Få barnen att städa efter sig, hur gör ni?

Det här med att få barnen att städa efter sig när de lekt med någonting… ja det verkar svårt här hemma. Det känns som att jag bara tjatar och tjatar. Jag vill inte vara en tjatig mamma, men hur ska man göra? Jag vet att de lär sig detta på förskolan. Att när de lekt med någonting så plockar de undan efter sig. Men här hemma är det mer röj. Det är främst ett av barnen som röjer fram saker över heeela golvet. Men båda är väldigt bra på att skylla ifrån sig på den andra.

Hur gör ni för att få barnen att plocka undan efter sig? Jag började hota nu med ”Städa! Annars blir det inga påskägg i eftermiddag!”. Men hot är heller inget jag vill använda mig av… Ahh. Varför är det så svårt? Jag vill inte tjata, hota eller skälla. Jag vill att de ska lära sig utan en arg eller besviken ton. Berätta gärna hur ni gör.

En av två små busungar. Vi bäddade precis min säng tillsammans efter att de slängt ner exakt allt på golvet. Det går så snabbt också. Jag var nere och plockade ur diskmaskinen och kom upp och så låg madrass, lakan och alla kuddar på golvet.

 1. Jag tror att barn idag överlag har alldeles för mycket leksaker.
  Rensar man bort hälften (eller mer) får de chansen att verkligen leka med det de har istället för att bara riva ut/tömma ut allt ur lådorna.
  Sen kan man ju byta ut leksakerna oftare (variera mellan de man plockat undan) och på så vis ha nya, spännande saker som lockar till lek mest hela tiden.
  Städningen blir automatisk mycket lättare också de det inte är fem spel, sjutton bilar, sju pussel, tre dockor, bilbana, osv osv som ska plockas undan varje gång barnet lekt.

 2. Jag är noga med att ALLTID sortera tillbaka det som man tagit fram innan nästa leks leksaker tas fram. Försöker även själv plocka undan så att det ser sorterar ut och prata med barnen om varför det är viktigt för mig att saker har sin plats men även för dem själva. Hemma hjälpa vi åt och man kan alltid be om hjälp och förväntas få hjälp när man ber om det. Även vi vuxna. Mitt äldsta är snart 3 år

 3. Ss skriver:

  Jag började tidigt med min dotter. Redan när hon var 1 år att nu städar vi, nu plockar vi undan. Så det har aldrig varit något problem. Under en tid när hon trotsade mycket var jag tydlig med att städar hon inte kan vi ex inte gå ut som vi planerat osv (dvs dra in eller fördröja sånt hon visste skulle bli av, det ger känsla av samanhang) än om man bara dra till med ett straff då förstår barnet inte syftet har jag läst. Sen har jag varit tydlig med att vi städar för att vi är rädda om leksakerna och är man inte rädd och försiktig om dem får man inga nya (pengar och saker värde) tycker jag sälj hänger ihop med ordning och reda. Hoppas du får några bra tipps. Det löser sig

 4. Sp skriver:

  Jag började tidigt med min dotter. Redan när hon var 1 år att nu städar vi, nu plockar vi undan. Så det har aldrig varit något problem. Under en tid när hon trotsade mycket var jag tydlig med att städar hon inte kan vi ex inte gå ut som vi planerat osv (dvs dra in eller fördröja sånt hon visste skulle bli av, det ger känsla av samanhang) än om man bara dra till med ett straff då förstår barnet inte syftet har jag läst. Sen har jag varit tydlig med att vi städar för att vi är rädda om leksakerna och är man inte rädd och försiktig om dem får man inga nya (pengar och saker värde) tycker jag sälj hänger ihop med ordning och reda. Hoppas du får några bra tipps. Det löser sig

 5. Malin skriver:

  Jag jobbar på förskola. Där har vi en städklocka som ringer när det är dax att städa. När klockan ringer vet barna att nu är det dax att städa. Perfekt så slipper man tjata!
  De är super duktiga.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..