När barnen inte vill sova

Ni får ursäkta den otroligt dåliga frekvensen på bloggen här under de senaste dagarna. Jag kan nog kanske bara tala för mig men det har varken funnits varken tid eller ork till att sätta sig ner och skriva någon form av kvalitativt kontent de senaste dagarna. Tyvärr är inte den här dagen något bättre än de föregående.

alice_och_mormor

Angelicas mamma kom förbi igår och lyckades få Alice att somna lugnt och tryggt nere i soffan och hjälpte sen till att bära upp henne. Nattningen gick så mycket enklare änv vad jag hade hoppats på att den skulle göra. Philip somnade rätt omgående han också. ”Problemet” var bara att Alice vaknade strax efter midnatt och ville sen inte somna om. Man fick inte buffa, masser, klia på ryggen eller stryka på kinden. Alla saker som i vanliga fall uppskattas något enormt av henne. Sjunga vaggvisor fick man inte heller göra. Hon fick ny blöja och alvedon, mjölk ville hon inte ha. Vid flertalet tillfällen var hon påväg att somna. Men då kom hon på sig själv, att hon höll på att somna, satte sig upp och konstaterade ”Alice vill inte sova”.

Till slut gav vi upp och strax innan 04 fick hon sin padda och lekte med den och efter att jag gått upp vid 05 hade hon somnat om. Men vad gör man? Jag vill ha era bästa tips! Vad gör man med barn som inte vill sova när de är sjuka om nätterna. När Alice och Philip var mindre kunde jag spänna fast dem i bärselen och gå runt tills de somnade. Det fungerar kanske inte riktigt så nu.

/ Stefan

 1. Ljudbok! Har en 4-åring som alltid sovit dåligt (nattskräck bl a) och det som får henne att komma ner i varv och sluta tänka på vad som är fel, kliar eller att hon inte ”kan sova” är alltid en saga. Finns en samlad variant på Spotify med bamse, Pippi, Lotta, Pelle Svanslös och alla möjliga. Man slipper dessutom ha lampan tänd, poppis vid nattning också!

 2. Linn skriver:

  Jag började med att skriva ett relativt långt inlägg.
  Men skriver bara detta jag förstår er, varit där själv.
  Ni gör ett toppen jobb !!!

 3. Ulrika skriver:

  Men alla ”paddhatare” – tror ni inte att Stefan och Angelica är medvetna om att det kanske inte är så smart mitt i natten? Annars hade de väl inte väntat så länge innan de tog fram den? Jag hade LÄTT tagit till paddan om mina barn varit vakna 3 timmar mitt i natten, herregud vad som helst för att få sova!

  Har inget bra knep att komma med annat än att vagn eller biltur brukar vara säkra kort här. Inte så kul mitt i natten kanske, men är man depserat så :).

 4. Håller med som vissa skriver att padda eller andra skärmar nog inte är det bästa den tiden på dygnet. Upplever själv att det är svårare att somna när jag suttit med mobil, padda eller dator ända fram tills det är dags att lägga sig.

  Apropå sova och rutiner så har vi skrivit ett inlägg idag som heter ”5 rutiner som underlättar vår vardag med barn”, in och läs för inspiration eller tipsa om dina egna bästa tips:
  http://minimalisterna.se/5-rutiner-som-underlattar-var-vardag-med-barn/

 5. Om jag går till mig själv o hur det känns när man vaknar på natten o inte kan somna om, oavsett om det är pga sjukdom, smärta, eller bara nån konstig mental låsning, så brukar jag alltid ge upp efter nån halvtimme och kliva upp. Jag äter nåt, kanske slösurfar lite på telefonen. Bryter mönstret liksom, då brukar det bli lättare att slappna av o somna sen. Låter min 2åring göra likadant. Kan hon verkligen inte somna, o dessutom är sjuk, så behöver hon inte ligga i sängen och må dåligt o bråka med mig. Utan då får hon gå upp, ligga i soffan eller på vardagsrumsmattan o kolla på paddan, och i stort sett varje gång somnar hon till, eller blir så pass slö efter nån timme att vi kan gå in i sovrummet o det går enklare att somna om. Det brukar aldrig hända efteråt när hon frisknat till, så att det sätter sig som en ovana eller så. Hon VILL ju sova nattetid egentligen, så hon väljer ju inte att vakna o må dåligt mitt i natten liksom. Så efter att vi försökt en stund får hon oftast komma upp. Vem vill blå plågad när man är sjuk liksom? Är hon helt 100% frisk är det ett lite svårare beslut, men det händer ju i stort sett aldrig nåt liknande då.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..