UnderbaraClara

Konkurrensen och idéerna?

Någon frågade varför jag berättar och tipsar om företagande, och hur man bygger starkare sociala medier-kanaler. Är det inte lite som att berätta sina affärshemligheter? Men så tänker inte jag. Jag tycker verkligen om att förmedla den kunskap jag besitter och blir alltid så glad när andra gör likadant så att jag kan lära mig av dem. Att hjälpa andra att växa är väldigt inspirerande. Det är bland annat därför jag tackat ja till att sitta i nystartade bolagsstyrelser eller vara mentor åt andra företagare i uppstartsfasen.  Jag är inte rädd för eventuell konkurrens – utan välkomnar den! Jag blir så enormt inspirerad av alla grymma människor som gör business av sina kunskaper. Jag tänker att detta kanske också är en frukt av det internet och delningssamhälle som nu finns – där kunskap finns tillgänglig för alla. Det handlar bara om att kunna förvalta den.

När jag började blogga för tio år sedan var bloggbilderna skitfula och man fotade selfies i tandkrämsfläckiga badrumsspeglar. Ingen hade lärt sig ta betalt och hemsidorna var oproffsiga. Var skulle vi vara idag om vi inte pushat varandra att utvecklats? Jag tycker inte att man ska vara rädd för att berätta om hur man tänker och resonerar i sitt jobb. Vilka strategier man har utvecklat för att klara av det. Om man är så rädd att någon ska göra det man själv gör fast bättre – kanske det inte var så bra och unikt till att börja med? Och då är det ju det man ska fokusera på att utveckla –  istället för att tjuvhålla på sina idéer och vara rädd för att andra tar dem. En idé i sig själv är ju ingenting värt. Man kan sitta på sin kammare och ha hur många idéer som  helst  - men nyckeln finns i genomförandet. Det spelar liksom ingen roll för oss konsumenter att Microsoft gjorde den första surfplattan åtta år innan Apple – när det var Apple som hade den bäst genomförda idén. Allt handlar om vad man gör.

Min slutsats är att vara generös med idéer och tips och försöka hjälpa andra fram. Jag har ju själv fått så sjukt mycket bra hjälp genom åren. Den som är trygg i sin profession behöver inte vara rädd att bli frånsprungen. Och det gäller ju såklart inte bara företagande – utan i alla sammanhang.

Kommentera

Kommentera

Pingback: - seventeendoors

vill verkligen tacka dig för alla tips kring företagande! Som ung (tjej) och i uppstartsfasen med en liten idé till ett eget företag är det oändligt mycket värt att du delar med dig. Jag har favoritmarkerat dina inlägg (t.ex. kring att våga ta betalt & lusläser gång på gång).

så tack för allt du delar med dig av. Hela bloggvärlden med alla företagande kvinnor är underbar att ha som stöd för att själv våga ge sig ut!!

<3

emma 2016-02-02 13:29 /

Svara

Väl formulerat!

Anna http://voltairesvardag.com 2016-02-01 12:30 /

Svara

Ja, så sant! Bra skrivet! :)

Kloka ord, Clara. Skulle vara otroligt intressant att läsa om hur det var för dig i början. Jag menar, en gång var du en ung tjej med en vision och en blogg. Hur såg dina första uppdrag ut, hur fick du dem osv?
Mvh, nyfiken i en strut. (Känns lite fult att fråga om ”mer” men jag tänker att du kanske kan ha dem på lut för dagar då du har idétorka…).

Linn http://www.textandtranslation.se 2016-02-01 09:52 /

Svara

Så himla bra skrivet!

Hanna http://hannafialotta.blogg.se 2016-02-01 09:09 /

Svara

Så bra skrivet, verkligen så sant.

Julia 2016-01-31 19:38 /

Svara

Du har helt rätt! Ger man så får man. Jag utvecklar webbsidor. Jag visar alla mina kunder hur dom skall kunna administrera sina sidor, min främsta uppgift är att se till att kunden lär sig att hålla webbplatsen och andra medier levande. Jag brukar säja att layouten är 10% av jobbet och innehållet+SEO är 90% av jobbet. Vem som helst av mina konkurrenter kan göra en snygg och bra webbsida..till och med en 10-åring :)

Johanna 2016-01-31 06:07 /

Svara

Jag håller med! Min lärare på en universitetskurs i kreativt gestaltningsarbete sa häromdagen att ”1+1=3″, att dela med sig av sina tankar gör att resultatet blir större. Det har jag burit med mig hela veckan: att kreativitet är inte något som främst växer fram när man sitter för sig själv på sin kammare, utan när man bollar med andra och delar med sig av sina idéer. Något som alla vinner på. Så tack för tipsen!

