Sov sött

Idag har jag spanat in sängar. Vanliga sängar, barnsängar och hotellsängar. Det är dags för Ivar att uppgradera från utdragbar spjälsäng (ja du läste rätt – han har fortfarande en så liten säng…) till en riktig säng. Nu är den så maximalt utdragen att stabiliteten liksom gått förlorad. Inte bra när det ska hoppas i sängen. ;-)

Visste du till exempel att hotellsängar ofta är förstärkta i hörnen för att så många hotellgäster sätter sig i kanten på sängen för att sätta på sig skorna exv? Det lärde jag mig när vi jobbade med Hotellräddaren för TV3 och gjorde massor av sovrum.

(Tapet Flugger, textilier Noble House, säng Bed Factory, fåtölj Designers Revolt.)

Några sovtips jag lärde mig idag: 

1. Investera i en bra säng. Det gör skillnad i vad du sover i.

2. Varva ner. Se till att varva ned innan du lägger dig. Försök att få undan kvällssysslorna i tid så att du slipper skynda dig i säng.

3. När? Lägg dig och gå upp ungefär samma tid varje morgon och kväll

4. Rätt miljö. Se till att ditt sovrum är mörkt, svalt och tyst. En bra temperatur är 17-20 grader.

5. Fysisk aktivitet. Genom att motionera regelbundet ökar du kroppens behov av återhämtning, vilket gör det lättare att bli trött och komma i viloläge.

6. Gå ut! Genom att vistas i solen under dagtid minskar halten av melatonin i kroppen. När du sedan varvar ner och lägger dig i ett mörkt rum ökar halten av melatonin naturligt, vilket gör dig trött.

7. Kvaliteten är viktigare än tiden. För lite sömn då och då är inte farligt. Glöm inte att sömnbehovet är individuellt. Känn efter vad som passar dig.

8. Matvanor. Lagom är bäst, du ska varken lägga dig hungrig eller mätt. Om du måste äta precis innan du går till sängs ska du ta något lättare och istället satsa på en stor frukost.

Vad är ditt bästa sömntips? :-)

 1. Camilla skriver:

  Något som har hjälpt mig är att mentalt avsluta dagen kl 21.00. Allt jag inte hunnit med får helt enkelt vänta tills nästa dag. Efter kl 21 har jag tid för lite ”nöjen” innan jag lägger mig för att sova. Tex läsa ett magasin, se ett avsnitt av favvoserien, läsa bloggar.. ;) En annan viktig sak för mig är att ta magnesium på kvällen, senast kl 20 eftersom jag vill somna senast ca 23

 2. Eva skriver:

  Vi passade på att köpa nya sängar till våra tre barn när DUX hade erbjudande på just sina hotellsängar (90 cm bredd). Mycket pengar, men kändes som en bra investering. Barnen har sovit gott. :)

 3. Johan H skriver:

  Två grejer! Ang säng; köp en tillräckligt lång säng! Jag är 191 cm lång och har en 210 cm lång säng! Så nice att inte fötterna sticker ut… ;-)

  Den andra grejen är att man av någon anledning slappnar av lättare om man ligger på rygg med armarna utefter sidorna och handflatorna uppåt! Prova; jag somnar direkt… Zzzzzz

  Ha en skön kväll!!

Comments are closed.

LOADING..