När amningen inte fungerar…

… är det så himla bra att det går att mata sin bebis med flaska. Antingen med bröstmjölk eller ersättning. Visste du att det är flaskmatardagen idag? Jag tycker att det är viktigt att det här med flaskmatning lyfts upp och att mammor som väljer att inte amma av flera olika anledningar inte känner sig dumma eller skuldbelagda. Det gjorde jag. Jag kände mig verkligen misslyckad som mamma när jag inte kunde amma. Så tycker jag inte att det ska behöva vara.

Alla gör så gott de kan, vissa väljer redan från början att de inte vill amma och jag tycker inte att det ska ifrågasättas. Här i Sverige har vi ersättning som är riktigt bra och dessutom vatten i kranen som är kanon, som går att blanda med ersättningspulver. För mig har det viktigaste alltid varit att barnen blir mätta och nöjda. Då har jag mått bra och varit en lugnare och tryggare mamma. När varken Alice eller Philip gick upp i vikt blev amningen en stress och en ond cirkel. För mig var ersättningen verkligen räddningen.

amma
Jag ammade både Alice och Philip (här är Philip på bilden) men fick börja flaskmata båda ganska tidigt. Ingen av barnen gick upp ordentligt i vikt och jag tycker aldrig att jag fick till någon bra teknik. Med Philip fick jag hjälp från BB Sophias amningsmottagning, men det hjälpte tyvärr inte. Det bästa med att flaskmata tycker jag är att man kan dela på matningen i relationen. Stefan kunde hjälpa till både dagtid och på nätterna och det gjorde att hans och barnens relation blev väldigt stark. Vill man amma ska man amma tycker jag, för det finns många fördelar med amningen. Men vill och kan man av olika anledningar inte amma ska man inte känna sig dum för att man väljer att flaskmata sitt barn. Se det istället som någonting positivt! Ditt barn blir mätt och glad och det är huvudsaken. Så var det i alla fall för mig.

flaskmata

En mysig matstund tillsammans för Alice och Stefan. I början fick vi ta många korta pauser när vi matade Alice för hon kräktes mycket. Det gjorde Philip också… Men ju större de blev desto mindre kräktes de, väldigt skönt tycker jag.

Hur har ni gjort? Helammat? Delammat? Flaskmatat? Hur länge har ni ammat? Jag känner att oavsett hur folk gör har andra människor åsikter. Låt kommentarsfältet bli ett ställe där vi hyllar alla mammor och pappor, oavsett hur de väljer att mata sina barn. Kom gärna med era bästa tips på vilka flaskor och vilken ersättningen som fungerade bäst för er. Jag visste inte innan att det är en djungel av olika flaskor och nappar med olika sorters grepp och flöden.

/Angelica

 1. Frida skriver:

  jag hat helsmmat tills det var dags att börja med mat, amningen har alltid funnits där någon stund om dagen, även nu när sonen är 16 månader. Han börjar dock tröttna så han slutar nog ville dag som helst nu. Han får ta det i son takt. 🙂

 2. Frida skriver:

  Jag ammade min son tills han var 9 månader, men drog ner ganska kraftigt när han började äta mat vid 5 månaders ålder (han valde själv mat framför bröstet). Jag hade fruktansvärda problem med amningen i början. Fick infektioner och mjölkstockning. När min son var 10 dagar var jag på amningsmottagningen då det bubblade ut var från ett djupt sår ibröstvårtan. Fick då instruktioner om att endast ammapå det andra bröstet och pumpa det ”sjuka” bröstet en gång varannan timme, dygnet runt. Höll på såi 3 veckor, innan jag kunde börja amma ”normalt” på båda brösten. Höll på att ge upp några gånger när det aldrig ville läka, men höll ut. Både bvc och amningsmottagningen frögade flera gånger om jag inte skulle släppa amningen och ge flaska istället, me.n jag vägrade, envis som jag är. När väl amningen kom igång hade jag såklart alldeles för mycket mjölk. Min son bara skrek när han skulle äta, stackarn fick ju mjölk forsande ner i halsen. Kunde inte amma bland folk heller eftersom det bara sprutade åt alla håll. Men det gav sig tillslut och jag kunde amma som vanligt. Nu är jag gravid och är beräknad att föda vid årsskiftet. Jag kommer absolut att amma denna gången också, men får jag lika mycket problemså kanske jag överväger flaskmatning 🙂 Förstår verkligen alla mammor som väljer flaska framför amning!

 3. Eva skriver:

  Har ett barn, en pojke på 2 år och en månad nu. Jag helammade honom i 5,5 månad, och ammar fortfarande honom på nätterna (han får komma och sova med oss när han vaknar på natten och då vill han ha bröstet). Visst var det tufft de där första månaderna, herregud så bunden man är som mamma som helammar – men jag skulle aldrig byta bort den tiden. Det är något magiskt med den där symbiosen som uppstår mellan mamma och barn <3

 4. Camilla skriver:

  Jag hade bestämt innan att jag inte ville amma, och har flaskat sedan start, känner mig inte alls dum eller skuldbelagd utan är nöjd över mitt val 🙂

 5. Fanny skriver:

  Jag ammade mitt första barn i 2 år och ammar nu mitt andr barn (som är 3 mån). Det tog mig 3 mån att komma igång med amningen med första barnet och 2 veckor med andra barnet. Jag tycker amning är fantastiskt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..