UnderbaraClara

Vi borde älska bloggreklamen

Älskade Underbaraclaras blogg förr men har i princip slutat läsa. Går in då och då, men ibland är var och vartannat inlägg reklam eller samarbete. Så fort jag mörker det hoppar jag över de inläggen, och de inlägg som är kvar är nästan alla likartade. Förstår att man måste få generera inkomst när man jobbar hårt med bloggen men jag vet inte… 

Det här är en kommentar många bloggare råkar ut för.  Jag kan förstå synpunkten på sätt och vis – men blir också oerhört frustrerad.  Varför? Jo, för att den så tydligt visar på hur lite vi värdesätter det vi får gratis. Vi förstår inte att det finns ett värde i det vi inte betalat för. Men vissa saker är vi ändå beredda att bekosta. Som  Netflix och Spotify.  Och visst slipper vi reklamen då – men den dolda, produktplacerade reklamen slipper vi ju inte för den finns ju kvar inuti filmerna och serierna.

Jag tror inte att jag hade ett enda sponsrat inlägg på tio veckors tid i somras och nu har jag inte haft något sponsrat innehåll på bloggen på fem veckor. Min blogg svämmar mad andra ord INTE över av reklam. Under vissa perioder, som innan jul, blir det mer sponsrat material eftersom fler kunder vill synas då. Det kanske är lite olyckligt,  men då brukar jag å andra sidan kompensera med ännu mer eget material så att det inte ska bli för många reklaminlägg i rad.

Men det värsta är att denna attityd till bloggreklam drabbar ärliga bloggare.  Vi som skriver ut när något är en annons. För samma person som sitter och irriterar sig på sponsrade inlägg i mitt flöde – läser sedan en annan blogg där det finns massor av smygreklam. Men utan att reagera – för att den inte märks ut. Det här är alltså en inställning som missgynnar ärliga bloggare och gynnar fuskarna.

Jag skulle kunna ha produktplaceringar och sponsrade inlägg varenda dag i veckan om jag ville. Jag skulle kunna tjäna hur mycket pengar som helst om jag tackade ja till vartenda samarbete som föreslås mig. Men det gör jag inte. De företag jag samarbeta med är ofta sådana där jag själv kontaktat och föreslagit ett samarbete med -eftersom jag tycker om deras produkter (tex Nyblom Kollen, Panduro, Boråstapeter). Sedan försöker jag att i alla sponsrade inlägg ge ett mervärde till er som läser. Pyssel eller stylingideeer, tips på hur man skapar ett vackert hem.  Jag försöker verkligen ge er kvalitativ läsning. Och istället för att sälja ett reportage med påskpyssel till en inredningstidning – säljer jag iden till ett företag som vill sponsra mig och så publicerar jag det här på bloggen istället. Gratis för er. Tjofaderittan!

Visst skulle jag kunna sätta upp en betalvägg så att alla ni som läser får pröjsa några hundra i månaden för att komma in här. Men det tror jag inte ni skulle vilja – och jag vill det inte heller. För jag vill nå ut till många människor – även den som inte har pengar att betala för sig.

Jag tycker att vi bloggläsare borde börja älska sponsrade inlägg och reklam. För om det tydligt står att materialet är sponsrat så vet vi att vi inte blir förda bakom ljuset. Man vet också att bloggaren ifråga (nästan alltid en tjej)  har varit förståndig och tagit betalt för sina kompetens. Något alla kvinnor borde bli bättre på.

Hoppas verkligen att det kan bli så!

Jag har skrivit mer om det här fenomenet förut – i inlägget Om att inte unna andra skäligt betalt. 

 

Kommentera

Kommentera
ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits