UnderbaraClara

Vet hut, Expressen!

Jag läste denna artikel i Expressen och undrar om Grand Hotel har för vana att täcka över ansiktet på hungriga gäster? Typ om de är fula eller har dåligt bordsskick? Eller om detta oskick bara gäller hungriga spädbarn? Fast det riktigt upprörande med artikeln är inte kyparens agerande – utan omröstning som Expressen anordnar strax under:

Vad är det här för frågeställning? En kypare på Grand Hotel som klantat sig – det kan jag ta.  Men det jag inte kan ta är att tidningar håller omröstningar i den här frågan. Expressen undrar alltså om det är okej att spädbarn får bli mätta på restauranger. Vad ska vi rösta om härnäst? Är det okej att romer äter på restaurang? Är det okej att rullstolsburna äter på restaurang? Vilka har egentligen rätt att bli mätt på restaurang? Lagen säger ju att det som tillåts på en plats, exempelvis i en lokal, ska vara samma för alla. Så där människor får äta och umgås ska bebisar få äta och umgås. Därför är det här en icke-diskussion. Ni som inte klarar av att se kvinnor ge sina spädbarn mat: Det är er det är fel på. Det är ni som måste stanna hemma från restauranger.

Jag har hört män som jämför offentlig amning med att de själva skulle dra fram snoppen på café. (Eeeh? Du matar väl inte ditt barn med snoppen?) En kvinnas bröst är inte att jämställa med en mans könsorgan. En kvinnas bröst är att jämställa med en mans bröst och mäns bröst får vi se i tid och otid – utan att ett enda spädbarn blir mätt på kuppen. Dessa obegripliga liknelser mellan män och kvinnors kroppar hörs hela tiden. Jag minns när Calle Schulman sa att han tyckte att Lady Dahmers uppvisande av sin orakade armhåla var precis som om han skulle visa sitt håriga rövhål för folk. Snacka om intellektuell kollaps.

Visst kan man raljera över korkade uttalanden om kvinnors kroppar och kvinnor som ammar. Men faktum är att sexualiserandet av kvinnokroppen är allvarligt. En barnsjuksköterska jag känner till berättar om alla mammor hon möter som tycker att det känns pinsamt att amma offentlig. Så pass pinsamt att flera av dem funderar på att skippa amningen helt eftersom de blir så socialt begränsande av att inte kunna amma ute bland folk.  En attityd som inte bara gör att spädbarn går miste om bröstmjölk – utan också håller de kvinnor som trots allt vill amma instängda i sina bostäder.  Något som liknar 1700-talets kyrktagningar  - när kvinnor som fött barn skulle hållas åtskilda från samhället i flera veckor.

Så. Imorgon kanske några mammagrupper i Stockholm kan bege sig till Grand Hotel för att kollektivamma tills de får slut på servetter? Och så kan de passa på att printa ut några ”Jag Kan Amma-här” kort att strössla stället med! Och under tiden kanske Expressen kan rycka upp sig och sluta vara dumma i huvudet?

Kommentera

Kommentera

Tack för inlägget clara! Så bra med amningskortet. Väntar själv barn nu och oroas lite över hur begränsat det kommer bli om man ska ta hänsyn till allt och alla över något så naturligt som amning. Tror problemet ligger mycket i att kvinnobröst har blivit sexualiserade. De är skapta för att ge bebisar mat. Inget annat. Oavsett om man sedan vill ha barn eller ej, så är det iaf så evolutionen skapade kvinnokroppen. Helt absurt av män att jämföra sitt könsorgan med kvinnobröst. Det är inte att visa fittan kvinnor gör, utan ger sina barn mat med bröstet. Helt otroligt att folk i denna del av världen reagerar såhär. När det i andra delar av världen är helt naturligt att gå med bara kvinnobröst hela tiden, utan att någon reagerar eller besväras.

Nathalie 2016-05-18 09:35 /

Svara

Vad är problemet? Måste man känna sig totalt bekväm med bröst och amning på offentliga platser? Är man ett sexuellt-perverst-stördo om man tycker att mammor lika gärna kan kyla sig/gå undan med en sjal inne på en restaurang? Att allt som har att göra med barn och mammor ska vara ett så himla känsligt ämne. Tänk på alla oss som inte har barn, eller kanske inte ens gillar barn. Ömsesidig respekt tack!

Turid Z 2014-04-15 17:37 /

Svara

Vita kränkta mammor! haha

Li 2014-04-13 12:03 /

Svara

Det är intressant att man automatisk utgår från att mammans story är den rätta men så är det väl i feministland! Jag har inget emot ammande mammor på offentlig plats. Har aldrig varit med om någon mamma som inte skött det diskret och utan att vara störande. Däremot så är jag mycket skeptisk till att små barn överhuvudtaget ska följa med ut på ”fine dining”.

Jag och flickvännen äter på en lyxigare krog max två gånger om året och när vi själva ordnat barnpassning för en lugn stund så är extremt jobbigt att ha en storskirkande bebis eller en 3 åring rännande runt i restaurangen och när man sedan reagerar på det så är det jag som är boven. Om vi ett par gånger om året lägger x-antal tusen kronor på en fin middag kan jag inte acceptera detta. Jag ser inte detta som en genusfråga utan det är bara bloggar som detta som skapar ännu större klyftor (no pun intended) mellan könen.

Sesam 2014-04-12 17:35 /

Svara

du kanske ska välja en annan tid för er romantiska dinner? välj inte att gå vid lunchtid när barn är vakna, ni kanske kan gå senare på kvällen när barnen är hemma och sover, runt 8 tiden.

natalie 2014-04-13 11:42 /

Det är ju bättre alltså att äta på restaurang med sin baby och välja att inte amma den för att störa andra vuxna gäster (som tydligen inte kan se åt ett annat håll) och låta den skrika istället (då stör den ju ingen >..<

Muppjägare 2014-04-12 17:11 /

Svara

nej att amma är privat. o man flashar-säker ball för männen I allafal !! … det finns ju bebis sköt-rum för det

Anette Marie 2014-04-12 16:27 /

Svara

Problemet är väl att kyparen la en servett över barnets huvud och inte över kvinnans bröst! Det var alltså inte flaschande av bröst som var problemet utan ammandet i sig vilket är helt snedvridet! Att mata sitt barn måste få vara en självklarhet!

Linda 2014-04-12 13:08 /

Svara

Vem fan tar med sina småbarn till grand hotel? Eller till restauranger öht? Så jävla trött på medelklassig dekadens. Hoppas nästa finanskris sätter klorna i er och er självbelåtna hybris. /rik men smart

Sofia 2014-04-11 23:03 /

Svara

Tycker den här debatten spårat ur.
Inte konstigt att samhället ser ut som det gör när man inte kan visa varandra ömsesidig respekt. Detta egoisktiska tankesätt som allt för många har gör mig illamående. Det enda man bryr sig om är sig själv och de som är i sin närmaste omkrets.
Jag tycker absolut att man ska få amma offentligt, men visa respkt för de som sitter runt dig, alla tycker inte det är ok.
Att de som inte tycker det är okej inte alltid kan sätta ord på varför de tycker som de gör tycker jag inte heller är konstigt.
Ibland är det svårt att sätta ord på sina känslor en del har lätt för det andra inte och en del vet helt enkelt inte varför.
Vår hjärna har en fantastisk förmåga att förtränga saker som vi tycker är för svåra att hantera.
Sen kan det vara så att man inte vill skriva i ett forum som detta exakt varför man känner som man gör, med tanke på alla påhoppa som de som inte tycker som er får så kan jag förstå om man inte vill.
Sen är vi alla uppfostrade på olika sätt, varför skulle det synsätt som du är uppfostrad med vara mer rätt än någon annans.

Kom ihåg bara för att du har en syn på saken så innebär inte det att du kan strunta i vad alla andra tycker och köra över dem totalt eller för den del kalla dem för idioter som inte förstår.

lilla jag 2014-04-11 00:49 /

Svara

Om man vill begränsa någons tillvaro i det offentliga rummet måste man faktiskt förklara sig. Man måste tala om exakt varför man inte vill att de ska få vara där, det går inte att bara säga ”Usch, det är äckligt, det obehagligt, måste visa hänsyn till att vi inte vill se.” Tänk dig att man skulle säga så om handikappade eller romer? Varför tycker du att det är okej att vägra vilja se ammande kvinnor men inte behöva förklara det?

Susanna 2014-04-11 08:43 /

Hur ska man kunna förklara om man faktiskt inte vet vad är?
Hade vi kvinnor kommit ihåg hur ont det faktiskt gör att födda barn skulle de flesta av oss bara ha ett barn.
Jag har fobier men jag kan faktiskt inte säga varför jag tycker att dessa saker är så otäcka för mig. Det kan vara att jag råkat ut för något när jag varit för liten för att komma ihåg exakt vad jag råkat ut för eller så har min hjärna förträngt det helt för att det varit för jobbigt för mig att hantera. Vår hjärna fungerar så ibland när den går in i försvarsställning, det är en överlevnadsmekanism.

Kan man bara inte vara civiliserade och acceptera att vi alla kommer från olika bakgrunder och att vi alla bär på ryggsäckar fyllda med olika erfarenheter.

lilla jag 2014-04-11 23:10 /

Oj! Menar du allvar? Självklart ska man visa varandra hänsyn o respekt, men mår man dåligt över vissa saker så är det ens EGET ansvar att bearbeta det.. Inte andras!

Johanna 2014-04-13 21:47 /

SÅ JÄKLA BRA SKRIVET! GO CLARA!

Sanna 2014-04-10 21:55 /

Svara

Att en kvinna visar sina bröst är inte alls samma sak som att en man visar hans bröst.
Då kan väl du i sommar när du svettas Clara, visa dig utan tröja och bh, så får vi se hur det är. Du som är feminist och skiter i allt detta klagande om man ”får” och inte ”får” göra, och som struntar totalt i det.,.. Visa det då!

Jenny 2014-04-10 20:59 /

Svara

Jag kan inte minnas när jag såg en kvinna slänga fram sina bröst när hon skulle amma. Var är alla dessa bröst? Har jag haft otur som inte sett dem? Skulle jag tittat lite närmare? Allvarligt talat, var är dem? Det kan bara vara 1 på 200 som inte ammar diskret, när de ammar offentligt. Detta är en ickedebatt. En barn- och kvinnofientlig sådan.

Betsy 2014-04-10 19:13 /

Svara

Tycker massor om barn, är kvinna, älskar mina bröst. De som varit mest fientliga här är Clara och de som håller med henne. Dom som är emot de (som i din mening är 1 på 200) är absolut inte emot vare sig barn eller kvinnor. Utan ber (till en början) snällt att tänka sig för och visa lite hänsyn när man ammar på café och restaurang. Men när man sen blir angripen och kallas kvinnohatare, barnhatare, sexfanatiker, idiot och så många fler sjuka grejer som jag inte ens vill eller orkar skriva då blir man irriterad. Borde kanske skriva kränkt iom att det är inne nu.

J. 2014-04-11 01:20 /

J… Min fråga var: Var är alla bröst? Jag har aldrig sett dem. Kanske EN gång i mitt vuxna liv har jag sett ett bröst flasha förbi (därav min högst ovetenskapliga statistik: 1 av 200- det gällde alltså antal ammande kvinnor som visar brösten). Jag förstår inte problemet. Verkligen inte. Hjälp mig. Var är alla äckliga bröst och alla äckliga ätande spädbarn?
Var är alla kvinnor som inte ammar diskret? Jag har nästan aldrig sett dem (inte ens i mammagruppen). Nästa gång jag ser en spädbarnsmor ska jag verkligen glo ordentligt och se om jag ser lite hud.
Att ett inlägg som handlar om spädbarn behov av mat och kvinnors kroppar och deras användning får nästan 700 kommentarer, varav en stor del negativa, är helt oförståeligt för mig.
En skrikande bebis bör vara MYCKET mer störande än en ätande.

Betsy 2014-04-11 09:20 /

Jag får kanske hänga mer där du är helt enkelt. Majoriteten är diskreta men detta gäller dom som inte är det. Jag har aldrig påstått att barn är äckliga så det vet jag inte var du har fått ifrån. Det är fortfarande inte barnet detta handlar om, utan att mamman (den som inte ammar diskret) kan vara schyst och visa omgivningen lite hänsyn och försöka vara mer diskret. Det är det enda det handlar om. Det betyder inte att man har en snedvriden världsbild eller kroppssyn eller kroppsuppfattning, att man är pervers eller sjuk i huvudet.

J. 2014-04-11 12:30 /

hela den här debatten går ut på att ammning offentligt är osmakligt. det är en viktig fråga betsy ställer, var finns alla de här mammorna som fläker ut sitt bröst och sprutar mjölk över bordet? har du sett någon själv? jag tror folk använder fantasin för mkt om hur de tror det ser ut, hur ammar kvinnor, hur ser det ut när någon är diskret/odiskret?

natalie 2014-04-13 11:59 /

igentligen borde det visas en bild till texten för att visa, så här mycket såg en av bröstet, så alla kan se att ‘ja men det var ju inget! reklampelaren här utanför flashar mkt mer’.
tror ingen har klagat på en tjej med extrem urringning och push up, men det blir ett jävla liv om det är en bebis som hänger i en av de där tuttarna.
männen skriker ‘va fan det där är min plats!’

sluta vara så jävla skitnödiga folk!

natalie 2014-04-13 11:52 /

”Expressen undrar alltså om det är okej att spädbarn får bli mätta på restauranger”
Du pratar om ”obegripliga liknelser”. De flesta restauranger tillåter väl inte medhavd mat, så vitt jag vet? ;)

Med det sagt har jag ingenting emot offentlig amning – bara dåliga argument.

Restaurangbesökare 2014-04-10 17:17 /

Svara

Känns på ett sätt konstigt att denna diskussion handlar om att gilla eller inte gilla. Det finns mycket man inte gillar. Själv avskyr jag rökare på offentlig plats, men om jag skulle diskutera dess olämplighet skulle jag peka på problemen och hälsoriskerna med passiv rökning som det medför, inte basera det på mitt personliga ogillande (även om man får tycka vad man vill). Känns som att en avsexualisering av kvinnobröst vore på sin plats, de är inte mer kontroversiella än mansbröst. Sen behöver man inte visa dem om man inte vill vilket är det fina i kråksången. Att ha möjlighet att amma på allmän plats utan skuldbeläggning och sexualisering är något viktigt då barn behöver mat och bör därför inte bli en diskussion hur vida det är något som gillas eller ogillas. Att titta bort är ett fullgott alternativ i ett sådant fall.

lillaskatan.blogg.se 2014-04-10 17:04 /

Svara

Jag har problem med ammning, det har jag (överhuvudtaget inte särskillt förtjust i barn med allt var det innebär). Och det är precis lika svårt för folk som älskar barn att förstå det som det är att för mig att förstå varför folk älskar barn. Men jag måste acceptera och förstå att mammor måste amma sina barn för att barnet behöver mat. Däremot har jag svårare för det när jag äter. Jag är hemskt ledsen men jag tycker inte att amning och offentlig restaurang (är man diskret så kör på) hör ihop. Uppenbarligen håller mycket folk med. Jag kan tycka att man ska visa hänsyn mot varandra. Folk som inte gillar offentlig amning får förstå att det är okej på buss, stan, park, faktiskt också café och dylikt men tillbaka kanske ammande kvinnor inte behöver göra det när jag sitter på en restaurang och äter?

Frida 2014-04-10 16:18 /

Svara

Jag tycker att du ska ta med en servett o lägga över ditt ansikte när du går på resturang så slipper du se ammande mammor o små barn!

guest 2014-04-13 10:44 /

Jag håller med om att liknelsen här är orimlig och att det inte är själva matandet utan att bara för att man har ett barn så är det okej att ta fram brösten, när det inte är okej om man inte har ett barn. Sedan tycker jag att det beror på i vilken situation det är, är det på en restaurang anser jag att det är opassande att man tar fram brösten, oavsett om man är man eller kvinna. Det är helt ok att amma sitt barn men jag förstår inte varför man inte kan använda en sjal eller liknande att dölja lite med.

Isa 2014-04-10 14:47 /

Svara

Man tar inte fram brösten och visar dem för allmän beskådan. Man flyttar undan lite kläder och lägger barnet till bröstet. Vanligen är det ju inte någon som ser något annat än det faktum att man ammar.

Hanna 2014-04-10 14:56 /

Många barn kan dessutom inte äta om man täcker över dem med en sjal. Mitt barn vägrade att äta när jag försökte täcka över hen, men du kanske hellre lyssnar på ett skrikande och hungrigt barn? För jag lovar, i de allra flesta fall märker du knappt att det finns en tutte bakom bebisens huvud.

MariaDeJure 2014-04-10 21:14 /

Problemet är de som stör sig på ammningen, inte mamman. Jag tycker själv det kan vara lite weird om någon ammar sitt barn i min närhet. Men det är ju mitt problem och inte mammans eller barnets. Det är ju min situation om hur samhället har uppfostrat mig att tycka att det är konstigt.

Mer ammande mammor tack så att jag ändrar uppfattning. Och att jämföra kroppar skall man aldrig göra. Mina mansbröst skall ha samma rättigheter som era kvinnobröst, vi har även samma skyldigheter.

duxck 2014-04-10 13:56 /

Svara

Nu gråter morsan ut i media efter att en kypare la en servett över patten när hon ammade. morsan säger följande:

””Bara jag avgör om jag och mitt barn behöver täckas över i offentliga miljöer – samma gäller förstås alla ammande kvinnor, vi… bestämmer fortfarande själva över våra kroppar”

Jag bestämmer över min kropp med, det betyder inte att jag kan vräka fram vilka kroppsdelar som jag vill bland andra gäster på en fin restaurang, att respektlöst sätta ”min rätt” före alla andra. Lite vett och etikett gäller även för morsor. Jag kanske inte vill ha dina pattar i min mat?

Leif Nilsson 2014-04-10 11:57 /

Svara

Amelias liknelse med romer, handikappade mm är ju totalt orimlig. Det är ju inte själva matandet av barnet som är problemet, utan att brösten åker fram. Oberoende av vad brösten är till för är det möjligt att det inte uppskattas av alla gäster att de slängs fram mitt under en måltid. Allt som är naturligt behöver inte visas upp inför allmänheten, då stänger väl dörren om dig när du går på toa på en restaurang? Att ett barn får äta sig mätt på en restaurang kan väl ingen protesterar mot men man kan väl visa lite hänsyn och försöka skyla sig lite genom att lägga något över. Det gör iaf vi när jag ammar vårt barn.

Vivi 2014-04-10 10:28 /

Svara

Tack Vivi!! Jag delar verkligen din åsikt. Håller med dig till 100%. Men en liten förvarning… Nu kommer du bli attackerad för att i en dels ögon jämförde du precis ett barn som har rätt att få mat med ett toalettbesök.

J. 2014-04-10 10:35 /

Ni har ju en helt sjuk inställning till bröst. Vad pågår i ert huvud när ni ser ett ammande barn, det är ju läskigt! Vad ser ni egentligen? Ni associerar det till någonting annat än ett barn som äter. Jag tror ni behöver undersökas för det.

Susanna 2014-04-10 10:58 /

Nej. Du förstår verkligen ingenting. Eller så kan du inte läsa. Jag skrev ju precis att jag inte har några problem med att folk ammar men det är inte det som det handlar om. Vissa saker gör man inte inför allmänheten av respekt för de som inte tycker att det är lika naturligt. Eller accepterar du inte andra ståndpunkter än din egen här i livet? För min del får ni gärna gå i bräschen och visa upp brösten bäst ni vill men till det är socialt accepterat kommer ni stöta på att andra har åsikter om det.

Vivi 2014-04-10 13:01 /

Om du inte kan förklara EXAKT varför det inte är okej att visa ett ammande bröst har du inget argument.

Att svävande säga att det inte är okej och folk tycker att det är obehagligt är inte ett argument.

Om du förklarar ståndpunkten så har jag något att förhålla mig till men du gör ju inte det och inte de flesta andra heller.

Susanna 2014-04-10 13:09 /

Jag behöver inte alls förklara EXAKT varför det inte är OK. Det har du bara hittat på. Det räcker med att jag vet att vissa tycker att det är obehagligt och att jag väljer visa hänsyn för det. För att förtydliga, jag har absolut ingenting emot att amma sitt barn på allmänna platser. Utan jag tycker bara att man som intelligent och empatiskt varelse faktiskt kan visa hänsyn till andra människor som tycker annorlunda än en själv om det innebär en minimal ansträngning från min sida.

Vivi 2014-04-10 13:19 /

Om du ska hävda att jag måste förstå din ståndpunkt så måste du först förklara den. Men du vill ju inte, antagligen för att du inte kan.

Underlig inställning till hänsyn har du också. Hänsyn för de ammande mammorna behöver inte finnas menar du?

Susanna 2014-04-10 13:49 /

Håller med Susanna! Så himla mycket hänsyn som skall visas för de som inte tycker att amning offentligt känns ok. Och hänsynen till spädbarnen, var är den??

Alla normalt funtade vuxna borde ju kunna visa hänsyn för ett barn på några månader. Kunde man ju tycka.

Hanna 2014-04-10 14:08 /

Har någon sagt att barn inte får ammas offentligt? Det är inte amningen det handlar om. Och inte heller om barn får äta eller inte. Det har jag skrivit flera gånger, men ändå fortsätter ni argumentera runt det. Så bevisligen läser ni inte vad jag skriver så då är det väl ingen mening att fortsätta. Fortsätt gärna era krig mot väderkvarnar så fortsätter jag amma offentligt.

Vivi 2014-04-10 14:54 /

Nej, det handlar inte om man får eller inte får amma. Det handlar om att inskränka på hur det skall ske och var. Vilket jag inte tycker rör någon annan än mamman och barnet, med barnet i fokus. Jag tycker inte att detta är något som bör inskränkas på bara för att vissa, genom samhälleliga strukturer och normer, är känsliga och upplever amning som obehagligt. Det finns många saker som jag upplever obehagliga som jag inte inskränker på och som jag ändå respekterar eftersom de inte rör mig.

Hanna 2014-04-10 15:00 /

Vivi, det är ingen idé. Det är som att diskutera med ett Jehovas vittne. Det spelar ingen roll om du kommer med 1000 argument, dom lyssnar ändå inte på vad du säger, tyvärr. Dom skulle aldrig erkänna att du har en poäng eller rätt för den delen.

J. 2014-04-10 17:01 /

Det är ni som vill diskriminera och begränsa tillvaron för vissa men kan inte förklara varför mer än med ”usch det är äckligt”, varför skulle någon lyssna på det? Det är inte ett argument.

Susanna 2014-04-10 19:31 /

Diskriminera betyder enligt svenska akademiens ordlista: utsätta en viss grupp för orättvis behandling. Är det orättvis behandling att inte vilja se kvinnors hela nakna bröst när man äter vad det än är i för syfte? Nej, att diskriminera hade varit att be en kvinna som vill ha sina bröst ute i det fria vid matbordet att skyla dom då det är tillåtet för ammande kvinnor att ha sina i det fria. DET hade varit DISKRIMINERING! Släng inte med ord om du inte vet hur dom används. Om en restaurang säger nej tack till nipplar och nakna bröst så skulle det vara en särbehandling att låta vissa visa dessa och inte andra. Ledsen, förstår om särbehandling kan vara mysigt ibland och man får känna sig speciell. Men då många kommentarer här handlar om att alla ska ha samma och lika rättigheter vore det diskriminerande mot andra kvinnor att tillåta ammande kvinnor att visa sina bröst. Där har du argument.

J. 2014-04-10 20:44 /

Just det, det är du som som menade att kvinnor som ammar bara ville slänga omkring dem och visa upp dem för att skryta och gud vet allt….

Faktiskt fungerar inte ditt argument, eftersom brösten visas endast i syfte för att amma, alltså är det inte samma sak som att vilken kvinna som helst har sina bröst ute. Så ditt argument fungerar inte alls. Vilken person som helst får inte heller använda handikappfaciliteter, det är syftet i vilket man använder dem som är reglerat. Man vill begränsa ammande kvinnor utan exakt motivering mer än att det äckligt. Det finns ingen jämförbar handling med amning, det går inte jämföra med att rapa, fisa slänga upp fötter på bordet osv. Alla kan göra detta och inget av det är i syfte att mata ett spädbarn. Ingen jämförbar handling, därför är det handlingen i sig som orsakar särbehandlingen.

Susanna 2014-04-10 21:17 /

Som sagt. Läs mitt inlägg som du svarade med ”Det är ni som….” Du är ett levande bevis på detta, både i dessa två kommentarer du kommit med men också alla dina andra militanta inlägg. Ta av dig offerrocken, sätt på dig ett par glasögon och faktiskt LÄS vad folk skriver. Ta sedan ett djupt andetag, räkna till 10 och sen fundera över vad många med mig faktiskt skriver här innan då går till angrep på folk.

Och att säga att mitt argument inte fungerar, fungerar faktiskt inte. Då jag skriver att det inte spelar någon roll vad anledningen är varför bröstet är framme, anledningen är irrelevant. Då kan du inte svara med att det inte fungerar då den ammande kvinnan tar fram sitt av en anledning. Det kanske andra kvinnor också hade gjort. Bh:n kanske skavde otroligt mkt så det gjorde ont och då ville personen få det att sluta genom att ta fram det ur bh:n och tröjan. Som sagt ANLEDNINGEN är IRRELEVANT! I ren argumentationsanalys så fungerar inte ditt svar som ett vettigt motargument. Det enda argumentet ni/du kommer med är att man får visst det amma var och hur man vill sådetså. Det är inget argument! En sak har du rätt i (jag till skillnad från vissa andra kan erkänna att motparten har en poäng när detta sker). Rapa, fisa eller slänga upp fötterna på bordet har ingenting med att mata ett barn att köra. Det är helt sant. Men där slutar ditt resonemang. Dock finns det människor som måste fisa eller rapa när dom känner att det är på gång för deras hälsa, det kan annars leda till exempel svåra smärtor eller kramper. Men dessa människor brukar när de sitter på restaurang gå undan så detta inte sker vid bordet för sin omgivnings skull. Så jo dessa kan man då jämföra med, inte för att de är exakt samma sak. Barnet vill ha mat när det är hungrigt, detta går att lösa på flera olika sätt, tro mig. Det andra är direkt anknutet till en människas hälsa.

J. 2014-04-11 01:15 /

”Offerrock” fungerar inte eftersom jag har sagt att jag aldrig ammat, och aldrig kommer att kunna det hur mycket jag än vill.

Att vilja begränsa andras tillvaro i det offentliga rummet måste specificeras. Eller tycker du också att andra grupper i samhället ska få begränsas och diskrimineras på det sätt som du tycker- utan argument? Utvecklingsstörda som dräglar till exempel, eller låter, eller spiller, eller gamla som gör likadant? Eller romer som så många stör sig på? ”Usch, de måste visa hänsyn och inte vara äckliga där folk ser dem, eller i alla fall lägga en sjal över sig för så vi slipper se dem.”

Om det är någon här som är militant så är det du. Du tycker att du ska få bestämma hur och var folk ska få vara på ett visst sätt, men du ska minsann inte behöva definiera varför. Du bara känner så. Jag hoppas bara att du aldrig hamnar i en ledande position någonstans, du är inte långt ifrån att börja kasta folk i gaskammare utan andra argument än ”usch, de är äckliga”.

Vi som argumenterar för offentlig amning är i samma position som vilken annan grupp som helst, vi som kräver att de ska få vara en del av det offentliga rummet enbart i kraft av att de finns i den här världen och gör något som naturen har ordnat. Ni som inte vill att detta ska få synas måste argumentera för varför ni vill att det inte ska få synas. Precis på samma sätt som för vilken annan grupp av diskriminerade som helst. Man kan inte vägra handikappade heller med enbart argumentet ”äckligt, obehagligt, måste visa hänsyn till att folk inte vill se.” Och i det här fallet är det handlingen och syftet med den som absolut är den avgörande faktorn. För att du inte kan förstå det, ja det är förvånar mig inte med tanke på din ”skryta och slänga runt med sina amningsbröst-kommentar.”

Susanna 2014-04-11 08:39 /

Missade ett ord ovan: ”…du är inte långt ifrån dem som…” skulle jag skriva.

Det finns ingenting som är lika viktigt som allas lika värde, och om man vill ta ifrån någon deras rätt att finnas utan att bli övertäckta då måste man ha goda skäl.

Susanna 2014-04-11 10:17 /

Jag och många andra här har kommit med argument efter argument men du m fl. hugger tillbaka och påstår att det inte är argument. Du tycker inte att det är ett argument bara för att du inte håller med, det gör tar inte bort att argumentet ändå finns. Du jämför amning med ett handikapp och med folkgrupper. Det måste verkligen vara ett skämt. En ammande mamma är inte en folkgrupp, det är ETT sätt att ge sitt barn mat. Något man som mamma faktiskt kan planera. Barn brukar (jag skriver brukar som i normen, jag är fullt medveten att en del barn kan vara väldigt oregelbundna) äta med ett par timmars mellanrum tex eller man kan pumpa eller man kan ge ersättning osv. Det finns MÅNGA alternativ när det kommer till att mata ett barn. En ammande mamma är inte en person med ett handikapp. Hur har du mage att jämföra att mata sitt barn med ett handikapp/sjukdom?! Menar du då att barnet ska ses som ett handikapp alt sjukdom? Det är inte mig det är fel på här. Jag ser barn som en gåva inget annat. Och då du inte har ammat kanske du ska ta ett steg tillbaka och bara vara tyst.

J. 2014-04-11 12:24 /

Absolut. Du har faktiskt rätt. Jag har aldrig ammat och kommer aldrig att kunna göra det. Jag ska vara tyst. Jag säger inget mer i det här ämnet, jag har faktiskt, som du skriver, inte rätt att yttra mig om det.

Susanna 2014-04-11 12:28 /

Synd att du inte ville svara på frågorna. Du hoppar på mig och jämför mig med nazister och det är jag som är bad guy? Ursäkta men vilken planet är du ifrån? Jag har inte jämfört kvinnor med romer som 1) är en folkgrupp 2) en utsatt minoritetsgrupp som bland annat var en av de drabbade grupperna i andra världskriget. Jag har heller inte kallat barn ett handikapp, det gjorde du helt och hållet själv. Ammar gör man under en kort period sedan slutar man. Ett handikapp är en del av en person och något den har hela sitt liv.

J. 2014-04-11 15:10 /

Du sa till mig att vara tyst, jag är tyst. Vad håller du på med egentligen? Vad vill du? Vad är det för fel på dig?

Du vill täcka över människor för det är äckligt att se dem. De ska inte få synas för du blir äcklad av det. Du lämnar ingen annan anledning än ditt personliga tyckande. Du tycker att det är okej att göra så. I inlägg efter inlägg upprepar du bara att det är obehagligt, obehagligt. slänger med brösten, skryter om brösten obehagligt, obehagligt…

Du är faktiskt en så otäck människa att jag faktiskt inte vill se den här bloggen mer för att du funnits här. Det har nog aldrig funnit en människa som gjort mig så arg som du och då är det bättre för alla att jag aldrig mer riskerar att råka på dig. Det kan inte vara roligt för andra att läsa det här och det gör mig så fruktansvärt ledsen.

Susanna 2014-04-11 18:38 /

Då du ställer frågor känner jag mig uppmanad till att svara. Jag argumenterar, det är lite det som är grejen här. Vad jag vill? Jag vill bara att du/ni ska förstå hur jag och flera med mig menar. Det verkar inte komma hela vägen fram, hur man än förklarar. Vad är det för fel på mig? Tja, ingen är perfekt. Alla har vi brister och fläckar. Det är det som gör oss unika. Jag har inte sagt att det är äckligt, jag har sagt att jag inte vill se bröst när jag äter inte mer än så. Sen börjar du med en massa påhopp på mig och kallar mig både det ena och det andra. Dina ord gör mig vare sig arg eller ledsen utan jag tycker verkligen synd om dig, helt ärligt. Du känner att du måste förolämpa för att en annan inte har samma åsikt som dig. Man måste kunna diskutera utan att ta allt så personligt och sedan gå till personliga angrepp. Jag är ingen otäck människa, vi delar bara inte åsikt och det gör inte mig till en vare sig nazist, fascist, hemsk, vidrig, otäck, sexuellt skruvad eller annat du har kommit med. Jag har hållit mig till sakfrågan inget annat och jag har inte sagt något om dig förrän du anklagar mig till att stötta folkmord. Jag vill ge dig ett råd, när du ger dig in i en diskussion och argumentation så är det inte personligt, lyssna till motparten och deras argument, reflektera och kom sedan med ett svar som gäller sakfrågan. Jag tycker det är tråkigt att du har en sådan uppfattning om mig men det är din åsikt och den har du rätt att ha. Jag önskar dig all lycka och välgång i ditt liv

J. 2014-04-12 10:48 /

En vän sa att du fortfarande inte gett dig. Att du fortfarande tuggar på fastän jag sagt ifrån. Gett mig, skitigt i att bemöta dig, lagt mig platt, allt bara för att slippa dig. Jag vill verkligen, verkligen inte prata med dig. Den ”diskussion” som du och jag fört är ingenting någon annan vill läsa och det bör du respektera. Snälla, snälla, låt mig vara nu. Du får rätt i allt du säger, jag skiter i vad, hur och när, bara du låter mig vara ifred.

Susanna 2014-04-12 15:57 /

Jag har läst hela denna tråd och jag förstår inte vad du är för en hemsk människa Susanna! Det är du som är otrevlig och kallar folk både det ena och det andra. Vad är det för människa som gör en sådan sak i en diskussion. Kan du inte hantera att andra har en annan åsikt än du? Om du läser igenom så är det du som är aggressiv och helt absurd, inte J. Hon har ju kommit med argument, du har kommit med ”Det är en kvinnas rättighet och alla andra måste helt enkelt gilla läget”. Det är väl människors rättighet att ha en annan åsikt? Alla andra har väl också rättigheter eller är det bara nyförlösta mammor som har. Jag förstår INTE hur du kan säga att du blir arg och ledsen när det är du som går till angrepp. Stackars dina barn säger jag bara! J. stå på dig! Det har varit intressant att läsa denna tråd och du kommer med vettiga argument. Du är inte ensam, det är Susanna och hennes galna feministvänner som det är fel på. Jag har ammat alla mina barn, skulle jag av någon anledning vara tvungen att ta med mig barnet när jag går på finrestaurang (istället för att passa på att njuta av en barnfri stund) så skulle jag läsa amningen på annat sätt. Trots att jag ammat offentligt när det kommer till alla mina barn vill jag inte se det under tiden jag själv äter ute och därför tänker jag att andra inte vill se mig göra det heller. Amning är något privat mellan mig och mitt barn, det är ingen annan som har med det att göra. Och amning går mycket bättre om man gör det lite avskilt och barnet får lugn och ro. Förresten jag är barnmorska och har forskat kring amning, jag vet vad jag pratar om.

Helene 2014-04-13 12:28 /

Hon (”J”) skrev även så här längre ner bland kommentarerna, det handlar inte bara om den hör tråden:

”Men fine är det så det ska vara så let’s go. Tycker det isf är helt vidrigt, respektlöst och hemskt att kvinnor ammar på restauranger/caféer osv. Ni tänker enbart på er själv och att ni vill visa upp era bröst och skryta med er amning. Japp, den twisten är inga problem att fixa Susanna. Varför undrar du? Varför ni vill visa upp era bröst är uppenbart. 1) ni har ett par storlekar större än tidigare så det är klart att ni vill visa upp dom, speciellt om man var en aa- till b-kupa tidigare. Då vill ni gärna visa upp dom för hela världen och har alltså INGENTING med att barnet behöver få is mat att göra. Varför detta är vidrigt, respektlöst och hemskt? Nog för att ni gärna vill ser er som offer (alternativt gudinnor som har vårt samhälles framtid i era armar) Ni har inte tänkt en enda lite tanke till de kvinnor som inte kan amma. Många kvinnor kämpar verkligen med sin amning och att de inte ens kan få gå ut och ta en fika, lunch, middag utan att få det upptryckt i ansiktet då en annan mamma måste visa hur duktig hon minsann är på detta. Eller de kvinnor som mår jättedåligt för sin aa- till b-kupa eller dom som t o m har får opererat bort sina bröst i cancer. Dom då?! Har ni nånsin tänkt på hur dom mår när ni kastar fram brösten för att visa hur stora ni har och hur fantastiska mödrar ni är? Trodde inte det heller. Skäms för att ni inte kan visa andra lite hänsyn. Det tillhör sunt förnuft men det verkar försvinna när man ammar.”

Men jag håller med dig, jag sa till henne en gång att jag inte ville prata med henne, jag borde verkligen, verkligen hållt mig så långt borta som det bara går efter den kommentaren. För om man anser att kvinnor ser sig som gudinnor, vill skryta med sina amningsbröst, ja då är det något som är allvarligt fel. Jag borde har undvikit henne direkt. Så jag är en idiot som låter en person reta upp mig. Håller med dig.

Susanna 2014-04-13 13:50 /

Efter en stunds letande fann jag kommentaren och tråden du tagit citatet ifrån. För det första missade du att ta med första meningen vilket du säkert skippade medvetet. Men här kommer det ”Snacka om att vrida hela diskussionen bara för att man vill misstolka….” Jag har läst hela tråden som det här inlägget kommer ifrån. Hon skriver ju att du (och andra med dig) misstolkar och läser inte det som faktiskt står i kommentarerna som inte håller med er. Därför gör hon samma sak, att vrida på kommentarerna och ansvaret och vänder det till er. Hon skriver i allmänhet och när jag sedan läser ditt svar under så går du till angrepp och sedan förklarar din situation och menar att hon inte vet vad hon pratar om. Hon har bara tagit ämnet ur en annan vinkel som faktiskt existerar. Dock är hon den enda här (mig veterligen) som tagit upp det från det hållet. Vare sig jag eller du har någon aning om hur många barn hon har om hon har några. Vi vet heller inte om hon kan amma eller inte. Men hon skriver fortfarande, vilket finns att läsa någon kommentar efter att hon skrivit att man kan tolka det och se det ifrån det hållet också. Inte nödvändigt att det är hennes ståndpunkt. Det var faktiskt du som gick till personangrepp och du var inte särskilt trevlig i andra kommentarer i den tråden samt i andra trådar. Läs igenom vad det står i lugn och ro och fundera sedan över vad du faktiskt har läst utan att ta det personligt så ska du se att det inte var så farligt i grund och botten. Tänk att det är roligt när man tänker och tycker olika annars hade man aldrig något att prata om. Hade jag varit du hade jag bett om ursäkt.

Helene 2014-04-14 00:17 /

Efter en stunds letande fann jag kommentaren och tråden du tagit citatet ifrån. För det första missade du att ta med första meningen vilket du säkert skippade medvetet. Men här kommer det ”Snacka om att vrida hela diskussionen bara för att man vill misstolka….” Jag har läst hela tråden som det här inlägget kommer ifrån. Hon skriver ju att du (och andra med dig) misstolkar och läser inte det som faktiskt står i kommentarerna som inte håller med er. Därför gör hon samma sak, att vrida på kommentarerna och ansvaret och vänder det till er. Hon skriver i allmänhet och när jag sedan läser ditt svar under så går du till angrepp och sedan förklarar din situation och menar att hon inte vet vad hon pratar om. Hon har bara tagit ämnet ur en annan vinkel som faktiskt existerar. Dock är hon den enda här (mig veterligen) som tagit upp det från det hållet. Vare sig jag eller du har någon aning om hur många barn hon har om hon har några. Vi vet heller inte om hon kan amma eller inte. Men hon skriver fortfarande, vilket finns att läsa någon kommentar efter att hon skrivit att man kan tolka det och se det ifrån det hållet också. Inte nödvändigt att det är hennes ståndpunkt. Det var faktiskt du som gick till personangrepp och du var inte särskilt trevlig i andra kommentarer i den tråden samt i andra trådar. Läs igenom vad det står i lugn och ro och fundera sedan över vad du faktiskt har läst utan att ta det personligt så ska du se att det inte var så farligt i grund och botten. Tänk att det är roligt när man tänker och tycker olika annars hade man aldrig något att prata om. Hade jag varit du hade jag bett om ursäkt.

Helene 2014-04-14 22:55 /

Säger bara HA! Antingen har du inga barn, eller så har du flaskmatat dem … Mina barn har det aldrig gått att planera med. Hade jag organiserat mitt liv kring att visa hänsyn till den minoritet som tycker att ammande kvinnor är ”obehagligt” så hade jag fått sitta hemma barnens första halvår … Det spelar ingen roll om man hade ammat i en timme precis innan de lades ner i vagnen för att gå ut så skulle de ändå äta efter en halvtimme. Spädbarn brukar dessutom ha ett sjätte sinne för när man själv ska äta, då ska minsann de också äta … Har aldrig slagit fel med mina barn. Att prata om att det är obehagligt med offentligt ammande kvinnor är att begränsa dessa kvinnors frihet. Det är vad den här diskussionen i förlängningen handlar om, ännu en begränsning av kvinnors frihet. Om det hade varit män som hade ammat så kan jag ge mig f-n på att den här diskussionen aldrig hade funnits. Men ännu 2014 är det så självklart att begränsa kvinnors frihet i samhället att man måste diskutera kvinnors rätt att ge sina barn mat.
Och angående kommentarerna om att skyla med en sjal … har inte heller funkat med mina barn, de blir bara irriterade.

Elin 2014-04-12 08:29 /

Och jag säger samma sak som till personen nedanför. Om man försöker diskriminera människor från det offentliga så måste man i så fall kunna specificera exakt varför.

Susanna 2014-04-10 13:56 /

Har du någonsin haft sex överhuvudtaget? Menar du på fullt allvar att om 99,99% av världens befolkning har någon form av sexuell association till kvinnobröst, så är vi sjuka i huvudet. Det är läskigt, om något. Idiot.
Naken kropp är det mest naturliga i världen, det är ju så vi är och ser ut. Med könsorgan som är till för att reproducera oss med och skapa nytt liv, det mest naturliga och härliga, och att ha sex med, en ren njutning. Så om jag serverar dig som gäst på Grand Hotel, och jag är helt naken, så har du inga problem med det, och alla andra i lokalen eller på detta forum som har problem med det, de är sjuka i huvudet? Eller..?

Dante 2014-04-10 13:40 /

Jag förstår bara inte det svåra i att använda en sjal när man ammar? Det beror helt på var man är tycker jag, men på t ex restaurang tycker jag inte att det är lämpligt för varken män eller kvinnor att visa bröst. Vi föddes nakna och nakenhet är helt naturligt men det gör väl inte att alla borde gå omkring nakna hela tiden?

Isa 2014-04-10 14:51 /

Hur mycket bröst visar man egentligen vid amning? Herregud.
Sjal = varmt för barnet och de är väldigt känsliga för värme…

Hanna 2014-04-10 14:53 /

Det är väl ingen som påstår att du behöver täcka med en j-a ullhalsduk. Det finns väldigt tunna sjalar som fyller 4 bra funktioner: 1) Barnet får lite lugn och ro genom att det inte rör sig runt omkring 2) Sjalen dämpar ljud utifrån så barnet på så sätt får det lugnare. 3) Folk slipper se brösten 4) Mamman slipper blickar, grimaser, kommentarer osv. Men som Vivi skrev ni som är gapar och tycker att vi är så hemska är inget annat än militanta morsor som beter sig som ni vore en sekt.

J. 2014-04-10 17:04 /

Behövs ingen ullsjal för att det ska bli varmt. Det funkar dessutom inte för alla mammor och barn med sjal. Det finns barn som inte gillar det och vägrar. Sjalen kan dessutom upplevas vara i vägen och vara bökig. Jag tycker inte ens man ska behöva förklara varför man inte vill använda en sjal.
Att jag sedan skulle vara en militant morsa som är med i en sekt, skrattretade. Jag opponerar mig mot vissa saker som skrivits, orimliga bisarra liknelser om urin, toalettbesök, fötter, etc. Jag förstår att folk kan ogilla amning men tycker inte det är rimligt att inskränka på hur det bör ske.
Jag är inte en morsa som demonstrativt sätter mig på närmsta restaurang, fladdrar med tuttarna och ammar för att provocera. Jag är en mamma som har ammat när min son var liten och som fortfarande brinner för frågan som speglar en stor del av vårt samhälle, kvinnosynen, synen på kvinnans kropp och synen på vad det egentligen innebär att ha barn. Synen på amning inskränker på de kvinnor som väljer att amma och påverkas av negativ inställning. Amning är en jäkligt viktig sak och en jävligt skör sak. Det är inget som bara funkar. Jag är en mamma som när jag ammade inskränktes av samhällets syn på amning för att jag tyckte det var jobbigt med vetskapen om vad folk tänkte. Amning är dock något som måste ske ganska kompromisslöst efter barnets behov. Det finns inte alltid lägen att leta upp en vrå (skamvrå!?!) för amning. Och sjal funkade inte för mig. Tyvärr. Amning är inte så lätt som du kanske tror och blir inte lättare av att andra skall ha åsikter kring hur det ska ske. Jag försökte stå på mig och jag ammade faktiskt diskret. Om någon hade sett mig amma hade enbart sett ett bebishuvud. Och jag förstår inte det provocerande med det???

Hanna 2014-04-11 11:41 /

Sista gången jag skriver detta. Det handlar om dom som ammar diskret, det handlar om dom som inte gör det. Jag har ingen vriden kvinnosyn. Jag har heller aldrig jämfört amning men vare sig toalettbesök eller liknande. Jag pratar om dom som inte gör det diskret att dom kan kanske tänka på att försöka vara lite mer diskreta. Jag vet att man blir väldigt tolerant mot en del saker som förälder, man kan prata om hur det ser ut i blöjan när som helst och hur som helst. Man ser det själv som hur naturligt (vilket det är) som helst när man ammar att man kanske gör på samma sätt som hemma och tänker inte på att man är bland folk som äter ute som kanske inte alls har samma tolerans när det kommer till nakna bröst eller blöjprat. Det enda jag har sagt och säger är att man kanske kan tänka att vara lite extra försiktig när man är ute bland folk, framförallt där folk sitter och äter. Jag har ingen snedvriden kvinnosyn eller kroppssyn för det. Men det finns människor som bor i Sverige som ser det som otroligt provocerande även om det bara är för att mata sitt barn. Tycker inte att för att man går undan för att mata sitt barn att man ska se det som en skamvrå utan mer en chans att få göra detta med barnet i lugn och ro. Som du säger, det är inte bara att amma, för många kan det vara ganska svårt.

J. 2014-04-11 12:41 /

hahahahaha herregud var körd, ”liknelsen med romer o handikapde mm är totalt orimligt” men att mata ditt barn är det samma som att bajsa det är humor. vad som borde förbjudas är rökare på restauranger. min poäng är väll att 99% skyler ganska bra. sen är det ett bröst big deal. är det för sexuelt laddat för er eller tycker ni det är äckligt med bröst?

altså problem. 2014-04-10 10:45 /

Det är inte samma sak att mata sitt barn som att bajsa. Varför tycker du det? Jag skrev ingenting om att bajsa. Jag tycker varken att bröst är sexuellt laddade eller äckliga men det betyder inte att jag ska tvinga alla runt omkring mig att se dem. Egentligen är det nog ingen idé att försöka försvara min ståndpunkt eftersom de som tycker annorlunda är totalt militanta i sin övertygelse att varje kvinna ska ha rätt att visa brösten var och när det behövs utan minsta hänsyn till andra.

Vivi 2014-04-10 12:54 /

Ja. Så enkelt är det…

Dante 2014-04-10 13:32 /

Varenda en här som protesterar mot amning på offentlig plats har en helt snedvriden syn på vad bröst är till för och behöver söka hjälp. Ni har tittat för mycket på porr och sexualiserade bilder. Kvinnans bröst är ENBART till för att amma.

Om ni inte kan vara vuxna nog se skillnad på ett bröst som tas fram för att mata en bebis och som tas fram av andra saker så är det inte den ammande kvinnans fel. Det är fel i huvudet på er. Ni har sex på hjärnan och det är helt sjukt. Detta gäller både kvinnor och män. Ni kallar kvinnobröst för äckliga, att det är osmakligt… Vad har ni för snuskiga associationer i hjärnan egentligen? Vad är det ni ser ni när ser ett ammande barn -egentligen? Det är läskigt att inse att ni ser något helt annat, och hur sjuka saker som faktiskt måste pågå innanför pannbenet på er.

Och ni som tänker protestera: Ett litet barn gör ALDRIG associationer att amning på något sätt är äcklig och osmakligt. De vet alltid att barnet äter. De vet inte att man kan associera bröst med andra aktiviteter. Det är först när man börjar se bilder på porr och sex som man gör den associationen. Att ni inte ens skäms för att här i inlägg efter inlägg försvara är sjuka inställning till bröst? Förstår ni inte att ni gör bort er och endast visar på hur ni har sex på hjärnan? Bröst är till för amning. Inget annat. Att de sedan KAN användas till annat är en helt annan sak. Ni väljer aktivt att anse att bröst är till för sex, inte för amning, och därför är det osmakligt att använda dem för annat, men återigen, det är inte den ammande kvinnans fel och det är ni som behöver hjälp för sexfixeringen.

Susanna 2014-04-10 09:13 /

Svara

Vissa kan bara se sexfixeringen för att de vet inte vad sex är för något.

GArnkvist 2014-04-10 09:49 /

Jag förstår inte vad du menar med din kommentar, antingen håller du med mig på något sätt, eller så menar du att jag inte vet vad sex är för något. Om det är det sistnämnda kommer det antagligen sedan komma en uppföljning med ”pryd, hagga, frigid osv” i kvadrat… Gäsp. Åh, vänta, jag är helt säker på att det kommer att slängas in en ”feministjävel” också. Men om du inte är så förutsägbar utan håller med, grejt. Tummen upp!

Susanna 2014-04-10 10:11 /

Jag skrev inte du om det kan vara en vägledning.

GArnkvist 2014-04-10 11:04 /

Alla som protesterar emot amning gör det inte för att vi tänker på sex när vi ser ett bröst. Utan för att vissa kroppsdelar vill man inte se, spec inte när man äter. Ni som gör det till en fråga om enbart sexuellaanspelningar är fel ute.

Jules 2014-04-10 12:25 /

Om då det är så att ett bröst som ammar inte är otäckt för att det har sexuella anspelningar, vad har du för protest då? Då är det ju en kroppsdel precis vilken som helst och som i amning har en mycket definierad funktion. Vad EXAKT är problemet med ett bröst som ammar? Förklara det, istället för att säga lite svävande att det är något man inte vill se. Annars kan du hålla tyst i debatten.

Om du inte vill se det på grund av ingen annan anledning än ”Usch jag vill inte”, håll dig hemma då. Det är inte den ammande mamman som ska göra det. Det är du som har problemet, som du inte ens kan definiera. Det är inte den ammande mamman som ska visa hänsyn utan andra som ska visa hänsyn till den ammande mamman. Hon matar en människa.

Susanna 2014-04-10 12:33 /

Det spelar ingen roll om naket bröst har sexuell anspelning eller inte. JAg är övertygad om att de flesta, män och kvinnor, älskar kvinnobröst per definition, men att samma personer inte älskar dem på samma sätt vid offentlig amning. Är det svårt att förstå? Det finns ingen ”normal” människa som ser/känner något sexuellt i en bebis med en tutte i munnen, alltså är det inte sexuellt med amning. MEN DET BETYDER INTE ATT BRÖST ÄR SOM VILKEN ANNAN KROPPSDEL SOM HELST. Kan jag lägga upp mina nakna fötter på matbordet också då, men hänvisning till att kan jag ha mina händer nära maten så kan jag väl ha mina fötter där?

”Vad EXAKT är problemet med ett bröst som ammar? Förklara det… Annars kan du hålla tyst i debatten.”

Du, ingen behöver förklara EXAKT vad problemet är för att få vara en del av debatten. Försök fatta att för dom som är känsliga mot offentlig amning, har fötterna på matbordet eller pillar snorkråkor vid detsamma eller något liknande så är det bara så man känner. Man tycker kanske att det är stötande eller äckligt. Varför det är äckligt? Hur ska man veta det? Det är väl något som man ofrivilligt bara tycker/känner. Om man inte gillar smaken av kaffe, ska man då tvingas förklara EXAKT varför för dig? Hur går det till? Idiot.

Dante 2014-04-10 13:27 /

”Idiot” Oj, vilket bra argument du kom med. Den måste du tänkt länge på.

Om det är så att man försöker hindra andra människor från att vara med i det offentliga så måste man faktiskt också förklara exakt varför. Annars är det samma sak som att diskriminera vem som helst utan grund. Det går inte att säga: för att jag tycker det obehagligt med rullstolsbundna eller romer eller vad som helst.

Susanna 2014-04-10 13:53 /

För att inflika, så går det inte att jämföra amning med att ha nakna fötter på bordet. Om det var en nödvändighet att lägga fötterna på bordet för att ett spädbarn ska bli mätt, så ja då hade det ju varit relevant att jämföra.

Malin 2014-04-10 14:04 /

Exakt.

Dante 2014-04-10 13:27 /

I regel så ser man knappt ens kroppsdelen i fråga vid amning (kläder och bebis) så jag förstår inte ens problemet…

Hanna 2014-04-10 14:11 /

Jag orkar inte ens gå in i detalj på ditt inlägg. Jag kan bara tala om för dig en sak – DU.HAR.FEL. HELT.FEL. Så nu vet du det…

Dante 2014-04-10 13:30 /

En fråga som är intressant tycker jag är anledningen till kvinnobröstens sexualisering. För det är ju det som ligger till grund för att vi har dessa personer som inte tycker det är okej med ammning. Förmodligen var det en gång i tiden män som beordrade kvinnorna i sin omgivning att skyla sig, men denna kulturella uppfattning om bröstens sexuella natur uppehålls just nu åtminstone av kvinnor. Anledningen till en kroppsdels sexuella dragningskraft är att det är okej eller inte okej att allmänt visa upp den. Är det inte okej blir det tabu, och det som är tabu är laddat. Jag tror majoriteten av kvinnor man frågar inte vill visa upp sina bröst offentligt, exempelvis genom att gå med bar överkropp på stan som män brukar göra. Det bidrar till den fortsatta sexualiseringen av brösten. När kvinnor sedan kommer i en situation då de helt plötsligt måste ta fram brösten för att amma sitt barn så förväntas sexualiseringen försvinna. Det är orimligt att begära idag just på grund av att det är ologiskt ur ett beteendeperspektiv. Brösten kan inte vara tabu att visa upp och samtidigt helt okej att visa upp i olika offentliga situationer. Med det sagt vill jag förtydliga att jag inte är emot att kvinnor visar sina bröst offentligt, jag är faktiskt för en avsexualisering av hela den nakna kroppen i ett neutralt sammanhang. Med den här kommentaren vill jag bara argumentera för varför det idag ser ut som det gör idag.

Belaar 2014-04-10 09:07 /

Svara

Nu är det ett par år sedan jag var en ammande mamma och jag kan ju naturligtvis inte heller svara för hur andra ammande mammor resonerar/resonerat men… Då när jag ammade försökte jag naturligtvis söka avskildhet när det var möjligt men ibland var det inte det men var mitt barn hungrigt så ammade jag det ändå. Det vore märkligt att inte göra det. Hade inget som helst att göra med att jag skulle vara egocentrisk. Vad jag förstår så hade även mamman i artikeln satt sig så avskilt hon kunde. Att en restaurang eller annan inrättning skapar sina regler är väl en sak men hur förmedlas detta till gästerna? Finns det någon speciell skylt?

Lisa 2014-04-10 08:32 /

Svara

Fair enough. Men återigen, det är väl inte direkt mot kvinnan på Grand, i artikeln, som diskussionen handlar om, hon har ju också varit diskret verkar det som. Utan det handlar om Claras attityd och väldigt konstiga resonemang runt rättigheten att amma hur, var, när som helst. Och vissas försvar av detta.

Dante 2014-04-10 13:11 /

Alltid lika fascinerade att läsa om människor som upplever sig blivit kränkta och på något vis blir de mindre kränkta genom att gråta ut i nationell media..

Ingen vettig människa idag förespråkar knappast att ammande mammor ska låsa in sig i sina hem och isolera sig från omvärlden. Men var sak har sin plats. Befinner man sig på ett ställe där man normalt inte skulle blotta brösten så är det kanske inte heller den lämpligaste platsen att amma på.

Att fräckt kräva av omgivningen att ”titta bort” är att vara väldigt egocentrisk och bidrar faktiskt bara till att göda debatten ytterligare för människor som har den attityden ger gärna sken av att de i själva verket inte alls ammar sina barn öppet för barnets skull utan att det faktiskt är en allmän demonstration som pågår. Vi lever i ett gemensamt samhälle där ingen av oss kan göra precis som vi vill utan vi måste hela tiden anpassa oss efter varandra.

En tanke skulle kunna vara att när mamman (eller mammorna om det är ett sällskap) kommer in till café, restaurang eller dylikt så meddelar de personalen att de har barn med sig som kan komma att behöva ammas och ber samtidigt om att placeras på en plats som innebär att de sitter lite mer avskilt. Restauranger och caféer är trots allt affärsrörelser som vill ha nöjda kunder, men det inbegriper ALLA kunder! Både ammande kvinnor och gäster som önskar kunna inta sitt fika eller sin mat utan att råka upptäcka bara bröst mitt i sitt synfält. Jag är övertygad att med god kommunikation så kan vi alla hitta lösningar som gör det lättare att enas.

Men ni kvinnor som kräver att få slänga fram brösten för amning precis var som helst helt utan tanke på vad omgivningen upplever – ni kommer av många fortsätta att betraktas som egocentriska demonstranter snarare än som omtänksamma mammor.

Så alla har vi ett val, hur vill vi att världen ska uppfatta oss?

Trollbabe 2014-04-10 02:46 /

Svara

Word. Hur svårt kan det vara att ta hänsyn..?

Dante 2014-04-10 04:04 /

Men Dante för fan. Läs på om samhället. Gå nån jävla genuskurs eller kurs i historia, uppenbarligen behöver du det. Din kvinnosyn är vriden, synd att du inte inser det.

Malin 2014-04-10 14:33 /

Men herregud. Som ammande kvinna ”slänger man inte fram sina bröst för amning”. Det går inte heller på något sätt att likställa amning med att blotta brösten. Att amma är att svara på vad sitt barn behöver. Amning är att mata sitt barn, ett litet barn som behöver äta 8-12 gånger per dygn, ett litet barn som inte kan vänta. Det är ganska omständigt om detta skall ske inom ramen för vad vissa tycker är ok. I hemmet, i ett hörn så andra slipper se, etc. Samhället är öppet för alla & så även ammande kvinnor & barn som ammas. Du ber inte andra cafébesökare att sätta sig avsides så du slipper se om de inte faller inom din ram för vad som är ok, eller? Det som är problemet är synen på det kvinnliga bröstet och att det är starkt sexualiserat i vår kultur. Eftersom bröstet är laddat så blir situationen laddad, men egentligen handlar det om betraktarens syn på bröstet. Tro mig, kvinnan som ammar sitter inte & tänker i dessa banor. För henne är amningen & bröstet starkt förknippat med omsorgen för hennes barn. Om betraktaren kunde inse vad det egentligen handlar om så är det inget problem. Ett riktigt ickeproblem. Spädbarn behöver äta & detta utan restriktioner för hur, var & när detta ska ske. Kan man inte bortse från bröstets sexuella laddning, ja, då får faktiskt man välja att titta bort eller bara lära sig att hantera det.
Det är ganska så egocentriskt att kräva att ammande kvinnor ska kliva undan & sköta det diskret i något hörn så att andra slipper se. Det handlar inte om rätten att visa brösten utan om rätten att ge ditt barn mat. Det är en betydande skillnad. Att anse att rätten att slippa se är större än rätten att mata sitt spädbarn, ja, där har vi något som är egocentriskt.

Hanna 2014-04-10 09:33 /

Men lyssna på dig själv, vi har väl inte sagt att ni inte ska få amma? Sen när har det att göra enbart med sex? Att alla rättar sig utifrån mamman är ok, men att mamman försöker vara diskret för att rätta sig efter andra är för mycket begärt?

Logiskkanske 2014-04-10 12:10 /

Nej, ni har inte sagt att vi inte får amma och det tror jag inte heller att jag har påstått. Men ni har synpunkter på hur och var kvinnor får amma vilket jag inte anser är rimligt.

Det har inte med sex att göra alls. Men det framkommer återkommande tydliga jämförelser mellan amning och sex/könsdelar/etc. som är helt orimliga men som är ganska talande för somligas syn på amning/kvinnan/bröstet.

Det handlar inte om att rätta sig efter mamman. Det handlar om att rätta sig efter barnet. Det är barnets behov som står i fokus vilket alla vuxna borde inse och rätta sig efter.

De flesta kvinnor visar dessutom hänsyn när man ammar. Man kan amma diskret utan att skyla sig, sätta sig avskilt eller stanna hemma.

Att barn ammas är nog något som ni får stå ut med, det är liksom så naturen gjort det. Ingen ska behöva rätta sig efter att en del helt plötsligt fått för sig att det är onaturligt. Det är mer naturligt än din s.k. ”rätt” till ostörd middag på restaurang.

Hanna 2014-04-10 14:26 /

Ursäkta mig, jag omformulerar mig, jag hade dåligt med tid så jag försökte fatta mig kort: ”Visst är det få här inne, inklusive personen du kommenterade, som påstår att ni inte ska få amma offentligt?” Inlägget du kommenterade samt jag själv förspråkar offentlig amning – så länge det sköts diskret. Du får helt klart tycka att det inte är rimligt, liksom vi får tycka att på vissa ställen är det helt enkelt inte passande.

Klart sex är med i bilden, det är verklighetsfrånvänt att påstå något annat. För en del är bröst helt enkelt en kroppsdel som primärt har med sex att göra, visserligen mest unga människor som inte har barn själva, men ändå sant. Och oavsett om det är en översexualisering eller ej, så är det verklighet. En idiotisk sådan, men verklighet.

”Det handlar inte om att rätta sig efter mamman. Det handlar om att rätta
sig efter barnet. Det är barnets behov som står i fokus vilket alla
vuxna borde inse och rätta sig efter.”

Det är inte mitt barn, varför ska jag rätta mig efter en främlings bebis? Är det barnets behov som tillgodoses av att mamman går på restaurang? Nej. Det är mammans. Jag missunnar henne inte ett restaurangbesök, men väl där får mamman inse att det gäller etikettsregler för mammor med småbarn liksom för alla andra. Amma om du måste, men gör det diskret. Likaså för pappor med småbarn, dom får göra sitt bästa för att förlika sig med omgivningen, inte tvärtom.

Ja, de flesta kvinnor visar hänsyn. Jag har inte och kommer aldrig att ha något problem med dessa kvinnor. Det är kvinnor som gör amning till något heligt och använder det för att provocera (varav flera har fällt kommentarer i det här disqusfältet) som får mig att tända till.

”man kan amma diskret utan att skyla sig, sätta sig avskilt eller stanna hemma” Ja, men gör det då? Istället för:

”Spädbarn behöver äta & detta utan restriktioner för hur, var
& när detta ska ske. Kan man inte bortse från bröstets sexuella
laddning, ja, då får faktiskt man välja att titta bort eller bara lära
sig att hantera det.”

Det där är motsatsen till hänsyn som du påstår att de flesta kvinnor kan visa. Det är åsikten att alla människor ska böja sig efter DIG.

Jag står ut med att barn ammas, fan, jag uppmuntrar det. Men jag vill inte få det stucket i ansiktet på mig när jag sitter och äter. Alla mammor är INTE diskreta.

Du klöser liksom på fel träd, när du börjar hacka på människor som är ute efter kompromisser och inte förbud.

Logiskkanske 2014-04-11 00:49 /

”Det handlar inte om rätten att visa brösten utan om rätten att ge ditt barn mat”
Det finns INGEN som anser att du inte ska ha rätt att mata ditt barn. Tror du på fullt allvar att det är så, och att det är det som diskussionen handlar om???
”Att anse att rätten att slippa se är större än rätten att mata sitt spädbarn…”

DU BEHÖVER INTE MATA/AMMA DITT BARN FRAMFÖR ÖGONEN PÅ FOLK. Och sluta argumentera för att folk som råkar vara känsliga för att bevittna amning offentligt ”har problem” eller liknande.Är man känslig så är man, inget man valt att vara. Visa hänsyn eller försvinn.

Dante 2014-04-10 13:07 /

Men du gör ju hela tiden absurda sexualiserade jämförelser så att man omöjligt kan tro annat än att du bara läser in sex överallt. Du har i denna tråd talat rätt grovt om ”pissa på restaurangen”, ”masturbera under bordet”,” ta fram organet”, ”gå in naken” etc etc, som en likvärdig handling som amning. Liksom flera män har här. Du kallar regelbundet dina meningsmotståndare ”idiot” dessutom.
Man blir mörkrädd.
Kan du förneka att du gör de jämförelserna gång på gång? Hela ditt språk vittnar om en kvinnosyn och en amningssyn som är hämtat porren, eller var du nu hämtat den.
Hur ska man sedan kunna ta en sådan människa på allvar? Och hur kan en sådan människa/man begära vettiga inlägg av andra.
Vet inte om jag ska skratta eller gråta och avslutar mina inlägg här. Hoppas vid Gud att du när och om du får barn omvärderar din syn på kvinnor och spädbarn omedelbart.
För din, kvinnans och framförallt barnets skull.

Eva 2014-04-10 13:55 /

Jag har väl inte bett dig vara känslig bredvid mig när jag matar mitt barn, eller? Visa hänsyn eller försvinn…

Eller skall jag resonera på liknande sätt för att jag inte uppskattar att se dig äta? Jag kanske blir äcklad. Visa hänsyn eller försvinn…

Vem tror du att du är?

Hanna 2014-04-10 14:15 /

Men VEM VEM VEM pratar om att ”slänga fram brösten”? Jag har ALDRIG sett någon slänga fram sin bröst inför amning, jag slängde aldrig med mina! Man kunde knappt se dem, eftersom tröjan är över och under samt bebisen är mitt framför! En djup urringning blottar mer bröst än många ammande mammor gör.
Återigen, alla som säger ”slänga fram” ”trycka upp under näsan på mig ”bröst som trycks upp i mitt synfält”. TITTA på kvinnan från artikeln, hon finns på bild här i tråden – med exakt de kläder hon hade på Grand! Slänger hon med brösten där?
Svar : Nej.
Det här samhället är så översexualiserat att man blir tokig.
Parallellt står massor med människor i offentliga duschar på badhus och tar inte av sig nakna, utan duschar med baddräkt på, skvätter lite vatten på sig, tvättar knappt eller inte underlivet, går in i bastun med baddräkt och sedan raka vägen ner i bassängen och delar sin smuts med alla andra. Jag ser det mer och mer. Ofräscht till max.
Vad är det för en kroppsskräck vi har odlat, i denna den mest exponerade av tider? När vi inte kan tåla en strimma av en mammas hud på en restaurang eller andra nakna damer på damernas avdelning, resp herrarnas?

Eva 2014-04-10 09:46 /

För mig är inte problemet sexualiserade bröst. Varför antar du att det är det enda problemet?

Logiskkanske 2014-04-10 12:08 /

Att dra paralleller till omklädningsrum och duschar är att göra hela din argumentation absurd. Det är könsseparerade utrymmen med förväntad nakenhet och exponering av kroppsdelar. Det är inte samma sak som att titta upp från sitt bord på restaurangen och utan förvarning dyker det upp ett naket bröst vid nästa bord.

Egentligen skulle jag säga att sådana här artiklar skadar mer än de gör nytta för det gör frågan så otroligt mycket större än vad den faktiskt är. Som många påtalat, de allra flesta som ammar offentligt försöker göra det diskret och det är väldigt sällan man behöver se andras bröst mot sin vilja i samband med amning. Samtidigt så missar amningsdemonstranterna en väldigt viktig detalj, när barnet väl har fått fäste om bröstvårtan och amningen är igång så är det helt sant att väldigt lite av bröstet syns, men både innan och efter så kan det ske avsevärt mer exponering än så och det är i de stunderna du faktiskt visar upp ett naket bröst snarare än ett barn som matas.

Som jag sa, det handlar om dialog och hänsyn till varandra. Att en grupp människor kräver sin rätt oavsett om den går ut över andra skapar inga goda relationer utan gör bara klyftan större. Tyvärr ligger det här helt i linje med den svenska egoismen som idag flödar över där människor kräver att få göra som de vill (så länge det inte är olagligt och uttryckligen förbjudet – och man inte tycker förbudet är löjligt förstås) oavsett om det är artigt eller hänsynstagande gentemot omgivningen.

Det finns människor som när de sitter i ett sällskap utomhus tänder en cigarett mitt i gruppen utan att fråga om det går bra att de röker där just för att det finns inget förbud mot att röka utomhus och samtidigt deklarerar att om folk har problem med deras rök så får de väl gå undan då tills rökningen är avklarad. Byt nu ut rökaren mot en ammande mamma som helt utan förvarning tar fram bröstet och börjar amma utan att säga ett enda ord till sitt sällskap och med samma resonemang tycker att om folk har problem med det så får de väl titta bort eller gå iväg. Är den ena situationen mer rätt eller fel än den andra?

Jag vill inte på något vis förbjuda amning på offentliga platser, det enda jag uppmanar till är att alla är villiga att hålla dialogen öppen och respektera att vi är olika som människor och att man därför inte alltid kan göra precis som man vill utan emellanåt faktiskt måste anpassa sig efter omgivningen.

Trollbabe 2014-04-10 12:28 /

Hear hear…

Dante 2014-04-10 12:59 /

Nej, om du inte kan se den parallellen beklagar jag dig. Just detta att skräcken/blygseln inför att till och med vara naken på badhus bland människor av samma kön, går hand i hand med den ”kroppsskräck” som tar sig dessa uttryck sida vid sida med en kraftig översexualisering – och en syn på kvinnan och kvinnans kropp som är som hämtad från porren. När en kvinna ammar sitt barn ”fläker hon ut sig” och väcker tydligen anstöt enligt många (män) här i tråden. Men samma män kan konsumera utfläkta kvinnor på dator eller teve i sällan i sällan skådad omfattning. Språket hos många här inne (män som Dante) är grovt och nedvärderande, bröst likställs med könsorgan, fisar, rapar etc etc.
Helt otroligt.
Och du. Man kan dö av att vistas nära en rökare, dessutom dör rökaren själv i högre grad. Som bekant.
Berätta gärna hur många som fått cancer och dött av att se en mamma amma sitt barn. Jag är otroligt nyfiken på detta.
Adjö.

Eva 2014-04-10 14:05 /

Om nu denna badhusparallell nu prompt måste dras upp så kan jag ju tillägga att jag aldrig hört ”kroppsskräck” som argument för att inte vilja visa sig naken i duschen utan snarare ”mobilskräck”, d v s att människor är rädda för att någon icke-hänsynstagande badgäst ska ta bilder för publicering på internet. Vilket återigen tar oss tillbaka till det mer respektlösa samhälle som vi fått.

Huruvida utomhusrökning dödar är något det ännu tvistas om, i och med att det är tillåtet att röka utomhus (även om du står precis bredvid en annan människa) så kan man dessvärre i dagsläget konstatera att hur oartigt en sådan handling kan anses vara så saknas det samtidigt konkreta bevis för att rökaren aktivt försöker döda sin omgivning.

Givetvis dör ingen runt omkring av att du ammar ditt barn, men lika lite dör ditt barn av att vänta med att få mat den lilla stund som det tar för dig att av respekt och hänsyn till ditt närmaste sällskap frågar om det går bra att du ammar där på plats eller om det är lämpligast för allas trivsel att du går åt sidan för matstunden.

Som sagt, jag tycker inte att offentlig amning ska förbjudas, det jag efterfrågar är ömsesidig respekt och hänsyn gentemot varandra när man vistas i det gemensamma rummet.

Trollbabe 2014-04-10 15:11 /

Kan dessutom tillägga att din parallell haltar något fruktansvärt bara genom att titta på mig själv, jag ser det som självklart att vara naken när jag duschar före och efter besök i simbassängen så det är knappast ”kroppsskräck” som gör att jag tycker det är tveksamt med lämpligheten att amma precis var som helst precis hur öppet som helst. Utan som jag försökt säga hela tiden, var sak har sin plats. I duschen på badhuset ser jag det inte som att jag ”tvingar på” människor min nakenhet för det är som sagt vad ett utrymme skapt för ombyte med förväntad nakenhet.

Men om jag går ut på en restaurang eller dylikt så har jag inte samma förväntan att det utan förvarning kan dyka upp nakna kroppsdelar i mitt synfält. Därmed har jag heller inte sagt att just av denna anledning så bör man avstå från att amma offentligt utan snarare att den ammande kvinnan har med sig i bakhuvudet att hon nu befinner sig i en miljö där nakenhet inte är förväntad och därför också har sin omgivning med i åtanke innan hon plockar fram bröstet.

Mitt nämnda exempel med att när du sitter i ett sällskap så anser jag att artighetsfrågan blir lika mellan rökaren och den ammande kvinnan. Innan man tänder cigaretten och innan man tar fram bröstet så frågar man först de andra om det är okej. Det har inget att göra med huruvida passiv utomhusrökning dödar eller att passiv amning skulle vara farligt. Det är ren och skär artighet och respekt gentemot ditt sällskap.

Jag skulle själv aldrig göra som kyparen påstås ha gjort (åsikterna verkar gå isär vad som exakt hände) och täcka över ett barn och en mamma som började amma utan att stämma av med övriga runt omkring att det är okej. Men tro mig att jag skulle diskutera artighetsaspekten efteråt med andra och antagligen skulle jag också tänka efter både en och flera gånger innan jag hamnade i den ammande mammans sällskap igen.

För mig handlar det inte specifikt om amningen utan att en annan människa påtvingar mig att närvara vid en intim handling utan att stämma av med mig först om det är okej. Det är respektlöst!

Så bara tänk efter hur mycket bättre stämning det skulle kunna vara i samhället (och vi skulle slippa sådana här vansinniga blogginlägg och diskussioner) om folk bara kunde tänka sig att visa varandra mer hänsyn!

Ni rabiata amningsdemonstranter skulle antagligen bli positivt överraskade av hur bra respons ni skulle få från omgivningen om ni istället för att bara sätta igång att amma först ställde den enkla frågan: ”Lillen är hungrig, går det bra att jag ammar här?”

Respekt bemöts med respekt!

Trollbabe 2014-04-10 15:46 /

Jösses, jag kan verkligen inte släppa den här icke-frågan. Och hur reaktionerna ser ut nedan. Kanske ska börja med att förklara att jag personligen inte har det minsta problem med amning, offentlig eller annorstädes. Oavsett utseendet på bebisen och bröstet eller mamman till bröstet. Och jag kan inte riktigt förstå de som har problem med detta. Men om så är fallet så kan jag förstå dennes önskan att försöka respektera detta. Men jag är innerligt bedrövad, dels över UnderbaraClaras text, och dels över ett antal kommentarer.

Vi tar det i ordning – ”…undrar om Grand Hotel har för vana att täcka över ansiktet på hungriga gäster?”

Clara, du tror alltså att det var en hungrig gäst/bebis som man ev. ville skyla (med respekt för hur de betalande gästerna och kunderna i närheten kunde tänkas reagera)? Viktigt att poängtera, detta är ett etablissemang som äger rättigheten att sätta egna gränser med egna regler för sin verksamheten, inom lagens ramar. Och de lever på kunder som betalar dyra pengar för att vistas i denna miljö.

”Expressen undrar alltså om det är okej att spädbarn får bli mätta på restauranger.” Nej, Clara, de undrar om det är okej att amma på restaurang. Två helt olika saker, det förstår ju du också. Eller? Clara, den ömma punkten här är det nakna bröstet. Det finns en socialt accepterad norm i vårt samhälle som säger att man ska vara försiktig med naken kroppsdel (och amning) offentligt. Jag har inga problem med att man diskuterar nya gränsdragningar när det gäller denna, eller andra, normer. Men än så länge så ser denna ut på detta sätt. Vill du diskutera en förändring, snälla gör det med bättre argumentering, och utan att kalla folk för dumma i huvudet. Alltså, naket bröst, som dessutom ammas, kan uppfattas som stötande och respektlöst av ett antal människor, dessutom på ett etablissemang med rätten att reglera detta utifrån hänsyn till alla sina kunder, så gott det går.

”Är det okej att romer äter på restaurang? Är det okej att rullstolsburna äter på restaurang?” Ja, Clara, det är det? Om de, liksom alla andra som äter på restaurang, betalar för det de beställt. Om en mamma beställer in mat till sitt spädbarn och matar barnet med detta så är detta också okej. Om hon betalar. Men det är inte samma sak som att amma. Detsamma gäller romer och rullstolsburna – det är inte okej att de ammar sina bebisar heller, om man anser att det per definition inte är okej att amma offentligt, eller har det som regel på sitt etablissemang (om man nu har det).

Inte heller är det okej om mammor, romer, rullstolsburna eller vem som helst väljer att äta med nakna överkroppar, utan spädbarn inblandade. Förstår du? Dessutom, Clara, med ditt sätt att resonera så är det alltså okej att ta med sig egen mat och äta den på restaurang, för det gör ju bebisen. ”Vilka har egentligen rätt att bli mätt på restaurang?” Jo, de som betalar för sin mat som de beställt av köket.

”Ni som inte klarar av att se kvinnor ge sina spädbarn mat: Det är er det är fel på.”
Återigen, synnerligen infantilt uttryckt. Det är inte ”fel” på någon som har en åsikt som uttrycker hur denne (ofrivilligt) reagerar på åsynen av amning, oavsett om det är positivt eller negativt.

”En kvinnas bröst är att jämställa med en mans bröst”
Ehhh… nä… INGEN tycker att en kvinnas bröst är att jämställa med en mans bröst. På gott och ont.

”… flera av dem funderar på att skippa amningen helt eftersom de blir så socialt begränsande av att inte kunna amma ute bland folk. En attityd som inte bara gör att spädbarn går miste om bröstmjölk – utan också håller de kvinnor som trots allt vill amma instängda i sina bostäder.”

Att dra dessas slutsatser utifrån vad en barnsjuksköterska du känner har sagt, eller att dra dessa slutsatser överhuvudtaget är helt befängt. Att inte öppet amma offentligt har som sagt varit en generellt rådande social norm i vårt, och många andras, samhälle i en herrans massa år. Menar du att resultatet av detta är att dagens kvinnor i princip ”är instängda i sina bostäder” och ”spädbarn går miste om bröstmjölk”? Anar jag en patriakalvinkel på detta uttalande? Ja, jösses. Clara, vi gör så här, du kan få länka till den empiriskt säkerställda undersökning som du och din barnsjuksköterska stöder era uttalande och slutsatser på, okej?

Av någon outgrundlig anledning drar du paralleller till 1700-talets kyrktagningar? Oavsett religiöst nonsens i dåtidens riter så kan man konstatera att dåtidens kyrktagningsrit i mångt och mycket handlade om att en nybliven mamma borde stanna hemma x antal veckor för sin egen hälsas skull. Det vill säga att man kan lika gärna tolka kyrktagning som förstadiet till dagens mammaledighet, om man nu vill det. Och mammaledighet har du inga invändningar mot, eller?

Och så din snärtiga avslutning – ”Och under tiden kanske Expressen kan rycka upp sig och sluta vara dumma i huvudet?” Clara, om det är på samma nivån du själv vill bli bemött, så kan jag ordna det – jag tycker du verkar vara just – dum i huvudet.

Till er andra – det finns ingen självklar ”rätt” att amma offentligt. Vi lever i ett komplext samhälle där vi tycker och tänker olika, och vi måste tack vare det samarbeta inom ramen för bl a respekt, hänsyn och förståelse för våra medmänniskor. Även de som vi anser är ”dumma i huvudet”. Och vill vi åstadkomma förståelse för våra egna åsikter, och även förändringar av framtida normer, så gör vi bäst i att uttrycka dem på helt andra sätt än UnderbaraClara valt. Det är min åsikt. Och då håller jag som sagt med henne i grunden, att det inte är något ”fel” med amning offentligt. Det är min åsikt. Men alla tycker inte så.

Mvh från en nybliven pensionär och mamma till tre barn.

Minime 2014-04-10 02:08 /

Svara

Ja, vad ska jag säga, sug på den UnderbaraClara, he-he.!

Dante 2014-04-10 02:26 /

”Det finns en socialt accepterad norm i vårt samhälle som säger att man
ska vara försiktig med naken kroppsdel (och amning) offentligt”
Nej, det finns ingen sådan socialt accepterad norm. Nej, det kan inte ses som accepterat att visa sig naken offentligt, men det går inte på något sätt att likställa amning med att blotta sig. Hur situationen uppfattas ligger helt hos betraktaren och dennes syn på bröstet.

”…väljer att äta med nakna överkroppar…”
Om jag utgår från mig själv, andra mammor jag känner och kvinnor jag observerat så sker amning ofta ganska diskret och inte med ”nakna överkroppar”. Inget som slängs fram, blottas eller nakna överkroppar. Man drar ner/drar upp ett klädesplagg och ammar. Inte så mycket mer än så.

Håller dock med dig Mimmie om att detta är ett ickeproblem. Dock kan jag förstå Claras resonemang och frustration över synen på amning. Det finns ingen anledning att snurra runt och märka ord kring vem som täcks över och vem som har rätt att bli mätt. Även om problemet är synen på bröstet så är det spädbarnet som drabbas och därmed dennes rätt att bli mätt som inskränks.

Spädbarn har rätt att vara mätta oavsett var de befinner sig. Som jag nämnt tidigare i ett svar så handlar det inte om rätten att visa sitt bröst utan om rätten att amma. Jag anser mig inte ha rätten att visa brösten offentligt, men jag anser mig ha rätten att amma. Så läge jag som mamma är en betalande gäst så har jag rätt att amma mitt barn utan att täckas över. Problemet är synen på bröstet och vad handlingen ”amma” egentligen innebär. Synen på det kvinnliga bröstet och att det är starkt sexualiserat i vår kultur. Eftersom bröstet är laddat så blir situationen laddad (för vissa), men egentligen handlar det om betraktarens syn på bröstet. Tro mig, kvinnan som ammar sitter inte och tänker i dessa banor. För henne är amningen och bröstet starkt förknippat med omsorgen för hennes barn. Om betraktaren kunde inse vad det egentligen handlar om så är det inget problem. Ett riktigt ickeproblem. Spädbarn behöver äta och detta utan restriktioner för hur, var och
när detta ska ske. Kan man inte bortse från bröstets sexuella laddning,
ja, då får faktiskt man välja att titta bort eller bara lära sig att hantera det.

Hanna 2014-04-10 09:57 /

Någon (kvinna?) nedan kommenterade på detta sätt: ”Får man dela på mat på Grand? Ja det får man nog så varför ska inte barnet få ta del av maten som mamman betalat för? Även om det är via brösten så är det ju ändå ett faktum att bäbisar tar del av det mamman äter via bröstmjölken.”

Det här är ju så ofattbart uttryckt så jag var helt enkelt tvungen att kommentera. Det är möjligt att detta inlägg var ironi på en nivå som undgick mig. Om inte: visserligen utgår jag ifrån att 99% av alla som läst ser det fullständigt infantila och genomkorkade i denna kommentar, men jag måste ändå bara få ställa frågan: Om jag intar dryck i Grand Hotels restaurang, är det då ok att jag samtidigt kissar min flickvän i munnen, om hon också blir törstig? Eller något ännu värre. Ja jävlar, människor alltså…

Minime 2014-04-10 00:56 /

Svara

Det där var väl ändå en fantastiskt dålig och haltande jämförelse? Om du själv tycker att den var bra så rekommenderar jag dig att alltid använda kondom så att du inte riskerar att sätta något barn till världen.

Michael Rodin 2014-04-10 01:36 /

Det var inte på något sätt en haltande jämförelse, det var en exakt lika korkad jämförelse.

Minime 2014-04-10 04:07 /

Det var visserligen min yngsta sons betraktelse, men den gäller.

Dante 2014-04-10 04:09 /

Att kissa på folk är inte okej. He-he…

Dante 2014-04-10 04:11 /

Nej det var inte ironi, men jag tyckte att jag skulle lägga mig på en nivå i språkbruket så att sådana som du som jämför amning med att göra sig av med kroppens restprodukter skulle förstå :)

Cecilia Linnér 2014-04-10 06:33 /

Samma regler ska väl gälla för alla: om en man får visa sig topless, så får en kvinna göra det. Men jag utgår från att de flesta (finare) restauranger vill att deras gäster är påklädda även på överkroppen. Som sagt, som mamma kanske man kan fråga först om det finns något specifikt amningsrum.

Bart 2014-04-10 00:19 /

Svara

Exakt. Hur svårt kan det vara. Jag skiter i om någon ammar. Men andra gör inte det, då tar man hänsyn till det.

Dante 2014-04-10 02:25 /

Man är inte topless när man ammar och i det här specifika fallet visade mamman ingen som helst hud och satt så att inga andra gäster skulle bli störda av det. Hur jag vet det? Mamman ifråga har postat tidigare och berättat detta samt visat bild på hur hon var klädd vid tillfället för händelsen. Amningsrum finns väldigt sällan att tillgå (åtminstone där jag bor) så ja det är väldigt svårt att använda sig av dom då.

Cecilia Linnér 2014-04-10 06:30 /

Men herregud, det är väl ingen som har problem med hur denna mamman har skött sin amning på Grand, tvärtom. Hon har ju gjort det som de flesta anser är vettigt, hon har försökt ta så mycket hänsyn som det gick i den situationen. Diskussionen handlar om UnderbaraClaras rabiata inställning för Fri Amning, och hennes attityd mot alla som inte tycker som hon. (och ingen har hävdat att man är topless när man ammar, var har du fått det ifrån. Läs rätt.)

Dante 2014-04-10 13:48 /

Till alla er som anser att amning är äckligt, vidrigt etc. skulle ni vilja vara så vänliga att med välformulerade argument förklara varför amning är så fel i vissa sammanhang?
Jag ser nämligen många kommentarer som är för amning som förklarar varför de tycker så, men jag ser inga kommentarer som är emot amningen som förklarar varför de är det.

Cecilia Linnér 2014-04-09 23:57 /

Svara

Idiot. Det går inte att argumentera för varför man tycker vissa saker är äckliga och vidriga. Det är en känsla, som man bara känner. Jag tycker sparris är skitäckligt, hur (och varför) ska jag behöva argumentera (välformulerat eller inte) för det???

Dante 2014-04-10 02:17 /

Tycker inte att min post ger dig anledning till att kalla mig idiot. Jag bad helt enkelt om att få veta varför eftersom jag själv inte förstår vad som är så hemskt med amning. En känsla kan man oftast beskriva varför man känner, inte alltid men oftast. Huruvida du gillar sparris eller inte är inget att du behöver argumentera för då den här debatten/diskussionen inte handlar om sparris.

Cecilia Linnér 2014-04-10 06:23 /

Ok, men du kan knappast förvänta dog att restauranger ska sluta servera sparris bara för att DU tycker att det är äckligt. Herregud vad folk är självcentrerade, låt ungen äta sin mjölk och bry dig lite mindre!

Anna 2014-04-10 09:11 /

Är du allvarlig? Om restaurangen serverar sparris på menyn så förväntar jag mig att det i alla fall är mitt val om jag vill beställa sparrisen eller inte? Om du börjar amma mitt framför mig så är det knappast mitt val. Idiot.

Dante 2014-04-10 13:51 /

Så, om din bordsgranne börjar vräka i sig sparris framför dig så är det ok att be en kypare att täcka över denna?

Sara 2014-04-13 08:16 /

Om inte barn får äta och dricka på restaurang, varför skall vuxna få göra det?

GArnkvist 2014-04-09 23:56 /

Svara

Barn får äta och dricka på restaurang. Idiot.

Dante 2014-04-10 02:13 /

Så du tycker att de får göra det när servitriser gör allt för att det inte skall få synas?

Men trevligt att du undertecknar med ditt riktiga namn.

GArnkvist 2014-04-10 09:36 /

1) Skilj på ”äta” och ”amma”.
2) Om ingen anser det stötande om en massa vuxna människor äter middag på restaurang, så har vi inget problem. Men om x antal människor, vi säger 75% då, känner obehag, äckel, eller något däremellan, när någon plötsligt börjar öppet amma sin bebis inför alla på samma restaurang, då har vi ett problem. Som löses genom att ammande mamman får hitta en lösning där hon tar hänsyn till de andra och går undan och diskret ammar utanför folks synfält.

Dante 2014-04-10 13:58 /

Nej. Som löses genom att alla som har problem med att se ett bröst i samband med amning på en restaurang tar sitt förnuft till fånga och inser att de inte har någon rätt att störa sig på det.

Någon här ovan skrev att vi lever i ett gemensamt samhälle, men sanningen är att vi lever i ett PATRIARKALT samhälle. En jävla skillnad.

Malin 2014-04-10 14:19 /

Spädbarn äter genom att amma. Spelar ingen roll. Om man vet något om vad det innebär att ha spädbarn så vet man att det inte går att kompromissa. Om man som ammande kvinna skall kunna röra sig fritt utanför hemmet så kräver det att man kan amma sitt barn i det offentliga rummet. Barnets behov styrs inte av när du har tillgång till ett separat rum för amning.
Vart skall mamman gå och diskret amma sitt barn?!? Vad är det för liten avskild plats du snackar om? Verkligheten ser liksom inte ut så…
Hittills har vi hört saker som piss, mastrubera, sparris, peta i näsan. Och du anser fortfarande inte att det är du som har ett problem med amning? Om du eller någon annan upplever det som jobbigt med att kvinnor ammar i samma miljö som dig så vet du väl att man kan få hjälp med sådant som begränsar ens liv??? Så du kan hantera verkligheten som den verkligen ser ut och inte kräva att verkligheten rättar sig efter dig…

Hanna 2014-04-10 14:39 /

Word, Hanna!

Malin 2014-04-10 15:01 /

Föda som föda, har du problem med det så är det ditt problem. Jag känner obehag inför korkade människor för man vet inte vad för sorts vansinnigheter de skall kläcka ur sig. Kanske dags du läser på om vilka andra sharialagar du vill ha. Obehag inför andras alkoholförtäring skall förbjuda alkohol på krogen?

GArnkvist 2014-04-10 20:24 /

Som ammande mamma måste jag säga; Clara är bäst! Mitt i prick! Hurra för att du skriver!!

Elin 2014-04-09 23:31 /

Svara

Ursäkta, men hur gammal är du egentligen? Och vad är det som är mitt i prick? Idiot.

Dante 2014-04-10 02:28 /

Blir mörkrädd. Vartifrån kommer alla dessa inskränkta människorna ( män)? Det är väl bara att titta bort om det är störande. Heja dig Clara!

Tess 2014-04-09 23:00 /

Svara

Har ingenting med inskränkthet att göra. Om någon råkar känna äckel eller på något sätt känner sig kraftigt störd över att man plötsligt har en amning precis framför sig när man sitter på Grand Hotel som gäst och äter en dyr middag (eller på Palmyra Kebab, spelar ingen roll) så ska man inte behöva vara den som ska titta bort. Personen råkar tycka illa om att titta på amning, och personen äter nu middag för fan. Då ska man slippa det, du ska ta hänsyn till det. Du får amma någon annanstans, eller vid något annat tillfälle. Eller pissar du vid bordet också, för att du råkade bli pissnödig precis där och precis då? Idiot.

Dante 2014-04-10 02:23 /

Lite för många ”idiot” nu. Den som sa’t kan va’t, du minns, Dante? Fast jag antar att du bara driver.

Jonna Jarlemark 2014-04-10 13:52 /

Det handlar om mer än att någon bara ”råkar känna äckel”. Det är ju djupgående strukturer i samhället som gör att folk har denna snedvridna syn på bröst/amning. Låt mig säga såhär; Om det varit män som ammat och samhället sett ut som det gör idag, så hade detta inte ens orsakat debatt.

Malin 2014-04-10 14:22 /

Diskussionen handlar väl i allmänhet om hur mycket man bör ta hänsyn till andra. Vett och etikett-regler. Jag hade inte rapat på Grand, exempelvis, även om det är naturligt och i mitt bästa intresse, av hänsyn till andra. Trots att det är ett ”behov” jag har. För man rapar inte på Grand. Är vi onödigt finkänsliga? Tramsiga? Kanske. Men ska du tillåta amning får du acceptera att man rapar osv. också.

N 2014-04-09 20:29 /

Svara

Rapa är inte samma sak som att amma ett barn, det hoppas jag du förstår. Ta hänsyn till andra när det kommer till att delge sitt barn näring, det tycker inte jag man borde behöva. Folk behöver inte titta.

Fredric 2014-04-09 22:41 /

Men borde man inte ta hänsyn till sitt barn o ge bebisen lugn o ro?

Sussie 2014-04-10 00:04 /

BArnets behov av näring hänger garanterat 100% inte ihop med att det måste ammas just där, just då, det förstår väl du också? Så om jag känner att det är helt avgörande för mig att ta fram mitt könsorgan och leka på bussen bland en massa passagerare så är det bara för alla att vända sig bort, om de inte vill se eländet? Idiot.

Dante 2014-04-10 02:32 /

Dante, stäng av porren i fortsättningen, för nu har du sagt könsorgan/pissa etc så många gånger att man blir mörkrädd. Få in i skallen att kvinnans bröst under spädbarnstiden är till för MAT och endast MAT. Och de flesta visar inget bröst alls när de ammar.

Eva 2014-04-10 09:54 /

Jag har inga problem med offentlig amning, överhuvudtaget. Och jag vet att de flesta mammor döljer sitt bröst när de ammar, jag har inte hävdat något annat och det tror jag inte någon annan gjort heller. DISKUSSIONEN HANDLAR OM MAMMANS EVENTUELLA OINSKRÄNKTA RÄTTIGHET ATT FÅ AMMA VAR, NÄR OCH HUR HON VILL. Vilket jag och många anser att hon inte bör göra, med HÄNSYN till de som råkar vara känsliga mot detta. För troligen så går det att ta den hänsynen om man bara vill. Men Clara anser att ingen mamma ska, eller bör, ta den hänsynen. Luften är fri, typ… Vad tycker du?

Dante 2014-04-10 14:08 /

Ja, mamman har en oinskränkt rättighet att få amma var när och hur hon vill! Allt annat är diskriminering, anser jag. Den som har problem med ammande mammor på restaurangen eller var som helst, har problem med sig själv. De flesta inser bara inte hur hjärntvättade de är.

Malin 2014-04-10 15:05 /

Precis Malin!

Hanna 2014-04-10 15:57 /

Word.

Sara 2014-04-13 08:18 /

Amning innebär inte bara näringsintag utan ger barnet närhet och omsorg som är nödvändig för dess psykologiska utveckling. Ett barn som återkommande förnekas att ammas när det behöver påverkas i allra högsta grad (ex. genom omgivningens krav på hur,var och när amning skall ske). Att barnet skriker när det vill ammas är barnets första kommunikation. Ett barn som förnekas upplever sig vara övergiven och sviket. Barnet är beroende av denna närhet för att känna trygghet. Det är barnet och mamman som reglerar när amning skall ske, denna kommunikation och detta samspel är liksom JÄTTEVIKTIG för barnets utveckling. Är det begripligt nog?!?!

Och snälla, sluta dra upp jämförelser med könsorgan, urin och sexualitet. Amning har inte på något sätt med saken att göra.
Glöm inte: Amning är till för att ge barnet mat och närhet. Amning är inte att slänga fram eller blotta bröst. Amning har inget med den sexualiserade synen på bröstet att göra. I sammanhanget är bröstet en nappflaska och snuttefilt i form av mamman. Inget annat.
Och hur mycket bröst ser du egentligen när du sitter på café och sörplar latte och kvinnan bredvid börjar amma? Kanske en glimt? Bröstet skyms ju till största delen av kläder och bebis. Eller glor du lite extra???

Hanna 2014-04-10 10:46 /

1) Jag har flera gånger påpekat att jag personligen inte har några som helst problem med offentlig amning.
2) Det handlar dock inte om amningens syfte. ALLA vet varför man ammar. INGEN är emot amning. Det handlar om att en del är känsligare för att behöva ha amning i”n your face” på vissa tider och platser, t ex på en dyr restaurang. Det är meningslöst att diskutera varför dessa människor är så känsliga, de bara är det. Och då handlar diskussionen som Clara drar igång om huruvida den ammande mamman ska behöva ta hänsyn och försöka amma diskret istället. Ok..?

Dante 2014-04-10 14:04 /

Det handlar om kvinnors rätt att vistas ute i samhället, på samma villkor som alla andra. Vilket innebär att ammande mammor har rätt att amma på restauranger. Det har ingenting att göra med ”hänsyn” eller ”vett och etikett”, bara alla människors lika värde.

Hela debatten speglar bara maktstrukturer i samhället. Alla som har problem med offentlig amning behöver inse det och gå hem och ta sig en rejäl funderare på vad man innerst inne egentligen har för människo/kvinnosyn!

Malin 2014-04-10 14:28 /

He-he, skön vinkling. Men korrekt.

Dante 2014-04-10 02:29 /

N, nu kanske det är så att du är vuxen och ”behov” för dig kanske är något annat än de behov som ett spädbarn upplever. Dessutom, på vilket sätt kan du likna rapar vid amning? Är rapar ett grundläggande behov? Något du behöver göra för din överlevnad näringsmässigt och vad gäller psykologisk utveckling? Skulle inte tro det… Väx upp.

Hanna 2014-04-10 10:49 /

Måste vara fruktansvärt svårt att gå in med barnet på toa/amningsrummet, vaffan är felet sitta och amma på en resturang, är ju fan ofräscht, man kan väll gå undan eller är det så fruktansvärt svårt ?

Marcus 2014-04-09 20:16 /

Svara

Va? Varför ska bebisar äta på toaletten?

Molly 2014-04-09 20:34 /

Amningrum / gå undan ? är det så sjukt svårt, fattar du/ni inte att väldigt mycket folk blir ecklade av det. Rör mig inte i ryggen annars, men tycker att just på resturang så borde det inte va helt omöjligt att gå undan för att amma, men tydligen svårt för vissa……

Marcus 2014-04-09 20:43 /

Jo, jag/vi fattar vin ståndpunkt i ämnet. Vi fattar också hur man på bästa sätt använder det svenska språket så att andra människor inte blir ÄCKLADE av det.

A 2014-04-09 21:45 /

wow

Logiskkanske 2014-04-09 21:53 /

Var lever du? Att mata sitt barn ska man inte behöva gömma sig undan från folk för att få göra. Folk behöver inte titta. SLUTA TITTA OM DU BLIR SÅ ÄCKLAD??!?!?!

Fredric 2014-04-09 22:42 /

MEN OM JAG SITTER PÅ EN RESTAURANG OCH ÄTER OCH DU SITTER VID BORDET BREDVID OCH PLÖTSLIGT BÖRJAR AMMA SÅ ÄR DET INTE JAG SOM SKA BEHÖVA SITTA OCH TITTA ÅT ETT ANNAT HÅLL!!!!! Det är du som får hitta en annan plats att amma på. Om jag måste kissa för att lilla kissblåsan är så full att den nästan spricker så ställer inte jag mig framför dig och kissar. Inte samma sak, men samma princip, varför ska min sprickfärdiga kissblåsa behandlas sämre än din bebis som du kan amma någon annanstans?

Dante 2014-04-10 02:41 /

Kissa och amma är inte samma sak. HUR kan man ens göra den jämförelsen?!? Amning faller liksom inte inom kategorin för sånt man gör bakom stängda dörrar som toalettbesök eller intima handlingar. Sexualiseringen av det kvinnliga bröstet ställer verkligen till problem. Jag anser mig inte ha rätten att blotta brösten men anser mig ha rätten att amma, vilket är något helt annat. Men så här är det: ett bröst är ingen könsdel. Bröstmjölk är ingen kroppsvätska att jämföra med andra. Dessutom, om en kvinna ammar i din närhet. Hur jävla mycket bröst ser du egentligen?!? Du kanske skymtar lite? Sen är det lite kläder och en bebis som skymmer? Så du ser alltså för det mesta väldigt lite bröst? Det är alltså handlingen i sig som du upplever som jobbig? Eller?
Herregud. Synen på amning slutar aldrig förvåna mig… Amning handlar om att ge mat, omsorg och närhet till ett litet barn. Vad du än läser in i det handlar om dig, inte handlingen i sig.
Det här kanske kommer som en nyhet för dig men spädbarn har ganska svårt att vis hänsyn till vuxna runt omkring som har problem med sin syn på den kvinnliga kroppen hur denna förhåller sig till moderskapet. För barnet finns det inga begrepp om var det är ok att ammas och inte. Barnet är hungrig eller inte. Barnet är ledset eller belåtet. Att förneka ett barn sin trygghet som ex. närhet och mat när det behöver är helt befängt. Det går emot all rimlighet i hur man tar hand om ett barn.
Jag har sett att du skrivit att du inte har problem med det men att somliga har det och att man som ammande kvinna borde visa hänsyn. Men om det är så att du likställer amning med urinering så borde du nog fundera lite till kring hur sunt detta är. Som Clara skriver: Ni som inte klarar av att se kvinnor ge sina spädbarn mat: Det är er det är fel på.
Infantilt uttryckt tycker visa här men det ligger faktiskt något i det. Ganska infantilt att jämföra amma offentligt med urinering offentligt, ex. på en restaurang. Liksom ”hej kiss- och bajsålder”. Väldigt barnsligt.

Hanna 2014-04-10 10:35 /

1) Jag jämställer inte att urinera och att amma. Det är du som försöker hitta billiga poänger genom att hävda det, eller så har du inte läst ordentligt.
2) Lär dig vad hänsyn är. Det är INTE att tala om för alla andra som sitter på restaurangen att det är ”fel” på dem och att de ska anpassa sig efter dig, när du börjar amma framför dem.

Dante 2014-04-10 14:16 /

Jag tar bara upp sådant som du själv har skrivit. Att kalla folk för idiot titt som tätt kan förövrigt ses som ganska billigt.
Jag vet vad hänsyn är. Jag skulle aldrig tala om för någon annan att det är fel på dem i sammanhanget om det inte rörde sig om rena påhopp. På samma sätt skulle jag inte ge mig på andra eller inskränka andras rättigheter om det var så att jag blev äcklad av någon annans beteende eller handlingar (inom ramen för rimlighet).

Hanna 2014-04-10 14:49 /

Det finns inte alltid amningsrum att tillgå, så ja då blir det väldigt svårt att använda sig utav det.
Och varför är det ofräscht att amma på restaurang?

Cecilia Linnér 2014-04-10 00:02 /

Men snälla du, tycker man att det är ofräscht så tycker man. Jag tycker inte det, men en del andra gör det, punkt. Det är väl inget man styr över??? Oftast går det att hitta en plats där min inte riskerar att störa andra, då försöker man väl göra det?

Dante 2014-04-10 02:38 /

Varför ”ecklad”? Du har väl sannolikt sugit i dig en och annan deciliter själv direkt från ”kranen”…

Michael Rodin 2014-04-10 01:40 /

Jag har nog kissat och bajsat på mig en och annan deciliter också som liten. Tycker du att det är ok som vuxen också, med hänvisning till att det var ok när man var bebis???? Good for you, i så fall… :-D

Dante 2014-04-10 14:11 /

Exakt.

Dante 2014-04-10 02:35 /

Tror du bebisar har åsikter om exakt var de ammar? Är du allvarlig?? Herregud. Idiot.

Dante 2014-04-10 02:34 /

Att folk flest inte uppskattar kvinnans kropp i sin naturliga form är väl ingen nyhet. Tror inte att ett par väl upphöjda bröst i en djup urringning hade fått någon servett kastad över sig. Men det mest naturliga, ett barn vid bröstet, det äcklar folk. Kan inte vi bara få vara som vi är? Brösten är för barna, inte för någon annan!

Lina Johansson 2014-04-09 20:15 /

Svara

Men håll dem undan då så slipper ”någon annan” ha med dem att göra. Och det är inte det mest naturliga som finns, att amma offentligt, och det är det vi diskuterar här. JAg bryr mig inte, men tydligen gör många andra det, och då försöker man ta hänsyn till det.

Dante 2014-04-10 02:44 /

Jag måste, som småbarnsmamma, erkänna att jag tycker det är vidrigt. Jag vill inte se brösten blottas utan tycker man kan gå undan och ta sig ammningstiden eller skyla sig. Det är utav ren respekt till andra runt om mig som jag gjorde så. Ha lite respekt till oss som faktiskt inte uppskattar det.

Angie 2014-04-09 19:27 /

Svara

Jag tycker fula killar är vidriga. Dom borde av respekt mot mig och andra som tycker likadant stanna hemma eller hålla sig på sunkhak. Det är av ren respekt min flintskallige farbror gör så. Han är medveten om att de flesta vill se snygga män när de går ut och äter.

Molly 2014-04-09 20:36 /

En ful kille kan inte skyla sig själv hela tiden. En småbarnsmamma kan enkelt var diskret när hon ammar. Du är ute och cyklar.

Logiskkanske 2014-04-09 20:56 /

Klart han kan, hört talas om burka?
”Skämt” å sido så har jag aldrig varit med om en mamma som inte ammar diskret…

Cecilia Linnér 2014-04-10 00:09 /

Inte? Det har jag! Hade alla mammor sett vitsen av att vara diskret vid matbordet hade jag inte reagerat på alla hårda, hänsynslösa kommentarer om ”en enad mammafront”, jag hade bara tyckt det var roligt.

Logiskkanske 2014-04-10 12:19 /

Exakt. Hur otroligt korkade orkar folk vara egentligen??? Skrämmande.

Dante 2014-04-10 02:50 /

Vem avgör vem som är ful o ska gömma sig? Vad jag vet så ligger skönheten i betraktarens öga… En tanke bara…

Sussie 2014-04-10 00:07 /

Problemet är att fult utseende och flintskallighetens vara eller inte vara oftast inte är ett val. Att amma offentligt är ett val, som man av hänsyn till andra kan välja göra på ett mer undanskymt sätt. Svårt att fatta skillnaden, eller? Idiot.

Dante 2014-04-10 02:49 /

Jag tycker att det är vidrigt med stora leverfläckar och vårtor som folk kan ha här och där på kroppen, som helt obekymrat visas halslinningar och i urringningar. Tycker att dessa människor också ska skyla sig och ha lite respekt för oss som inte uppskattar sådant.

Anna 2014-04-09 21:48 /

Problemet är att fult utseende och leverfläckars vara eller inte vara oftast inte är ett val. Att amma offentligt är ett val, som man av hänsyn till andra kan välja göra på ett mer undanskymt sätt.

Dante 2014-04-10 02:47 /

Precis. Hur kan detta vara svårt att förstå???

Dante 2014-04-10 02:45 /

För det första: Att amma är inte att blotta brösten. Hur kan man få för sig något så befängt. Jag anser mig inte att rätten att blotta brösten men jag anser mig att ha rätten att amma. Helt olika saker.
För det andra: Amning är komplext i sin natur. Något som inte alla är medvetna om. Du är småbarnsmamma så du kanske vet. Fungerande amning är en del förunnat, andra inte. Somliga ammar snabbt och effektivt. För andra tar en amning uppåt en timma. Ska man på allvar då ”gå undan” eller stanna hemma?! Skyla sig, ja, om det funkar för en och man vill. Om man problem med hur barnet tar bröstet är det dock till fördel om man ser själv. Det blir dessutom väldigt varmt för barnet med en sjal över huvudet. De flesta brukar dock amma ganska diskret med amningskläder, lyfta lite på något plagg, etc. Det är ju inte så jävla kul med folk som glor för att de inte kan bortse från bröstets laddning och inse vad det har för betydelse i sammanhanget. Men det är ju väldigt sällan bröst som hänger fram utan det är ju oftast klädesplagg och bebis som skymmer.
Varför ens bemöda sig med att sätta upp krav på hur andras amning bör ske?? Det handlar i botten om att ge ett barn mat. Glöm inte det. Kvinnan som ammar visar liksom inte bröstet för dig eller någon annan.

Hanna 2014-04-10 10:14 /

Hanna, du har självklart rätten att amma. Jag undrar bara hur stort problem det kan vara för en mamma att gå åt sidan, skyla sig eller vända sig mot en vägg den gången man som småbarnsmamma trots all går på en finare restaurang. Jag kan inte svara för andra, men på cafe eller mcdonalds spelar det ingen roll för mig, just de ”finare” inrättningarna där man trots allt följer en oskriven etikett. Problemet behöver heller inte vara översexualiserade bröst. Det verkar vara lätt att köra fast där för folk som inte tänker längre.

Logiskkanske 2014-04-10 12:26 /

Köper barnet sin mat på restaurangen? Tar jag med mig en matlåda och försöker äta på Grand blir jag utan tvekan utkastad. Ungen hade tur!

Ante 2014-04-09 19:06 /

Svara

Haha matlåda :)

Angie 2014-04-09 19:24 /

Får man dela på mat på Grand? Ja det får man nog så varför ska inte barnet få ta del av maten som mamman betalat för? Även om det är via brösten så är det ju ändå ett faktum att bäbisar tar del av det mamman äter via bröstmjölken.

Cecilia Linnér 2014-04-10 00:12 /

Seriöst, som Minime skriver: är du dum i huvudet på riktigt? Ledsen om jag tar i så jag spricker, men sorry detta var bland det dummaste jag har läst i hela mitt liv. Du MÅSTE skämta.???

Dante 2014-04-10 02:53 /

Nej jag skämtar inte, men jag måste ju lägga mig på en nivå så att folk som jämför offentlig amning (ge mat) med att kissa och bajsa (göra sig av med kroppens skräp) samt de som kallar folk idiot till höger och vänster här i debatten ska förså.

Cecilia Linnér 2014-04-10 07:24 /

Nu är ju ditt resonerande så sjukt att det inte är klokt men vi kör väl då.

Om man får dela mat? Mycket möjligt. Men då är det att dela maten som den serveras på tallriken som gäller och inte i någon annan form. Jag har då aldrig sett två personer komma in på en restaurang, beställt 1 måltid och sen kört halva måltiden i en medhavd mixer och sen har en av personerna druckit den halva måltiden. Sen tvivlar jag starkt på att den bröstmjölk barnet får i sig är från den måltid modern ätit 5 minuter innan.

Fler frågor?

Ante 2014-04-13 16:55 /

Spot on!

Dante 2014-04-10 02:50 /

Jag bor i Hamburg och har en tremånaders baby. Jag har ammat på flera caféer och restauranger och även på andra offentliga platser. Det är aldrig ett problem, använder ett amningsförkläde som jag sytt själv. Till skillnad från en sjal stannar den på plats, Lillen bli inte distraherad utan har lugn och ro under sitt ”tält”, jag kan slappna av och ingen annan behöver känna sig besvärad (blir själv inte besvärad av detta, men inser att alla inte känner som jag). Är praktiskt på familjesammankomster också, då min mans bror blir lite förlägen av att se sin svägerskas bröst (jag har heller ingen lust att lämna bordet jämt; vill också vara med och diskutera!). Det är inte för att min svåger är en mansgris (det är han inte!). Förklädet är en enkel lösning. Har dessutom sytt i gömda fickor för amningskupor, kräktrasa och napp. Har hört rykten om att det finns caféer i Stockholm där amning inte är önskvärd… är detta verkligen sant? Barn ska inte behöva gömmas undan. Trodde att det var självklart, i alla fall i Sverige.

Karin 2014-04-09 18:12 /

Svara

Tack! Bebisar och deras mammor ska inte behöva gömmas någonstans, och caféer ska inte ha, eller behöva ha, amningsförbud. Det enda mamman behöver göra är som du, dvs försöka ta hänsyn till eventuellt mer känsliga personer i sin omgivning. Hur svårt kan det vara att försöka ta lite hänsyn? Även om man tycker det är löjligt av en massa människor att vara just känsliga för detta.

Dante 2014-04-10 02:57 /

Det är Grand det gäller. Finns det nåt ställe där amning inte är en total rättighet, jämt och hela tiden? Vad gör barnet där över huvud taget?

Andreas 2014-04-09 18:00 /

Svara

Gissar att barnet var där i sällskap med någon vuxen, kanske sin mamma (tror det nämndes i artikeln).

Molly 2014-04-09 20:38 /

De ville väl bara se hur många som tycker i still med servitören? Förstår inte problemet med att en tidning vill fråga sina läsare något sådant. Och nej, det är verkligen, verkligen inte samma sak som att fråga om det är okej med romer på en restaurang.

Kalle 2014-04-09 17:21 /

Svara

Korrekt. Hur fan kan man göra den jämförelsen? Sinnes….

Dante 2014-04-10 03:00 /

Så himla bra skrivet! Mitt i prick.

hellan 2014-04-09 17:11 /

Svara

Du får också gärna tala om för oss vad exakt det är som är så mitt i prick?? Idiot.

Dante 2014-04-10 03:01 /

ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits