Philips mjölkallergi

Igår fick vi hjälp av mina föräldrar att hämta barnen på förskolan. Medan de lekte med Alice åkte jag och Angelica till Barn och Ungdomsmedicinsk mottagning med Philip för att utreda om hans upplevde mjölkproteinsallergi. Det var lite svårt för mig att hitta numret dit för någon vecka sedan eftersom det förkortas BUM och alla sköterskor på vår BVC säger BUM. Så jag googlade BUM. Jag fick inte resultaten som jag önskade…

philip
Men igår, 14:30 träffade vi en barnläkare, vi diskuterade om hur vi har gjort tidigare och lite planer för framtiden, innan det var dags för pricktest. Philip hade väldiga problem med vad vi upplevde som magsmärtor och eksem när han fick bröstmjölk så vi började då testa med mjölkproteinfri ersättning och det blev mycket bättre. När han senare har fått i sig rena mjölkprodukter som grädde och mjölk, som inte är i maten har det varit några plågsamma timmar efteråt för honom. I små doser så som i mat och Bregott på mackor fungerar utan problem. Till maten dricker han havremjölk numera.

Pricktestet gick bra, och Philip brydde sig inte nämnvärt om det mer än en kraftig irritation på att vi höll fast honom längre än tre sekunder eftersom det är hans inbygda klocka på hur länge man kan sitta still. Testet visade heller inga resultat på allergier, vilket gör att vi kan utesluta allergi av typ 1, förklarade läkaren men det kan fortfarande vara så att han är överkänslig. Vi ska därför fortsätta som vi gör och sakterliga introducera mer och mer mjölkprodukter men inte först om några månader introducera honom för att dricka vanlig mjölk.

/ Stefan

 1. Jenny skriver:

  Min dotter är/var mjölkprotein allergiker och det fick vi fram med blodprov. Hon kunde inte äta något med komjölk i utan att få diarré. Vi höll bort all komjölk i ungefär ett halv år. Sen började vi sakta ge olika saker åt henne. Numera klarar hon av allt förutom att dricka mjölk. Hon har havre eller ris mjölk, men hon kan äta all grädde, glass ost osv.. Förhoppningsvis växer det bort helt 🙂

 2. Andrea skriver:

  Allergi och intolerans är två olika saker också. Om det inte är allergi som syns på pricktest så kan han ju fortfarande vara intolerant och ha svårt att bryta ner proteinet i magen/tarmarna.

 3. Sandra skriver:

  Brukar förkortas BUMM så det var kanske därför

 4. Ells skriver:

  Min dotter är mjölkproteinallergiker och hon dricker alltid vatten till maten. Har aldrig vant henne vid havre-soya eller rismjölk. Tycker inte det behövs. Vatten är underskattat.

  1. Emelie skriver:

   Tillsätter du kalcium på annat vis då?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..