Fifty fifty – föräldraledighet

Det här inlägget är ett samarbete med Försäkringskassan

Visste du att 25% av föräldraledigheten tas ut av papporna? Och att mammorna tar ut 75%? Vad tror ni att det beror på? Jag tror att det beror på att det är så samhället ser ut till stor del, och har gjort sen en lång tid tillbaka. Det var i alla fall så jag resonerade när jag sa till Stefan att jag ville vara hemma minst ett år, och att han kunde ta två eller tre månader. Jag och Stefan har valt att dela 60/40, där jag har varit hemma längst tid. Med vårt tredje barn är målet att dela 50/50. Hur ser det ut hemma hos er? Hur delar/delade ni upp föräldraledigheten?

angelica_lagergren

Foto Malin Troili 

Jag tycker att det är fantastiskt att vara föräldraledig och jag tycker att det är så bra att vi har den förmånen och möjligheten i Sverige. För vår relation har det betytt mycket att vi har delat 60/40. Båda har fått utrymme att satsa på sina karriärer men det allra viktigaste, båda har fått möjligheten att skapa starka band till barnen. Jag tror inte att så många ser tillbaka på barnens första år och tänker ”Jag borde ha jobbat mer”. Jag tror snarare att många känner att det är tråkigt att de inte var hemma mer med barnen.

fk

 

 

 

3 vanliga frågor om kampanjen fifty fifty!

Vi har inte råd att dela på dagarna, ändå säger ni att vi ska dela jämställt?
Ett vanligt argument till att man inte delar föräldradagarna mer jämställt är att man inte har råd. Men vi vet att många familjer faktiskt skulle tjäna ekonomiskt på att dela mer lika även om den ena parten tjänar mycket mer än den andra. Det beror på flera saker, till exempel att arbetsgivare med kollektivavtal ofta betalar så kallad föräldralön som täcker upp för en del av inkomstbortfallet vid föräldraledighet. Detta är något som många föräldrar inte känner till.

Om du vill räkna på just din ekonomi finns det ett bra planeringsverktyg på Mina sidor eller i Föräldrakollen. Argumentet att man inte har råd för att den andra tjänar mer haltar också, eftersom vår statistik tydligt visar att kvinnor är tar längre föräldraledighet, även när de tjänar mest. Kön går alltså före lön. Åtminstone i de flesta fall, även om det självklart kan finnas undantag.

Varför gör Försäkringskassan en kampanj om att föräldrar ska dela föräldradagarna jämställt?
Vi har ett uppdrag från regeringen att öka jämställdheten inom föräldraförsäkringen. Det handlar konkret om att på olika sätt öka mäns uttag av föräldradagarna. I dagsläget tar män ut cirka 25 procent av föräldradagarna, medan kvinnor tar ut 75.

I uppdraget ingår bland annat att informera om konsekvenserna av olika val som föräldrar gör när det gäller föräldraledighet (och VAB). Vi har stor kunskap om hur föräldrar tar ut föräldrapenning och hur det påverkar både de enskilda föräldrarna och samhället i stort. Och vår erfarenhet är att det faktiskt spelar roll hur länge man är föräldraledig. Vårt uppdrag är inte att tala om för föräldrar hur de ska använda sina föräldradagar, utan att inspirera och sprida information så att föräldrar kan göra medvetna val.

Men vi vill själva bestämma hur vi ska dela på föräldraledigheten?
Och det kan ni, så när som på tre månader som är vikta för varje förälder (för barn födda innan 1 januari 2016 gäller två månader).  Föräldraförsäkringen är den mest flexibla i världen och ger föräldrar stora möjligheter att själva utforma sin föräldraledighet. Vår roll är att informera om konsekvenserna av olika val, men i slutändan bestämmer varje familj naturligtvis själv hur man fördelar dagarna.

lagergren_angelica

Foto Malin Troili 

Vill du läsa mer om Försäkringskassans kampanj ”Fifty fifty”, då kan du gå in och läsa mer här. Där kan du även se en film som vi spelade in för ett par veckor sen.

