När är det bäst att byta förskola?

När vi flyttar (inte helt bestämt än vilket datum) kommer vi att byta kommun, vilket betyder att barnen ska byta förskola. När barnen hamnade på den här förskolan som de går på nu, valde vi bara den som var närmst. Jag gjorde inga vidare efterforskningar om jag ska vara helt ärlig. Men vi har varit och är så himla nöjda. Den kommunen vi ska flytta till (Sollentuna) vet jag ingenting om. Jag känner inte till några förskolor, varken bra eller dåliga. Hur har ni andra gjort som har flyttat? För att veta att man kommer till någon som är bra? Där barnen är trygga, får utvecklas i sin takt och blir sedda.

Philip var inte direkt stor när han började förskola. Jag kan ångra det lite, även om jag känner att det har gått bra. Men i efterhand hade jag velat vara hemma längre. Med båda barnen. Jag har inte hört någon som sagt ”jag önskar att jag börjat jobbar tidigare”, men det är såklart mammor och pappor som känner så också.

Här är han ett år. Han är sig lik tycker jag!

Gulligaste skrutten.

Blir alldeles gråtig när jag tittar på gamla bilder. Saknar barnen extra mycket då.

Om vi flyttar i april, är det bäst att låta barnen gå kvar i Åkersberga då hela vårterminen? Och börja på ny förskola till hösten? Svårt att veta vad som är rätt eller fel tycker jag.

 1. Jag tror att det är bättre att skola in före sommaren om möjlighet finns. Tänker att då borde det vara lugnare för personal mm att hinna med och därmed lugnare för barnen. Efter sommaren är det så många nya som börjar på samma gång. Vi bytte förskola i augusti och det gick också bra men då skolande vi in som att dottern aldrig gått på förskola innan, avsatte mer tid än vad som egentligen hade behövts.

 2. Vi bor i Sollentuna och älskar att bo där hi bor. En väldigt bra kommun för barnfamiljer.
  Dock är ju kommunen stor, en av landets största och ska ni flytta hit så borde du kolla upp och ställa barnen i kö så fort som möjligt. Vet inte till vilken del av kommunen ni flyttar men på många håll är det kö som ibland är lång för att få plats och en del tex den våra barn går på/har gått tar bara emot nya barn i augusti eller januari. Stort lycka till!!

 3. Jag tror på att skola in innan sommaren om ni får plats. Som någon skrev, lugnare på förskolorna då. Sollentuna har ju generellt både bra skolor i förskolor så det blir nog toppen!

 4. Var hemma med äldsta i totalt 2,5 år. Först jag 15 månader, sedan mannen 10 månader och sen jag lite på slutet igen. Bästa vi gjort! Har en 5-månaders hemma som också kommer få vara hemma tills hon är minst 2. Visst är det knapert ibland men det går. Tiden är så värdefull. Dock tycker jag inte att du ska ångra de val du gjort. Du verkar vara en så kärleksfull mamma som ger dina barn både din tid och kärlek nu ❤️

 5. Jag skulle nog köra på närhetsprincipen om förskolan fått bra omdöme (finns att jämföra föräldraenkäter på Sollentuna kommuns hemsida). Vi bor en bit från barnens förskola och det känns tråkigt att de inte kan gå til sina kompisar utan måste åka bil. Vilken del av Sollentuna flyttar ni till?

 6. Såklart finns ju bara ett svar och det är ju det ni som familj kommer fram till.
  Vår familj hade nog försökt byta på våren då det generellt inte börjar så många andra barn och det därför är lugnare. Men det beror ju på om plats finns då. Kanske beslutet gör sig själv beroende på när barnen får plats:)

 7. Håller med ovan! Jobbar själv på förskola och får man möjlighet att skola in under våren så GÖR DET 🙂 I augusti är det många nya barn och mindre tid för pedagogerna att lära känna dem var och en i lugn och ro. Kommer de in i vår blir de säkert ensamma nya vilket är toppen! Lycka till och grattis!

 8. Hör av dig till kommunen och ställ barnen i kö direkt. Brukar inte gå att välja och vraka bland förskolorna direkt så får ni plats på en förskola som verkar bra direkt – byt. Annars kan ni ju vänta tills det finns plats där ni helst vill gå

 9. Jobbar på förskola och skulle nog säga att vänta till hösten! Hos oss fylls platserna upp till bristningsgränsen innan sommaren och vi går på knäna och har ingen tid över för kvalité. Helt orimligt men chefen motiverar detta med att en del barn efter sommaren ska flyttas upp och att man därför inte kan/vill tacka nej till barn.

  Dessutom tror jag det är tryggare för barnen att under sommaren (om de ska vara på förskolan då) att vara på sin nuvarenade förskola då jag gissar att även er förskola slås samman. Och det inte är säkert att ens egna personal är på plats, tänker det finns fler okända personal på en ny förskola än den nuvarande. Och även om de ska vara lediga så känns det kanske dumt att först skola in på en ny förskola och sen ha avbrott i 2 månader och sen börja om.
  Men det är bara mina tankar 🙂

  Trevlig helg!
  Amanda

 10. Kör på närhetsprincipen, så mkt enklare när ni har barnens kompisar nära. På Sollentuna kommuns hemsida finns jämförelser mellan förskolorna(föräldraenkäter), så kan ni se vilka förskolor som fått bra betyg. Vilket område i Sollentuna flyttar ni till? Finns många bra förskolor här 🙂

 11. När vi skulle välja förskola i Solna tittade jag på karta vilka som var inom gångavstånd, och sen läste jag igenom svar på enkäter som föräldrarna på de förskolorna svarat på om hur nöjda de är med olika saker. Googla på ”sollentuna förskola kundundersökning” så hittar du 😊

 12. Vill tipsa om att kolla upp vad som gäller i nya och gamla kommunen så att du vet vilka valmöjligheter ni ens har. Både i den kommun jag jobbar i nu och den förra jag jobbade i får man inte behålla förskoleplatsen utan den sägs automatiskt upp när man byter kommun. Vet att det ibland kan gå att behålla platsen om nya kommunen går med på att betala för den.

  Sedan när det är bäst att skola in kan såklart vara olika. Vi tar in nya barn hela året på min arbetsplats (vissa tar bara in januari och augusti) och där skulle jag säga att det är lättare att skola in mitt i en termin eftersom barngruppen och arbetslagen som kan ha varit nya vid terminsstart hunnit sätta sig vilket gör att miljön är mer trygg och stabil. Efter sommaren har man ofta både många nya barn och många barn som är ledsna när de kommer tillbaka efter långledighet så miljön är kanske inte den roligaste just då.

  Lite saker värda att tänka på iaf 🙂 lycka till med flytten och bytet av förskola!

 13. Var i Sollentuna hamnar ni? Så fort ni skrivit papper kan ni skicka in och ansöka om köplats i kommunen. Tips att ställa sig så snabbt som möjligt i kö. Om ni får plats på en förskola som
  Känns bra sö skulle jag skola in så snart som möjligt. Men känns det inte hundra skulle jag låta barnen få kvar i åberga och låta dem
  Börja i augusti.

 14. Jag flyttade från en annan kommun till Sollentuna för två år sedan. Samma dag som kontraktet skrevs ringde jag kommunen och de var väldigt hjälpsamma och fixade så att jag kunde ställa mig i kö trots att vi inte var skrivna där än. Så ring dit, har alltid blivit bra bemött!

  Vi är supernöjda med vår förskola (Linnés förskola) men den är väldigt populär och har nog lång kö. Jag känner mammor i olika delar av kommunen och har faktiskt aldrig hört om någon som varit missnöjd, ett väldigt bra betyg till Sollentunas förskolor. Vet att du skrev om Silverdal förut och där har jag en vän som har sina barn på Äpplet och de är supernöjda!

 15. Med tanke på att barnen är så pass stora så tror jag inte det spelar någon roll om dom skolas in innan eller efter sommaren. Som några andra skrivit så kanske det är lugnare innan sommaren, men jag personligen tror det gäller för småbarnsavdelningarna.
  Sen beror det ju lite på hur långt det blir för dig att köra och lämna, blir det en himla omväg så skulle jag säga att det blir smidigare att byta på en gång.

  Lycka till med flytten! 💕

 16. Gå med i ”Föräldrar i sollentunatrakten” eller ”sollentunatipset” på fb och fråga där så får du bra tips beroende på var i kommunen ni ska bo. Var flyttar ni? Vi bor i Häggvik och har barnen på Trollkungen och är SÅ SÅ nöjda!!

 17. Kommer barnen gå på två olika förskolor då de är hos mamma/pappa? Bara nyfiken på hur det går att lösa det när man bor en bit ifrån (vilket ni kanske inte gör, har bara fått känslan att de är lite längre ifrån nu).

 18. Jag tänker efter sommaren verkar väl mest naturligt och en förskola som är nära där man bor med tanke på kompisar. Det är också lättast att få plats vid terminstart. Du kan alltid kontakta förskolorna och göra ett besök för att få en känsla och se hur de arbetar.

 19. Jag skulle ha skolat in på ny förskola direkt. Då får de sedan sommaren på sig att vila i det nya och sedan komma tillbaka till någonting de har vant sig lite vid. De kommer ju dessutom att träffa nya kompisar som de kanske kan leka med under sommaren så att de har lite nya vänner på nya förskolan. Bara mina tankar, jag är inte pedagog utan bara mamma

 20. Hej Angelica!
  Hoppas allt är bra med dig 💞 Jag och min familj flyttade till Sollentuna hösten 2017. Vår dotter behövde byta förskola då vi bodde i Bromma innan. Mina tips är att ställa barnen i kö redan idag, du får skicka in kopior på husköpet och då godkänner Sollentuna att det är särskilda skäl. I Sollentuna får barnen bara börja under vårterminen om något annat barn slutar på förskolan och det blir en ledig plats. Annars är det augusti som gäller. Besök förskolorna i Silverdal och få dig en magkänsla och uppfattning. Lycka till med flytten
  Kram Anneli

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..