Vad hände med din bok?

FRÅGA: Vad hände med din bok? Du skrev att du hade kontakt med något bokförlag, men sen blev det tyst. Knäpptyst. Jag är nyfiken och vill veta mer. Jag skulle älska att läsa det du skriver! Pepp till dig och hejarop från Skåne.

SVAR: Tack för peppen från Skåne! Och tack för att du hörde av dig, jag älskar att skriva med er som läser bloggen. Jag har kontakt med ett bokförlag, men tyvärr blev vårt möte flyttat. Först pga sjuka barn, sen pga Corona. Jag har även kontakt med ett annat bokförlag där jag väntar på återkoppling. Som jag har förstått det genom kompisar som är författare, tar sånt här tid. Jag som har världens sämsta tålamod önskar såklart att det gick snabbare.

200214_rynefelt_480

Foto: Rebecka Rynefelt

Foto Rebecka Rynefelt

Jag kan berätta lite kort att jag först hade en idé om en bok. Eller min vän Johanna kom på idéen och jag skrev ner den i form av ett synopsis. Tyvärr var det inte en idé som något av bokförlagen jag skickade den till nappade på, men. De ville se mer om annat. Så nu skriver jag på annat och det är så kul. Jag satt en timme igår när barnen hade somnat. Det är faktiskt när jag nattar, står i duschen eller är ute och går med Monkey som manuset kommer till mig. Knäppt kanske. Men så är det. Jag längtar efter att få ett ja från ett bokförlag och kunna ge ut min bok. Min första. Det vore en dröm!

 1. Tips till alla er som skriver/går i tankar på att skriva. Bokförlag vill inte ha synopsis, de vill ha ett färdigt manus. En synopsis kan vem som helst skriva ner och komma på, ett färdigt manus däremot, det är mycket svårare och visar att man lagt ner tid och energi, att man tror på sin idé.

  Efter att man själv färdigställt sitt manus och redigerat gång efter annan (viktigt!!!), bör detta skickas ut till ens närstående som kan läsa, korrekturläsa och komma med feedback. Man blir väldigt lätt blind för det man själv skrivit och ser inte uppenbara stav- eller slarvfel. De sitter med understrykningspennor för att hitta fel. Om de vill, såklart. Skicka gärna till flera, för att få en overall look, gillar folk den? Gillar de inte den? Varför, varför inte? Be dem utveckla. Alla behöver inte axla roll som korrekturläsare. Sedan, när man redigerat manuset kan man med fördel ta kontakt med en lektör (kostar ca 5000 kr) som läser/korrekturläser igenom allt och kommer med konstruktiv kritik om hela manuset, kapitel, radfel, syftningsfel, allt de hittar.

  Så redigerar man en gång till. Skickar därefter in till bokförlag man anser passande för just min bok, via PDF med ett personligt brev om manuset och varför man skrev det. Varför man tror på att just den boken behövs. Man tar inte kontakt med Icagruppens receptboksavdelning om man skrivit en skönlitterär roman, inte heller skickar man en feel good-roman till ett förlag som riktat in sig på kriminalthrillers. Ett tips är att skicka till 3 olika förlag. Ett litet, ett mellanstort och ett stort.

  Glöm inte att göra breda marginaler i texten. 5 cm på varje sida, höger och vänster, samt 3 uppe och nere. Det ska se ut som en landningsbana i princip. Smalt, alltså. Tro mig, förlagen uppskattar detta. Radavstånd 1,15 eller 1,5. 12 pt. Times eller Georgia är bra teckensnitt att använda sig av.

  Sedan väntar man. Ofta 4-6 månader. Längre under sommaren och hösten. Efter halva tiden kan man höra av sig till förlagen, fråga om de hunnit läsa. Var trevlig. Vänta tålmodigt. De läser alla manus så småningom, när tillfälle ges. De kommer att läsa ditt.

