Bröstcancer – så mycket mer än ett rosa band

Med BH på ser bröstet nästan precis likadant ut som det andra. Samma runda form och storlek. Och med en tröja på märks det inte alls. Men under alla kläder som täcker finns de. Ärren. De blekrosa påminnelserna om sjukdomen som vände livet upp och ner.

För vissa är vårtgården tatuerad. För andra finns där ingenting förutom ett ärr. En del väljer att lägga en bröstprotes i BH:n. Andra vill rekonstruera bröstet så att det liknar det som fanns där innan. Innan cancern.

Att operera bort en del, ett helt eller båda brösten är något många bröstcancerdrabbade tvingas att göra. Och många känner sig stympade, okvinnliga och vågar knappt se sig själva i spegeln efter operationen. Att gå in i en provhytt är otänkbart. Och att spegla sig naken finns inte på kartan.

The SCAR project är fotoprojektet som är allt annat än ett rosa band. Här skildras kvinnor som gått igenom bröstcanceroperationer och kommit ut ur sjukdomen levande. Men trots att de är ett eller två bröst fattigare, är de ett nytt liv rikare. För att vinna över cancern är en seger med ärren som bevis för kampen. Vi får möta flera modiga, vackra och stolta kvinnor mellan 18 och 35 som alla delar med sig av sina ärr. För kvinnligheten sitter inte i brösten, och genom The SCAR Project hoppas modefotografen David Jay uppmärksamma bröstcancer genom dessa råa, ärliga och autentiska foton.

[youtubeplay id=”GI5w6Bv5eZs” size=”medium”]

Se även The SCAR project på Facebook eller besök bloggen Cancer Fabulous som en av modellerna driver. Och ni har väl inte missat intervjun med Anna Pehrsson? Även hon bloggar om hur det är att leva med obotlig bröstcancer. Vackert, modigt och viktigt!

Psssst! Självklart ska du vara med i kampen mot bröstcancer. Gör som jag och skänk 50 kronor till insamlingen. Sms:a BESEGRA 6503 till 72 988.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..