Bokslukare med författardrömmar? Missa inte Debutantbloggen!

Klassisk musik, mörkt arbetsrum och fjäderpenna eller svettigt tangentbord, kaffeandedräkt och skrivkramp? På Debutantbloggen kan du hålla koll på färskingar på bokhimlen och läsa om deras ångest, glädje och arbete. För många är vi nog som lite nyfiket undrar: Hur är det egentligen att vara författare? 

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Sofia Hallberg är författaren som sa upp sig från jobbet för att satsa fullt ut på skrivandet. I höst debuterar hon med sin roman Mina fräknar och hon är en av fyra författare som under 2012 delat med sig av sin författarrresa på Debutantbloggen som skapades 2009 av de dåvarande debutanterna Augustin Erba, Kevin Frato och Kalle Dixelius. Nästkommande år fick nya debutanter ta över bloggen och så har det rullat på.

Sofia berättar att sedan starten 2009 har sajten haft 268 630 unika besök. Intresset har ökat starkt år för år och i dag har bloggen ungefär 11 000 unika besök per månad.
— Det är stort för en okänd författare att få en sådan publik redan innan boken kommit ut.

Får ni mycket input från läsare?
— Väldigt mycket och vi brukar svara på alla kommentarer. Det är just kontakten och diskussionerna med läsarna som är den stora glädjen med att blogga. Varje fredag har vi också som tradition att ta in en gästbloggare. Målet har varit att få så många debutanter som möjligt att bidra.

Byts debutanterna ut varje år, eller mer sällan/oftare?
— Tanken är att det är en uppsättning bloggare under ett år. Snart är det alltså dags att söka om man vill ta över stafettpinnen 2013.

Hur har bloggen hjälpt dig i ditt författarskap?
— Jag har sagt upp mig och skriver på heltid. Jag har fått en ny arbetsplats och gemenskap på webben – Debutantbloggen är min dörrmatta, mitt fikarum och min scen.

Vilken debutant har du själv ögonen på just nu?
— Jag har precis köpt Sami Saids ”Väldigt sällan fin” och börjat läsa den.

Man kan ju bara vara debutant en gång, under ett år, så nu är det snart dags att hitta nya blivande författare som kan förvalta bloggen 2013. Om du eller någon du känner har fått kontrakt med ett förlag, besök www.debutantbloggen.se och tipsa!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..