  När de läst ditt manus får du ett mail. Ibland kort och koncist, ibland lite längre. Bokförlagen har oftast itne tid att ge konstruktiv kritik, mer än någon rad. 9 av 10, i princip, blir refuserade första gången. Deppa ihop, höj huvudet, redigera. Var stolt. Du skrev ett manus! Från start till sista punkt. DET är det inte många som lyckas med, och du gjorde det precis! Oavsett vad förlagen sedan ansåg om handlingen etc.

  Skadar inte att fråga, i ett svarsmail, varför den inte levde upp till kraven, om de kan ge en hint på vad som behöver ses över.

  Sedan redigerar man. Igen. Skickar in igen. Väntar. 4-6 månader. Igen. Och så plötsligt, en helt vanlig tisdag i april, kommer samtalet. ”Vi vill gärna publicera din bok. Kan du komma in för att träffa oss?” eller ”vi har skickat ett kontrakt på posten. Ser fram emot att höra av dig.”

  Och resan har bara börjat.

  Lycka till!

  Varma hälsningar, Helena, en fd redaktör på en av Sveriges största bokförlag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Gäst i Efter Fem

Förra veckan fick jag ett mail med frågan om jag ville vara gäst i Efter Fem med Tilde de Paula. Jag tackade ja och ska medverka i eftermiddag. De vill prata om att jag hoppat in och jobbar extra inom vården, trots att jag egentligen har ett helt annat jobb. Jag ska även medverka i Expressen TV någon gång mellan 19-20, av samma anledning.

Jag uppmanar andra som har möjlighet att söka sig till vården att göra det. Jag vet många i min närhet som i grunden har en utbildning, till exempel som undersköterska, som skulle kunna göra stor skillnad inom vården. Jag tror självklart inte att det är något som passar alla, men känner man att man har möjlighet att göra en insats för andra människor nu, då tycker jag att man ska göra det.

IMG_8578

Nu har ju jag haft det väldigt enkelt eftersom jag är egen. Jag har ingen chef jag måste be om lov att få hoppa in på sjukhuset och jobba. Däremot har jag en valp och två barn som jag behöver pussla och rodda med. Jag är så tacksam över att Nicklas rycker in och hjälper till, så att jag får möjlighet att jobba på Danderyds sjukhus. Igår gjorde jag en spännande grej, mer om det under dagen.

 1. Didi skriver:

  Du är grym människa, en sann hjälte! Tack för det du gör. Jag ska se programmet och läsa artikeln. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Träna hemma

Inlägget innehåller annonslänkar

Handen på hjärtat är jag inte drabbad av att tex Sats stängde ner. Jag har hamnat i en svacka och tränar alldeles för lite. Jag som många andra, vet ju hur bra man mår. Jag har ett mål och det är att genomföra 100 träningspass under 2020. Om jag ska nå det behöver jag verkligen sätta igång igen.

IMG_8846

Förra året vilade jag mig i form innan Vårruset som jag sprang tillsammans med tjejerna på Skincity.

86936900001.pjpeg

Träningskläder från Gina Tricot. Svart är ju alltid snyggt och stilrent!

26738-8810-s20-1-m-f-h

Det här setet är riktigt fint och det ser skönt ut, från Filippa K. 

20080001

Det kan även behövas träningsredskap. Med sånna här gummiband från aimn kan man hitta på många övningar.

dam-black-plus---mjuka-träningsleggings-med-meshpaneler

Coola träningstights med mesh från Boohoo för bara 130 kr. 

dam-grey-a-oversize-sweatshirt-med-bokstav

Den här skulle jag vilja ha efter avslutat träningspass, också från Boohoo. 

casall

Snygg sporttop från Casall, finns hos Ellos. 

puma

Löparskor från Puma finns också hos Ellos.

 

 

 

 1. Lite pepp förutom snygga träningskläder, tänk så här: det är ca 8760 timmar på ett år. Om ditt träningspass är 1 timme så är det totalt ca 1,2% av din tid på ett år 🙂 den tiden går att hitta och prioritera! 🙂

 2. Didi skriver:

  åh Casal bh va ju supersnygg.
  Nu lever jag i mina träningskläder 🙂 Jag jobbar ju hemifrån så what more to do. 🙂
  Ha en fin måndag

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..