Beslut om Tintinböcker hånas på Twitter

Efter dagens nyhet om att Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri valt att rensa barnbibliotekets hyllor från Tintinböcker har det twittrats friskt om det under morgontimmarna. Anledningen till att Tintin inte längre får finnas på biblioteket Tiotretton är att böckerna ”innehåller rasistiska och homofobiska värderingar”.

Det är inte första gången Tintin hamnar i blåsväder och frågan om böckerna ska finnas tillgängliga i Tintins hemland Belgien har varit uppe för diskussion tidigare. Även där anses böckerna och dess illustrationer vara rasistiska och kränkande, och frågan gick så långt som till rättegång. Och då debatten tog fart i Belgien, valde man att i Sverige trycka förord som förklarar att de är skrivna i en annan tid och därför kan ha konstiga värderingar med dagens mått mätt. Men trots detta väljer Kulturhuset att ta bort böckerna.

– Barn läser inte det finstilta, de går in i berättelsen direkt. Den fördomsfulla bilden blir stigmatiserande, säger Behrang Miri till DN.

På Twitter trendar hashtaggen #tintingate och många är upprörda över beslutet. Här kommer några exempel på vad våra medieprofiler twittrar om beslutet just nu.

Vad tycker ni om beslutet? Kommentera gärna! 

  1. Jag läste Tintin när jag var liten och tog ingen skada. Det enda jag kommer ihåg från böckerna är hans hund och frilla.

  2. kan 70 länder på 60 språk som sålt denne äventyrlige Tintin i 200 milj ex vara rasister? Jag e från finland o hakar inte upp mej på ord som ”finnar” (akne) eller finska pinnar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..