Att lära sig saker från gamla relationer

Jag tror inte att alla relationer man har i livet är bra för en. Jag tror att vissa skulle man kunna vara utan. Men av många relationer, oavsett om det är kärleksrelationer, jobbrelationer eller vänskap så kan man lära sig saker. Jag har ett par vänskapsrelationer som tagit slut där jag insett att det var lika bra. Jag tror på relationer där man ger och tar och där man får energi av att träffa varandra. Att alltid känna sig dränerad och lite nedstämd efter att man setts är sällan ett bra tecken.

Två underbara kollegor från tiden på VeckoRevyn, två jobbrelationer som jag verkligen kan sakna. Linnea och Karro. <3

När det kommer till kärleksrelationer har jag fått lära mig den hårda vägen. Jag har tyvärr råkat ut för våld i nära relationer och det jag tar med mig därifrån är att ingen någonsin ska få trycka ner mig igen. Ingen ska få mig att bli någon jag inte är. Ingen ska slå mig, bita mig eller dra mig över golvet för att jag ”mumlar” eller frågar vad han menar.

Från mitt äktenskap med S tar jag med mig många lärdomar. Att aldrig tappa respekten för varandra. Att faktiskt lyssna på vad den andra människan säger. Ta in vad den har för behov och inte hålla på och älta saker i en evighet. Jag tog hjälp av en terapeut (bästa bästa, Sebastian Ralph) för att få rätsida på min ilska. Vi kom fram till att jag i tjafs och bråk var som ett skenande tåg. Det gick liksom inte att stoppa när jag väl fick upp farten.

Jag har lärt mig nu att saker man säger inte går att ta tillbaka. Elaka, hårda ord glöms inte bort. Satan vad många tårar som rullade ner för mina kinder när jag satt där i terapin. Så mycket ångest som kom ut. Det är aldrig en människas fel att en relation tar slut, eller att man skiljer sig. Men man får inte säga vad som helst. Hur många gånger som helst. Man kan inte hota med att ”jag vill skilja mig” en gång varannan månad.

Jag är glad att jag och S är vänner idag. Vi är ett avslutat kapitel och meningen med vår bok var att få två ljuvliga, fantastiska barn. För det är jag evigt tacksam. Dags nu att öppna en ny bok. En ny tid. En ny kärleksrelation under samma tak. Jag vet att jag inte alltid är lätt att leva med, men terapin förändrade faktiskt mig hela vägen in i själen. Jag tänker på Sebastians ord flera gånger i veckan. Jag fick verktyg att använda mig av när det känns som att jag står på samma varma platta och stampar. Kliv av. Stå inte kvar. Älta inte. Det leder ingenstans.

  1. Så klok du är människa. Kan inte annat än att hålla med i allt. Och det är en så häftig känsla när man inser vad man lärt sig och att de faktiskt hjälper en att inte göra samma misstag igen. Min psykolog blev min räddning efter en destruktiv relation och sjukskrivning för utmattningssyndrom. Nu jobbar jag mer än tidigare men har en helt annan inställning och tar inte allt så personligt. kärlek ❤️

  2. Ulle skriver:

    Älsk på inlägg som de här, lite djupare som väcker tankar. Härligt hur långt du kommit och att du mår bra, kram

  3. Jag älskar min psykolog, utan henne hade jag aldrig klarat mig under förra året, jag vet det! Hon sätter saker i perspektiv och får mig att tänka annorlunda och framförallt – hon får mig att inte vara så hård mot mig själv.
    <3 / MammaMia

  4. Karin skriver:

    En intressant och ärlig läsning. Det är A och O att lyssna på varandra och att visa respekt. Visst lär man sig saker i varje möte med människor. Jag är glad för din skull att du mår bra. Kram från Karin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..