Digital flashmob för att uppmärksamma analfabetism

Närmare 90 miljoner flickor i världen saknar utbildning och i utvecklingsländer är det hela 1 av 4 som inte i går i skolan. I Senegal kan hälften av befolkningen inte läsa och skriva, av dessa är 63 procent kvinnor. Nu är det dags att ändra på detta och idag startar en digital flashmob, Sisters for Education, som ger flera tusen nordiska tjejer möjlighet att vara med och uppmärksamma problemet med unga kvinnor och analfabetism. För vägen till ett bättre liv börjar i skolbänken.

— HIV/AIDS sprids dubbelt så fort bland flickor och kvinnor somkan läsa och skriva som de som besitter dessa kunskaper. Ett barn som föds där mamman kan läsa och skriva har 65 procent större chans att överleva fem års ålder, säger Rokhaya Diawara, Education National Programme officer på UNESCO i Senegal.

Målet är att samla in tillräckligt med medel för att ge 40 000 flickor och kvinnor i Senegal en grundläggande utbildning. Bakom projektet ligger Always och UNESCO och den digitala kampanjen är en så kallad Whiteout som innebär att när en besökare läser de aktuella bloggarna försvinner plötsligt orden och bloggen blir omöjlig att läsa. Samma problem som analfabeter brottas med varje dag.  Efter ett par sekunder dyker ett meddelande upp som förklarar vad som precis hänt och hur läsaren kan klicka sig vidare in på en Facebooksida, där unga kvinnor från hela Norden kan läsa om bloggarnas upplevelser i Senegal, interagera med varandra och stödja initiativet.

Mira och Thilda Berglind

Mira och Thilda Berglind bloggar på kanal5.se/365daysoch är de utvalda bloggarna från Sverige som tillsammans med andra kända bloggare från  NorgeDanmark och Finland fick resa till Senegal. Där fick de besöka skolor, intervjua unga kvinnor och lokala politiker för att få en djupare förståelse för problemet med analfabetism och vilka konsekvenser det får för unga kvinnor. Som svenska ambassadörer för Sisters for Education ska de hjälpa till att sprida budskapet om projektet.

— Vistelsen i Senegal har tänt en gnista i oss och vi hoppas att vi kan väcka samma engagemang hos våra läsare så att vi tillsammans kan hjälpa många kvinnor i Senegal att få en utbildning, säger Mira och Thilda Berglind.

Vill du också vara med och bidra? Klicka dig in på Always Facebooksida. För varje klick skänker Always 2,50 kronor.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..