Karriärstips

Kanske inte mitt vanliga blogginlägg, att skriva karriärstips. Men nu kan jag inte hålla mig.

Den här veckan kör jag ingen hälsoutmaning i kroppslig bemärkelse, utan karriär och livsstilsinriktad vecka istället! Ni är så många som frågar vad jag har gjort innan, vad jag utbildat mig till, hur jag började med inredning osv.

Efter att ha fått den här fina kommentaren idag blev jag alldeles varm i hjärtat och tänkte – nu kör vi.

Hej!
Jag tänkte bara skicka ett litet tack så här på morgonkvisten. Ett tack för inspiration, för transparation:)
Är ensamstående mamma som förändrat mycket på senaste tid – startat eget och börjat förändra min kropp med hjälp av en PT. Resterande del av mitt liv ska jag själv styra mitt liv, i allt från ekonomi till vardagsbestyr.
Jag vet att vi lever helt skilda världar, men dina inlägg är en av många delar till att jag vill och vågar.
Så tack!

Så därför tänkte jag berätta om min bakgrund och mina lärdomar av det. (Av någon anledning klumpar hela texten ihop sig till ett enda stycke, kan inte lösa det tyvärr – sorry för att inlägget blir svårläst…). 
Efter studenten började jag jobba direkt. Tanken var att jag skulle åka till Tyskland och bo ett tag, men jag hade ett gäng månader över så varför gå och dra? Jag jobbade på reklambyrå, på TV4 Stockholm och på pappas kontor med pappersexcercis. Alla jobb med sina ups and downs men ändå fick jag inblick i flera arbetsplatser och nyttiga kontakter.
Sen åkte jag och min häst Bintje till Tyskland. Vid den här tiden tävlingsred jag på ganska hög nivå, nu var det dags att möta den europeiska eliten. Kunde knappt ett ord tyska, än mindre ”häst-tyska”. Men med hjälp av sjukt bra språkkurs på Goetheinstitutet och mina kompisar i stallet kom tyskan. Jag hade så kul. Plugg på förmiddagarna, jobb på en mediabyrå på eftermiddagarna och träning/tävling av hästen på kvällar och helger.
Ville också lära mig franska och var inte riktigt redo att flytta hem och ”bli vuxen” så körde samma melodi i Paris i 6 månader. Min häst blev väldigt världsvan… Och jag med. Det var så nyttigt att komma utanför min comfort zone. Att komma till ett land där man inte kan språket, där man måste klara sig själv, där ens vanliga skyddsnät inte finns – det ger skinn på näsan.
Nyttiga erfarenheter utomlands och många aha-upplevelser senare började jag plugga på Linköpings universitet, internationella ekonomprogrammet. 4,5 års studier låg framför mig. Plugg varvat med träning och tävling på mina hästar varvat med jobb på den lokala reklambyrån. Det var slitigt, hårt men nyttigt. Väldigt tidiga morgnar, sena kvällar och en konstant ångest för allt som behövde göras. Det var också en lärorik tid och den största lärdomen var att allt kanske inte går att göra på en gång. Jag blev utbränd och fick en otäck virussjukdom som slog ut mig i 6 månader. Väldigt bra erfarenhet senare i livet, att stress inte är att leka med. Att man måste ta en paus ibland. Att bara köra på/köra över sig själv under en längre tid kan faktiskt göra dig mindre produktiv.
Efter studierna (där ytterligare ett halvår tillbringades på ett universitet i Paris) flyttade jag tillbaka till Stockholm, slutade proffsrida och började jobba på reklambyrå igen. Det var kul, men jag var sugen på att vara ”på andra sidan” av marknadsföringen. Jag började jobba på Electrolux informationsavdelning. Vilken grej. Multinationellt storföretag med alla dess för och nackdelar. Jag hade hand om stora konferenser världen över och flög privatplan med vd’n ena dagen, för att andra dagen sitta på ett sunkigt hotell i Huskvarna och sjunga karaoke med våra viktigaste indiska återförsäljare. Det var otroligt kul och otroligt lärorikt och jag växte som projektledare. Här lärde jag mig mycket, lärdomen framförallt är att leverans är ”key”. Om inte jag levererar mot min chef ser hen dålig ut gentemot sin chef. Alltid leverera maximalt uppåt, alltid le och vara trevlig och hjälpsam neråt.
Under mina år på Elux började också inredningsintresset att ta fart. Vid sidan om jobbet började jag renovera och inreda lägenheter. Jag jobbade på dagtid, roddade med lägenheterna kvällstid. Inredningen tog mer och mer av min tid och jag började känna ett kreativt sug. Jag såg en artikel på Resume om ett nytt inredningsprogram, Homestyling för Kanal 5. – ”Det här är min chans”, tänkte jag! Sagt och gjort, jag ringde upp producenten och sa att jag gärna ville testfilma för programmet. Resten är historia. :-) Jag sa upp mitt kontrakt med Electrolux och fick jobbet som inredare i Homestyling. Vi körde två säsonger. Sedan gjorde jag programmet ”Till Salu”, ”Arga Snickaren”, ”Hotellräddaren” och nu inredningsinslagen på TV4 Nyhetsmorgon. Jag har burit, slitit, kånkat, skruvat, skrubbat, städat, släpat, byggt kök, rivit kök, rivit hus, byggt väggar, ramlat i spackelburkar, skurat folks ingrodda badrum, lagat möbler, målat över 20 lägenheter, burit burit burit. Lärdom – ingenting gör sig av sig själv. Vill du ha något gjort, lös det. Vill du ha ett jobb, ring – ligg på. Det flyger inga stekta sparvar in i någons mun vad jag vet. Därför måste DU ta kommandot över DITT liv. Det kanske låter hårt men det är min erfarenhet. Ingenting av det jag gjort har kommit för att jag satt hemma och väntade på att något skulle hända. Det skedde för att jag vågade ringa och sälja mig själv även om det var urpinsamt och jag hade grym vånda innan jag slog det där numret, vågade ligga på och vågade mig ut på lite djupt vatten ibland.
Jag började blogga. Något jag funderat på i flera år. Det var så kul med responsen från er läsare och kul att få dela med mig av min bitvis kaosartade vardag. Mellan damm och glam. Bloggen ledden till ett bokkontrakt och boken Gör om Hemma kom ut förra året.
I år började jag producera egendesignade produkter under varumärket By Andrea. Helt fantastiskt. Fler produkter är på gång till hösten. Jag ritar också på en möbelkollektion. Så häftigt!
Om jag hade trott att mitt yrkesliv skulle se ut så här när jag lämnade universitetet? Eh nej. Om jag ångrar att jag läste ekonomi istället för något annat? Eh nej. Ekonomiplattformen har hjälpt mig på så många sätt i mitt dagliga liv som egenföretagare sedan 2001. Om jag sover dåligt för att jag inte är anställd? Nej. Men så känner jag också att det alltid finns något att falla tillbaka på. Och att jag kan ta vilket jobb som helst om det skulle krisa. Lärdomen här? Utbildning kan ingen ta ifrån dig. DRIV kan ingen ta ifrån dig.
Mina tre bästa tips är alltså:
 • Vänta inte, agera idag. Ring drömarbetsgivaren, gå den där kursen, ta tag i det där projektet. Nu.
 • Var lite amerikansk och berätta hur bra du är. Det är jobbigt för en jante-uppvuxen svensk, jag vet, men det lönar sig. Men du måste också leverera! Men det vet jag att du gör.
 • Använd ditt nätverk och be om tjänster/kontakter/introduktioner. Men se också till att ge tillbaka. Vem kan du hjälpa och hur? Om du gör gott kommer gott till dig är min erfarenhet.
Puh vilket långt inlägg, hoppas ni orkade läsa allt. Nu ska jag förbereda en plåtning inför nästa vecka, tema jakt. Så kul!
I morgon intervjuar jag Frida Fahrman om hennes bästa karriärstips – stay tuned.
Kram på er.
Arga Snickaren. Inte så jättearg just här dock. :-)
 1. Amalia skriver:

  Hej!
  Så himla kul och peppande text! Jag läser själv på Linköpings universitet nu, och tanken har väl flera gånger slått mig, om jag läser rätt? vad är det jag håller på med? men nu fick jag den där extra motivationen.
  Tack! Du är en mycket imponerande kvinna!

  1. Vad kul med Liu! Kämpa på, det är värt det.

 2. Helena skriver:

  Måste bara tacka dig för din inspirerande blogg och jag använder mig av din bok nu när jag förändrar mitt hem. Du känns äkta.

  1. Tack snälla Helena vilken fin kommentar. Lycka till med inredningen!

 3. Fia skriver:

  Oh, vad jag blev imponerad. Hade liksom en annan bild av dig,,,Härligt att höra att du inte är en socitetstjej som bara åkt räkmacka! Vilket DRIV du har! Du är värd all framgång! Och din story behöver många läsa!! Tack för att du delade med dig!!

  1. Tack Fia vilken snälla kommentar, kram

 4. Tanja skriver:

  Vad glad jag blev av ditt inlägg!

  1. Vad glad jag blev av din kommentar! :)

 5. Eva skriver:

  Du har verkligen hunnit med riktigt mycket, tack vare ditt driv. Inte minst fött två barn. :)
  Tack för att du delar med dig.
  Kram

  1. Tack för att du läser Eva! :)

Comments are closed.

LOADING..