Beslut om Tintinböcker hånas på Twitter

25 september 2012 2 kommentarer
SNACKISAR / TWITTER

Efter dagens nyhet om att Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri valt att rensa barnbibliotekets hyllor från Tintinböcker har det twittrats friskt om det under morgontimmarna. Anledningen till att Tintin inte längre får finnas på biblioteket Tiotretton är att böckerna ”innehåller rasistiska och homofobiska värderingar”.

Det är inte första gången Tintin hamnar i blåsväder och frågan om böckerna ska finnas tillgängliga i Tintins hemland Belgien har varit uppe för diskussion tidigare. Även där anses böckerna och dess illustrationer vara rasistiska och kränkande, och frågan gick så långt som till rättegång. Och då debatten tog fart i Belgien, valde man att i Sverige trycka förord som förklarar att de är skrivna i en annan tid och därför kan ha konstiga värderingar med dagens mått mätt. Men trots detta väljer Kulturhuset att ta bort böckerna.

– Barn läser inte det finstilta, de går in i berättelsen direkt. Den fördomsfulla bilden blir stigmatiserande, säger Behrang Miri till DN.

På Twitter trendar hashtaggen #tintingate och många är upprörda över beslutet. Här kommer några exempel på vad våra medieprofiler twittrar om beslutet just nu.

Vad tycker ni om beslutet? Kommentera gärna!