Sveriges nya YouTube-fenomen i egen SVT-show

I kväll klockan 19.00 är det premiär för ”Williams lista”, en humorserie av och med succébloggaren William Spetz. Inte riktigt koll på vem det är? Ni kommer nog snart bli varse. För det är på nätet som de nya stjärnorna föds, inte minst på den populära videotjänstcommunityn YouTube. 

Med sin hemsnickrade videoblogg har den 16-åriga Umeåbon vunnit stor mark på nätet. Med hundratusentals tittare för han teatralisk videodagbok om funderingar, vardagsproblem och tonårsbekymmer allt framställt på ett personligt och proffsigt sätt med ett stort lass humor. Hans popularitet på YouTube har nu resulterat i en egen humorserie på svt.se där vi får följa William sommaren innan han börjar på gymnasiet.

[youtubeplay id=”IlDZgUKdkao” size=”medium”]

Williams populäraste video på YouTube, med 1,5 miljoner visningar.

Många av dagens stora stjärnor har faktiskt startat sin karriär på YouTube och flickidolen Justin Bieber är ett lysande exempel på hur publicering i sociala medier kan leda till ett uppsving i karriären. Så här såg det ut när pjuklarven Bieber, oupptäckt och förmodligen okysst, lade ut en video där han sjunger Chris Brown-låten ”With you” och det dröjde inte länge innan han blivit signad av ett skivbolag och fick in hela sju låtar från sitt debutalbum på Billboard Hot 100. Videon har fått galna 41 miljoner visningar, och i dag är han världsstjärna och många tonåringars våta dröm.

[youtubeplay id=”eQOFRZ1wNLw” size=”medium”]

Ett svensk praktexempel är bloggaren och programledaren Gina Dirawi, även känd som Ana-Gina. Med sin populära blogg och humoristiska videotolkningar av palestinier och svennar, gjorde hon sig snabbt ett namn på nätet. Detta resulterade senare i webb tv-showerna The Ana Gina Show och The Fabulous life of Ana Gina, vilket följts av en del olika radioprojekt och såklart – Melodifestivalen 2012, där Gina var en av tre fantastiska programledare. Hon utsågs även nyligen till ”Sveriges kvinnliga programledare”.

[youtubeplay id=”mdlXFgVbaE4″ size=”medium”]

Ja, vem vet. Kanske är det William Spetz som kommer att leda Mellon 2018, eller rankas som en av världens mäktigaste kändisar. I vilket fall tycker jag att ni borde spana in kvällens premiärprogram på SVT humor. Sugen på att läsa mer om svenska YouTube-stjärnor? Klicka er in på Ajours artikelserie om Sveriges största YouTube-stjärnor, där ni också kan läsa mer om just William Spetz.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..