UnderbaraClara

Hur man får sin egentid

Jag vet inte hur det är med er – men jag har i alla fall en ambition om att få tid för mig själv varje dag. En stund när jag kan göra precis vad jag vill och fylla på energi. Men oftast är denna stund så ospecificerad att den ersätts med sånt som bara måste göras. Typ vika tvätten, ringa någon jag inte pratat med på länge, eller sortera lego och städa.  Ja, det är visserligen min stund men jag kan ju vara med mig själv även när jag sorterar lego tänker jag. Fast det där är ju inte sant. Då blir det inte av. Det är inte alls min egna tid.

Mitt sätt att hitta tid för mig själv är att börja med att definiera vad jag vill göra på min egentid. Jag vill i regel läsa böcker. Då är det alltså inte ”egentid” jag ska skriva in i kalendern utan ”läsa böcker”. För skriver jag det så blir det väldigt uppenbart att jag inte kan sortera lego eller hänga tvätt just då –  för jag ska ju läsa böcker!

Sedan gäller det att planera in det precis som vilken annan aktivitet som helst. ”Läsa böcker” kan stå inskrivet i kalendern. LB ifall man inte vill att någon ska veta vad man göra. Och förslagsvis lägger man in det i samband med någon annan syssla man ändå måste göra. Typ att jag läser böcker direkt efter att jag lagt barnen, eller varje gång jag åker kommunalt. Så att det finns en naturlig tidpunkt för aktiviteten i det dagliga schema.

Så gör i alla fall jag. Hur gör ni?

Kommentera

Kommentera

Åh, jag är helt kass på det där. Fast jag läser en stund varje kväll när jag gått och lagt mig, det gör jag. Och i bilen på väg till och från jobbet. Så egentligen läser jag mer nu än på länge, det kan bli uppemot 1½ timme om dagen en arbetsdag. Men egentid? Tja, jag vet inte om det gills som det när man pendlar. Fast det är ju tid ifred i alla fall.

Granntanten https://granntanten.wordpress.com 2016-02-08 17:33 /

Svara

Jag försöker tänka som furst Mysjkin i Dostojevskijs roman ”Idioten” : ”min tid står helt och hållet till mitt förfogande”. Då blir jag medveten om mina egna val och dras inte med i alla möjliga och omöjliga måsten. Det funkar inte alltid men är en bit på vägen.

Alma-Lena http://barockbloggen.blogspot.se 2016-02-05 06:10 /

Svara

Har en guldstund med kaffe och tidning/blogg varje dag. Inte alltid mer än tio minuter. Sen oftast en stund på promenad med musik i öronen. I övrigt sånt som är avstressande, typ städa, vika tvätt…

Jonna 2016-02-04 22:26 /

Svara

Idag behövde jag få lite tid för mig själv, min man gick till parken med alla barn, men det räckte liksom inte, så fort de gått började jag vika tvätt.
Då packade jag ner en bok och ett skrivblock, och gick och satte mig på ett kafé. Det kallar jag vardagslyx.

Cathrine http://uddrapport.blogspot.se/ 2016-02-04 21:41 /

Svara

Jag tycker att bästa egentiden inte behöver vara att inte göra någonting. Snarare att göra någonting man tycker om. Jag finner exempelvis ro i att sitta och programmera för mig själv. Det är produktivt samt ger mig energi tillbaks :-)

Emil Wallgren http://www.savly.se 2016-02-04 13:53 /

Svara

Just nu läser jag medan min dotter äter, hon är 7 månader å äter via en knapp på magen å en matpump. Då somnar hon som en stock å jag får sticka näsan i min bok…tills hon börjar kräkas iaf…

Catarina Olsson 2016-02-04 11:06 /

Svara

Gick en kurs för något år sedan, och det viktigaste jag tog med mig därifrån var nog att boka Möte med Göran. Ser mycket officiellt ut i kalendern, och ingen kan ju göra anspråk på en tid som redan är bokad med en annan viktig person. Att Göran sen är en bok att läsa, ett navelludd att peta, ett pussel att lägga, eller något annat jag själv valt, ja det behöver ju ingen veta. Göran, min favoritperson numera.

