Jag vill säga upp mig

FRÅGA: Jag skulle vilja starta eget (är fotograf) men vågar liksom inte. Tänk om jag bara rör ihop allt och sitter där utan en inkomst sen. Innerst inne vill jag säga upp mig. /Jenni 

SVAR: Jag älskar när ni hör av er med frågor! Jag tycker att det bästa är att lyssna på sitt hjärta. På sin magkänsla. Jag tror att det är viktigt för sin egen personliga utveckling att våga gå utanför sin comfort zone. Om jag inte gör det, ja då utvecklas jag inte så mycket. Sen är det såklart viktigt att känna sig trygg rent ekonomiskt. Jag är oroligt lagd, och är över orolig över pengar och ekonomi. Nu är ju vi två som driver företaget, så jag behöver aldrig vara orolig egentligen. Jessica är den lugna av oss.

Men här kommer några av mina konkreta tips för dig som vill starta eget:

 1. Gör upp en plan! 
  Vad är det för företag du vill starta? Vad skiljer ditt företag från konkurrenternas? Hur mycket tid har du möjlighet att lägga?
 2. Spara pengar
  Så så så tråkigt, men viktigt om man vill känna sig trygg i sitt nystartade företag. Att bygga upp ett helt nytt företag och få pengar att rulla in kan ta tid. Faktiskt flera år. Så att ha sparat så att du klarar dig i några månader (kanske till och med ett halvår) utan att pengar kommer in ger ett lugn. Och är du lugn är det lättare att fokusera på ditt nya företag.
 3. Gör det du är bra på
  Är du duktig på ekonomi och bokföring? Då kan du säkert sköta den delen i företagen alldeles själv. Jag har noll intresse av det och det skulle ta alldeles för mycket tid för mig att sätta mig in i det. Därför jobbar nu vår lillebror Claes med allt vad siffror och fakturering heter.
  IMG_0023
 4. Sök tjänstledigt
  Är du fast anställd? Kolla upp om det finns möjlighet för dig att söka tjänstledigt om det känns läskigt att säga upp dig. Jag har alltid älskat att vara fast anställd. Nu har jag kommit till en punkt i livet där jag vill och kan styra över min egen tid. Jag kan lämna barnen senare och hämta barnen tidigare. Vill jag ta en sovmorgon när barnen är hos sin pappa och jag inte har något möte inbokat, ja då kan jag göra det.
 5. Hitta en mentor
  Finns det någon i din närhet som gör ungefär det du har tänkt göra? Bjud på en fika eller lunch och fråga om personen har möjlighet att vara ditt bollplank och din mentor. Att ha någon att fråga när du känner dig osäker är guld värt. Nu när jag blivit doula har jag omgett mig med andra doulor, eftersom jag i skrivande stund har tusen frågor.

Såhär kan en dag i frilanslivet se ut! Kaffe, kalender och innerstadspuls. Jag trivs bäst där det är liv och rörelse. Småprat och skratt. Helst inte massa bebisar som vrålar, men annars föredrar jag ljud framför tystnad. Jag håller stenhårt fast vid papperskalender, jag älskar det. Någon mer som använder papperskalender istället för digital? Jag som är så digital med allt annat…

 1. Jag måste ha en fysisk almanacka att skriva på. Försökt ha i mobilen men det går inte och få en överblick på samma sätt.

 2. Lotta skriver:

  Ett bra tips på om man vill starta eget är ju att kontakta Företagarna på orten man bor på. Där kan du gå kurs gratis, få hjälp med att lägga upp en affärsplan, samt se att den kalkyl man lagt håller eller inte. Så ett tips till alla som har drömmar om detta, kontakta dom innan ni gör det. SÅ mycket bra tips, och det är väldigt många människor som dom får ner på jorden igen. Dvs dom som tror att det är så enkelt och glassigt att ha en egen firma, som inte inser hur mycket jobb det verkligen ligger bakom. Speciellt sen när man sitter med en massa anställda som man faktiskt har ett ansvar för. Men sen är det viktigt att man vågar, har is i magen och en rejäl buffert så man överlever den första tiden. När min man startade eget, så la vi innan undan pengar så att han skulle kunna köra i 6 månader utan att behöva ta ut nånting i lön. Nu 8 år senare, sitter vi i bolaget tillsammans som blomstrar med flera anställda. Är man villig på att jobba mer än som anställd, så säger jag bara, kör!!!

