Alice kan läsa versaler

Igår lämnade jag jobbet tidigare för att gå med båda barnen till BVC. Alice var inte helt klar med sin 4-årskontroll (hade hörseltest och syntest kvar som hon vägrade sist) och Philip behövde gå på en försenad 3-årskontroll. Jag älskar när vi tre gör saker bara vi. De tre musketörerna. Alice fick börja med att bli vägd, mätt och visa att hon kunde hoppa. Både på två ben men även på ett.

Sen fick hon sätta sig och göra hörseltest och syntest, båda gick galant. Hon är ganska blyg i början när hon träffar nya människor och det tycker jag är helt okej. Jag pushar aldrig henne utan låter det ta tid för henne att vänja sig. När hon väl litar på någon är hon väldigt öppen.

billy_badar

Vi satt och pratade om hur Alice trivs på sin förskola och om hon tycker om att lyssna på sagor. Jag ville inte skryta, men ändå fråga om det är vanligt att man som 4-åring kan läsa versaler. Det är tydligen inte så vanligt. BVC-sköterskan sa att det bara var roligt om vi uppmuntrade till läsning, så länge Alice tycker att det är kul. Så efter mötet på BVC gick vi och köpte en ny bok. ”Billy badar” blev det. Och Alice läste flera ord när vi kom hem. Hon har knäckt koden och jag är så imponerad över det.

IMG_1637

När det var dags för Philip frågade sköterskan honom hur mycket han pratar. Då svarade han ”gagagaga”. Alltså som en bebis. Och la sig ner i mitt knä och sög på mitt finger. Haha. Jag skrattade och sa att han kan prata.

IMG_1644

Hon såg lite frågande på mig och sa: ”Men säger han tex: Jag vill det här eller Jag vill inte. Alltså pratar om sig själv som Jag”. Och ja. Philip pratar ju hur bra som helst, han ville bara inte göra det när vi var där. Det är i och för sig min typ av humor, även om Philip kanske inte menade det som humor.

 1. Men.. varför lyssnade hon inte på barnen innan ni kom in? För jag förmodar arr ni befann er i ett väntrum innan ni kom in där hon kunnat tjuvlyssna på samtalet för att lägga märke till att Philip pratar?

  Så gör dom på vårt BVC, sitter med dörren öppen för att ”tjuvlyssna” eftersom dom är väl medvetna om att barnen kan sluta prata just där och då trots att som pratat utan problem innan man klev in till BVC-sköterskan..

 2. Hahaha min typ av humor också 😄 vår son kan prata hur bra som helst men viskade fram svar på alla frågor på treårskontrollen.. vägrade säga ett enda ord men när de frågade om han använde napp svarade han ett tydligt JA (vi hade slutat flera månader innan), sen skulle de väga honom och frågade då om han hade blöja på sig, han sa JA och nickade med eftertryck… han hade slutat typ ett halvår tidigare och vi fick förklara för sköterskan att han nog skojar typ haha. En kompis dotter sa ingenting heller förutom när de bad henne säga vad som var på ett bild-kort och hon svarade VINGLAS på bilden av ett glas…..

  1. Var på ett besök hos min sons allergisköterska för nån månad sen. Hon frågade om vi hade husdjur, vilket vi inte har, men min 2,5 åring svarar högt och glatt ”JA, två!” samtidigt som jag säger nej. Jag skrattar lite och tittar på honom och säger det har vi väl inte, men han fortsätter hur allvarligt som helst ”jo, två hästar!” och stirrar ut sköterskan som fnissar lite nervöst. Efter en liten stund börjar han gapskratta pch säger ”lura dig!” 😂🙈

 3. Jag lärde mig läsa när jag var 4 år, beror nog bland annat på att mamma läste väldigt mycket för mig och jag själv tyckte om böcker. Har sen dess alltid läst väldigt mycket, tycker det är superhärligt att försvinna in i en bok 🙂

  Kul om Alice också tycker om det och fortsätter, verkar som att många barn inte gör det nu för tiden. Men jag tror att läsning är bra på många sätt!

 4. Min tjej är född samma dag och år som Alice och hon läser också versaler, skriver en hel del ord och har precis börjat knäcka koden med små bokstäver. Vet inte om det är vanligt men Lilly har läst bokstäver sedan i våras. Och börjar nu ljuda allt längre ord.

 5. Haha! När min dotter var på 3årskontrollen vägrade hon allt. Hon ville inte prata, inte hoppa, ingenting. Tur att vi träffar vår bvc-sköterska rätt ofta ändå (fler barn) så hon visste ju att min dotter kunde allt. Men också min typ av humor haha. Jo, hon sa en grej ”vad säger hunden – muuu” haha, om det nu inte var tvåårskontrollen

 6. Hahahahaha vilken igenkänning 😂😂😂 när vi va på 5 års kontrollen här för ett tag sen bad hon min son rita en teckning av något! En gubbe tex. Strax innan hade hon visat honom en teckning som han gjorde där som 3 åring och GIVETVIS ritade han lina kladdig ful liten streck-gubbe som då 😂🙈 fastän han kan rita helt fenomenalt bra och super detaljerat!!! Hahaha dessa barn! Hejja Alice det e kanon duktigt!!!

 7. Så roligt att hon knäckt koden:)
  När jag var på tre årskontroll med vår son så var det enda han så till doktorn bajskorv…lagom pinsamt…hahaha.

 8. Barn är fantastiska! Min dotters första möte med skolläkaren resluterade i att hon svarade som en kacklande höna, ka-kaka ka-kaka!!! Hon har aldrig härmat en höna varken innan eller efter den gången:)

  Så roligt för Alice att kunna läsa! Så länge barna har lust är det ju bara att köra på:)

 9. Haha 😂

  Ett av mina barn var supertidig med att prata och när vi var på öppna förskolan en gång satt jag och pratade med en annan mamma och bi sagt och halvskröt med dem så där som man gör ibland. Jag sa att min tvååring faktiskt pratade väldigt mycket. Då kom han fram och sa Dada gaga. Vägrade säga något annat.

  På kvällen berättade han för min man ”Jag sade dada gaga till den andra mamman”. Perfekt mening. Tack för den. 🤣 Så går det när man ska skryta.

 10. Hahaha, typiskt barn!
  Som svar pa din fraga om lasning hos 4 aringar. Jag bor i uk och har borjar barnen skolan aret de fyller 5 (sa vissa har precis fyllt 4!). Dagis/forskola preppar for skolstart sa de borjar med bokstaver och att skriva sitt namn i 3-4ars aldern. Det gar alldeles utmarkt om man gor det som en lek och pa barnets egna villkor. I deras ogon ar det ingen storre skillnad att lara sig att kanna skillnad pa bilder av ko och far eller A och B. Sa det ar bara for dig att fortsatta uppmuntra bokstavslek och lasning 🙂

  1. Jag har aldrig direkt uppmuntrat min 4 åring att läsa men vi bor också i England och hon började skolan i höstas och nu läser hon jätte bra och har börjat skriva lite. Helt fantastiskt 🙂 Kan tänka mig att det blir svårare att uppmuntra till sånt när dom blir äldre och det är mycket annat som drar så varför inte :-))

 11. Här tog nog ditt bekräftelsebehov priset, dessutom överför du det på ditt barn. Mår dåligt av rubriken på inlägget, usch.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..