ANNONS

13 tips för en bättre relation

/

angelica_stefan_lagergren

Jag är verkligen ingen expert på det här med relationer men jag vet vad vi har problem med hemma hos oss. Har du några bra relationsråd? Tipsa gärna nere i kommentarsfältet.

1. Lyssna
Att prata med varandra är viktigt, men att lyssna är faktiskt minst lika viktigt. Om inte viktigare. Lyssna på vad din partner har att säga. Inte bara lyssna på låtsas, nicka och vänta på att det är din tur att argumentera. Verkligen ta in vad din partner försöker säga till dig.

2. Prata
Kommunikation i ett förhållande är viktigt. Går du och bär på någonting som gör dig ledsen/irriterad/osäker? Säg det då till din partner. Bär inte på stora problem i onödan om de går att lösa med ett samtal. Din partner kanske inte ens vet om att den saken du stör dig på är ett problem. Våga prata och kommunicera.

3. Var tyst
Jag har en förmåga att älta saker i evigheter. Jag behöver lära mig att vara tyst och inte fortsätta bråk när de egentligen skulle kunna sluta. Ibland får man bara acceptera att man inte kommer fram till vem som har rätt och vem som har fel. Kanske har båda rätt på sitt sätt? Försök vara tyst och avsluta bråk innan de eskalerar.

4. Bråka inte på natten
Det är nåt visst med nätter, sömnbrist och bråk. Jag säger saker på natten som jag inte menar. Det är som att alla känslor förstärks när det är mörkt ute. Gör ditt bästa för att lösa konflikter innan dagen blir till natt. Och går det att bli sams innan ni somnar, bli det. Men jag tycker inte att det är hela världen om ni behöver ta en paus i bråkandet för att sova. Just sömn är viktigt för hela kroppen.

5. Gnäll inte i onödan
Jag erkänner att jag är en gnällig person. Jag försöker verkligen bli bättre på den fronten. Gnäll skapar dålig energi och med dålig energi kommer man inte framåt i relationen.

6. Välj dina strider
Är allt verkligen värt att bråka om? Ser du att din partner har missat att fälla ner toasitsen? Är det värt att bråka om eller ta upp? Känner du att du kan skippa det, gör det. Att säga allt man stör sig på alltid tar onödigt mycket energi från er båda.

7. Bekräfta
Säg till din partner att du uppskattar det hen gör. Det kan vara allt det där vardagliga som man egentligen bara tar för givet. Säg att du tycker att hen är bra. Säg att hen är en bra pappa eller mamma. Säg att du tycker att den där skjortan eller skorna är snygga. Ge komplimanger och bekräfta din partner.

8. Överraska
Jag tycker om små överraskningar och jag vet att Stefan också gör det. Små saker som att skriva gulliga lappar eller skicka ett fint sms under dagen gör mycket.

9. Ge egentid
Även om det är bra att ha tid tillsammans är egentid också viktigt. Ge din partner egentid för att ladda sina batterier. Kanske behöver hen träna? Få sova en timme? Eller kanske åka bort och bo hos en kompis en natt.

10. Var nära
Även om sexlivet inte är på topp kan man försöka vara nära varandra. Se till att pussa varandra god morgon och försök stanna upp och ge din partner en kram. Beröring är viktigt och får de allra flesta människor att må bra och känna sig behövda.

11. Säg inte elaka saker
Hur arg du än blir, gör ditt bästa för att inte säga de där elaka sakerna du tänker. De sårar mer än du tror och kan sitta kvar hos din partner långt efter att bråket är slut.

12. Ta hjälp
Jag ångrar nu att vi inte tog hjälp av familjerådgivning tidigare. På fredag har vi vår första tid och jag hoppas att vi ska få verktyg att kunna kommunicera igen. Det är inget fel att be om hjälp och jag tycker gott att man kan göra det tidigt i relationen, innan man kör fast i gamla hjulspår.

13. Gör saker tillsammans
Vi har ju fastnat i det här med att ge varandra egentid men har liksom glömt bort att ge tid till bara oss. Jag tror att det är viktigt att ge relationen och partnern tid av sig själv.

Gillar du den här listan? Tryck på hjärtat!
Andra listor som vi gjort: 

6 anledningar till varför mycket egentid är lite överskattat
7 anledningar till varför alla bör få ha en 2-åring i sitt liv
9 saker som gått fel i morgonrutinen för alla föräldrar
Första vs andra barnet – 9 stora skillnader

2
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00