/Angelica

 1. Frida skriver:

  Vi har delat lika exakt, delat på dagarna och spridit ut dem lika mycket. Jag tjänar mycket mer än min man men att avstå av mina dagar till honom för att ”tjäna” på det ekonomiskt ville jag inte. Det är sådan liten tid av sitt liv att jag uppriktigt skiter i hur vi kunde maxa systemet. Dessutom så täcker jämställdhetsbonusen upp. Det är fantastiskt med det generösa systemet vi har! Har vänner utomlands som inte alls får något stöd. Jag tycker det är helt rimligt att politiker bestämmer hur skattepengar ska användas. Familjer får ju bestämma över en del dagar men att man skulle få bestämmaså dåligt att barnen bara får hänga med en förälder fastän det är dåligt för barnet, samhället och jämställdheten., då tycker jag man får betala själv, och inte ha det skattefinansierat
  Amning i all ära men om man ställer alternativen mot varandra: antingen perfekt föda några månader till eller en nära kontakt med sin pappa hela livet då tycker i alla fall jag att valet är lätt. Jag har aldrig hört någon nobelpristagare eller OS medaljör tacka för att den ammades så himla länge. Jag fattar inte vad för fantastisk långvarig effekt amningen skulle ha på livet? Heja den fantastiska föräldraförsäkring som finns!

 2. E skriver:

  Vi delar lika på dagarna 50/50, men inte på tiden hemma. Jag var hemma ca 15 månader och sambon blir hemma ca 7 månader (jag tog 3 dagar i veckan och han ”måste” ta 5 eftersom sonen fyllt ett). Min son var väldigt ointresserad av mat och helammades nästan 10 månader och slutade helt vid 11 månader (Jag tvångsavslutade, annars hade han nog helammat än om han fått bestämma). Då jag jobbar skift, ibland 12 h natt hade det aldrig funkat att jobba medans jag ammade.
  Vi började dessutom spara pengar redan innan vi försökte bli gravida, så när vår son sen föddes hade vi en ordentlig buffert för att klara av ett inkomstbortfall i 1 1/2 år, så med den ekonomiska biten var vi väl förberedda 🙂

  Jag tycker faktiskt inte att det är så konstigt att mammorna är hemma lite längre, efter en graviditet, förlossning och ev. Amning tar det ett tag att komma tillbaka till sig själv igen. Alla har inte kontorsjobb dagtid. Många har fysiskt slitsamma jobb och obekväma arbetstider, då kan det vara viktigt att ha fått landat i allt innan man är tillbaka.
  Tycker däremot att det är jättenyttigt för pappor att åtminstone vara hemma ett litet tag, men hur man fördelar måste väl ändå vara upp till varje familj?

 3. Min arbetsgivare H&M fyller tyvärr inte upp gapet som många andra arbetsgivare gör. Min man tjänar mer än dubbelt så mycket som mig, så skulle han vara ledig 50/50 så skulle vi behöva dels maxa dagarna så våra barn skulle få börja på 12-månadersdagen typ. Men också leva så snålt att vi knappt skulle ha råd med mat på bordet.
  Jag är för att varje familj ska få dela upp som man vill, men som i vårt fall tex borde regeringen typ lagstifta om att varje företag måste ersätta upp till 90% eller vad det är.
  På mitt jobb så arbetar man typ upp en bonus, att har man varit anställd minst ett par år så får man lite mer, men bara fram till barnet är 12 månader 🙁

 4. För oss är det lite svårt eftersom min man jobbar inom familjens stora företag (Norrlands största gräv- och schaktföretag) vilket betyder att han har lite svårt att vara ledig… Alltför såklart med bra planering men det blir betydligt svårare/tjorvigare för honom att vara hemma därför har jag varit henna mest.
  Dessutom har jag varit mycket sjukskriven efter alla mina operationer (25 st efter min förlossningsskada) så då har han fått vara hemma och ta hand om både mig och vår dotter

 5. E skriver:

  Fast nä mitt kollektivavtal täcker inte upp. Jag får 10% av min lön i ett halvår, sen är det endast pengar från FK jag ska klara mig på. Vi ”tjänar” cirka 4000 kr på att jag är hemma. 4000 väldigt viktiga kronor. Jag kommer att vara hemma i lite mer än ett år och han kommer ta fyra månader. Det känns ändå fair för oss båda.

  1. Sanna skriver:

   Då täcker ju ditt kollektivavtal upp till 90% (om du tjänar 444 000 eller mindre per år) 🙂 10% får de flesta men några får mer! Och vissa får inget alls extra av arbetsgivaren 🙁

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..