Lina 2016-01-30 22:36 /

Svara

Hej! Det är en bra inställning. Jag tänker att du egentligen säljer på din kreativitet och konstnärlighet och den kan ju ingen ta ifrån dig. Inom yrken där kreativiteten är en mindre del blir det kanske svårare att bjuda på sina lösningar. Men generellt tror jag det lönar sig att bjuda till, även om det finns tillfällen där man ska vara rädd om sin innovation.

Tessa i höghuset 2016-01-30 08:59 /

Svara

Underbart! Jag driver ett företag, min barndoms dröm, och jag resonerar precis så. Folk blir förvånade! Många har aldrig mött det förhållningssättet. Jag svarar att kunskap blir bara ännu bättre om den sprids! Och det blir också som en del i min affärsidé och det som lockar kunder till mig. Win Win på alla plan. Heja dig!!

Maria 2016-01-29 22:47 /

Svara

Så sant. Du är en förebild även vad gäller detta. Det är inte alla som ”klarar” att peppa och tipsa andra… Tyvärr… Men desto gladare blir man då man ser de som gör det. Heja!

Camilla http://Aktivadagar.com 2016-01-29 22:08 /

Svara

Dy har ju sååå rätt! Så rätt! Håller verkligen med till 100% gör man dessutom någonting riktigt bra och är först med idén och även genomförandet kommer du ju ändå bli ihågkommen som ”den första” eller ”grundaren” sen att det finns ”efterföljare” som gör samma sak skapar ju bara en bra konkurrens.

Jungfrumamma http://jungfrumamma.se 2016-01-29 21:29 /

Svara

Jag lär mig otroligt mycket när jag coachar andra. Deras ”varför då” frågor får mig att tänka till och bli ännu bättre

Nillea 2016-01-29 19:50 /

Svara

Jag håller med!

Jag har också delat med mig av tips, såna som andra kan tycka att jag borde hålla hemliga för att inte öka konkurrensen mot mig själv..

Men äsch, jag hjälper gärna till när jag kan och jag tror att hela samhället blir trevligare med en sådan inställning.

Rent egoistiskt sett så tror jag dessutom att jag får igen min generositet på något sätt, från den jag hjälper eller någon annan. Dessutom känns det himla bra att hjälpa någon annan.

Om alla hjälper varandra med sånt som en är bra på, så tror jag att vi får ett starkare samhälle. Både businessmässigt men också mätt i gemenskap, trygghet, värme och tillit till andra människor.

Stor kram

Karin http://Levareko.se 2016-01-29 19:30 /

Svara

Jag tror att vi på alla sätt växer genom att stötta varandra. Gillar det gamla ordspråket ”Delad glädje ger dubbel glädje. Delad börda, blir halv börda.”
Jag hoppas och tror att du får mycket tillbaka i det du gör Clara. Tack för all inspiration!

Elisabet :) http://www.morochdotters.se 2016-01-29 18:56 /

Svara

Vilken fin installning du har Clara som vill hjalpa andra att lyckas och som vill vara generos med dina ideer och tips! :) Hoppas detta blogg inlagg kan inspirera andra att ocksa vaga satsa pa att hjalpa andra och dela tips. Livet blir sa mycket roligare och mer meningsfullt da vi hjalper varandra. :)

The Futurista http://livethelifeoflove.blogspot.ca/ 2016-01-29 17:39 /

Svara

Tummen upp för dig Clara!

Ami 2016-01-29 17:32 /

Svara

Håller med. Gäller i alla branscher och på alla arbetsplatser! Mer sånt, tack.

Marta 2016-01-29 16:58 /

Svara

Håller verkligen med. Det finns så många duktiga bloggare, och det kommer alltid att finnas plats för alla som älskar det de gör och gör det bra. Ingen anledning att vara rädd, avundsjuk och hålla på alla sina hemligheter. Roligare att inspirera varandra, hålla varandra om ryggen och utvecklas tillsammans. =)

Louise http://www.lugnochfin.se 2016-01-29 16:09 /

Svara
ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits