Jag är stark, för att jag måste det

Jag får ofta kommentarer om att jag är stark. Att om ni hade gått igenom det jag hade gått igenom det senaste året, hade ni gått under.

Jag är stark för att jag måste det. Jag överlevde förra sommaren för att jag var tvungen. Jag höll mig ovanför vattenytan, trampade vatten och kämpade. Vissa dagar tog jag en sekund i taget. Ett andetag. Många säger ”ta en dag i taget”, men det funkade inte för mig. Vissa dagar tog jag på riktigt ett andetag i taget. Tid läker sår. Absolut. För vissa behövs det mer tid, för andra mindre. För vissa läker tid inte alls sår, man lär sig bara leva på det nya sättet. För att man måste. 
Människor får fruktansvärda sjukdomsbesked. Eller dödsbesked. Någon nära har dött, hastigt och lustigt. Får sparken. Blir dumpade. Skadar sig. Har barn som dör i magen. Får spädbarn som somnar in.

Livet är orättvist! Det kan vara så satans smärtsamt och fruktansvärt. Och man tänker om andra ”Hade jag varit i den där personens skor hade jag inte klarat det”. Men man klarar det. Man klarar det för att man måste. Man fortsätter leva, andas, äta – för att man måste.

För att livet är värt att leva. Det är så underbart! Så var du än befinner dig idag, lev. Andas. Ta en sekund i taget om du måste det. Det är okej. Du är inte ensam.

 1. Malin skriver:

  Känner igen det där… och när jag mådde som sämst var varje minut en plåga, var fruktsansvärt 😥
  Men jag tog mig ur det till slut… typ
  kram!

 2. Nina skriver:

  ”Var inte stark”. Det är det bästa rådet jag fick på min brors begravning. Var sårbar, bryt ihop och samla ihop skärvorna med tiden.

 3. Känner så väl igen det där. Har haft många motgångar i livet de senaste åren och blir ibland lite provocerad när folk tycker att jag är stark. För det är precis som du säger, ibland har man inget val. Mitt absoluta favoritcitat kommer från Bob Marley: ”You never know how strong you are until being strong is the only choice you have”. Kram

 4. Julia skriver:

  Jag vet.. min mamma gick bort förra året, i cancer. Min son var då 5 månader. Första barnet, första barnbarnet. Livet rasade. Och är till viss del fortfarande raserat. Trasigt & kommer aldrig bli helt. Men det blir bättre.
  Men ja, folk sa ofta ”du är så stark”. Och det blev istället provocerande. Vad hade jag för val? Lägga ner, ge upp? Inte riktigt. Man klarar det för att man måste. Vad är valet? Och en sekund i taget blir tillslut dagar, många dagar. Och plötsligt har första året gått, hur jobbigt & konstigt det än är.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..