Tårtaffären – vilken soppa!

Foto: Konstnärernas Riksorganisation
Foto: Konstnärernas Riksorganisation

Ingen har väl undgått all rabalder kring kulturminister Lena Adelssohn Liljeroth, då hon skar upp en tårta på World Art Day på Moderna Museet. Men det var ju inte vilken tårta som helst, utan ett annorlunda bakverk i form av en naken svart kvinna. Enligt konstnären Makode Linde, som är hjärnan bakom den omtalade tårtan, tillverkades den för att uppmärksamma kvinnlig omskärelse.

Efter att bilder från eventet spridit sig som en löpeld på nätet, har debatten tagit hus i helvete. Afrosvenskarnas riksförbund kräver nu Liljeroths avgång, och på Twitter trendade snabbt tråden #Tårtgate där många olika reaktioner publicerats. Nu har uppståndelsen kring tårtan blivit en världsnyhet och populärt ämne i bloggosfären. Här går att läsa några av de reaktioner som uppkommit utanför Sverige. The Sun skriver om hur Sveriges kulturminister skär kontroversiell ”rasist”-kaka, och andra utländska medier som snappat upp nyheten är Al Jazeera, ryska RT och BBC. Makode Linde bemöter kritiken i ett debattinlägg på Aftonbladet, där han klargör att den goda tanken var att synliggöra rasismen och att han lyckats rätt bra med sin tårta.

Och ja, visst synliggjordes det. Åtminstone den häpnadsväckande tårtan. Och det blev kanske inte som det var tänkt från början, men… all PR är bra PR. Eller?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..