Ikea censurerar Pussy Riot-kupp i webbtävling

24 september 2012 Skriv en kommentar
NYHETER / SNACKISAR

Pussy Riot-kampen fortsätter och en snackis på nätet är denna bild, som postades i en rysk IKEA-tävling och som nu tagits bort eftersom den ansågs vara för politisk för det kommersiella företaget Ikea. Under sin marknadsföringskampanj där kunder kan fota sig i Ikea-miljöer lät några ungdomar sig fotograferas iförda bakalavor, precis som Pussy Riot-medlemmarna hade på sig när de uppträdde inne i Frälsarkatedralen i Moskva.

Bilden hann få nära 1400 röster och låg därmed i topp i webbomröstning om bästa alternativa omslag till nästa års Ikea-katalog, innan bilden togs bort från webbtävlingen. Förklaringen är att ”Ikea är en kommersiell organisation som arbetar oberoende av politik och religion. Vi kan inte låta vårt marknadsföringsprojekt användas för propaganda”.

Det är ändå kul att bilden hann ligga uppe och generera så många röster innan någon moderator upptäckte det. Har Ikea ingen förhandsgranskning?

Skärmklipp via denna blogg.