Borsta tänderna på barn efter välling eller mjölk

Nu behöver jag era tips. Igår fick vi en kommentar från en tandläkare om att Alice dricker mjölk innan hon somnar utan att borsta tänderna igen. Jag tog absolut inte illa upp, snarare tvärt om. Jag tycker att kommentaren var kanon. Jag hade så så så dåliga tänder som barn. Jag hade ofta hål och det där är väl ärftligt va? Jag fick lära mig på BVC av en tandsköterska att tänderna ska borstas efter välling/mjölk. Gör vi det? Nej! Varför? Det är ju bara en dålig vana.

borstatanderna
De där små rispuffarna förtjänar ju såklart att borstas noga noga. Det är svårt att borsta hennes tänder tycker jag. Hon biter på tandborsten eller kniper igen sin lilla mun. Vad har ni för tips? Hur ska vi göra tandborstningen rolig? Och hur gör ni med era små som dricker mjölk eller välling, borstar ni efteråt? Kom med era bästa tips! Jag vet att vissa resonerar att det inte är så viktigt med tänderna nu eftersom det är mjölktänder. Jag håller inte med, jag tycker att det är urviktigt att lägga en grund nu för en rutin för Alices tänder.

/Angelica

 1. Felicia skriver:

  Jag var barnflicka i tre år åt ett syskonpar (2 och 4 år från början) och det hände ibland att jag fick natta de. Till en början märkte jag att de inte gillade att borsta tänderna, ens med deras föräldrar men sen hittade jag på en liten dans/sång till och skojade till det hela. Så borstade man höger sida av munnen skulle man leka med höger arm och höger fot (det gäller såklart att barnet sitter ned på locket av toastolen eller en pall). Och med detta så äääälskade de att borsta tänderna till slut. De skrattade varje gång så de fick ont i magen på det bästa sättet. Och till slut så började de borsta sina egna tänder på samma vis, och till och med lyckades göra ett bra jobb. Så testa att ”leka till det” 🙂 Lycka till! 🙂 massor av kramar

  1. Felicia skriver:

   Hade faktiskt ett annat sätt också kom jag på nu, det var så länge sedan jag gjorde detta men vi brukade leta tandtroll. Så de fick sätta sig ned och öppna munnen stort så om jag såg ett troll skulle jag borsta tills det försvann, sedan när det var dags att borsta framtänderna bad jag de ryta som tigrar. Worked EVERY time 😉

 2. Helena skriver:

  Tandläkaren här igen
  Tandborstning är viktigt och ju tidigare man kommer in i rutinen desto lättare. Med två små barn själv vet jag hur krångligt det är. Allt går ju i perioder, från en vecka till en annan kan det gå lätt eller svårt. Och vad som fungerar eller inte.
  Sjunga, borsta på varandra (det kittlas så förbaskat när hon borstar i gomen bara), titta på mobilen (spel eller tandborstsång), jaga tandtroll, välja vilken tandborste och fungerar inget annat hålla fast. Det kan räcka att berätta att om vi inte gör detta nu måste jag hålla fast dig, så fungerar det ibland. Är det väldigt jobbigt kan man ju borsta den riktiga gången innan mjölk/välling sen dricka lite vatten och ta en snabbis med tandborsten bara. Tills den jobbiga perioden övergår i en annan fas.
  Det tar tid att utveckla hål, så bra att börja med goda vanor tidigt

 3. Maria skriver:

  Vi ger välling till vår tjej som är två månader äldre än Alice. När hon fick tänder borstar vi alltid efter vällingen. Vi gjorde då om rutinen att hon badar, får pyjamas, ny blöja och välling i vårt sovrum. Sen bär vi över henne till sitt rum och går ut. Så somnar hon av sig själv. Hoppas att det går bra för er att få in nya rutinen! Vi hade några gnälliga kvällar men sen gick det kanon!

 4. Elin skriver:

  Vi var på information om tänder på vårt BVC, då sa tandsköterskan att om man dricker välling innan läggning så kan man ge lite vatten i en annan flaska/mugg efter att vällingen har druckits upp, så sköljer man bort det mesta från tänderna 🙂

 5. Min mamma sjöng alltid borsta tänderna låten fungerar också som tvätta händerna låten och att äta broccoli låten. Alltså allt jag tyckte var blä när jag var liten

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..