UnderbaraClara

Loppis-mättnad

Jag är lite trött på loppis. Får jag säga så? Jag som varit årets secondhandprofil och allt, har knappt gått på en loppmarknad det senaste halvåret. Inte för att det inte är fantastiskt med second hand. Men för att det pågår någon slags epidimi i secondhandshopping. Och för att förtydliga; det är såklart tusen gånger bättre att köpa begagnat än nytt. Men ändå. Om man hamstrar prylar, kläder, skor, porslin osv på loppis så är det ju ändå så att man överkonsumerar. Loppis är en ändlig resurs. Och det blir svårare för andra att hitta något om man själv samlar bra mycket mer än det man behöver och någonsin kan använda sig utav. Och det är liksom det jag tröttnat på. Den där eviga, hetsiga fyndjakten. Jakten på något, vad som helst, som tillfredsställer mitt shoppingbehov. Min längtan efter förnyelse. Att det är hundra meter kö till storloppisarna som anordnas på helgerna i Umeå, att folk springer på auktioner, budar på tradera, kollar blocketannonser och river runt på secondhandaffärer precis lika maniskt som andra springer på mellandagsrean. Vad är det för sunt i det? Det är ju till syvende och sist ändå en jakt på materiella ting.

Det känns som att det har gått helt överstyr med loppisshoppingen. För att det liksom inte finns någon anledning att låta bli. Fast jag mår dåligt när det känns som att jag ska drunkna i prylar. Så under julledigheten tänker jag rensa ut vinden och skänka bort största delen av det som finns däruppe. Varför ska jag ha kartonger med femtiotalsklänningar när andra tjejer springer benen av sig i jakt på dem? Varför ska jag hamstra loppisporslin när utbudet av fint loppisporslin minskar för varje minut? Varför måste jag äga så mycket och varför är konsumtion hela tiden drivkraften, även om det jag konsumerar är något mer miljövänligt? Nä, jag är less på det.

Jag har långsamt börjat förändra mitt shoppingbeteende på loppisar. Nu springer jag inte där lika ofta och planlöst. Nu går jag snarare dit när det är något jag saknar. En lampa till köket. En vinterkappa. Ett nytt durkslag. Och så letar jag precis som om jag var i ett vanligt varuhus. Och då är jag inte heller lika besatt av att det ska vara billigt, utan köper gärna antikt eller kvalitetsvintage. För vinsten är inte det billigare priset, som gör att jag kan köpa tio artiklar istället för en. Vinsten är att jag istället för att konsumera nyproducerat för samma peng kan konsumera återanvänt med bättre kvalitet och mindre klimatpåverkan. Som förhoppningsvis håller längre. Så att jag inte måste ge mig ut och shoppa så snart igen.

Kommentera

Kommentera

Jag håller helt med dig Clara! Har faktiskt bloggat om det här och länkat till dig:

http://retrolover.se/2014/03/loppisfantasterna-som-overkonsumerar/

Johanna Retrolover 2014-03-29 09:54 /

Svara

Du har inte funderat på att göra det till en välgörenhets-grej? Typ samla ihop alla 50-tals-klänningar och allt klassiskt porslin och sälja på typ tradera eller något annat sätt, men göra reklam för det på bloggen mm och sedan låta en viss del av de insamlade pengarna gå till något speciellt?

Ellen 2013-12-20 11:54 /

Svara

Put your lifestyle on a diet! :) Jag har en ”shopping diet” som t.ex. innebar att jag endast koper 6 nya kladesplagg per ar. Min shopping diet kraver bade planering och sjalv disiplin men den funkar! :) Jag shoppade 50% farre grejer forra aret an aret innan!

The Futurista http://thefuturistas.blogspot.ca/ 2013-12-18 06:50 /

Svara

Oavsett om konsumtionen sker på nätet, i fysiska butiker eller på loppis så ska köpet vara behovsstyrt och inte känslostyrt som det ofta blir av ett oidentifierat ”sug” eller ett plötsligt ”fynd”.

I somras skrev vi ner fem frågor som vi använder oss av innan vi konsumerar något:

- Fyller saken ett konkret behov eller riskerar jag proaktiv konsumtion?
- Hur ofta och när kommer jag i realiteten att använda den?
- Äger jag redan en motsvarande sak och vad är det i så fall för fel på den?
- Var ska den förvaras?
- Vad kan jag lägga motsvarande summa pengar på som är av större värde för mig?

Jag tror många onödiga inköp skulle undvikas om man hade som rutin att gå igenom dessa frågor.

Läs hela inlägget här:
http://minimalisterna.se/gladjen-av-att-avsta-fran-kop/

Minimalisterna http://www.minimalisterna.se 2013-12-18 06:16 /

Svara

Vi har också upptäckt att om man avvaktar ett tag med att handla så brukar behovet ganska ofta avta. Rätt som det är hittar vi något vi redan har och kan modifiera, eller får vi det av någon annan som inte längre behöver, eller så var inte behovet så stort som vi trodde…..

Ett Eko http://etteko.wordpress.com 2013-12-20 15:31 /

Vilket toppeninlägg! Du sätter ord på vad jag länge har funderat på angående second hand-shopping.

Fanny http://fannylovisa.webblogg.se 2013-12-17 23:36 /

Svara

Åh vad rätt du har och så har jag även känt en längre tid nu. Allt blir en hets och det blir som en tävling att hitta ”det bästa fyndet” så fort folk hittar något med ett märke på så måste man bara köpa det eftersom det är värt sååå mycket mer och inte för att det är någonting man verkligen gillar eller behöver. Numera handlar jag nästan bara på loppis under sommaren på små loppisar på landet dels för att jag inte tycker att en liten plåtburk med 10 cm i diameter är värd 350 spänn men också för att jag orkar inte trängas med alla inne på loppisar som är aggressivt inställda på att sno åt sig nästa fynd. Plus att i alla fall här i malmö så har länge de etablerade ”loppisarna” så som Erikshjälpen och Myrorna varit ställen där fattiga familjer och flyktingar kunnat köpa bra och fina saker till alla sina barn utan att ruinera sig men nu är det inte längre så utan i takt med populariteten har även priserna stigit och nämnda ställen här i stan tar verkligen hutlösa priser så numera får den ensamma mamman tävla med borgar hipsters som tycker att en begagnad jacka för 350 spänn är ett fyndprist. Visst är det bra att handla secondhand av miljömässiga och etiska skäl bra men jag har alltid tyckt att det är så fin tanke att loppis ska hjälpa både miljö och den som annars inte hade haft råd . (Såg förresten senast jag var in på myrorna en skadad och missfärgad kavel för 45 spänn!!) Tack för en fin blogg och huvudet på spiken Clara!

ElinB http://www.elinssignum.blogg.se 2013-12-17 23:12 /

Svara

Det handlar ju mycket om att välja – eller kanske ändå mer om att välja bort, av tvång eller av eftertänksamhet.

Jag väljer bort att klippa mig titt som tätt, att köpa ny vinterkappa varje år eller ens vartannat, att äta dyr mat, att gå på gym eller ofta på bio, att göra långa (flyg)resor, renovera bara för renoverandets skull, köpa julklappar bara för att köpa julklappar…osv.

Därför, bara därför, kan jag köpa lite fler saker på second handmarknaden, om jag vill. Dessutom väljer jag att göra de flesta av mina inköp i någon av våra välgörenhetsaffärer, vilket ibland innebär ett lite dyrare ”loppis-pris”, men också en större eftertanke bakom köpet.

All överkonsumtion ÄR överkonsumtion, helt klart. Bra med debatt i ämnet!

/helena
(en som bloggar av hjärtats lust)

enannanhelena http://evigakvinnor.blogspot.se 2013-12-17 17:25 /

Svara

Jag började no pooa för några år sen, och jag kan liksom läsa över den här problematiken till det. När man ska försöka vara mer miljövänlig genom att använda bättre schampo och hudkräm, eller köpa mer begagnade saker, är det så lätt hänt att man ändå fastnar i konsumera mera mönstret som man möts av överallt i samhället. Det blir liksom inte så mycket bättre om man byter ut dagkräm mot miljövänligare dagkräm och nattkräm mot miljövänligare nattkräm. Det som verkligen gör skillnad är ju att försöka klara sig på så få produkter som möjligt, och verkligen tänka sig för inför varje inköp.

Amanda http://petitesser.tumblr.com 2013-12-17 15:25 /

Svara

Du sätter fingret på något jag funderat på mycket, det här med att gå på loppis/second hand är ju också konsumtion och kan gå överstyr och bli ett beroende som är osunt. Eftersom jag tillhör (de få?) personer som inte ser något nöje i att gå i affärer eller handla (därmed inte sagt att jag inte gillar att äga fina kläder eller saker etc, kanske lite motsägelsefullt) så förstår jag inte en del människor i min närhet som har som helgnöje att gå på loppis. Jag gör det också ibland, men då har jag oftast ett specifikt behov, sist letade jag efter tomtekläder till min son till lucia. Men jag spenderar mycket hellre tiden på andra upplevelser, gå i skogen, eller till biblioteket, badhuset eller ishallen med mina barn t.ex.

Katti 2013-12-17 14:32 /

Svara

åh vilka bra tankar du har alltid :)

annie 2013-12-17 13:49 /

Svara

Så sund du är. Så tänker jag. Jag går dit i jakt på vissa saker. Visst händer det att jag hittar något annat, oplanerat, men väldigt, väldigt sällan. Och hittar jag något, håller jag i det en stund. Känns det bra efter en halvtimme-timme, och om jag har ett behov av det, får det följa med hem.

