Aktiv dödshjälp eller assisterat självmord

På jobbet har vi en träningstimme i veckan, där man får träna på gymmet på arbetstid. Nu är jag så pass ny på admin-avdelningen och jag hade inget planerat efter jobbet idag, så jag tränade efter jag hade slutat. Jag vill suga i mig så mycket tips som möjligt från tjejen jag ska ersätta, så jag vill inte förlora en jobbtimme. Men jag tycker att det är fantastiskt att man får den möjligheten, att träna på arbetstid. Vi har ett gym i byggnaden där jag jobbar, ett så pass bra gym att jag sagt upp mitt vanliga gymkort. Jag fick tipset av en kollega att ladda ner en app från Försvarsmakten. Där kan man få massa träningsövningar som man kan utföra hemma eller på gymmet utan några redskap.

IMG_1159

En klassisk selfie i spegeln på omklädningsrummet på gymmet. Jag är inte lika ledsen som jag ser ut.

Jag gick snabbt på bandet i 30 minuter och lyssnade på en dokumentär under tiden. I veckans avsnitt av Tvillingpodden pratar jag och Jessica om aktiv dödshjälp. Eller assisterat självmord som det också heter. Jag hade så många funderingar. Vad kostar det? Vad ingår? Hur går det till? Hur tar man ett sånt beslut? Ja, frågorna var många och svaren få. Idag fick jag en kommentar här med bloggen med tips om en P1 dokumentär som handlade om just det. Så jäkla sorglig. Men ändå fin.

När man själv aldrig ens varit i närheten av ett sånt beslut går det inte föreställa sig hur det går till. Det är liksom ingen panik eller så i dokumentären. Allt går till på ett stilla och lugnt sätt. Inga tårar, ingen ångest… Så speciellt. Jag kan verkligen snöa in på konstiga saker.

IMG_1157
Från det ena till det andra. Jag hade på mig ett superfint armband idag från Caroline Svedbom. Och tröjan kommer från Ivy Revel. Jag är en rätt frusen person, speciellt när jag sitter ner längre stunder. Nu ska jag och Nicklas äta middag innan det blir kvällsjobb för oss båda.

  1. Har du läst boken ”Livet efter dig”? Handlar lite om samma sak och är en otroligt bra bok med mycket känslor. Finns som ljudbok också tror jag.

  2. T skriver:

    Aktiv dödshjälp och assisterat självmord är två olika saker. Assisterat självmord är om jag själv aktivt kan dricka typ en ”blandning” som sjukvården gjort men får den serverad. Aktiv dödshjälp är när någon inom sjukvården t ex ger en injektion av ett direkt dödande läkemedel när du själv är oförmögen att utföra handlingen. Var på ett utbyte i Holland under min sjuksköterskeutbildning och var på en föreläsning om just detta. Efter det blev jag mer positivt inställd till detta då jag såg hur starkt reglerat det är och hur ”svårt” det är att få igenom. Det är bara de som verkligen vill/behöver det som får det. Men svår fråga…

  3. Ellinor skriver:

    Jag är en sådan som är för aktiv dödshjälp. Hade inte jag blivit bra i ryggen 2013 när jag gjorde min steloperation hade jag försökt få ihop pengar och åkt till Schweiz och avslutat mitt liv. Jag hade för ont. Det var för ovärdigt och jag ville inte leva så som jag var då. Men för den sakens skull ville jag inte dö om jag kunde bli bättre.
    Det handlade inte om depression eller självmordstankar. Utan jag tänkte på mig själv som en hund eller katt. Mitt lidande var för stort och då är det bättre om jag fick somna in. Det kanske låter konstigt men jag gillade att jag hade det valet. Nu blev jag ju bra av min steloperation och det var vad jag helst ville. Få leva ett rikt liv. Ett utanför sängen, även om jag har ont dygnet runt kan jag ju faktiskt göra saker nu för tiden. Jag lever. Jag existerar inte bara.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..