ANNONS

Trotsar ditt barn? Här är 8 grymma tips!

/

trots

Lever du med ett barn som ibland (eller ofta!) säger nej? Som trotsar och lägger sig ner och skriker i mataffären? Det gör jag också. Här kommer mina bästa 8 tips på hur du hanterar ett trotsigt barn. Har du fler tips och trix får du gärna kommentera här nedanför.

1. Ställ inga frågor
När trotsen är som värst. Ställ inte frågor. Fråga inte ”Ska vi borsta tänderna?” eller ”Vill du sätta dig och äta middag?”. Bara gör´t istället. Säg ”Nu ska vi äta” eller ”Nu ska vi borsta tänderna”.

2. Avled
För mig fungerar det ofta med att avleda barnen genom att peka på något annat. Prata om nåt kul som jag vet att barnen gillar eller ser fram emot.

3. Muta
Jag vet att vissa tycker att det är fel att muta. Men när man har tre hårstrån kvar på huvudet för att barnen trotsat fem dygn i sträck är det okej med mutor. Choklad, godis, leksaker – muta med vad som helst som går hem hos just ditt barn.

4. Lätta eller svåra vägen
Jag är uppfostrad med ”lätta eller svåra vägen”… Alltså fick jag välja om saker och ting skulle ske på ett smidigt sätt eller med bråk. Oftast eller alltid valde jag lätta vägen för att undvika mer bråk.

5. Var konsekvent
Om du har sagt att det är det här som gäller, ändra dig inte då. Då föder du ett beteende av att ”om jag gapar och skriker får jag som jag vill”. Våga vara konsekvent i din uppfostran även om det kan vara svårt.

6. Sitt ner och lyssna
När barnet slutat skrika och trots. Visa att man vill lyssna. Att barnet känner att de inte bara blir undanskuffade utan att deras känslor och tankar faktiskt spelar roll.

7. Brusa inte upp
Låt barnen vara arga och trotsiga ibland. Tillåt barnet att känna alla typer av känslor men försök behålla ditt eget lugn. Om du har lite äldre barn kan du be barnet att gå och sätta sig på sitt rum om det vill skrika och gapa.

8. Skrik tillbaka
Hjälper inget av följande tips? Gör som ditt barn och lägg dig ner och skrik. Det spelar ingen roll om ni befinner er i mataffären, lägg dig ner på golvet och rör dig inte ur fläcken förens ditt barn slutat trotsa.

Gillar du listan? Då kanske du också gillar:

Första VS andra barnet – 9 stora skillnader
15 sätt att få i sig mer frukt och grönt
Så slipper du dina barn
10 tecken på att du är en dålig mamma 

6
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00