Malin 2016-02-04 08:55 /

Svara

Egentid gör skillnad. Om jag ändå förstått innebörden och vikten av egentid när jag först blev mamma för 15 år sen, Men nu så. Sedan några månader tillbaka ser jag till att ”Be kind to myself” varje dag. det kan vara allt från att stitcka ut och springa, gå till gymet, boka in en pedikyr, gå till frissan, fika med vänner, läsa, titta på en serie på TV, smörja in fötterna med lyxig kräm, ta en kaffe ute i trädgården eller virka. Nu virkar jag ju i mitt jobb som virkdesgner men jag har alltid privata project som är mitt avslappnarvirka. Jag har upptäckt att n¨ra jag ser till att något som gör gott för mig i själ och kropp så mår jag bättre. Och jag bokar inte in det i kalendern, istället skriver jag ner det längst ner i kalendern varje dag på kvällen: Idag har jagv arit snäll mot mig själv för att… Och om jag en dag inte kommer på något att skriva där så vet jag att imorgon måste jag nog se till att var lite ”ego” en stund. Det behövs. OM så bara i en kvart.
Någon sa att dom ville äta frukost ifred men att det inte gå®. Jag går alltid upp en halvtimma innan alla barn och då får jag en stund för mig själv på morgon. Det gör superstor skillnad. Väl värt det.
Kram

Annette - My Rose Valley http://www.myrosevalley.blogspot.com 2016-02-04 06:47 /

Svara

Jag är arbetslös o bor ensam – har typ bara egentid.. När jag bodde i etta med mitt ex så var mitt klassiska att låsa in mig på dass enda sättet att få vara ifred lite.. Att läsa bok eller sitta med datorn.. Har alltid älskat att läsa på dass, sedan jag lärde mig läsa :)

Sandra http://cattylicious17.blogspot.se/ 2016-02-03 23:58 /

Svara

Haha! Samma här! Jag är en lite småtrött trebarnsmamma som oxå tar egentid på toa (enda chansen). Där läser jag om Christian Grey drömmer mig bort några minuter om dan..

Ellan 2016-02-04 08:34 /

Jag har ett extremt stort behov av egentid. Det var det jag oroade mig mest över när jag fick barn, hur jag skulle få min tid att räcka till så att jag skulle må bra och kunna få ork till att vara den förälder jag ville vara. Visst tar egentiden stryk, det är inte alltid jag får det jag behöver men att jag jobbar flex hjälper mycket, då kan jag gå lite tidigare etc och läsa. Sedan har jag gjort en deal med min man: varje vår åker jag själv i en vecka till vårt torp i värmländska skogen. Ingen el, inget internet, vatten ur brunnen och ett par koltrastar, en gök och flera böcker. Det ger liv.

Anna 2016-02-03 20:41 /

Svara

Åh, egentid är så viktigt. Allra helst skulle jag vilja äta frukost i lugn och ro varje morgon, men det går ju inte med två barn som ska iväg till skola och dagis (nej jag är alldeles för hungrig för att vänta tills do åkt!).
Ikväll blev den egna tiden att klippa ner perlagonerna och sortera pärmar. Tillfredsställande när det är gjort :)

Åsa http://www.nouw.com/energikompaniet 2016-02-03 20:15 /

Svara

Det värsta är att jag inbillat mig att jag njuter av att få städa och röja undan och så när jag har min egentid, i min ensamhet, ifred. Men kan det verkligen vara så att man njuter av sånt? Haha, jo det borde ju vara så just i denna epok i mitt liv eftersom man annars inte får göra det utan bli tvungen att avbryta det 40 ggr :D

Jungfrumamma http://jungfrumamma.se 2016-02-03 20:03 /

Svara

Bra knep! Jag vet dock inte vad jag vill göra förrän jag faktiskt har tiden så jag väntar oftast in den :)

Yohanna Af Skovde http://yohannaafskovde.se 2016-02-03 19:48 /

Svara

Clara, det hade varit så roligt med ett nytt inlägg med boktips snart! :D

Hanna 2016-02-03 19:38 /

Svara

Jag gillar din strategi! Skriver man in t.ex. ”lasa bocker” i kalendern gor det dessutom att man har nagonting roligt att se fram emot hela dagen. Det blir oftast lite lattare att orka med det jobbiga och trakiga i vardagen da man vet att man kommer att fa vila snart. :)

Jag har sjalv en viss tid pa dagen da jag far vila och ha egentid, nar klockan blivit 20:00 ar det dags att vila. Det spelar ingen roll om jag har saker kvar att gora, de far vanta tills nasta dag isafall. Jag gor alltid de viktigaste sakerna tidigare under dagen, sa det som fortfarande ar ogjort kl.20:00 ar saker som bra kan vanta tills nasta dag. :)

The Futurista http://livethelifeoflove.blogspot.ca/ 2016-02-03 19:32 /

Svara

Även jag önskar mig mer lästid. Problemet (som jag själv skapar) är att när det finns tid ska jag bara vattna blommorna, hämta posten mm. Tv:n är också en tidstjuv för mig. Det som räddar mig är att jag i present/julklapp önskar mig en ostörd dag hemma. Då åker maken o barnen till någon aktivitet eller hälsar på någon. Alla nöjda!

Ulrika http://Klumpeduns.blogg.se 2016-02-03 17:32 /

Svara

Är likadan. Säger att jag vill vara själv lite, slippa höra massa ljud, är så extremt ljudkänslig. Brukar sjunka ner och bara läsa lite eller tänka långa tankar. Väldigt skönt.

Hej Clara, jag har följt ditt bloggande sedan starten och har nu länge tänkt att jag vill tipsa dig om Allbäcks linoljefärg. Det är den enda (iaf svenska, som jag förstått det) linoljefärg som är helt utan lösningsmedel och därför alltså totalt natur- och hälsovänlig. Det gick en film om paret Allbäck på svt för en tid sedan ”Hans och Sonja målar om Versaille” http://www.svt.se/k-special/hans-och-sonja-malar-om-versailles där får man höra hur paret Allbäck efter olika händelser i livet bestämmer sig för att bli experter på linoljefärg. De tar reda på allt om linoljefärg och får bland annat reda på att fram till 30-40-50-talet nån gång ansågs all färg innehållandes lösningsmedel som rena fuskfärgen. De anses idag som kanske de främsta tillvärkare av linoljefärg i världen och blev bland annat anställda när Versailles alla fönster skulle målas om. Be dem om att få låna filmen, det gjorde jag och då skickade de den till mig. Det är en hemskt fin och inspirerande film och jag tycker det är så fantastiskt att de tillverkar så bra färg. Jag är absolut inte någon pr-person jag har bara tänkt att det här är något jag vill dela. De säljer också naturliga matta väggfärger. Här är deras hemsida: http://linoljeprodukter.se/?acr=1 Tack för att du delar med dig av dina tankar och ditt liv, det har inspirerat mig mycket! Skriver snart någon mer kommentar. Varm hälsning från mig.

Andrea Furberg 2016-02-03 15:50 /

Svara

Men kanske känner du redan till Allbäcks? Deras hemsida är väldigt informativ. Det var först på 50-talet som kemikalie/plast/gift-färg blev det allrådande på samma sätt som giftbesprutad mat idag benämns som den vanliga maten i motsats till den ekologiska. Jag tror det skedde på 50-talet med maten med. Någonting med efterkrigstiden som gav skjuts till de elakartade experimenterande naturfrånvända företagen. Före 50-talet var linoljefärg det självklara valet för målning av framför allt alla typer av trädetaljer, både inne och ute, men även metall mm. Jag upplever att linoljefärg nästan bara har fördelar, nackdelarna är närmast obetydliga, som att den t.ex tar längre tid på sig att torka, men den kräver istället mycket mindre underhåll och dessutom enklare att underhålla. Dessutom går linoljefärgens linolja in i träet och vårdar på så vis träet ist för att lägga sig som en tilltäppande hinna utanpå, vilket ist kan leda till skador, som giftfärg oftast gör. Jag har även hört att en målad giftfärg aldrig slutar att ge ifrån sig kemikaliepartiklar i luften. Kanske vet du redan det här, jag minns att du minst en gång skrivit att du använt linoljefärg. Kanske vill du sprida informationen vidare, själv har jag ingen blogg men blir alltid lika beklämd när jag ser människor måla med giftfärg och ville gärna dela det till dig. Tack igen från mig, Andrea.

Andrea Furberg 2016-02-03 18:20 /

Vad intressant det låter. :)

Charlotta http://thinkorganic.se 2016-02-03 18:22 /

Tack för att Du skrev om detta! Superspännande och fin bakgrundshistoria.

Mvh.
Hedvig

Hedda 2016-02-03 21:16 /

Dock upplever en del att just Allbäcks färg blir flammig. Finns fler linoljefärger utan skit i.

Annelie 2016-02-03 21:24 /

Anneli, intressant! Vilka märken är det?

Andrea Furberg 2016-02-04 12:13 /

Jag har ett ganska stort behov av egentid för att må som bäst. Men det är verkligen knepigt – jag vill ju också ha tid med min partner t.ex? Mest är det när barnen har somnat. Jag tycker om att inte ha bestämt vad jag ska göra för då blir jag mer kreativ att ta mig för just det jag känner för. Oavsett om det är att stryka kläder, sy något eller rita målarbok (så mysig sysselsättning!).

Ett fattigt landskap http://www.ettfattigtlandskap.com 2016-02-03 15:29 /

Svara

Dåvarande minister Bodtström (med 4 barn) skrev EU i sin kalender. Det betydde ”Egna ungar”, men såg ut som ett EUmøte. :-)

Ingela 2016-02-03 14:47 /

Svara

Hihi…

Hedda 2016-02-03 21:20 /

Älskar egentid, men har inte så mycket. Efter jobb är det fullt ös. Aktiviteter, matlagning, tvätt osv. Vid 19 läggning av 2-åring. Innan dess lite läxor osv med 10 och 8-åringen. När lillen är lagd ska de stora också få uppmärksamhet. Kanske spela något spel och sedan läsning. När alla barn sover är klockan runt 20.30 och DÅ äntligen egentid en timme eller två.

Therese 2016-02-03 14:38 /

Svara

Jag behöver extremt mycket egentid för att fungera och för mig gäller det att vara så effektiv och ordentlig att livets nödvändiga är ”överstökat” så snabbt som möjligt alla dagar. Så jag får egen tid sen. Och att se till att inte boka in alla veckans kvällar på saker, minst en kväll måste vara HELT fri, och det får bara vara EN sak på åtminstone 3 kvällar. Minst en helgdag i månaden ska vara HELT FRI.

Jag jobbar oftast både vardagar (på mitt vanliga jobb) och helger (på mitt ideella jobb) så jag måste ha egen tid varje varje dag, annars orkar jag inte.

Åsa 2016-02-03 14:37 /

Svara

Har också stort behov av egentid och har numera en helt ledig dag i veckan då jag är ENSAM hemma.
REN LYX! Då tränar jag, pysslar, plockar, läser, bakar eller bara ligger på soffan och tittar i taket. Detta gör mig så gott. Tycker det är svårt att få till egentid i vardagen i övrigt, dessutom somnar våra barn sent, runt 21,30 så det blir inte så mycket tid på kvällen, men finns det tid ser jag gärna en film med min man och tar ett glas vin eller något annat gott. Det är njutning för mig.

Louise 2016-02-03 13:51 /

Svara

Jag har ett enormt behov av ensamtid. Går det för många dagar och jag inte får ha lägenheten för mig själv i åtminstone några timmar, så blir jag olycklig och lättirriterad. Nu har jag inte barn ännu, men jag kan tänka mig att man sänker sina standarder rejält på vad som klassa som ensamtid och hur mycket man klarar sig på… Att planera in det som du skriver låter som en bra rutin, och att ha familj och vänner som förstår och respekterar den inbokade ensamtiden för att de vet att man blir mycket trevligare att ha att göra med då. =)

Louise http://www.lugnochfin.se 2016-02-03 13:33 /

Svara

När bara min yngsta var hemma och sov middag 2 timmar skrev jag och det blev en bok på dåvarande Eriksson och Lindgren förlag numer uppköpta av Rabén. Rytmen i att det var samma tid var dag var viktigt för mig

Maria 2016-02-03 14:07 /

ANNONS
ANNONS
Blogglistenhits