UnderbaraClara

Instagramskolan del 2

I del två av instagramskolan (del ett finns här) tänkte jag prata lite om det som är själva essensen av instagramandet – nämligen bilderna! Och så vill jag bara förtydliga att instagram framförallt ska vara roligt - så strunta i mina tips i den här instagramguiden ifall det här inte tilltalar dig. Även om jag har kunskap sitter jag inte inne på någon sanning

När jag fotar till instagram vill jag att det ska vara snyggt, inspirerande, tydligt och begripligt. Bilden är viktigast – men texten fungerar som en förstärkning till det som syns i bild.

Först några generella riktlinjer. Väldigt grundläggande – men väl värt att tänka på. 

- Putsa linsen. Telefonen blir kladdig och dammig – så putsa av linsen  med tröjärmen (och blås först bort eventuellt damm så du inte repar den.

-Fota inte direkt i instagramappen utan använd kamerans fotofunktion som är mycket smidigare.

- För att få en ljusare bild väljer du motiv och sätter sedan pekfingret på den mörkaste punkten på skärmen. Då ljusas hela bilden upp.

- Kontrollera ljussinställningarna på skärmen. Ibland luras man att tro att en bild man tagit är för mörk när man i själva verket har för mörk skärm.

- Använd inte blixt. Blixten dödar allt naturligt ljus så fota med utan blixt i alla lägen. Om du inte vill fota snöfall i mörker typ. Då fångar blixten flingorna bäst.

- Mobilkameror är väldigt beroende av bra ljus. Utomhus blir det därmed finare bilder. Ha gärna solen i ryggen eller snett ifrån sidan – inte rakt in i kameran ifall du inte känner dig trygg med att hantera motljus.

- Sommartid och vårvinter ska man undvika att fotografera mitt på dagen i starkt solljus. Det ger skarpa skuggor och platta färger. Tidiga mornar och kvällar är bäst. Eller mulet väder! Är det skarp sol och du ändå vill fota kan man få kompensera och addera mer mättnad och mindre kontrast i redigeringen.

- Våga gå nära det du ska dokumentera.  Fina detaljer eller stilleben gör sig extra bra på instagram där bildskärmen är så pass liten. Fotar man ofta lär man sig efter ett tag att se perfekta instagrambilder överallt.

- Släck lamporna när det är mörkt istället för att tända! Jag släcker så många lampor som går när jag ska fota – framförallt taklampor. Smålampor är okej. Ibland blir det grynigt men då fångar man i alla fall stämningen. Blir bilden väldigt gul kan du motverka det genom att dra i reglaget värme. För att få bort de mörkaste skuggorna ljusar jag upp i skuggor och ljusstyrka och drar sedan i högdagrar för att kompensera ifall de vita partierna blev för utfrätta.

- Det jag oftast gör med mina bilder är att höja ljusstyrkan, ljusa upp skuggor en aning, höja kontrasten och mättanden en aning. Samt även skärpan. Väljer jag ett filter använder jag sällan filtret precis som det är utan drar i regel ner det till halva intensiteten. Personligen är jag väldigt förtjust i filtren Clarendon, Reyes, Hudson, Valencia och Rise

- Jag brukar vara försiktig med att göra bildcollage till Instagram. Bilderna är nog små i mobilen – att dessutom klämma in flera bilder i ett enda collage kan göra det svårt att öht se något.

- Använd självutlösaren för att få med dig själv i bild på lite avstånd. En selfiepinne kan också vara bra att ha men med mina långa armar behövs faktiskt ingen…

- Ska du ta en selfie? Sök upp närmaste fönster och ställ dig med ansiktet mot ljuset. Håll kameran snett ovanför ditt ansikte. Ljuset faller rakt på ansiktet, allting slätas ut, man ser lite piggare ut och du slipper fota rakt in i dina egna näsborrar.

- Ska du ta en selfie ute en solig dag – ställ dig på en ljus plats men ändå i skugga. Ljuset studsar mot snön/väggarna mittemot dig medan du står i skuggan och får detta fina, softa ljus mot ansiktet. Kliv ut ett steg från väggen så hamnar den lite i ofokus medan ditt ansikte kommer i förgrunden.

- När du tar en selfie – kolla INTE in i skärmen utan i linsen på kameran. Vanlig miss. Och fotar du dig själv i spegeln kollar du inte snett in i telefonen utan söker efter linsen i spegelbilden. På så vis möter du åskådarens blick.

- Det finns appar som tex Perfect365 som retuscherar din hy, förstorar dina ögon, bleker dina tänder. Dock vill jag avråda från att använda dessa i någon stor utsträckning. Många svenska kändisar blurrar sin hy tills det ser ut som att linsen impregnerats med vaselin och tänderna lyser i mörkret.

- Våga leka loss med redigeringsverktygen i instagram. Man lär sig mest när man experimenterar. Och även om jag använder färdiga filter ibland förfinar jag dem med redigeringsverktygen så att de ska bli mer personliga.

