kväll!” i samma ögonblick jag ställt ner hennes kvällsmat på bordet. Men det är jag, det. Alla tänker inte så.

180kr, det är två pizzor…

När Annie fotograferar http://www.narannie.blogg.se 2013-11-02 14:31 /

Svara

ja nu va de ju inga 180 kr i månaden snarare om dagen!

nej hela samhället är sjukt, vi förgiftar naturen och haven fast att det finnas alternativ,

jag är riktigt trött på detta och kommer snart att engagera mig och göra något åt det, det räcker nu

seb 2015-05-02 10:04 /

Tack Clara. Så himla bra inlägg! Heja dig!

Stina http://www.stinagustafsson.portfoliobox.me 2013-11-02 10:09 /

Svara
ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits