Två helt olika nattningsrutiner

Det är ganska stor skillnad på att natta Alice och på att natta Philip. Just nu är vi inne i en period där jag nattar båda barnen samtidigt, i min stora säng. När Alice har somnat bär jag in henne på hennes rum och sen sover hon där resten av natten. Philip vaknar fortfarande några gånger per natt och tappar sin napp och blir ledsen, så honom har jag helst inne hos mig. Det är dessutom så sjukt mysigt när han lägger sig nära, slänger upp en ben över mig eller bara väcker mig på morgonen med en puss.

IMG_0692

En bild på Philip som liten bebis. 

Men åter till nattningsrutinerna med båda barnen. Jag brukar börja läggningen vid 19-tiden. Byta om till pyjamas, värma mjölk och sänka belysningen hemma. Både Alice och Philip dricker varm mjölk innan de ska somna. Då ligger jag mellan barnen och sjunger eller pratar. Oftast ligger jag och pratar om allt roligt vi gjort under dagen/kvällen. De får säga vad de tyckte var kul. Det är verkligen en av de mysigaste stunderna på hela dygnet. Alltid lugnt och stilla. När de druckit upp mjölken ställer jag undan flaskorna och då vill Alice bli killad eller masserad.

Philip vill inte bli rörd över huvud taget. Om man stryker honom över ryggen eller pannan drar han bort handen. Så jag lägger mig ofta med ryggen mot honom och klappar på Alice. För Philip tar det max fem minuter innan han somnar. Självklar finns det undantag. Alice får man ligga och klia/massera/killa i cirka 20-30 minuter innan hon somnar. Och som sagt, när hon somnat bär jag in henne till sitt eget rum.

PB250037

Hur nattar ni era barn? Har ni några knep ni tar till? Jag känner att jag och barnen har haft samma nattningsrutiner ett bra tag nu och det fungerar verkligen. Jag testade ett tag att natta Philip först och Alice efter, men de behöver lika mycket sömn. Eller Philip behöver mer, han sover fortfarande en timme mitt på dagen, det gör inte Alice.

 1. Min son är 5,5 år men har alltid har relativt litet sömnbehov Vi brukar försöka påbörja läggningen vid kl 20.00, Byter om till pyjamas, borstar tänder och väljer bok. Sen läser vi! Därefter ligger jag kvar i sängen (alltid med ryggen) mot honom sen brukar han somna efter 5-20 minuter!

 2. Ett tips är att läsa böcker, men det gör ni kanske tidigare på dagen. Att läsa är otroligt viktigt för barns utveckling, vi läser 30 min per dag och målet är att min son ska kunna läsa innan han börjar skolan.
  /bara en reflektion, menar inte dömande på något sätt!

    1. Hanna! Varför har ni mål att läsa innan han börjar skolan? Vår dotter är själv väldigt intresserad av bokstäver och har lärt sig skriva om man säger bokstäver! Men hon över bara när hon själv vill och tycker det är kul! Inget som vi sätter som mål att hon ska kunna innan skolan börjar! En fundering bara!

 3. Mina barn delar rum och dom sover i våningssäng, vi borstar tänderna och tar på pyjamas sen läser vi bok eller sjunger och sen går vi in till deras rum och väljer gossedjur och jag eller sambon sitter/ligger på en madrass eller sacosäck bredvid deras säng och bara finns där tills de somnat, minsta har precis slutat med napp och vill nu gärna hålla i handen istället. Minsta somnar på 5 min och stora på 20-30 min. Dom lägger sig vid 19:30.

 4. Mina pojkar (äldsta 3 år och och yngsta 9 månader) nattas i varsitt rum. Minsta får välling i soffan och bär sen upp han till sin säng där han somnar på 1 min. Alltid trött som tusan vid läggning. Äldsta får sen ta på sig pyjamas och borsta tänderna. Vi följer han till sitt rum, pratar lite om vad som var roligast idag och sen säger vi godnatt och släcker. Han somnat själv i sin egen säng i sitt eget rum. Tror vi är väldigt bortskämda med så lätta läggningar. Å andra sidan har vi ”tränat” och styrt barnen till att det ska vara enkelt att vara själv med båda barnen och lägga dem pga min man som reste mkt med jobbet.

 5. Min dotter är 3,5 år och vi börjar göra henne redo vid halv 8 tiden. På med pyjamas o borsta tänder. Sen hjälper hon oss att höra välling. Hon dricker den i sin säng o någon av oss sitter jämte. Hon vill gärna hålla handen o prata lite om dagen sen somnar hon på några minuter. Ibland vaknar hon på natten o då går hon in till oss. Brukar passa på att gå på toa med henne då så vi kanske klarar oss från en olycka i sängen. Sen sover hon till någon gång mellan 7 och 8.

 6. Det låter mysigt att ligga kvar o gosa efer mjölken, men jag hoppas för barnen skull att du borstar tänderna efter de druckit mjölk.

  1. Så onödigt att du känner att du måste påpeka detta. Jag tror att Angelica är fullt kompetent att ta hand om sina barn faktiskt

 7. Kvällsmat, tandborstning, bokläsning vid 19-tiden för min 2,5-åring. Själv nattningen tar alltid 1-2 timmar och har alltid gjort. Ibland längre men aldrig kortare tid än så. Han har enormt svårt att komma till ro inför natten och våra kvällar försvinner alltid i nattningsträsket

 8. Åå den där stunden tycker jag också är den mysigaste på hela dagen. Vi nattar också våra
  samtidigt, 4 och 2 år – de väljer varsin bok och så lägger vi oss i stora sängen tsm. Den lilla äter välling under tiden vi läser. Sååå mysigt! När vi läst färdigt går vi in till deras respektive rum, bäddar ner i sängen och säger god natt. Kvällsrutinerna fungerar perfekt för tillfället , haha , peppar peppar 😛

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..