Artisteliten stödjer Pussy Riot, som i går släppte ny Putin-låt

Det feministiska anti-Putin punkbandet Pussy Riot, har varit ett hett samtalsämne i både traditionella och sociala medier de senaste dagarna. Det var efter att de framfört sin Putin-kritiska låt ”Gudsmoder, kasta ut Putin!”, i en rysk-ortodox kyrka i Moskva som de igår blev dömda till två års fängelse för huliganism.

Men det är inte främst kritiken mot Putin som ligger bakom det ytterst hårda straffet. Det är snarare deras aktion i kyrkan som ha lett till domen då de ”skapat allvarlig moralisk skada på kyrkoarbetare, ha brutit mot kyrkans regler och burit extremt olämpliga kläder”.

I sitt försvarstal i rätten säger Pussy Riot-medlemmen Jekaterina Samutsevitj att den rysk-ortodoxa tron tillhör folket.
– Vi vågade visa att rysk-ortodox kultur inte bara tillhör patriarken och Putin. Den kan också vara en plattform för medborgerlig protest.

Artister som Madonna, Paul McCartney, Sting och Red Hot Chili Peppers har uttryckt sitt stöd för Pussy Riot och Amnesty International har krävt att rättsprocessen ska läggas ner. I ledet av stödaktioner har även den snart Sverigebesökande artisten Peaches samlat några från den svenska musikeliten i nya videon till ”Free Pussy Riot”. Bakom hashtaggen #freepussyriot sluter bland andra The KnifeLykke LiPeter Bjorn & JohnThe Hives och Miike Snow upp sida vid sida med internationellt välkända namn som Kate NashJake Shears från The Scissor Sisters och komikern Margaret Cho.

Igår släpptes även Pussy Riots nya låt ”Putin lights the Fires” via The Guardian.

[vimeoplay id=”47483917″ size=”medium”]

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..