Nattningsrutiner två barn

Igår på middagen pratade vi om barn och sömn. Både Johanna och Helena har två barn och jag ville veta var och hur deras barn sover. Det var lite olika, ibland i deras sängar, ibland i egna rum. Alice har ett eget rum som vi tänkte att hon och Philip ska dela på. Philip sover just nu inne hos oss, i en bedside crib. Alice sover i en 1,20-säng som inte har några ben, den står alltså inne i hennes rum. Min fråga är nu hur tusan vi ska göra med Flippen? Väcker inte barnen varandra om de sover i samma rum?

syskonenlagergren

Jag och Stefan turas om att sova närmast Philip men när jag sover nära honom vaknar han mycket oftare. Jag är som en virvelvind när jag sover, jag snurrar och snurrar och snurrar. Då prasslar våra täcken och Flipp vaknar. Stefan är som en sten när han sover. Han ligger helt stilla. Från sekunden han somnar tills dess att han vaknar ligger han i exakt samma position.

Nu undrar jag om ni tror att Alice och Philip kan somna i samma rum? Alltså jag förstår ju att ni inte kan svara på det, men hur gör ni som har fler barn? Hur gör man då med nattningen? Nattar man båda samtidigt och hoppas på att de somnar samtidigt? Ska vi ta bort vår walk in closet och bygga om det till Philips rum? Jag vill det men det kräver rätt mycket jobb och Stefan tycker att det känns trist att inte ha kvar vår walk in… jag håller med. Men jag ser hellre att barnen har varsitt rum än att jag har en garderob jag kan gå in i.

Ge mig era bästa tips hur man man gör med två sovande barn i samma rum! Vilka är fördelarna? Och vilka är nackdelarna?

/Angelica

 1. Linnea skriver:

  Nu är inte detta är svaret på eran fråga men jag (19) och min lillebror (17) delade rum från när han va runt 1 år tills jag blev 10 och det har inte alls varit några problem. Vi båda fick en otrolig trygghet utav det och ingen av oss gillar egentligen att sova själva men även det har man ju fått lära sig hehe.. Och vi är otroligt tighta, många blir ofta förvånade över våran relation. Vi kan än idag dela både säng och rum utan problem medan många kan tycka det är väldigt konstigt. Men jag tror helt klart att en av anledningarna till att vi är så tighta är just att vi delade rum under så lång tid och jag ser det endast som någonting positivt!!

 2. Elin skriver:

  Vi har förvisso tvillingar (snart 2,5 år) men de sover tillsammans i en 160-säng just nu. Vi nattar dem genom att ligga mellan dem och läsa när de dricker sin välling. När vällingen är slut och boken likaså så säger vi god natt och släcker och ligger kvar tills de somnar. Tar kanske allt som allt en vanlig dag 30-40 minuter alltihopa. SÅ MYSIGT! Innan de fick den stora sängen så sov de i varsin spjälsäng bredvid varandra med en liten gång emellan. Då läste vi och drack välling i en soffa i deras rum, stoppade ner dem, sa god natt, satte på en speldosa och gick ut och så somnade de själva efter en stund.

 3. Alona skriver:

  Våra 2 barn ( en som är 3 år och den andra 4 månader) delar rum. Runt kl 20:00 båda läggs först självklart är den stora som läggs och sen den lilla. Lilla somnar i famnen och sen förflyttas till sin lilla säng, väcker ej varandra som är skönt. Jag skulle prova och i slutet är ni som bestämmer hur ni vill göra. Lycka till !

 4. Hej! Först vill jag bara tacka för superbra blogg! 🙂

  Jag har två som underbara pojkar. Filip är 2år & 4 månader och Oskar är 7 månader. Vi bor i ett stort hus och har egentligen möjlighet att ha pojkarna i varsitt rum, men sen Filip fyllde 2 år så har han haft nattskräck och vaknat på nätterna och varit rädd, så därför har min man sovit med honom på nätterna för det mesta.
  Oskar har sovit i spjälsäng i vårt sovrum och har sovit väldigt bra sen han föddes och endast vaknat 1gång/natt för ersättning ungefär vid 3tiden.

  Nu är ju Oskar 7 månader och eftersom han sover så bra så tänkte vi prova att han kunde sova inne hos sin storebror. Då kanske Filip känner trygghet och kommer över sin nattskräck. Vi hoppas att dom två kanske sover bättre med varandra. 🙂

  Vi har haft gäster över helgen, men tänkte faktiskt att vi skulle prova att ställa in spjälsängen hos Filip i natt och så får vi helt enkelt se hur det går. Det är ju omöjligt att veta och det är olika för alla, men det skadar ju inte att prova!

  Hoppas att det löser sig och att ni kan behålla wicen 😉 Massor med kramar och lycka till!

 5. Hej igen. Glömde nämna att vi har 6 år mellan dotter och sonen, men det gick ändå.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..