UnderbaraClara

Önskeinlägg - Konsten att ta betalt

Signaturen Karin kom med ett önskeinlägg. ”Hur vågar man ta betal för sina tjänster som egenföetagare? Jag känner att min självkänsla hindrar mig från att ta ut rimliga priser. Men inte ska väl JAG ta ut så mycket för mina tjänster, jag är ju ganska NY i yrket och det finns säkert många som gör det mycket BÄTTRE”

Jag skulle säga att det här är den svåraste biten för många egenföretagare. Att veta vad som är rimligt att få betalt. Och hur man ska förhandla.  Här kommer mina tio bästa tips – sånt jag lärt mig under åren.

1) Fråga uppdragsgivaren rätt ut. ”Vilken budget har ni för det här? Vad ligger arvodet på?” Sedan behöver du inte nödvändigtvis nöja dig med det – men då har du  fått en indikation på vad det kan röra sig om för summor. Ett ganska självklart råd men förvånansvärt många som inte gör så här.

2) Hör dig för med personer i branschen. Vad brukar riktpriset ligga på? Är arvodet du blivit erbjuden rimligt?  Som ex vis journalist kan man höra vad SJF rekommenderar. I vissa branscher (typ min) finns ingen riktig praxis. Och det är då det är så bra att ha odlat sina nätverk så att man kan rådfråga någon i samma bransch.

3) Var noga med att specificera vad som ingår i ditt uppdrag. Ett arvode som först verkar rimligt kan bli helt orimligt om villkoren förändras under arbetets gång.

4) Ta inte betalt per timme. För ju bättre du blir på ett jobb (och snabbare du kan utföra det) desto sämre betalt får du för jobbet. Jag tar i princip aldrig betalt per timme. Jag begär en fast summa för ett fast uppdrag. Ibland blir timlönen jättebra för att jag är inspirerad. Ibland blir timlönen jättedålig för att jag får jobba mycket längre än jag trott. Ju bättre jag blir desto ”enklare” kan jag tjäna pengarna.

5) Förhandla via mail och inte IRL om du är osäker. Och vill någon ändå göra det med dig kan du alltid be att få återkomma med besked. Gå hem och räkna på din kammare i lugn och ro. Du ska inte stressas att godta ett bud bara för att du inte hinner räkna efter på det ordentligt. Du får alltid fundera på saken – allt annat är oseriöst från uppdragsgivarens håll.

6) Som egenföretagare kan du inte vara hur billig som helst. Timlönen ska ju inte bara täcka själva arbetsinsatsen utan också förberedelsetid, avgifter du har i ditt företag exempelvis  kontor, internetuppkoppling etc. Vi kan också ta en musiker som exempel. Utifrån sett kan kanske hen får väldigt bra betalt för en spelning. Rent av oförskämt bra timpennning. Men måste man först resa en hel dag och övernatta för att kunna komma och spela brukar timpriset inte bli särskilt högt när man slår ut det. Har man dessutom ägnat dagar åt att repetera så rasar timpriset ännu mer. Allt detta måste tas med i beräkningen när man tar betalt.

7)  Du skämmer inte ut sig när du begär ”för mycket” pengar för ett jobb. Vad som är för mycket är dessutom godtyckligt. När jag är för dyr för någon tänker jag inte ”Ojoj vad pinsamt” utan ”Jaha, det var synd att de inte hade råd med mig”.  Och om jag tar in en offert från någon och den är tokbillig så blir jag inte glad utan orolig. Tänker att den nog är lite desperat och orutinerad.

8) Om du har svårt att tänka på dig själv när du prissätter – tänk på alla branschkollegor. Om du börjar klippa håret på folk och bara tar 100 kronor så förstör du prisbilden för alla andra seriösa aktörer, som kommer få jobba sexton timmars arbetsdag för att öht få ihop till hyran.

9) Om det gäller löneförhandling lite mer generellt ska ni nu få mitt bästa tips (jag har ju förhandlat med en del gubbar genom åren). Så här gör man: Säg vad du vill ha betalt och sedan är du tyst. Jag menar tyst. Det kan handla om flera minuter. Och den som först börjar prata har förlorat. Jag lovar, så är det. Vet du med dig att det kommer bli svårt – ta med penna och ett anteckningsblock. Och när du sagt vad du vill säga och det blir obekvämt tyst, då ritar du lite i blocket och orkar hålla tyst lite till.

10) Vad generös. Ta ordentligt betalt från början men se till att leverera sedan. Håll inte på att tjafsa om småsummor eller villkor som egentligen inte är avgörande för dig. Tjafs och småsnålhet är avskräckande. Att leverera och vara punktlig och tillmötesgående är meriterande.

 

Har ni fler tips till Karin och andra egenföretagare som behöver lära sig ta betalt? Fyll gärna på i kommentarsfältet!

Kommentera

Kommentera

Tack för ett väldigt bra inlägg.

Therese http://tessanbakar.se 2016-02-26 00:06 /

Svara

Så bra skrivet!! Det här tar jag med mig framöver.

När Annie fotograferar i Kalifornien http://narannie.se 2016-01-28 07:30 /

Svara

Å Clara, punkt nio är bara såååååå underbar!

Jag kom över från Jonnas Jintons blogg när hon idag hänvisade till dig. Blev också rekommenderad din blogg av brorsans fru i somras – för hon tyckte sig se att jag skulle uppskatta ditt hus och för att du hade så många vettiga idéer. Sedan, efter dess har jag sett dig många gånger i olika sammanhang. Den här gången ska jag säga HEJ till dig; Hej underbara Clara!

www.olgamagnusson.sr http://www.olgamagnusson.se 2016-01-27 15:28 /

Svara

Hejsan Olga – vad roligt att läsa. Varmt välkommen hit =)

UnderbaraClara 2016-01-27 15:54 /

Aaaaaaasbra – tack för detta! Det här behövde jag verkligen i hela min själ. Tack Clara för att du delar med dig så klokt och kunnigt!

Alicia http://aliciasivert.blogspot.se/ 2015-03-17 10:58 /

Svara

Åh vilket bra inlägg! Tack!

Jag gör en podcast tillsammans med en annan författare och målet med den är just att dela med oss av våra erfarenheter som egenföretagare.

I Författarpodden pratar vi om allt ifrån hur man ska förhålla sig till att ”sälja sig själv” till avtal och agenter. Vi diskuterar främst erfarenheter ifrån bok- och tidningsvärlden, men alla som är intresserade av ett konstnärligt yrke kan förhoppningvis hitta inspiration och stöd i podden.

Överlag känns det viktigt att dela med sig av sina erfarenheter, jag har själv vunnit mycket på hjälp från äldre, mer rutinerade kollegor.

Vill ni lyssna finns Författarpodden i alla vanliga poddkanaler, på Itunes och på Soundcloud.

Frida Skybäck https://soundcloud.com/forfattarpodden 2015-02-25 11:54 /

Svara

Jättebra inlägg och intressanta kommentarer. Jag har själv haft en butik och fick en hel del bra tips av min ”mentor” när jag startade upp. Det råd som satte störst spår och verkligen fick mig att tänka till var när hon påpekade att jag inte hade möjlighet/anledning ekonomiskt att ge vänner och bekanta rabatt då de handlade eller beställde något av mig, eftersom ” de inte kommer till dig när de får sin lön och ger dig en del av den.” Och så är det ju, den rabatt man ger är ju en förlust i den egna kassan!

Eva 2015-02-24 21:21 /

Svara

Lite sen på bollen men här kommer ett tips för löneförhandling.

0,5) Om du inte är man, försök att tänka som en man.

1) Gör läxan och bestäm dig för var som är ditt allra högsta bud, alltså straxt under gränsen för vad du tycker är totalt orimligt.

2) Lägg fram det såhär: Med tanke på att tjänsten innebär *insert ansvarsområden* så skulle *insert högsta bud* vara en bra lön.

3) Om du blir bemött med härskartekniken Överlägset skratt eller tystnad säger du: …och naturligtvis så finns det en nivå för vad som är en acceptabel lön. Tystnad.

4) om tystnaden blir obekväm: Så vad kan ni erbjuda?

Har tagit mig långt! Särskilt punkten 0,5 hehe, trots att min man försökte hejda mig och höll på att skämma ögonen ur sig å mina vägar. Men jag landade bra mycket högre än jag vågat drömma om! Seriösa arbetsgivare VILL ge sina anställda en BRA lön, annars riskerar de ju att behöva rekrytera igen om ett år.

Kör hårt säger jag!

Cissi 2015-02-24 14:13 /

Svara

….tryckte för snbbat på ”svara”: 4. om DU tycker priset är för högt så finns det en risk att ditt kroppsspråk och din röst avslöjar dig, så du måste också själv tro på det. Försvara inte heller priset genast, utan bete dig som om det är självklart att priset är på den nivå du har sagt. Lycka till alla :)!

Britta 2015-02-24 11:39 /

Svara

Jobbar inom B2B försäljning sedan många år. Finns ett par enkla ”knep” som det alltid gäller att hålla i bakhuvudet: 1.Börjar du på för lågt ingångspris (här handlar det om priser som alltid förhandlas) kommer du aldrig att få en bra marginal. 2.Efter att du sagt priset, sitt still och vänta på reaktionen, skruva inte nervöst på dig eller börja babbla.3. Håll huvudet kallt, kunden vill nog köpa nåt annars skulle du aldrig sitta där.

Britta 2015-02-24 11:32 /

Svara

På verksamt.Se kan man också räkna ut hur mycket man behöver ta betalt för att få den lön man vill ha.

jonte 2015-02-24 07:12 /

Svara

Löneförhandlingstipset låter grymt! Det ska jag definitivt använda. Om jag för förhöjning så ska jag tacka dig!

Miami 2015-02-23 20:40 /

Svara

Så himla interssant och bra inlägg, speciellt eftersom det finns så många som är nya i olika branscher och det är svårt med prissättning. Men som du säger, det gäller ju att se sitt eget värde. Och jag tror tillslut kommer alla som har för låga priser att behöva inse att man behöver höja om det ska funka!

Maria http://dreamsof.se/ 2015-02-23 16:32 /

Svara

TACK för inlägget, ser fram emot att läsa mer i kommentarsfältet (har inte kommit dit än, ville bara skriva tack först)

Sara 2015-02-23 11:56 /

Svara

Hej och tack för alla fina tips! Maria Österåker från Finland har skrivit en läsvärd bok inom ämnet. http://www.adlibris.com/se/bok/ta-betalt—om-prissattning-i-skapande-branscher-9789147094714

Jenny http://www.livetbakomtakana.blogspot.fi 2015-02-23 08:47 /

Svara

När jag började sälja mina produkter var jag alldeles för billig. Gick precis jämnt upp. Sen kom insikten att man måste gå med vinst om man ska kunna försörja sig. Höjde alla priserna med 30 procent och sålde lika bra ändå. Dessutom ses mina produkter som något exklusivt nu, inte ett budgetalternativ. Som småföretagare är det nästan omöjligt att konkurrera med priset.

Anders http://www.fstvs.se 2015-02-22 22:53 /

Svara

Hej Clara!
Vilket fantastiskt inlägg, jag är i väldigt liknande sits som dig och jag kände hur mitt självförtroende och mitt egna värde steg medan jag läste texten, tack för boosten!

Kreativa Karin http://blogg.loppi.se/kreativakarin/ 2015-02-22 22:34 /

Svara

Så fantastiskt roligt att mitt önskeinlägg blev besvarat! Stort tack! Jag som nästan aldrig har kommenterat på en blogg i hela mitt liv. Det kändes som att vinna på lotto, och var dessutom en perfekt distraktion nu när jag väntar in barn nr 2 och försöker utröna om jag har förvärkar eller om det snart är dags att åka in till sjukhuset… Angående att ta betalt har jag ett ”hjälpande” yrke (logoped/stamningsspecialist) och då känns det liksom extra svårt att ta betalt eftersom jag i grunden gör det jag gör för att jag vill hjälpa andra med sin kommunikation. Men jag måste ju också ha en inkomst, så det är svårt. (Jag bor för övrigt utomlands, och den typ av vård jag erbjuder finns bara att få privat här.) Någon annan som känner igen sig i det här med svårigheten att ta betalt i ett ”hjälpande” yrke?