Nu tänkte jag visa några av de bilder som genererat många klick hos mig –  och berätta hur jag tänkte när jag tog dem. Jag har ju ett par olika typer av bilder på mitt konto. Ätbart, Naturbilder, Inredningsbilder, Kuriosa och Selfies. Här kommer en bild från varje kategori.

Ätbart. De största instagramkontona (förutom superkändisarnas konton) är i regel mat – eller träningskonton. När jag fotar mat  tycker jag ofta att det är fint att fota ätbara saker ovanifrån. Naturligt ljus är definitivt att föredra och blixt är en styggelse. Fota en härlig köttgryta med blixt i ett mörkt rum och det kommer se ut som mat som redan ätits en gång… Här har jag använt enbart naturligt ljus, inga inomhuslampor och filtret Ludwig. Jag fotade ovanifrån eftersom att de konstfärdigt knutna bullarna helt enkelt kom till sin rätt så. En maträtt eller en kopp som ryker kan däremot vara väldigt vacker att fota i motljus (ställ framför ett fönster eller ett ljus) och försöka fånga värmeångornas vackra slingor.

Naturbilder. Jag fotar många naturbilder. Vackrast är naturen morgon och kväll när himlen får spännande färger. Den här bilden tog jag på en morgonpromenad i höstas. Här har jag inte använt något filter – däremot höjt ljusstyrkan en aning. Och om jag minns rätt även mättnaden litegrann. Att fota motljus är fint om man låter det silas genom någonting. Som här genom en trädkrona.

Inredning. Den typ av bild jag tar mest av. Både stilleben och större vyer. Här har jag använt filtret Lark och ljusat upp skuggor och använt temperatur för att kyla av bilden. Jag hukar mig lite när jag tar bilden för att inte få ett fågelperspektiv utan fotar rummet strax ovan midjehöjd. Brukar bli finast med inredningsbilder tycker jag. Också fint om man visar hur olika rum hänger ihop. Som här när man får två rum i en bild. Egentligen är den här bilden både grynig och gul – men den är mysig. Och stämning smäller högt på instagram.

Annars kan man i regel säga att det är ljusa, klara, soliga inredningsbilder som är populärast. Vi svenskar verkar älska ljus! Här använde jag inget filter men ökade ljusstyrkan och mättnaden.

Selfie. Förut tog jag ofta selfies, nu blir jag så generad så nu tar jag det nästan aldrig – trots att det är lite kul att ha med en då och då. Här är en selfie fotad vid ett fönster. Inget filter har använts däremot har jag höjt kontrasten, adderat vinjett och tilt shift samt mättnad. Med ökad ljusstyrka och kontrast kan man ge illusionen av väldigt fin hy.

Kuriosa. I den här kategorin hamnar det som varken är vackert eller mysigt. Bara rolig vardagsdokumentation och gärna någon bra text till. Uppenbarligen är en sparkparkering höjden av exotism vilket också genererar många kommentarer och reaktioner. Jag har använt filtret Valencia, för att göra den en aning varmare då snö blir väldigt kallt i bild.

Kommentera

Kommentera

Bra tips! Ska nog experimentera mer med bilderna tror jag!

Erica -Stugan på fjället http://www.stuganpafjallet.se 2016-01-25 17:58 /

Svara

Mycket användbart! Det är många som bör ta till sig av dessa tips!

XOXO http://girlsrooom.blogspot.se 2016-01-22 14:49 /

Svara

Så fina bilder och så generöst du delar med dig, tack! Och inget kostar det mig så jag antar att jag får tacka även dina annonsörer, trots att vare sig lotterier eller hemma-casinon är min grej…:)

Trevlig helg Clara!

Eva 2016-01-22 14:09 /

Svara

Så bra tips!! :D :D :D :D

JennyGunnarsson http://nouw.com/jennygunnarsson 2016-01-22 12:24 /

Svara

Åh vilka bra tips. Trodde jag var ganska haj på Instagram men du är ju verkligen ett proffs. Tack så mycket för att du delar med dig.

Jenny http://www.mvhjenny.blogg.se 2016-01-22 10:31 /

Svara

Tack för många jättebra tips!

Krönikören http://lottamodin.se 2016-01-22 08:18 /

Svara

Vilka bra tips! Tack!

Malin /LunaDsign http://lunaandjuliet.blogspot.se 2016-01-22 07:23 /

Svara

Tack för att du delar med sig så generöst. Många bra tips och handfasta råd!

Kristina http://kristinabonander.blogspot.se 2016-01-21 21:03 /

Svara

Jättebra tips!

Jungfrumamma http://jungfrumamma.se 2016-01-21 14:09 /

Svara

Jättefina tips, men jag undrar lite över denna fixering vid fin hy? Du skrev visserligen att du inte tycker man bör överanvända app som ”förskönar” men tycker ändå att du uppmuntrar till att förställa sitt utseende genom att släta ut hyn via ljuset osv. Undrar bara om detta är medvetet eller något du inte reflekterar över? Tänker bara att det är lite onödigt att uppmuntra till fixering kring utseende men det kanske bara var jag som reagerade på detta? Skulle gärna höra vad någon annan tycker :)

Amanda 2016-01-21 11:22 /

Svara

Jag vet inte om det är en fixering precis – men får jag välja mellan inställning/fotovinkel som gör hyn jämnare eller som gör den flammigare så väljer jag helt klart det första alternativet. Precis som jag inte fotar mitt hem med blixt för att det tar bort myset och stämningen. Om du undrar om jag är mån om mitt utseende så är svaret Ja. Jag föredrar att ta bilder från den finaste vinkeln =)

UnderbaraClara 2016-01-21 11:31 /

Tack för fint svar :)

Amanda 2016-01-22 08:07 /

Jättebra instagram-tips! :)

Oj, vilket bra inlägg! Det är sällan man ser sá konkreta tips pá just foton för Instagram. Snabbt och lätt! De flesta bildbehandlingsinlägg handlar om hur man fixar till foton i Photoshop eller liknande, ain’t nobody got time for that! :)

Maria http://www.barcelonafoodexperience.com/ 2016-01-21 10:13 /

Svara

Hej Clara! Du är så duktig på att ge bra tips till dina läsare och instagramskolan och fotoskolan har vart till god hjälp för mig. Jag är nybörjare i många forum men är det något jag tycket du har missat som jag blir TOKIG på är att inte följa vågräta eller lodräta linjer. DVS när man håller kameran lite snett och att en dörr tex blir sned. Om man inte kan få till det när man fotar finns ju en underbar justering vilket är den som kallas adjust.

Emma H http://emmahogginboston.blogspot.com 2016-01-21 05:39 /

Svara

haha, sån är jag också! Blir galen på linjerna. Skönt att det finns fler :)

Pernilla/I will not keep calm 2016-01-21 08:14 /

Jättebra tips ! Jag pillar alltid lite i alla reglagen på mina instabilder, det jag älskar mest är den nya Struktur ! Den kan verkligen ge detaljer o skärpa till annars kanske lite suddiga bilder ! O kontrast såklart.. :P

Sandra http://cattylicious17.blogspot.se/ 2016-01-21 00:41 /

Svara

Vilka bra tips! Och sååå fina bilder! Den där i skogen är ju liksom verkligen Sverige när det är som bäst. Den blev dessutom gul och blå :)
Och bilden på sparkarna är klockren!

hejhejvardag 2016-01-20 22:13 /

Svara

Jag tycker du har ett väldigt fint och bra instagramfeed. Suger åt mig tipsen som en svamp!

Yohanna Af Skovde http://yohannaafskovde.se 2016-01-20 21:59 /

Svara

Hej,

Läser din blogg regelbundet.
Du är väldigt duktig på att ta fina bilder, härlig inspiration och snygga blomsterarrangemang.
Jag undrar vad du har för tapet i rummet med granen?
Ert hem ser så harmoniskt ut.

Kristina 2016-01-20 20:04 /

Svara

Tack vad snällt – det gör mig glad att hr´öra. Den gröna tapeten heter Edgar och kommer från Sandbergs tapet =)

UnderbaraClara 2016-01-20 20:50 /

Jag menar läsa igen och igen och igen, så klart :-)

Sofia http://sofiarhedin.wordpress.com 2016-01-20 18:15 /

Svara

Tack så jättemycket för dessa väldigt fina och väldigt konkreta tipps, Clara! Det här ska jag lära igen och igen och igen…. känner mig ofta osäker på fotografering… och har just börjat med Instagram. Tack för allt du delar med dig av <3

Sofia http://sofiarhedin.wordpress.com 2016-01-20 18:14 /

Svara

Strålande tips!

Chips&Choklad http://chipsochchokladbloggen.blogg.se/ 2016-01-20 16:40 /

Svara

wow din selfies!

Irene 2016-01-20 16:37 /

Svara

Tack för att du delar med dig, sååå bra och användbara tips!

Mellan skog och gård http://mellanskogochgard.blogspot.se 2016-01-20 16:08 /

Svara

Thanks for sharing! (Och för alla superfina bilder!)

Ingela http://ingelaonstuff.blogspot.com 2016-01-20 16:07 /

Svara

Nämen ååååå vilka BRA tips! Jag som aldrig redigerar bilder :-)

Lotte http://blogg.alltforforaldrar.se/lotte 2016-01-20 15:59 /

Svara

Vilka bra tips och härlig inspiration. Den där selfiebilden på dig är för övrigt galet vacker!

Aggie http://www.mintekopp.se 2016-01-20 15:55 /

Svara

Kul att läsa! Själv försöker jag utmana mig lite till att ta bättre bilder. Min privata insta är mest för vänner så där spelar variationen inte så stor roll men på den till min blogg samlar jag mest på ”fina bilder” så då försöker jag leka lite med stilar och hur bilderna presenteras :)

Astrid http://houseofalvheim.se 2016-01-20 15:50 /

Svara
ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits