ANNONS

Världens bästa förskola

/

Idag är det förskolans dag. Och om det gick att nominera sin egen förskola, eller kanske rättare sagt barnens förskola, till priset för världens bästa förskola skulle jag göra det varje dag i veckan. Utan att tveka. Och jag ska berätta för er varför.

Först och främst vännerna till barnen. Många som de aldrig hade träffat om det inte vore för just förskolan. För när MVC och BVC sätter ihop mamma- och pappagrupper blir det alltid att det blir de föräldrarna som man som annan förälder klickar med som man umgås med och träffar deras barn. Våra vänner sedan tidigare har inte alltid barn i våra barns ålder. Här träffar de 10 till 15 barn i samma åldersgrupp som de själva. De lär sig att ge och ta, genom ett samspel tillsammans med andra barn i en större grupp som de inte hade lärt sig genom att bara vara hemma med sina föräldrar.

kusinerna_lagergren_pa_forskolan

För om vi ska vara lite självkritiska som föräldrar har vi ändå en tendens att kanske vara lite för hjälpsamma, lite för snälla och lite för inkonsekventa från tid till tid. Jag vet bara hur jag själv är och hur det är ett evigt skarvande med vad som tillåts, mutor och annat som kanske inte alltid är det mest pedagogiska när man försöker lära ett barn att man måste borsta tänderna två gånger om dagen, eller sätta på sig skor och byxor själv. Givetvis i omvänd ordning, byxor först, annars klarar inte ens jag av det, som ändå är en fullt fungerande vuxen person. Den självständigheten som förskolan är så enormt bra på att lära ut, hade i alla fall jag curlat bort. Och lärandet. Förskolan följer en läroplan, där saker som bland annat samspel, matematik och empati finns med. Utforskandet och nyfikenheten, det lekande lärandet. Alice och Philip överraskar både mig och Angelica dagligen med massor av saker som de har lärt sig i förskolan.

Sist men inte minst. De fantastiska pedagogerna. Dessa underbara människor som ägnar dag ut och dag in med att ta hand om våra små barn som vi håller mest kärt i hela livet. Ni som hjälper oss föräldrar att låta dessa barn växa upp till helt makalösa små minimänniskor. Det finns inte ord för hur mycket underbart ni gör för världen.

Nu tror jag inte att det här är exceptionellt för just vår förskola utan ganska genomgående för alla förskolor och alla som jobbar på denna fantastiska institution som förskolan är i det svenska samhället. Tack för allt ert jobb!

/ Stefan

9
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00