Lindex barnkläder skapar uppror på Facebook

Klädkedjor som säljer utmanande kläder och accessoarer till småbarn har länge fått föräldrar att rasa. Nu har diskussionen återigen blossat upp och kritik riktas nu mot Lindex barnkläder. I tisdags postade en besviken och upprörd Malin Stehn detta inlägg på Lindex officiella Facebook-sida. Ett inlägg som hittills fått över 52 000 likes och nära 2800 kommentarer, med både medhåll och mothugg. En del håller med om att kläderna som riktar sig till barn mellan 10-12 år, är utmanande och sexualiserar små flickor, andra tycker att diskussionen är överdriven och fånig.

Lindex bemöter kritiken med ett inlägg där de skriver:

Hej allaInlägget från Malin Stehn har inte raderats av oss här på Lindex. Däremot verkar det inte synas för alla intresserade längre. Här kommer länken till inlägget och efterföljande diskussion http://on.fb.me/NkTqwW. Vill även passa på att förtydliga vår ståndpunkt i frågan. Lindex är ett internationellt modeföretag, vilket innebär att några anser att vissa plagg inte bör finnas till barn, medan andra anser att det är mode. Vår ambition är att erbjuda ett sortiment som tilltalar många kunder på de marknader där vi befinner oss. Kunderna väljer själva vad de tycker om i vårt sortiment både från mode- och bassortimentet. Med vänliga hälsningar Lindex”

Lindex har tidigare fått kritik för att deras barnkläder är olika storlek beroende på vilket kön de riktar sig till – fast att det står samma storlek på lappen. Journalisten och bloggaren Jennie skulle handla kläder åt sina två barn och upptäckte detta. Något som gjorde henne upprörd och fundersam. Så här skrev hon på sin blogg 2011:

”Hade en väldigt intressant diskussion på Lindex:
Jennie: Är det inte lite skumt att min son har 110 på era ”killkläder” men behöver 116 eller 122 på ”tjejkläder”?
Lindexkvinna: Jaa, men det är så att tjejkläderna är mindre.
Jennie: Jamen det är väl storlekar i centilong dvs man tar samma storlek som barnet är centimeter långt?
Lindexkvinna: Just det.
Jennie: Så en tjej som är 116 cm är kortare än en kille som är 116 cm?
Lindexkvinna: Men om du kollar så ser du på dagis tex att tjejerna är lite kortare i samma ålder.
Jennie: Ja precis, men en femårig tjej som är 116 cm är väl lika lång som en fyraårig kille som är 116, och de ska väl ha 116 bägge två? (Visar två tröjor i 116, killtröjan har ca 4 cm längre ärmar, är ca 5 cm större i bröstvidd och är större i ärmöppningen)
Lindexkvinna: Jaa.. Jo men det är väl mer att det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt.
Smakfull förklaring tycker jag, ”välkommen till Lindex, våra flickkläder har inbyggd rörelsebegränsning.” (Perfekt ju, så att inte tjejerna får för sig att busa runt på ett pojkaktigt sätt.)”

Ajour skrev tidigare i sommar ett inlägg om bikiniöverdelar till barn. År 2003 fick även Lindex massiv kritik för att sälja BH:ar till så unga barn som 2 år. En del av de modellerna var vadderade och även då svarade Lindex att det var konsumentens eget ansvar att välja vad de köper till sina barn.

Vad tycker ni om den här diskussionen? Kommentera gärna!

  1. Det ÄR konsumentens eget ansvar vad man köper för kläder till sina barn. Lindex lägger varor för försäljning och det är upp till var och en att köpa eller låta bli.

  2. Jag tycker det är svårt att köpa neutrala kläder till mina syskonbarn alltså som inte är helt kopior av vuxenkläder . varför ska barn som inte börjar få bröst ha bikiniöverdel. jag hade inte överdel förrän jag var 11 år och detta var på 80 talet så det är inte stenåldern. fattar inte att barn får inte vara barn längre. ok när de är runt 12 och tjj så börjar de bli mer kvinnor och kanske behöver bh ar osv av naturliga orsaker . Jag tycker att klädföretagen bör ta sitt ansvar!!

  3. Det spelar ingen roll om det är tjejer eller killar. Storlekar ska vara lika oavsett kön. Om det står t.ex 116 i ett klädesplagg så ska det vara 116. Då ska alla kläder vara lika stora om det står samma storlek i flera plagg. Det ska inte vara någon skillnad på s.k. Tjej-och killkläder. Alla barn växer olika fort. Jag gillar inte heller dagens barnmode. Barn ska vara barn och inte se ut som luder eller liknande. Nej barnmodet var bättre förr.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..