 3. Frida skriver:

  Även jag håller hårt i papperskalendern. Vill kunna se hela veckans planering i ett uppslag och på ett sätt är det en minnesteknik att skriva upp bokade tider för hand, då kommer jag lättare ihåg det oxå ☺️

 4. Jag är likadan med papperskalender. Jag älskar det, använder dock bara från personligalmanacka. Bästa 😍

  Jag tycker det är svinläskigt att ens tänka att starta eget, är nog för osäker för det, och tryggheten ekonomiskt är ett krav från min sida i livet.

  Men det är som du säger, man ska ju våga testa annas utvecklas man inte längre.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Doula Lagergren

God morgon kära du! Hoppas att ni har sovit gott, jag sov nära lilla Flippson hela natten vilket var väldigt mysigt. Det finns inget bättre än att vakna med en liten unge nära. Han vaknade vid 06 och sa ”Mamma, jag vill gå upp nuuuuu!”. Vi började kolla på nya Lejonkungen igår och de är så spända på fortsättningen. Frågan är om den är i läskigaste laget… Kanske. De vet ju allt som händer i filmen eftersom de sett vanliga Lejonkungen en miljon gånger, men den här filmen är ju mer verklig. Har ni sett den? Jag gillar den så mycket!

39-5776525d2cc70f1fc6d
Så gullig liten Simba.

doulaskapande

Jag är hemma hos Jessica och jobbar nu. Vi har haft ett telefonmöte med en fantastisk tjej som heter Karin. Hon ska göra min doula-logga och en ny profil till Tvillingpodden. Bland annat. När jag sätter igång finns det inget stopp… Det blir så när man träffar inspirerande människor, då blir jag extra kreativ.

IMG_1335

Bonnie sover så vi ska strax spela in Tvillingpodden och klippa den. Sen blir det nog en lunchpromenad även om vädret är grått och trist. Jag behöver luft känner jag! Hoppas att Jessica känner samma sak, annars får jag bege mig ut i skogen själv. Jag ser riktigt trött ut, faktiskt tröttare än jag är. Så kan det vara ibland. Jag känner mig full av energi men det ville inte fastna på bild.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Content och yoga

Jag har producerat massa bra grejer idag så jag känner mig nöjd med arbetsdagen. Jag hade möjlighet att hämta barnen lite tidigare och som jag skrev innan tvättade vi bilen. Tänk att en sån sak kan vara så rolig. De tjöt av lycka inne i bilen. Sen tankade vi och fyllde på spolarvätska, båda växer så snabbt och är sååå duktiga.

Ikväll var det bara vi tre hemma och de fick välja mat. Chockande nog (eller inte!) valde de korv och pasta. Eller korv med bröd. Det fick bli korv med pasta. Matleveransen kom försent för att hinna få hit någon annan mat. Men det blev en mysig middag. Alice älskar ketchup-reklamen med tjejen som säger ”Pappa, säg stopp!”. Och hon gör som henne när hon ska hälla upp ketchup. Gullis.

IMG_1230
Jessica och Bonnie var här i ett par timmar och hjälpte till att fota och filma. Jag är glad att jag och Jessica driver företaget tillsammans och hjälper varandra när det behövs. Jag ser så mycket fram emot vårt kontor. Tidigast flyttar vi dit i juli, senast oktober. Så det är ju några månaders väntan.

IMG_0836

Hon är SÅ gullig!!! Jag får inte nog av henne och nu har hon dessutom börjat skratta. Livet med barn blir ju bara roligare för varje månad som går. Nu var planen att göra ett lättare yogapass, men tiden bara försvann. Så det blir lite meditation och sen hopp i säng!

 1. Elin skriver:

  Alltså dom låren 😍 (Bonnies alltså) 😄

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..