Sofie Sarenbrants cancerkampanj succé på Facebook

I oktober fokuserar vi på bröstcancer, och ju mer pengar vi lyckas samla in – desto bättre förutsättningar har vi för att föra cancerforskningen framåt. Författaren, journalisten och amelias alldeles egna bloggare Sofie Sarenbrant är inte bara med och puffar för vår bloggkampanj, hon har även lyckats samla in 7000 kronor på eget håll. Wow!

En krona per gillare på din Facebook-sida, och du har hittills samlat in 7000 kronor. Hade du väntat dig att det skulle bli sådan spridning?
— Nej verkligen inte! Jag hade tänkt att man kanske får in 50 nya gillare så är det fantastiskt, och 50 kronor hade jag ju redan skänkt till amelia via bloggkampen. Men på något sätt kändes det futtigt och för att försöka få in mer pengar ville jag göra samma grej som amelia. Sedan trodde jag aldrig att det skulle få sådan genomslagskraft! Jag har satt ett tak på 15 000 kronor, så vi får se hur mycket pengar vi kommer upp i.

Vad har du för relation till bröstcancer? 
— För ungefär två år sedan arbetade jag som redaktör för amelias Rosa bandet-kampanj. Då träffade jag många som förlorat anhöriga i bröstcancer, och blev engagerad på det sättet. Sedan har jag, som många andra, närstående som har drabbats av cancer och när som helst kan man själv drabbas. Det är hela folkets angelägenhet att forska fram mediciner och engagera sig.

Genom din insamling har du fått enormt många positiva kommentarer – men även en del negativa. Vad har du att säga till dem?
— En del har ju kommenterat i stil med ”Skänk pengar och håll käften, måste du skryta om det på Facebook?” Men det fanns ingen baktanke med detta, utan min insamling är mer som en kul grej för att uppmärksamma Rosa bandet eftersom vi även är engagerade i det genom ameliabloggarna. Det verkar som att många trodde att jag lurades och att insamlingen var ett PR-trick, men sen när de såg att jag faktiskt menade allvar så la sig kritiken. Jag vill inte ha en applåd, utan detta är snarare ett sätt att engagera folk. Att det har blivit så här stort är jättekul!

Vad har du för tips till personer företag som vill starta en egen insamling?
— Några har hört av sig direkt på Facebook-tråden och skriver  att de blivit inspirerade att starta egna insamlingar, vilket man kan göra på cancerfonden.se. Jag har valt att sätta in enskilda belopp, hittills 7000 kronor som jag har lagt upp kvitto på.

Vad ska du göra resten av denna rosa månad?
— Jag var på en lunch igår som Plan arrangerade på flickdagen. De har också valt rosa för flickors rättigheter, och har också rosa kampanjer som pågår så det är en väldigt rosa månad denna månad. Och självklart blir man engagerad då det väcker många tankar om hur man själv kan hjälpa till att bidra. Men jag kan ju inte köra en sån här kampanj hur ofta som helst, då får jag gå och samla tomburkar varje dag. Nu har jag skaffat en skrivarlya, det är otroligt lyxigt underbart samtidigt som jag har dåligt samvete och gärna vill hjälpa till och bidra till dem som inte har det lika bra. Alla kan bidra på sitt sätt och utifrån sina förutsättningar!

 

Kom igen nu – var med oss i kampen mot bröstcancer! Själv skippar jag karamellpåsen denna helg och lägg 50-lappen på cancerforskning istället. Mycket godare!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..