Jag rensar mitt förråd minst en gång om året. Det jag inte behöver, eller det jag har flera av, skänker jag till loppisar. Kanske kan någon annan hitta just sitt fynd där! :-)

När Annie fotograferar http://www.narannie.blogg.se 2013-12-17 12:52 /

Svara

Jag som hade fått för mig att utrensing och mindre köphets redan var stort i Sverige… Jag tror väl inte det är många som än i denna dag köper bara för att köpa?? Även om det är på loppis?? Alla rensar ju ut hela tiden, ingen gillar massa grejer som bara samlas på hög. Tror inte det är ett problem att folk köper bara för att det är billigt… Tror folk är smartare än så. Hälsningar från Skottland

Scottish Moments http://scottishmoments.com 2013-12-17 11:20 /

Svara

Tyvärr inte… inom vissa grupper av människor. Jobbar inom detaljhandeln och många spontanköper onödiga (och fula) prylar bara för att det är billigt… och företagen blir bättre och bättre på att hitta på behov att sedan uppfylla, på att exponera och locka till köplust.

När Annie fotograferar http://www.narannie.blogg.se 2013-12-17 12:54 /

Jag har också på senare tid funderat mycket över mitt köpbeteende och visst händer det att jag köper saker som kanske är onödiga, men mer och mer så ifrågasätter jag innan jag köper något. Behöver jag det eller är det bara för att jag vill ha det?
Ibland blir det naturligtvis så att jag handlar saker som egentligen kanske är onödiga, men som jag tycker underlättar mitt liv väldigt mycket. Senaste inköpet är en tvättmaskin. Nu när vi slipper bekymra oss om att det är knepigt att boka tvättstugan så känns det som ett bra köp. Jag hoppas också att det kan göra att jag inte behöver köpa lika mycket kläder till mina barn. De använda ändå bara samma 8 t-shirts, så att behöva ha 15 st var till dem bara för att det ibland är svårt att få tvättid känns lite onödigt.

Hanna E 2013-12-17 09:58 /

Svara

 Sedan måste man ju komma ihåg att en del av vår konsumtion går till människors löner och vår allmänna välfärd. Så helt okomplicerat är det inte med att sluta konsumera, i ett samhälle där vi väntar oss att det ska funka smärtfritt med sjukhusbesök, förskola, skola, äldrevård, simhallar – och bibliotek etc. Momsen går till staten, staten sköter en massa av det vi tycker ska vara självklart för ett drägligt liv.
Men håller med dig om att  loppis-beteendet kan likna det vanliga shoppingbeteende. Och att man generellt kan dra ner på sitt ägande.

Ha det gott!

Tine 2013-12-17 02:08 /

Svara

ja, och inte mycket av pengarna som spenderas på loppis går till moms.. (jag vet, de är redan skattade, förhoppningsvis).

Anna-K 2013-12-17 10:00 /

Bra inlägg! Blir förväntansfull när jag läser att du och så många här tänker rensa ut bland era saker, mycket nytt på marknaden:-) skämt åsido, innan ni gör det så tänker jag ge er ett tips. Rensa inte ut! såvida ni inte tror att kläderna är för små för att ni aldrig ska kunna ha dem igen, för trasiga att skänka bort eller resultat av helt galna inköp. Lägg dem i lådor och spara dem. När ni om något år börjar resonera att ni inte har några kläder att använda, har bytt storlek, drabbas av köpsjukan osv är det dags att gå igenom dessa lådor igen. Jag hittar nästan alltid något som jag kan börja använda igen eller göra om. Nu är jag inne på mina gymnasiumkläder, snyggt igen med byxor med lite häng:-) Av erfarenhet innebär det här trendiga ”rensandet” att man ganska snart tycker sig förtjäna nya inköp igen.

AnnaMaria http://Www.lyckligajag.wordpress.com 2013-12-17 00:56 /

Svara

Håller med! Och vad skönt att se att många andra gör det med. Kan störa mig så mycket på alla magasin och tvprogram med loppis-tips, skapa vintagelooken och liknande eftersom de alltid kräver att man införskaffar prylar. Oavsett begagnad eller ny.
Någon ovanför tipsade om minimalisterna.se vill gärna göra det med, dit beger jag mig när jag behöver en paus.

Händelsevis http://Handelsevis.wordpress.com 2013-12-17 00:24 /

Svara

Juste insikt Clara. Det är i bland som om man kan köpa hur som helst för att man handlar begagnat…

men fundera också på alla annonser du har på din blogg….. och alla köptips….

Anita 2013-12-16 23:53 /

Svara

Hur tänkte du då? Hur skulle jag göra istället? Ni är ju inte villiga att betala för att läsa min blogg och på något sätt måste jag ju ha möjlighet att förtjäna pengar.

Clara Lidstrom 2013-12-17 00:01 /

Haha, bra sagt, Clara! Du har BALANS i livet. Det gillar jag. Dina köptips är bra och relevanta. Skulle du ha en blogg som förespråkade… tja, ingenting? Vem skulle vilja läsa det? Och annonser finns överallt. Fjantigt att mena att du inte skulle ha det. Nej, du är som vanligt bäst. Ett stort föredöme. Hade gärna haft hälften av din vishet och insikt.

Camilla 2013-12-17 18:24 /

Du är så himla klok, Clara!

Manduzana stickar http://manduzanastickar.blogspot.com 2013-12-16 23:09 /

Svara

Intressant reflektion.
Som du skriver; det är en vinst att handla saker som är återvunna bland annat för miljöns skull och kvaliteten. Men måste bara påpeka att det känns lite ironiskt med en reklam från Ikea precis under texten.

Ella 2013-12-16 22:51 /

Svara

Hur då tänkte du?

Clara Lidstrom 2013-12-16 23:30 /

Clara förespråkar mindre konsumtionshysteri, inte att vi inte ska handla alls. Reklam är alltid reklam, men Clara har i alla fall genomtänkt sådan och kan knappast ta ansvar för om andra människor lockas att överkonsumera om dom ser reklam. Hon drar väl trots allt sitt strå till stacken för en bättre värld, men man kan inte göra allt.

Ett Eko http://etteko.wordpress.com 2013-12-17 07:45 /

Tack, du satte ord på mina tankar!
Jag hade faktiskt tänkt börja det nya året med köpstopp och använda det jag har här hemma och återanvända saker.
Jag har själv blivit väldigt påverkad av vintagebloggarna vilket har resulterat i att jag köpt alldeles för mycket på loppis på sista tiden i jakt på det perfekta fyndet..
Nu känner jag mig mätt, och ska börja rensa och spara det jag verkligen behöver. Hade en tanke att jag skulle väga allt jag gör mig av med detta år, så får jag se hur mycket lättare huset blir sen ;-)

Lotta http://lottaspace.blogspot.com 2013-12-16 21:51 /

Svara

Bra Clara!
Jag har längtat så länge efter att få läsa just detta inlägg från någon. Har tänkt på det sättet själv, men inte riktigt kunnat sätta rätt ord på det.

Jag kämpar också mot konsumtionsdemonen. Det går rätt bra. Förvisso springer jag på loppisar ganska ofta (plastbantar köket), men för det mesta kommer jag ut tomhänt trots massor potentiella ”fynd” där inne. Det känns skönt.
Jag ska också rensa bland mina grejer under året som kommer. Det kommer bli en lättnad för varje säck som försvinner ut genom dörren, och ge en allt större uppskattning för de prylar som blir kvar.

Idas Eskapader - The spirit is willing, but the flesh is weak. http://idaseskapader.se 2013-12-16 21:51 /

Svara

Oj vad jag känner igen mig! Den där eviga hetsen att hitta bästa fyndet har gått överstyr… jag hoppas att fler inser detta och slutar hamstra :)
Lycka till med din rensning!

Laura http://dreamsaboutlife.com 2013-12-16 21:28 /

Svara

Vilket bra inlägg!

Hanna - Mode, smycken och min vardag http://hannafialotta.blogg.se 2013-12-16 21:26 /

Svara

Tack för att du sätter ord på en känsla som gnagt även i mig. Kram!

Matilda 2013-12-16 21:14 /

Svara

Håller med! Bra initiativ!

Ingela 2013-12-16 21:05 /

Svara

Jag köper aldrig onödiga prylar, bara sånt jag behöver. Hatar att samla på mig grejer. Gillar ändå att gå på loppisar ganska ofta för man kan ju inte bara beställa så att säga att det man är ute efter ska finnas just den gång man är ute. Så då måste man gå ofta istället. Det betyder inte att jag shoppar det jag inte behöver.
Hälsningar från Skottland, secondhandaffärernas förlovade land.

Scottish Moments http://scottishmoments.com 2013-12-16 21:04 /

Svara

Intressant att ta del av dina tankar! Jag har också tänkt på det här. För visst är det jättebra att hitta saker på second hand och loppisar, men att konsumera för köpandets skull även om det är från second hand känns ju inte särskilt bra. Denna hets av överkonsumtion… Bara att tänka till innan man drar fram plånboken, ”behöver jag verkligen den här?” gör mycket.

Gabriella http://elephantzoul.blogg.se 2013-12-16 20:47 /

Svara
ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits