UnderbaraClara

# i mitt sverige

Jag vaknar i vargtimmen för att amma dig. Och när jag ser din lilla panna och bekymmersrynkan mellan dina ögon börjar mina tankar snurra och ångesten trycka mot bröstkorgen. Älskade barn hur ska jag kunna skydda dig?  Hur kommer jorden se ut när du vuxit upp och fått egna barn? Så mycket jag skulle vilja ändra och ställa till rätta när det gäller miljöförstöring och klimatkatastrofer – men jag förmår så lite på egen hand. Till och med bröstmjölken som ska ge dig näring – till och med den är full av gifter. Generationerna innan mig har förstört vår miljö. Och vad förstör inte jag för dig? Vad förstör inte jag genom mitt sätt att leva? Du och dina barn kommer få ta smällen fast ni inte bär skulden för någonting.

När jag var liten gick en våg av rasism genom Sverige. På den tiden var det rädslan för nazisterna med rakade skallar som höll mig vaken om nätterna. Jag önskar att jag kunde säga att det är bättre nu. Men det är värre. För fortfarande sitter rasister i Sveriges riksdag. Och Ian Wachtmeister från Ny Demokrati inbjuds till Agenda för att på bästa sändningstid kommentera partiledardebatter. När Mona Sahlin köpte Toblerone på statens kontokort uppstod en politisk kris. Men när SD-politiker önskar livet ur ensamkommande flyktingbarn, hotar folk med järnrör och säger sig hata muslimer fortsätter partiet bara att växa.

Det är val nästa helg och jag vill lägga min röst på den politiker som precis som jag ligger vaken i vargtimmen och oroar sig över klimatförändringar. Som inte säger ”Sverige gör tillräckligt” utan säger ”Sverige ska vara ett föregångsland. Vi ska vara bäst i världen”.

Jag vill lägga min röst på den som värnar samhällets minsta och svagaste. Som kommer hjälpa utsatta grupper, vare sig de är utsatta på grund av kön, läggning, ålder eller etnicitet.

Jag vill rösta solidariskt med de som har det allra sämst i samhället. De arbetslösa, sjuka eller helt utförsäkrade som sett ett redan fattigt liv bli allt fattigare de senaste åren, bara för att de som har jobb och är friska ska få känna att ”det lönar sig att arbeta”.

Jag vill lägga min röst på den politiker som förstår att jämställdhet är en ödesfråga. Så väl mellan klass som mellan kön. Och jag kommer göra det lika mycket av solidaritet som av egoism. För jag vill vara trygg. Jag vill att mina barn ska vara trygga. Samhällen med små klyftor mellan fattiga och rika är mindre konfliktdrabbade. Det gagnar alla. Och en dag är det jag som är sjuk eller arbetslös.

Jag äcklas av alla försök att tala till min plånbok när det enda jag hungrar efter är någon som berättar om ett annat slags samhälle. Ett annat slags Sverige än det vi lever i nu. För i mitt Sverige är evig tillväxt inte norm, där är överkonsumtion inte något som premieras. Där begränsar istället för uppmuntrar politikerna miljöförstöring. I mitt Sverige är åtta timmars arbetsdag undantag istället för regel. I mitt Sverige utförsäkrar vi inte svårt sjuka. Och viktigast av allt: I mitt Sverige utestänger vi inte människor som flyr från krig och nöd. Världens fattigaste länder tar emot 80 procent av alla flyktingar. Sverige är ett av världens rikaste länder. Vi borde göra mer än vad vi gör idag. Att vi inte redan gör det är en skam. Som kristen är det också det som starkast drabbar mig: Hur vi misshandlar den jord som vi borde skydda. Och hur är de fattigaste i världen drabbas hårdast av det. Och när de sedan drabbas och flyr för sitt liv – då stänger vi gränserna.

När jag röstar på söndag kommer det inte vara som att ta ett lån eller köpa en bil: Vilket parti ger mig bäst erbjudande? Mest kvar i plånboken? Nej, när jag röstar på söndag så kommer jag ha visionen om mitt Sverige för ögonen. Ett helt annat Sverige än dit vi nu är på väg.

Läs gärna vad Emmas Vintage, Emily Dahl och Elsa Billgren skrivit under hashtaggen #imittsverige.  Och twittra, instagrama och blogga gärna själva under hasthtaggen.

Kommentera

Kommentera

Fantastiskt skrivet Clara!!

T 2014-09-14 21:18 /

Svara

Jag vet att artiklarna länkade här mest handlar om ekonomiska mål (vilket kanske inte det Clara eller de flesta läsare här gillar), men Sverige är ändå ganska beundrat för vad vår regering åstadkommit under de senaste 8 åren. En tid under vilken många av västvärldsgrannar befunnit sig i katastrofal, djup finansiell kris. En sådan gynnar ju inte direkt någon (lika lite som översvämningar).

Av hjärtat skulle jag så himla gärna vilja rösta på F!. Min logiska hjärna och magkänslan tror dock inte ett dugg på drömmar som inte kan finansieras. Show me the money. Visa mig hur du tänker betala för sex timmars arbetsdag (när jag vet att vårt lilla företag har svårt att betala för åtta) och du har min röst direkt, Gudrun.

http://www.economist.com/news/europe/21616956-centre-right-government-fredrik-reinfeldt-has-been-great-success-yet-voters-may-well

http://www.washingtonpost.com/business/economy/five-economic-lessons-from-sweden-the-rock-star-of-the-recovery/2011/06/21/AGyuJ3iH_story.html

Gigi 2014-09-12 19:02 /

Svara

Mycket klokt och bra skrivet, känner igen mig i allt…

Heit 2014-09-12 10:10 /

Svara

Såg en av alla dessa partiledardebatter igår kväll, och visst sas det väl en del viktigt, och vettigt, här och var. Men där fanns också många onödiga, effektsökande utspel och en hel del uppenbart valfläsk – i form av konstiga kovändningar – som ändå gjorde det hela rätt ointressant. Åtminstone ur ett längre, hållbarare perspektiv.
DINA ord däremot – wow! Kunde inte skrivet det bättre själv. :) Allvarligt talat, dina kloka ord känns så välgenomtänkta. Sakliga. Hållbara framtidsutsikter, helt enkelt. Håller verkligen med om att det är dags, hög tid att prata allvar om andra värden än de rent monitära.
För ett tag sedan försökte jag räkna ut hur många gånger jag hunnit rösta totalt (inkl. alla olika EU-relaterade val) i mitt drygt-40-nånting-liv, kom inte fram till den exakta siffran, men en sak vet jag med säkerhet; att jag redan som förstagångsväljare röstade för ett gemensamt, ansvarsfullt, grönt och öppet Sverige.
(Måste bara tillägga att det känns lite konstigt att läsa dina kloka rader härinne samtidigt som jag får en stor, rullande ”reklamblaffa” med ett helt annat budskap mitt framför ögonen. Känns det okej för dig, att ha denna Yes Box-reklam över stora delar av din sida?)

/helena (http://evigakvinnor.blogspot.com)

Enannanhelena 2014-09-12 04:58 /

Svara

SÅ bra skrivet, Clara!!! Du har skrivit mycket bra men det här var nog det allra bästa. Du satte ord på mina tankar i dessa dagar!

Eva L 2014-09-11 23:44 /

Svara

Alliansen har gjort Sverige fantastiskt! Låt oss inte backa 20år i tiden med socialism! Se verkligheten och se allt det positiva!

Lisa 2014-09-11 22:47 /

Svara

Positiva? Rutavdrag? Rotavdrag? Ökade klyftor i samhället? Vinster i välfärden? Utförsäkrade människor som hinner dö innan de får upprättelse och ett erkännande av sin sjukdom? Det finns inget positivt som väger upp allt elände som alliansen ställt till med.

Linda 2014-09-11 23:04 /

Tack Lisa! Alliansen har på ett föredömligt sett framgångsrikt fört Sverige genom en global kris. Jag håller tummarna att vi får ett fortsatt styre under Alliansen. Heja!

En annan Lisa 2014-09-12 08:12 /

Beror nog på vems verklighet man ser till. Sverige är det land i Europa där klyftorna ökar snabbast, samtidigt är den sociala rörligheten liten. Man straffar folk som är arbetslösa och sjuka samtidigt som man ger bidrag till höginkomsttagare. Inte direkt det Sverige som jag vill bo i.

Nea 2014-09-12 09:15 /

Vi har snarare backat 100 år tack vare alliansen. Sämre skola, sämre välfärd, högre ojämställdhet, högre andel osäkra jobb, sämre miljöarbete osv osv.

Therese 2014-09-14 10:13 /

Årets viktigaste blogginlägg! HEJA DIG, UNDERBARA Clara! Puss och kram!

Linda 2014-09-11 22:29 /

Svara

Jag ger bort min röst i år. In och rösta på det parti du vill att jag ska rösta på.

http://vemio.org/

Vemio 2014-09-11 21:33 /

Svara

Till alla er som tänker rösta på Vänsterpartiet: hoppas ni är medvetna om att de är emot eget företagande och vinster på eget företagande.Tänk så många drömmar de krossar! Vill ni
ha ett samhälle där människor inte får lyckas?! Hur ska unga då få drivkraft och lust?
Ni som värnar så mycket för ”de svaga i samhället” – tänk då om denne ”svaga” person har en vision, en dröm om att driva eget en dag- kanske ett kafe, en butik eller vad som helst. Denne kämpar med blod, svett och tårar för att nå sin dröm och gör det också en dag. Pengarna börjar plötsligt rulla in och då får han / hon inte behålla mer en liten liten del eftersom staten ska ta det mesta. HUR tror ni då att ni ska få människor att kämpa?! Man måste få lön för mödan! Förstår inte hur någon kan tänka tanken att lägga sin röst på detta fd kommunistparti? Kommunism har aldrig funkat i praktiken någon gång i historien.

Louise 2014-09-11 19:55 /

Svara

Nej, Vänsterpartiet är bara emot vinster i välfärden. Alltså på det vi skattebetalare betalar in pengar till såsom sjukvård, skola och omsorg.

Ida 2014-09-11 21:07 /

Du är inte egenföretagare förstår jag. Det är däremot jag. På varje intjänad hundralapp får jag behålla 25 kr. Så har det varit i många är oavsett vilken färg det varit på statsministerposten. Småföretagare premieras INTE av högern, om du däremot driver ett storföretag betalar du nästan ingen skatt alls, tack vare alliansens skattepolitik. Käftsmällar neråt och kyssar uppåt gäller alltså även i företagsvärlden när högern får bestämma. Därför röstar jag som småföretagare hellre rödgrönt.

Linda 2014-09-11 22:05 /

Nej. De vill öka tryggheten för småföretagare genom att det ska bli lättare att sjukskriva sig och ta ut vab t.ex..

Självklart är de inte emot vinst i företag, det vore ju ologiskt. De är emot vinst i välfärden vilket är en helt annan sak. Skattepengar ska gå tillbaka till verksamheten inte ner i ägarnas privata fickor.

Therese 2014-09-14 10:16 /

Hej, allas röster i det här valet är så himla viktiga. Just därför har jag gjort ett gäng bilder som man kan använda sig av i sina sociala nätverk för att peppa alla som funderar på att ligga kvar på soffan att istället gå till vallokalen och rösta. De finns på http://din-rost-ar-viktig.tumblr.com och instagram under @dinrostarviktig Dumpa, dela, whatever…

Fredrik 2014-09-11 16:13 /

Svara

Tack Clara! Jag har velat fram och tillbaka i en valets kamp mellan hjärta och hjärna. Jag hade redan bestämt mig – men tankarna malde fortfarande. Valde jag rätt? Nu vet jag – du satte ord på det. Jag valde det enda jag kan utifrån min vision.

Anneli 2014-09-11 16:11 /

Svara

Jag tycker du ska kolla in partiet Enhet, det de står för är väldigt bra!
Speciellt för en hållbar framtid för våra barn <3

http://enhet.se/valet2014/valplattform/

Line 2014-09-11 15:59 /

Svara

vilka väl bra valda ord. Undrar just hur du kan formulera dig så bra. Politiker, skulle det kunna vara din framtid, och då menar jag en som verkligen vill leda Sverige utan att spy galla på sina kollegor, och istället endast prata om Vad just Dom står för. Du står ju för så mycket klokt! Tack för så bra skrivet! häls vivi

vivi forsberg 2014-09-11 14:06 /

Svara

Åh vad fin skrivet, Clara! Ännu en gång förvånas jag över hur du lyckas pricka helt rätt och sätta ord på de tankar, frustrationer och visioner jag säkerligen delar med många andra.
Jag har själv inga barn, men känner ändå en stor oro över vilken värld vi lämnar över till framtida generationer. Det känns som att en kortsiktigt växande ekonomi har blivit ett självändamål i den politiska debatten, och någonstans där glömdes det viktiga i livet bort. Vi diskuterar människor i nöd i siffror och ekonomi, vi ser jobb som ett självändamål och ekonomisk tillväxt som en viktigare fråga än att värna jorden vi bor på.

Min utgångspunkt är att vi måste kämpa för en socialt hållbar värld där alla människor får sina grundläggande behov tillfredsställda -bland dem trygghet, frihet, uppskattning, kreativitet, delaktighet och en känsla av sammanhang och mening. En hållbar ekonomi är ett viktigt medel, ett verktyg för att nå den sociala hållbarheten. Och en fungerande ekonomi bygger på att vi tar hand om planeten.

Av den anledningen kommer jag att kryssa Nils Seye Larsen på Miljöpartiet i Västerbottens riksdagslista. Han brinner för dessa frågor, har insett att den nödvändiga omställningen, om den görs i tid, kommer att föra med sig mycket positivt, och han har förmågan att arbeta konstruktivt för detta.

Tack ännu en gång Clara för att du fortsätter stå upp för och sprida dina kloka tankar. Och tack alla ni som lämnat så klocka kommentarer. Det ger hopp.

Linnea 2014-09-11 01:52 /

Svara

När folk pratar om ”ärligt sjuka” och ”fuskare” undrar jag vilken verklighet de lever i. Får man ersättningen per automatik där? Är det nolltolerans på väntetid längre än 6 månader? Får man mycket stålar? Är det status att vara sjukskriven, något man gärna säger vid släktträffar, möten med gamla klasskompisar och nya bekanta? Hur är livet som sjukskriven där, infinner sig någonsin en känsla av kompetens och självrespekt? Hur är det med självständigheten, kan man klara sig utan sambo? Och finns det hopp om framtiden? Bara undrar, i så fall vill jag också leva i den bubblan. Mvh, person som får höra ”åh gud vad skönt” av närmaste som ännu inte förstått att halvtidssjukskrivning inte är mer fritid.

Räkmacka 2014-09-11 00:30 /

Svara

När arbetslösa får ut mer i månaden ”tack vare” bidrag, än en som arbetar 75%, är det någonting som inte stämmer. Folk kommer att utnyttja systemet- folk utnyttjar systemet. Vill man ha arbete finns det alltid.
Och tacka de borgerliga partierna för att sjukskrivna kan gå ut och arbeta en-tre timmar om dagen med ett jobb som denne klarar, tacka de borgerliga partierna att sjukskrivna kan röra sig bland kollegor och inte sitta och göra ingenting resten av livet. Arbete ska löna sig, det är så samhället fungerar. Vi kan inte ha en arbetande elit som betalar för folk som ”vill jobba sex timmar om dagen, för att hinna med att vara med kompisar”, det fungerar inte. Alla har möjlighet, det finns alltid någonting åt alla. Men det är klart, många missar det och tror att allt ska komma serverat på silverfat. Detta är välfärdsproblematik.

Sofia 2014-09-11 19:42 /

”När arbetslösa får ut mer i månaden ”tack vare” bidrag, än en som arbetar 75%, är det någonting som inte stämmer” Ja sannerligen, och felet är att lönen är FÖR LÅG för den som jobbar 75%. Inte att den som är bidragstagare har en för fet ersättning. Alliansen är FÖR konkurrens på arbetsmarknaden för att lönerna ska hållas nere. Då ökar tillväxten, påstår dem. Det enda som ökar då är klyftorna, säger jag.

Linda 2014-09-11 22:12 /

Flera människor i min ”bekanta-närhet” är ”sjukpenionärer”. Jag vet vilka de är och skulle kunna anmäla dem till skattemyndigheten om jag ville. De jobbar svart (för så sjuka är de ändå inte… inte riktigt) och får ut mer i (ganska mycket mer faktiskt) i månaden än min mamma som, på riktigt, pensionerats efter att ha vigt sitt 50 år yrkesliv åt att hjälpa andra i vården. Är det bra? Jag är ingen angivare, men fan vad jag blir irriterad faktiskt. De flesta människor är sig själv närmast tror jag (helt cyniskt).

Gigi 2014-09-12 19:18 /

Anmäl dem då istället för att gnälla på internet.

Therese 2014-09-14 10:18 /

Sofia, du verkar inte så insatt i verkligheten.

Maria 2014-09-12 13:02 /

Fast, nu skrev jag ju inte att det var idealiskt på något vis att inte arbeta 25%-50% eller det man kan. Jag skrev att folk gärna misstror de som är sjuka, och jag menar att det finns ingen anledning att vara sjukskriven för ”fritidens” skull, eller att man ”egentligen inte vill jobba”, eftersom det är en enorm ekonomisk och personlig förlust. Självkänslan blir noll, framtidstron.. tja.. nästan obefintlig. Särskilt om man råkar ha just ett sånt arbete för som finns till enbart för att man ska få jobb. Där lönetaket är i lägsta laget. Är man dessutom sjukskriven på 25%-50% på det, blir det inte mycket kvar i plånboken. Det är inte alla som vill som kan få arbete, tror man det har man antagligen rätt förutsättningar från början. För så är det också, det är inte så att alla f.d. sjukskrivna eller människor med skador eller funktionshinder kan få jobb hursomhelst, att de duger till det de är utbildade till, eller att de duger till något alls. Det finns alltså ingen anledning att fuska, absolut inte för mig. Och säkerligen inte för så många andra heller. Men självklart är det alltid någon som känner någon som kanske fuskade. Kom i håg då att den där kammen man gärna använder hursomhelst kanske inte behöver dras över alla.

Räkmacka 2014-09-13 12:03 /

Helt klockrent inlägg!!!

Livia 2014-09-10 23:59 /

Svara

Åh, helt underbar inlägg!

Emmelie 2014-09-10 22:14 /

Svara

Spot on!

Elin
mellanskogochgard.blogspot.se

Mellan skog och gård 2014-09-10 21:40 /

Svara

Tack, tack för detta inlägg!

Gabriella 2014-09-10 21:22 /

Svara

Exakt! Det Sverige du beskriver låter som mitt drömland.

Händelsevis 2014-09-10 21:12 /

Svara

Taking a great deal more of Adipex-P will not make it far more helpful and can result in major, daily life-threatening facet results.Cheap Adipex no prescription…..Cardsharing Server

Hafi News http://www.hafinews.com/ 2014-09-10 20:27 /

Svara

Kloka kvinna! Precis så är det! Kolla in partiet Enhet om du inte redan gjort det =)

enhet.se

Annalena Ryytty 2014-09-10 20:19 /

Svara

riktigt bra skrivet. jag håller med dig till 100%, jag förtidsröstade idag och har resonerat i samma banor som du gör.

anna 2014-09-10 19:56 /

Svara

Tack för det här inlägget! Jag har själv exakt samma oro och tankar när jag tittar på min lilla halvåring. ”Vad kommer du växa upp i för värld? Hur kommer det påverka dig? Vad för människosyn kommer vara dominerande? Hur förgiftad värld kommer dina barn växa upp i? ” Och den viktigaste frågan: ”Vad kan jag göra?”
Det behövs folk som ifrågasätter det här konsumtions- och tillväxtsamhället. Tack för att du är en av dem.

Amanda 2014-09-10 19:36 /

Svara

Och jag kan förresten tipsa om ett parti som jag tycker lever upp till mitt idealsamhälle, nämligen Enhet. Tyvärr ganska okända än så länge, men jag tror att det kommer att förändras.

Amanda 2014-09-10 20:07 /

ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits