Som barn var inte grönsaker viktigt

Veckans avsnitt av Tvillingpodden är som vanligt en blandning mellan högt och lågt. Jag var tvungen att ta en veckas paus, på grund av flytten. Det blev en sak för mycket som bara inte gick att hinna med. Men idag släppte vi alltså ett nytt avsnitt som innehåller en hel del skratt. Mamma och vår låtsaspappa sjunger en duett tillsammans (om inte Jessica klippt bort det!), vi pratar om barndomen och tallriksmodellen.

LYSSNA PÅ AVSNITTET HÄR! 

tvillingpodden_bild

Vi frågar Acko (vår låtsaspappa) varför vi inte åt grönsaker som barn. Och svaret var att vi inte ville. Vi vägrade. Vi åt några skivor gurka på sin höjd. Eller lite tomat med aromat på. Jag undrade om inte tallriksmodellen fanns då, och det gjorde den. Men det var inte alls samma fokus på nyttigheter då som nu.

fc1d5818baceb9e3f1af1371c371f025

Visst åt vi jordgubbar på sommaren (älskade att vara på självplock) och en banan här och där. Men det var liksom inte mer än så. Inga superbär, smoothies eller berry bowls. Det blev ju människa av mig i alla fall, trots för lite intag av vitaminer och antioxidanter. 

378578e7f858bcaf3a11f95d36bf56c1
Jag och Jessica är uppväxta på oboy, skogaholmslimpa och halvfabrikat. Jag menar verkligen inte att tala illa om mina föräldrar, för de gjorde så gott de kunde. Men det är andra tider nu och det är skönt och bra. Alice åt precis en hel bukett broccoli till middagen. Och vi försöker äta en del vegetariskt, även om vi i perioder fastnar i korv-träsket.

Någon som känner igen sig när det kommer till oboy och bröd? Är ni också uppväxta på det? Kommentera gärna!

 1. Linda skriver:

  Jag äter fortfarande O’boy nästan varje dag till frukost och annars nyponsoppa! Älskar att doppa brödet, det lärde vi oss av pappa 🙂 kräm och fruktyoghurt är ju också supergott eller gröt med mycket sylt på! Min pappas äter fortfarande frosties till frukost har jag sett då jag sovit över där 😀

 2. Anette skriver:

  Jag åt inte heller grönsaker som barn/ung. Mamma tog mig till doktorn för hon blev orolig att jag inte fick i mig tillräckligt med nyttigheter. Där hörde jag (såklart, till mammas förtret) att doktorn sa ”det är lugnt, hon får i sig, möjligen att ni kan koka potatisen med skalet på så får hon i sig mer”. Så där och då tog jag ett beslut att nej, jag behöver minsann inte äta grönsaker.
  Och det använde jag som argument under lång, lång tid.

  Som vuxen nu däremot så äter jag mer grönsaker än nånsin! Älskar det! Tex att koka brysselkål till en god söndagsstek, eller broccoli och blomkål istället för potatis/rids till andra rätter… Sååå gott!

 3. Emelie skriver:

  Åh, samma här! 😂 Skogaholm med prickig korv och oboy. Kalaspuffar och cornflakes. Men gillade inte med mjölk så åt det torrt 🙈 Hos kompisen fick man alltid rostat bröd med kalkonpålägg. 😋

 4. Tallriksmodellen ändrades väl för några år sen. Men när jag var barn (är född -84) så var det lika stora delar av kolhydrater och grönsaker och en liten del protein. Som ett peace-märke ungefär. Nu finns det ju två versioner, en för folk som rör sig enligt rekommendationerna och en för folk som är mer stillasittande.

 5. A skriver:

  Haha jag levde typ på oboy och rostis med marmelad till frukost. Varje dag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..