Karin 2015-02-22 20:45 /

Svara

Spännande! Var bor du? Jag är också logoped. Har funderat över det där, om hur det funkar i andra länder. Jag jobbar med röst och läs- och skriv. Fick frågan av en bekant om vad det skulle kosta att komma utan remiss, och alltså betala hela summan själv. När jag insåg att det skulle bli ca 800 kr för en halvtimme blev jag generad. Visste inte hur jag skulle säga det.

Linnéa 2015-02-22 23:11 /

Kul med en till logoped! Jag bor i Österrike. Ja, det är inte lätt att ta betalt i hjälpande yrken, men hur många ifrågasätter egentligen priset på till exempel en rörmokare?! (inget ont mot rörmokare men som jämförelse)

Karin 2015-02-23 22:09 /

Jag tänker att de behöver vara balans mellan värdet jag ger och värdet jag får och jag vill ge väldigt mycket värde.

Linnea http://linneamolander.se 2015-02-22 19:29 /

Svara

Mycket bra tips! Jag tror tyvärr att just många kvinnor är rädda att stå på sig i löneförhandlingar. Det gäller nog också fastanställda med individuell lönesättning men frilansare har ju ofta problemet att man måste säkra inkomsten på ett helt annat sätt.
Jag jobbar med språkgranskning och översättning och då är det lite lättare att kolla vad som är normalt i branchen. Sedan brukar jag t.ex. vara lite mer generös när det gäller ett längre uppdrag dvs. att jag vet att jag kommer ha inkomst under en längre tid och inte bara en enda text som uppdragsgivaren vill ha översatt. :-)

/C.

Constanze 2015-02-22 19:22 /

Svara

Tack för tipsen! Speciellt det första – jag har faktiskt aldrig tänkt på att fråga så.

Emelie http://emeliemararv.com 2015-02-22 18:31 /

Svara

Väldigt intressant ämne! Jag kom och tänka på vad Monica Ahlberg berättade i sitt sommarprogram för länge sedan. När hon skulle föreläsa för en samling bankanställda och bankdirektören frågade hur mycket hon ville ha blev hon först lite ställd. Men sedan fick hon fram att hon ”inte kunde ta ett öre mindre än någon annan”. Och det fungerade så bra så det fortsatte hon använda.

Lena http://www.husalyckan.com 2015-02-22 16:52 /

Svara

Jättebra inlägg om en ständigt aktuell fråga för frilansare.
Kan bara hålla med Clara och övriga som kommenterat – sälj dig inte för billigt, både med tanke på din egen försörjning och av lojalitet med kollegor i branschen. För att bygga upp självkänsla och självförtroende så kan du föreställa dig att det finns en kundkrets som efterfrågar just det som du har att erbjuda. Och sätt en ära i att göra ett bra jobb, hålla överenskommelser (som precis som Clara skriver ska vara specificerade) och leveranstider.
Själv är jag musiker, skribent och formgivare och jobbar nästan alltid med fasta gager/arvoden för uppdrag i stället för timpenning.
Istället för att ge rabatt åt familj och släkt, vänner och bekanta så kan jag tipsa om ett bra trick som en musiker gjorde när han producerade egna skivor – närstående fick betala dubbelt, eftersom de visste hur mycket han kämpade för att gå runt ;-) Kanske inte applicerbart på alla branscher men kul, och väl värt att tänka på ändå.
Det finns en del handböcker att titta i också – ”Ta betalt – om prissättning i skapande branscher” av Maria Österåker och ”Sälj dig själv och ta betalt” av Ulla-Lisa Thordén är två exempel.

Anna 2015-02-22 12:36 /

Svara

Åh, vad jag känner igen mig i svårigheten med att ta betalt. Startade eget i höstas och säljer tavlor, både för vuxna och för barnrum. Svårast tycker jag det är att ta betalt av folk man känner..! Och eftersom jag bor på lilla Åland så känner jag ofta människor, på ett eller annat sätt. Någon har jag gett bort till helt gratis, någon har jag gett 10% rabatt. Men det blir lite lättare med tiden. Man får sätta upp bestämda regler för sig själv (t.ex. max 15% rabatt, eller liknande), så är det lättare sedan när någon väl frågar vad man vill ha för produkten.

Emmelie Svanfelt http://www.emme.ax 2015-02-22 10:14 /

Svara

Hej Emmelie, jag tittade in på din hemsida – vilka jättefina bilder du gör! Tycker att dina priser är väldigt rimliga. Önskar dig all lycka!

Anna 2015-02-22 12:43 /

Jag har en släkting som är hantverkare med stort kontaktnät. Han & hans kompanjon har löst det dilemmat med att sätta upp regeln att endast egna familjen och svärmor har rabatt och hänvisar till det med ett leende. Det funkar tydligen väldigt bra

Nea 2015-02-22 19:34 /

Hej Emmelie! Jag är konsthantverkare och jag ger i princip aldrig rabatt till vänner och släkt – iIstället så får nära och kära alltid ett litet extra. Mina produkter (jag tillverkar dockor) har ett värde och jag vill och måste få betalt för mitt dagliga arbete och förväntar mig att min familj och mina vänner förstår detta. Däremot brukar jag alltid sy någonting extra i samband med beställningen, en liten klänning, några accessoarer. Det uppskattas på ett helt annat sätt än några procent rabatt och känns bra för båda sidor.

Juliane http://frokenskicklig.blogspot.se/ 2015-02-22 20:33 /

Tipset gällande löneförhandling och att vara tyst, jag skrattade rakt ut när jag läste det eftersom det var exakt vad som hände mig! Jag har inte reflekterat över det förut men när jag blev erbjuden mitt första jobb förra våren satt jag i bilen. Jag berättade vad jag ville ha i lön och chefen kontrade med sitt bud, just då blev jag lite distraherad på grund av trafiken och var helt tyst, var på chefen helt plötsligt höjde sitt bud!

Erika 2015-02-22 09:41 /

Svara

åh allt som har med pengaprat att göra är SÅ svårt ju :/

ISA http://isabyl.devote.se 2015-02-22 08:32 /

Svara

Jättebra tips! En sak jag ofta reagerar på är att det, precis som du skriver, kan vara så svårt att prata om pengar. På mitt jobb kan jag sitta i möten med personer som planerar projekt i mångmiljonklassen utan att summor nämns en enda gång. Sedan tar man en kaffe och går igenom timpriserna för olika hantverkare som renoverade ens privata badrum, exakt pris för all inclusive-resan i påsk osv. Man vill visa att man har pengar men inte knysta om vad man är beredd att lägga på projektet (där jag bara är en liten del av kostnaderna) eller vad man förväntar sig tjäna. Roligast är de som påstår att de i princip inte kommer tjäna något alls utan nästan håller på med välgörenhet. Byggbranschen….

Arkitekt 2015-02-22 07:59 /

Svara

Så himla intressant att läsa detta! Pengar kan ju vara en lurig fråga rent allmänt.

Ellen http://lindbergellen.se 2015-02-21 23:23 /

Svara

TACK!!

Linda Maria http://www.lindamariamartinson.se 2015-02-21 21:48 /

Svara

Superbra tips! jag har lärt mig att aldrig göra gratisuppdrag och att ta bra betalt för det jag gör. Mina teckningar säljer ganska bra, trots att vissa säger: ”oj vad dyra de är”. Men jag behåller ju hellre illustrationen än att sälja den för 100 kronor, liksom. Så kan man ju också tänka med sin egen tid: Jag behåller den hellre för att göra något annat än att slava för småsummor. :)

Jessica Johansson 2015-02-21 20:01 /

Svara

Jamen exakt! Exakt sådär gjorde jag för 2 veckor sedan, i telefonförhandling om timlön (är sjuksköt. och går nu en Vidareutb.). Det var faktiskt en facklig cool intensiv-kvinna-sköterska som jobbat i hundra år som gav mig råd och råg i ryggen. Och nu: bättre lön än nå’nsin. Clara, du har så rätt: Man ska säga vad man vill ha och hålla klaffen! :D

Linn 2015-02-21 19:38 /

Svara

samma här. begärde – och fick! 30 500, 28 år gammal. ovanligt och underbart. för visso flera års erfarenhet, och extra utbildningar, men om de nyutbildade begär 25 000 vore det ett hån mot min kår att inte begära mer. heja oss!

sara http://saraskrattar.blogspot.com 2015-02-21 20:10 /

ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits